-Πρόκειται για μία πραγματικά μεγάλη καταστροφή η οποία θα έχει αντίκτυπο σε πολλούς τομείς. Ναι μεν οφείλεται σε καιρικά φαινόμενα τα οποία εντείνονται τα τελευταία χρόνια, όμως είναι και καιρικά φαινόμενα τα οποία εξελίσσονται στο εξωτερικό εδώ και πολύ καιρό. Η ΝΔ στο παρελθόν χλεύαζε τον Γιώργο Παπανδρέου, όταν μιλούσε για πράσινη ανάπτυξη και για το πόσο σημαντικό θα ήταν για την κλιματική αλλαγή ώστε να προληφθούν καταστάσεις. Για τα ελληνικά δεδομένα, υπήρξαν πολλά καμπανάκια που χτύπησαν, όπως ήταν οι φωτιές στην Ηλεία το 2007 με Κυβέρνηση της ΝΔ και Πρωθυπουργό τον κ. Καραμανλή. Υπήρξε προειδοποίηση, πρόσφατα και με τον Ιανό. Χρειάζεται όμως να προνοήσει αρκετό καιρό πριν η κάθε Κυβέρνηση, για να προλάβει ένα φαινόμενο που επίκειται.

Δεν μπορεί να αποτραπεί όλο το κακό. Αυτό το οποίο όμως μπορούμε να κάνουμε και σε αυτό που στοχεύουμε όλοι, όλες οι πολιτισμένες κοινωνίες, είναι να μετριάσουμε το τίμημα μίας τέτοιας καταστροφής. Και αυτό γίνεται με πρόβλεψη, αγοράζοντας τα σωστά μηχανήματα για τη δύσκολη ώρα και με σωστό συντονισμό όλων των φορέων που καλούνται να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.

Καταρχάς, διατίθενται υποδεέστερες υποδομές. Ακόμη, η συζήτηση που κάνουμε είναι για το τι μπορεί να πάει καλύτερα. Αποτελεί άγονη συζήτηση, το να αποδίδει ο ένας στον άλλο ευθύνες. Η Κυβέρνηση έχει δώσει ειδική έμφαση στην αγορά των μηχανημάτων, δεν έχει δώσει όμως την πρέπουσα έμφαση στην πρόληψη και τον συντονισμό των φορέων οι οποίοι καλούνται να αντιμετωπίσουν την κρίση. Αυτό το έλλειμμα, το είχαν εντοπίσει ειδικοί μετά την καταστροφή στο Μάτι και είχαν τονίσει ότι πρόκειται για τις 2 “Αχίλλειες πτέρνες” του ελληνικού κρατικού μηχανισμού και πως εκεί χρειάζεται δουλειά. Τα κονδύλια τα οποία είχε η Ελλάδα από την Ε.Ε. για την πρόληψη και τον συντονισμό των φορέων, δεν τα απορρόφησε ποτέ. Σήμερα, όμως, έρχεται η Κυβέρνηση και λέει «κοιτάξτε, εγώ σας φέρνω 2,25 δις», το οποίο δεν ισχύει αφού ελάχιστα από αυτά τα χρήματα είναι «φρέσκα».

Η Κυβέρνηση δεν φέρνει φρέσκο χρήμα, αλλά χρήματα τα οποία δεν απορροφήθηκαν για τους 2 τομείς οι οποίοι θα συνέβαλαν στη καλύτερη αντιμετώπιση της κατάστασης. Από αντιπλημμυρικά έργα τα οποία είναι μεγάλης σημασίας, μέχρι και τα ανταλλακτικά των Σινούκ, τα οποία έπρεπε να είχαν πετάξει νωρίτερα, για να βοηθήσουν και να βγάλουν από τη δύσκολη θέση που βρίσκονταν  τους Έλληνες και τις Ελληνίδες. Χρήματα τα οποία θα μπορούσαν να βοηθήσουν να αντιμετωπιστεί η κατάσταση καλύτερα, τα οποία δεν απορροφήθηκαν ποτέ και τώρα επιστρέφουν πίσω στην Ελλάδα σε μορφή pass για να απαλύνουν τον πόνο των ανθρώπων.

Ακούγεται πως πρόκειται για 400 εκ., είναι όμως κοντά στα 150εκ., συν κάποια που μπορεί να πάρει η Ελλάδα στα αγροτικά. Αν όμως πάει ο κ. Μητσοτάκης σαν ικέτης στους άλλους Πρωθυπουργούς και ξαναγεμίσουν το Ταμείο Αλληλεγγύης, τότε από εκεί θα μπορούμε να πάρουμε φρέσκα χρήματα. Δεν πρόκειται όμως για την Ευρώπη του Ντε Λορ, αλλά για μία Ευρώπη όπου ο Πρωθυπουργός ο οποίος έχει πληγεί, πάει παρακαλώντας στους άλλους Πρωθυπουργούς, για να μπουν χρήματα στο Ταμείο και να καταφέρει να πάρει από εκεί κάτι.

Είναι, ακόμη, πολύ κρίσιμη η κατάσταση και δυστυχώς έχουμε ένα κομφούζιο ευθυνών μεταξύ διαφόρων βαθμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Υπάρχει ένα μεγάλο έλλειμμα στον σωστό καταμερισμό εξουσιών και στον αλληλοέλεγχό τους, στο πώς λειτουργεί μία σύγχρονη κοινωνία. Σήμερα, υπάρχει ένας Πρωθυπουργός στο Μαξίμου, σ’ ένα επιτελικό Μαξίμου το οποίο κρατά όλη την εξουσία στα χέρια του. Είναι ανάγκη, όμως, να μοιράζεται η εξουσία σε διάφορους θεσμούς και οι θεσμοί αυτοί να αλληλοελέγχονται. Και αντί να συμβαίνει αυτό, έχουμε ένα ιδιότυπο σύστημα όπου όλοι αυτοί οι θεσμοί είναι απαξιωμένοι και όλες οι αποφάσεις τελικά προέρχονται από ένα Μαξίμου το οποίο θέλει να ελέγχει χρήματα και προσλήψεις.

Και δεν έχει βρεθεί μία λύση ακόμη, διότι όλες οι αντιπολιτεύσεις μιλούν για έναν βαθμό αποσυγκέντρωσης της εξουσίας, κανείς όμως δεν το φέρνει μέσα στο Μαξίμου. Γιατί νιώθουν ωραία να κρατούν την εξουσία στα χέρια τους, να έχουν τον έλεγχο των πραγμάτων, να νιώθουν ότι εκείνοι θα λύσουν τα χρόνια προβλήματα της χώρας και δεν χρειάζονται κανέναν άλλον. Οι πολιτικοί στην Ελλάδα θα έπρεπε να αντιληφθούν ότι οποιαδήποτε λύση έρχεται με συνεργασία, με συνέχεια και με συστήματα. Τα ονομάζω τα 3 σίγμα της δημόσιας σφαίρας. Πετυχημένοι χώροι λειτουργίας της Ελλάδας, είναι η Άμυνα, η διπλωματία, η ψηφιοποίηση και ο τουρισμός οι οποίοι έχουν τα 3 σίγμα. Διαθέτουν συνεργασίες όλων των φορέων όταν σχεδιάζουν, συνέχεια του σχεδιασμού από τους επόμενους. Στον τουρισμό για παράδειγμα και η κ. Κεφαλογιάννη και η κ. Κουντουρά συνέχισαν την πολιτική που είχαμε ξεκινήσει και το αποτέλεσμα φαίνεται μέχρι και σήμερα. Και τέλος, έχουν συστήματα αλληλοελέγχου τού πώς πορεύονται. Όταν υπάρχουν αυτά τα χαρακτηριστικά, επιτυγχάνονται απίστευτα τα πράγματα, όταν όμως απουσιάζουν, ρίχνει ο ένας στον άλλον ευθύνες.

-Οι 100 μέρες στιγματίζουν μία Κυβέρνηση. Οι προηγούμενες πρώτες 100 μέρες του κ. Μητσοτάκη, έδωσαν την εντύπωση ενός ανθρώπου που γνώριζε τι Κυβέρνηση θα φτιάξει, τι νομοσχέδια θα φέρει, που αντιμετώπισε τον Έβρο με αποτελεσματικότητα, όπως και το πρώτο κύμα της πανδημίας. Έπειτα, ξεκίνησε η κατάρρευση. Αυτές οι 100 ημέρες, τον ακολούθησαν μέχρι το τέλος και τον δικαιολογούσε ο κόσμος, φάνηκε τόσο στην Αττική Οδό, την Εύβοια, τις υποκλοπές, τα Τέμπη όπως και στις εκλογές που ξαναβγήκε Πρωθυπουργός. Οι παρούσες 100 μέρες είναι 100 μέρες που εκτός από τις πυρκαγιές και την πλημμύρα, επικρατεί ένας αποσυντονισμός της κρατικής μηχανής. Ο Πρωθυπουργός είναι πολύ αμυντικός, είναι ένας διαφορετικός Μητσοτάκης όπως φαίνεται και από τις ομιλίες του για τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες. Ένας Μητσοτάκης που δεν δεχόταν κριτική, δεν ήταν έτοιμος να ακούσει προτάσεις από την αντιπολίτευση, που θεωρούσε ότι αυτός τα έκανε όλα καλά, αλλά φταίνε οι μελισσοκόμοι που πήρε φωτιά. Ήταν ένας αμυντικός Πρωθυπουργός που έδιωχνε τις ευθύνες από πάνω του με πανικό.

Η αντίδραση αυτή θα δικαιολογούσε μία Κυβέρνηση η οποία μόλις ανέλαβε αυτού του είδους ο αποσυντονισμένος Πρωθυπουργός, αυτή η αποσυντονισμένη Κυβέρνηση, σε μία περίοδο με τόσες εντάσεις είναι ένα πολύ επικίνδυνο μείγμα για το τι θα ακολουθήσει την επόμενη 4ετία. Η Κυβέρνηση ήταν όμως ήδη 4 χρόνια στο τιμόνι, δεν έπεσαν όλα πάνω της ξαφνικά. Εκτός αυτού, υπάρχει και μία ανακύκλωση των Υπουργών κάτι που δείχνει ότι ο Μητσοτάκης δεν έχει ανθρώπους να μπορούν να αναπληρώσουν θέσεις. Επιστρέφει στα ίδια και στα ίδια άτομα, με ελάχιστη αξιολόγηση για το πώς πήγαν στην προηγούμενή τους θητεία, για να τους βάλει σε άλλα Υπουργεία. Αυτού του είδους η έλλειψη, είναι επίσης πολύ επικίνδυνη διότι δείχνει ότι δεν έχει τη δυνατότητα η Κυβέρνηση να αναδιοργανωθεί. Όταν μια Κυβέρνηση επιθυμεί μία ριζική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί, δεν νοείται να φέρνει τους ίδιους ανθρώπους στο τραπέζι, που φέρνουν τα ίδια αποτελέσματα. Βλέπουμε, λοιπόν, έναν Πρωθυπουργό ο οποίος μοιάζει να έχει εξαντλήσει όλες τις επιλογές των ανθρώπων που εμπιστεύεται να αναλάβουν πράγματα, αφήνοντας τον ίδιο κόσμο να ανακυκλώνει θέσεις.

Ένας Μητσοτάκης ο οποίος είναι αμυντικός και δεν ακούει, θα υποπέσει σε πολλά λάθη στο μέλλον. Ενώ, ένας Πρωθυπουργός ο οποίος θα ανοίξει την πόρτα σε διαφορετικές προτάσεις και αντιμετωπίσεις τέτοιων καταστάσεων, μπορεί να αλλάξει το κλίμα. Ακόμη, θα χρειαστεί μία Κυβέρνηση η οποία αναγνωρίζει ότι δεν είναι η Κυβέρνηση των αρίστων. Η ΝΔ πολιτεύτηκε ως η άριστη, το οποίο είναι λάθος. Πρώτον, διότι κανείς δεν είναι άριστος, όλοι έχουμε τις αδυναμίες μας. Και δεύτερον, διότι διχάζει τον κόσμο. Δεν δύναται όποιος είναι ΝΔ, να είναι άριστος και κάποιος με διαφορετικές πεποιθήσεις να είναι άχρηστος. Ένα κόμμα πρέπει να πολιτεύεται με τις προτάσεις του, με τον τρόπο που αντιλαμβάνεται την κοινωνία, την οικονομία κοκ. Εδώ έχουμε μία Κυβέρνηση η οποία ισχυρίζεται ότι εκείνοι είναι οι καλοί και οι υπόλοιποι κακοί. Όταν είναι λοιπόν πεπεισμένοι γι’ αυτό, όταν δεν έχει λειτουργήσει κάτι σωστά, αντί να ψάξουν τι μπορεί να γίνει καλύτερα, ρίχνουν απλά σε κάποιον άλλον την ευθύνη. Διότι εφόσον είναι άριστοι, δεν μπορεί να έχουν κάνει λάθος. Η Κυβέρνηση δεν ακούει και το μεγαλύτερο λάθος που έκανε είναι πως κλείστηκε, έγινε κλειστοφοβική, αμυντική και πάει να μαραζώσει κάπου μέσα στο Μαξίμου. Χρειάζονται τολμηρές κινήσεις και ο Μητσοτάκης σήμερα δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει τις τολμηρές κινήσεις που χρειάζονται.

-Η διπλωματία των σεισμών είναι ένα φαινόμενο το οποίο πρέπει η Ελλάδα να εκμεταλλεύεται αλλά δεν πρέπει και να εφησυχάζει. Είναι ένας από τους τομείς στον οποίο υπάρχει μία συνέχεια στη χώρα μας, μια συνεργασία ευρύτερη. Πιστεύω ότι ένας από τους λόγους που πάμε καλά διπλωματικά είναι και αυτός.

Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει καταφέρει να παίξει τον ρόλο του παράγοντα της σταθερότητας στην περιοχή. Αυτό της δίνει ένα προνομιακό πεδίο συζήτησης με πολλούς που θα ήθελε να έχει για συμμάχους. Αυτή η προβλεψιμότητα της Ελλάδας λειτουργεί υπέρ στη συζήτηση με τους συμμάχους της, σε άλλο επίπεδο συζήτησης. Αντιθέτως, η Τουρκία έχει αντιληφθεί πως συμφέρον για την ίδια είναι να είναι παράγοντας αποσταθεροποίησης, διότι κάθε φορά που ο Ερντογάν κάνει τον δύσκολο, έρχονται τα δις από την Ε.Ε., τα όπλα από την Αμερική και εν πάση περιπτώσει κάτι κερδίζει. Έτσι, λοιπόν, έχουμε μία χώρα η οποία ξανά και ξανά θα επιστρέφει στη σταθερότητα.

Είναι το κακό παιδί της περιοχής που λέει, «αν δεν μου δώσετε λεφτά, εγώ θα σας κάνω μπάχαλο». Από τη μία υπάρχει μία χώρα που θα επιστρέφει συνέχεια στη σταθερότητα και από την άλλη μία χώρα που θα επιστρέφει συνέχεια στην αποσταθεροποίηση. Αυτό μπορεί να έχει διαλείμματα, αλλά η Ελλάδα πρέπει να είναι πάντα έτοιμη, ώστε η Τουρκία να λειτουργεί ως παράγοντας αποσταθεροποίησης και όχι ως παράγοντας σταθερότητας.

-Το ΠΑΣΟΚ έχει αναλάβει θεσμικά τον ρόλο της αντιπολίτευσης, δηλαδή σε έναν σχετικά ανύπαρκτο ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση την κοινοβουλευτική του δύναμη, το ΠΑΣΟΚ έχει καταφέρει να σηκώσει θέματα, να κάνει σοβαρή και αξιόπιστη αντιπολίτευση, αλλά να φέρει και προτάσεις στο τραπέζι. Αυτό ήταν ένα σωστό πρώτο βήμα, για να αποκτήσει το ΠΑΣΟΚ την εικόνα της σοβαρότητας την οποία πρέπει να έχει. Από εδώ και πέρα, πρέπει να έρθει περισσότερο σε επαφή με την κοινωνία, να μιλήσει με τον κόσμο, να πάει αυτές τις ιδέες οπουδήποτε υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να τις ακούσουν και να κινητοποιήσει τις αστείρευτες δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ, έτσι ώστε αυτές οι ιδέες να ριζώσουν στην ελληνική κοινωνία.

https://www.youtube.com/watch?v=trs1mqsiDM8