Συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης για τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού
Για τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού
Για τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού
Πρωτολογία στην Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Ιωάννη Ιωαννίδη προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, σχετικά με τις μεγάλες καθυστερήσεις στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού κ.λπ
Αγαπητή κυρία Πρόεδρε, να ξεκινήσω λέγοντας συγχαρητήρια και ότι είμαι περήφανος –είμαστε όλοι οι Έλληνες περήφανοι- για την επιτυχία της Εθνικής Ελλάδος, όχι μόνο γιατί προκρίθηκε στο Μουντιάλ, αλλά γιατί αυτοί οι παίχτες απέδειξαν αυτό που πιστεύουμε, ότι και βέβαια μπορούμε. Όταν παίζουμε με ψυχή, με αίσθημα ομάδας, αλλά και με ξεκάθαρους στόχους πετυχαίνουμε τα πάντα.
Θέλω, λοιπόν, σήμερα αντί να προσπαθήσω να οικειοποιηθώ αυτή την επιτυχία, να πω μόνο «μπράβο, ρε παιδιά, ελπίζω να σας μοιάσουμε».
Κύριοι συνάδελφοι, είναι σπάνια η ευκαιρία που μου δίνεται να αναπτύξω και να αναδείξω την ευρύτερη πολιτική του Υπουργείου για τον αθλητισμό. Η διατύπωση της ερώτησης «ποια είναι η θέση του αθλητισμού στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης» δίνει τη δυνατότητα για μια μεγάλη ομιλία, μια συζήτηση σε βάθος που θα μπορούσε να κρατήσει πολλές ώρες.
Δυστυχώς, σήμερα ο Κανονισμός της Βουλής είναι τέτοιος που στερεί και από τους δυο μας τη δυνατότητα της χρονικής άνεσης που θα θέλαμε για να κάνουμε μια τέτοια συζήτηση σε βάθος και πρέπει να αρκεστώ και να αναπτύξω ένα τόσο σοβαρό ζήτημα στα επόμενα δυόμισι λεπτά.
Εάν, λοιπόν, πρέπει συνθηματικά και γρήγορα να μιλήσω για τον αθλητισμό, ο διαθέσιμος χρόνος μου μου δίνει μόνο την ευκαιρία να πω ότι επιτέλους ο αθλητισμός αναβαθμίστηκε.
Ο αθλητισμός θα μπορούσε άνετα να είναι ένα ανεξάρτητο Υπουργείο, να είναι μέρος του Υπουργείου Υγείας, αν θέλαμε να αναδείξουμε τη συμβολή του στην υγεία ή να ήταν μέρος του Υπουργείου Παιδείας, αν θέλαμε να υπογραμμίσουμε τη σημασία του για τους νέους.
Όμως, αυτή η Κυβέρνηση αποφάσισε να αναδείξει ότι ο αθλητισμός σε μια χώρα σαν την Ελλάδα δεν χρειάζεται να είναι απλά ένα διοικητικό παράρτημα της Κυβέρνησης που μοιράζει χρήματα σε ομοσπονδίες και διαχειρίζεται στάδια, αλλά αναπόσπαστο μέρος της αναπτυξιακής δυνατότητας της πατρίδας μας.
Ο αθλητισμός είναι μέρος της παράδοσης και του πολιτισμού μας και μπορεί να γίνει μοχλός ανάπτυξης, αν σταματήσουμε να τον βλέπουμε σαν πεδίο άγονης αντιπαράθεσης, φθηνού ρουσφετιού και στυγνής ψηφοθηρίας, διότι πολύ συχνά εκεί τον καταντήσαμε και σαν πολιτεία και σαν πολιτική.
Όπως είπα και στις προγραμματικές μου δηλώσεις, βασικός στόχος σε οτιδήποτε κάνουμε στο χώρο του αθλητισμού είναι η αναβάθμιση της ποιότητάς του είτε πρόκειται για τη στήριξη της φυσικής αγωγής και την ένταξή της στο πρόγραμμα των νηπιαγωγείων είτε για τη σύνδεση του σωματειακού αθλητισμού με τα σχολεία και τους δημοτικούς οργανισμούς άθλησης είτε για την ανάπτυξη του μαζικού αθλητισμού με την προώθηση της διά βίου άθλησης είτε πρόκειται για το άνοιγμα των ολυμπιακών εγκαταστάσεων στους πολίτες σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος είτε πρόκειται για τον ερασιτεχνικό, σχολικό, πανεπιστημιακό και στρατιωτικό αθλητισμό είτε πρόκειται για τα μεγάλα προβλήματα της αντιμετώπισης της βίας και του ντόπινγκ.
Βασικός στόχος της πολιτικής μας είναι και θα είναι η αναβάθμιση της ποιότητας του αθλητισμού. Θέλουμε ο αθλητισμός να γίνει σημαντικό κομμάτι της καθημερινότητας των πολιτών και ειδικά της νεολαίας. Για την επίτευξη αυτών των στόχων θα συνεργαστούμε με όλους: Βουλή, αθλητικά σωματεία, συναρμόδια Υπουργεία.
Την ίδια στιγμή, όμως, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική περίοδο για όλους, η πολιτική διαχείριση στο χώρο του αθλητισμού οφείλει να είναι απολύτως διαφανής, βασισμένη σε ένα πλαίσιο καθολικών αρχών και αντικειμενικών κριτηρίων, που θα διασφαλίσουν την αποτελεσματική διαχείριση των χρημάτων του ελληνικού λαού και με βάση αυτή τη φιλοσοφία έχουμε ήδη ξεκινήσει την προσπάθειά μας.
Σας ευχαριστώ.
Δευτερολογία στην Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Ιωάννη Ιωαννίδη προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, σχετικά με τις μεγάλες καθυστερήσεις στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού κ.λπ
Κύριε συνάδελφε, η προσωπική σας συμβολή και ως αθλητής και ως προπονητής στο χώρο του αθλητισμού είναι πάρα πολύ σημαντική και μας έχετε κάνει περήφανους και ως πιτσιρικάδες και ως φιλάθλους και ως Έλληνες. Γι’ αυτό σας άκουσα και με πολλή προσοχή και ειδικά το τελευταίο πρόγραμμα στο οποίο αναφερθήκατε, νομίζω ότι είναι ένα θαυμάσιο πρόγραμμα που θα θέλαμε να του δώσουμε μια συνέχεια.
Έχοντας, όμως, πει τα παραπάνω, είμαι υποχρεωμένος, με αφορμή την επίκαιρη ερώτηση στην οποία αναφερθήκατε, να πω ότι παραλάβαμε μία κατάσταση με πάρα πολλές καθυστερήσεις στο χώρο του αθλητισμού.
Μιλάτε για τη συνέχεια του κράτους. Προσπαθούμε να το κάνουμε αυτό, κρατώντας το κεφάλι μας ψηλά, αλλά πολύ φοβούμαι ότι η προηγούμενη κυβέρνηση, είτε οικονομικά είτε σε χρόνους διεξαγωγής των διαφόρων προγραμμάτων, το κάνει αυτό εξαιρετικά δύσκολο.
Όταν αναλάβαμε σαν χώρα τους Μεσογειακούς Αγώνες, κεφαλαιοποιώντας ουσιαστικά το κεφάλαιο που είχαμε δημιουργήσει με τους Ολυμπιακούς του 2004, ο ίδιος είχατε πει ότι αυτό είναι μια μεγάλη ευκαιρία ανάπτυξης για την Κεντρική Ελλάδα. Όμως, ανάμεσα στο λόγο σας και σε αυτά που έκανε τελικά η κυβέρνηση γι’ αυτό το θέμα υπάρχει μια μεγάλη απόσταση. Ο «Βόλος 2013» θα έπρεπε να έχει πάρει 3.500.000 ευρώ ένα μήνα αφότου υπογράφηκε το νομοσχέδιο. Αυτό που βρήκαμε εμείς είναι 180.000 ευρώ. Ούτε μελέτες βρήκαμε, ούτε προκηρύξεις.
Είμαι απολύτως σίγουρος ότι αυτό το πράγμα δεν οφείλεται σε εσάς που νοιάζεστε για τον αθλητισμό, αλλά σε μια κυβέρνηση που δεν νοιάζεται για τον αθλητισμό και σε αυτό καταλήγω.
Θέλετε να μιλήσουμε για τα Special Olympics, για τα Deaf Olympics; Για το ΟΑΚΑ το οποίο έμεινε χωρίς ηλεκτρικό, επειδή χρωστούσε 3.500.000 ευρώ το βράδυ πριν από διεθνή αγώνα ποδοσφαίρου; Θέλετε να μιλήσουμε για το τι έγινε με τις ομάδες του μπάσκετ και την τηλεοπτική τους κάλυψη, για το διασυρμό μας στα αγγλικά δικαστήρια και στα ξένα κανάλια ή για το πόσο καθυστέρησαν οι υποτροφίες και οι βραβεύσεις σε πρωταθλητές; Σε σαράντα πέντε μέρες εμείς έχουμε δρομολογήσει περισσότερα θέματα σε ό,τι αφορά τον αθλητισμό, προβλήματα από αυτά τα οποία ξέρατε.
Για όσα ανέφερα παραπάνω έχουν ήδη υπογραφεί αποφάσεις και έχουν δοθεί εντολές σε υπηρεσιακούς παράγοντες για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι η μόνη συνέχεια του κράτους που πραγματικά ενδιαφέρει την προηγούμενη κυβέρνηση είναι οι προσλήψεις εννιακοσίων γυμναστών με συνέντευξη που θα εξασφάλιζε τις θέσεις σε «γαλάζια» παιδιά.
Είναι συνέντευξη όμως. Και εκεί δώσαμε λύση και η απόφαση που υπέγραψα είναι αυτή την οποία είχατε καταθέσει και αφαίρεσα από μέσα τη λέξη «συνέντευξη».
Διότι αν θέλουμε να δώσουμε πραγματική αξία στον αθλητισμό, δεν πρέπει να τον κάνουμε πεδίο αντιπαράθεσης πράσινων και γαλάζιων ρουσφετιών αλλά πρέπει να τον κάνουμε πραγματικό πεδίο δοκιμασίας και ανάδειξης των καλύτερων παιδιών που έχουμε, όπως αυτά που θα πάνε στη Νότιο Αφρική.
Ευχαριστώ πολύ.