Ομιλία στη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης για την τουριστική ανάπτυξη του Πειραιά
Πρωτολογία στην επίκαιρη ερώτηση του ΣΤ΄ Αντιπροέδρου της Βουλής και Βουλευτή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Βαΐτση Αποστολάτου, σχετικά με την τουριστική ανάπτυξη του Πειραιά Κύριε Αντιπρόεδρε, όπως σωστά αναφέρετε στην ερώτησή σας, το θέμα του Πειραιά είναι πολυδιάστατο και η σωστή ανάπτυξη της πόλης του Πειραιά είναι ένα θέμα που αφορά πάρα πολλά Υπουργεία, […]
Πρωτολογία στην επίκαιρη ερώτηση του ΣΤ΄ Αντιπροέδρου της Βουλής και Βουλευτή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Βαΐτση Αποστολάτου, σχετικά με την τουριστική ανάπτυξη του Πειραιά
Κύριε Αντιπρόεδρε, όπως σωστά αναφέρετε στην ερώτησή σας, το θέμα του Πειραιά είναι πολυδιάστατο και η σωστή ανάπτυξη της πόλης του Πειραιά είναι ένα θέμα που αφορά πάρα πολλά Υπουργεία, βεβαίως το Πολιτισμού και Τουρισμού, αλλά αφορά και Υπουργεία, όπως το Οικονομίας και το Περιβάλλοντος.
Παρ’ όλα αυτά -παρ’ ότι δεν εκπροσωπώ όλα τα συναρμόδια Υπουργεία- νομίζω ότι μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι αρχίζει και αναπτύσσεται ένα πολύ συγκεκριμένο κεντρικό σχέδιο για την ανάπτυξη του Πειραιά.
Θα μιλήσω, όμως, περισσότερο γι’ αυτά, τα οποία αφορούν εμάς και πρέπει να σας πω ότι εδώ βρισκόμαστε σε συνεργασία και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και με το δήμαρχο, αλλά και με το νομάρχη. Ο,τιδήποτε για το οποίο μιλάω, δεν θα μπορούσε να γίνει πράξη, αν δεν υπήρχε μία αγαστή συνεργασία μαζί τους.
Θα μπορούσε, βεβαίως, το λιμάνι του Πειραιά να είχε γίνει ένας μοχλός ανάπτυξης, ένας διαμετακομιστικός κόμβος για όλη τη Μεσόγειο. Θα μπορούσε να δίνει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στους κατοίκους της πόλης. Αυτό δεν είχε γίνει στο παρελθόν για έναν πολύ συγκεκριμένο λόγο και πιστεύω ότι ο λόγος αυτός είναι ότι ποτέ δεν είδαμε τον Πειραιά σαν έναν προορισμό. Τον βλέπαμε πάντα σαν ένα λιμάνι, το οποίο εξυπηρετούσε ανθρώπους που περνούσαν από εκεί και αυτό με αμφίβολη αποτελεσματικότητα.
Είναι, λοιπόν, σημαντικό να δούμε τον Πειραιά σαν οντότητα κι ένα από τα πράγματα, για τα οποία θα ήθελα να σας μιλήσω, είναι οι πολιτιστικές δράσεις που γίνονται για να πετύχουμε αυτό το στόχο.
Ίσως από τα πιο σημαντικά πολιτιστικά έργα που γίνονται αυτήν τη στιγμή στον Πειραιά είναι η αποκατάσταση του Δημοτικού Θεάτρου του Πειραιά. Είναι ένα τεράστιο έργο, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη και το οποίο ανοίγει το δρόμο για πολλές πολιτιστικές δράσεις.
Επιπλέον, πρέπει να σας πω ότι εγκρίθηκε πρόσφατα από το ΚΑΣ η μελέτη αποκατάστασης της Ηετιώνειας Πύλης στο δυτικό άκρο του λιμανιού στη Δραπετσώνα. Είναι μία πολύ μεγάλη υπόθεση. Μέσα από αυτό το έργο, η Πύλη θα αναζωογονηθεί. Σήμερα βρίσκεται εγκλωβισμένη ανάμεσα σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας. Είναι εγκαταλελειμμένη. Αυτός ο αρχαιολογικός χώρος των δυόμισι στρεμμάτων θα αποκατασταθεί στην κατάσταση που του αξίζει. Και πρέπει να πω και εδώ ότι η Νομαρχία Πειραιά θα βοηθήσει για την οικονομική ενίσχυση που χρειάζεται.
Επίσης, ένα έργο μεγάλης πνοής για τον Πειραιά είναι η ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου των Αστικών Πυλών στην αρχή της οδού Πειραιώς, όπως γνωρίζετε.
Με αυτά τα έργα στον πολιτισμό, αναδεικνύουμε ότι ο Πειραιάς σαν πόλη έχει μια πολύ ισχυρή πολιτιστική ταυτότητα και η ανάδειξή της είναι πάρα πολύ σημαντική για την ανάπτυξή του. Επιφυλάσσομαι να μιλήσω στη δευτερολογία μου για τα θέματα που αφορούν πιο πολύ τον τουρισμό.
Δευτερολογία στην επίκαιρη ερώτηση του ΣΤ΄ Αντιπροέδρου της Βουλής και Βουλευτή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού κ. Βαΐτση Αποστολάτου, σχετικά με την τουριστική ανάπτυξη του Πειραιά
Κύριε Αντιπρόεδρε, πολύ θα ήθελα να ήταν δικής μου πνευματικής ιδιοκτησίας αυτό το σχέδιο για την ανάπλαση του Πειραιά, αλλά πολύ φοβάμαι ότι τα πνευματικά δικαιώματα αυτών των ιδεών ανήκουν στον ΟΛΠ. Πρέπει να πω ότι έχει γίνει μία πολύ σοβαρή δουλειά εδώ πέρα. Εκτός από τις αναγκαίες υποδομές τις οποίες χτίζει ο ΟΛΠ για να μπορέσει να υπηρετήσει το λιμάνι τις καινούργιες του ανάγκες, όπως για παράδειγμα την επέκτασή του έτσι ώστε να μπορέσει αυτό να φιλοξενήσει κρουαζιερόπλοια, υπάρχει το «monorail» το οποίο σχεδιάζουν να δημιουργήσουν γύρω από αυτό και το οποίο θα διευκολύνει την πρόσβαση στο λιμάνι. Υπάρχει, επίσης, η μετατροπή του κτηρίου «Παγόδα» σε ξενοδοχείο, αλλά και οι επεμβάσεις αστικών αναπλάσεων του Δήμου Πειραιά σε όλο το λιμάνι.
Είναι μία σειρά από έργα τα οποία θεωρώ ότι μπορούν να δώσουν μία πολύ μεγάλη πνοή στο λιμάνι και να δημιουργήσουν τις συνθήκες ώστε το λιμάνι του Πειραιά να γίνει όντως προορισμός.
Ίσως, όμως, το πιο ενδιαφέρον απ’ αυτά τα έργα, ή αυτό το οποίο φαντάζομαι ότι θα σας συγκινήσει περισσότερο, είναι η δημιουργία της λεγόμενης «Πολιτιστικής Ακτής» από τον Άγιο Διονύσιο μέχρι την Ακτή Βασιλειάδη.
Εκεί πέρα τόσο ο αρχαιολογικός χώρος όσο και τα παλιά κτήρια –ένα κτήριο, το silo, είναι από την εποχή του Βενιζέλου- θα μπορέσουν να πάρουν τελείως άλλο χαρακτήρα. Ο χώρος θα διαμορφωθεί με διαφορετικούς τρόπους. Θα μπορέσουμε να μετακομίσουμε εκεί το Αρχαιολογικό Μουσείο, ώστε να μπορούν να αναδειχθούν τα αριστουργήματα που περιγράψατε και εσείς ότι διαθέτουν. Θα πάρει εντελώς διαφορετική διάσταση ο πολιτισμός στο λιμάνι του Πειραιά. Θα μπορεί σε ένα μέρος κάποιος να επισκεφθεί και να χαρεί όλα αυτά τα πράγματα για τα οποία μιλάμε.
Θεωρώ πως είναι πάρα πολύ ενθαρρυντικό ότι σήμερα επεξεργαζόμαστε σχέδια ανάπλασης και ανάπτυξης, τα οποία εντάσσουν άμεσα τον πολιτισμό στις παρεμβάσεις τους. Δεν είναι κάποιο παραπαίδι, που περιμένει να τελειώσουν όλα τα άλλα, για να αναδειχθεί, αλλά γίνεται μέρος της ταυτότητας του Πειραιά, μέρος όλου του δικτύου που δημιουργείται εκεί, έτσι ώστε ο πολιτισμός να πάρει τη θέση που του αξίζει και να γίνει ο Πειραιάς, όπως είπαμε, προορισμός.
Σας ευχαριστώ πολύ.