-Ο κόσμος αντιλαμβάνεται πως με οποιαδήποτε από τις δύο Κυβερνήσεις, είτε με τη ΝΔ είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ, η χώρα πάσχει από έλλειψη θεσμικών αντιβάρων.

Το έγκλημα και στις δύο περιπτώσεις, τόσο της NOVARTIS όσο και των υποκλοπών, είναι ότι υπάρχει ένας Πρωθυπουργός τόσο ισχυρός που δεν υπόκειται σε έλεγχο, που ακόμα και αν κριθεί δικαστικά για το θέμα της Novartis ή αποφασίσει να παρακολουθήσει κάποιον, δεν υπάρχει κάποιος να τον εμποδίσει. Αυτό, είναι χαρακτηριστικό μιας χώρας τριτοκοσμικής. Η Ελλάδα που θέλουμε να λέμε ότι γέννησε τη Δημοκρατία, ότι είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν διαθέτει θεσμικά αντίβαρα για να αποτρέψει κάποιος τον Πρωθυπουργό από τέτοιες πράξεις.

-Το θέμα της συζήτησης δεν θα έπρεπε να είναι η επίρριψη ευθυνών, αλλά πώς θα βεβαιωθούμε ότι όλα αυτά δεν θα ξανασυμβούν. Όταν για κάθε θέμα στο οποίο γίνονται αυτές οι λαθροχειρίες, συγκαλύπτει η Κυβέρνηση την κατάσταση, αυτό δεν θα αλλάξει. Ο επόμενος Πρωθυπουργός, όποιος και να είναι, θα έχει το δικαίωμα και να παρεμβαίνει σε διάφορα ζητήματα στα οποία δεν θα έπρεπε, και την ίδια ώρα να παρακολουθεί αντιπάλους του, χωρίς να μπορεί να τον εμποδίσει κανείς.

Το αρνητικό στο θέμα της NOVARTIS είναι πως τα κίνητρα ήταν πολιτικά. Ενώ θα έπρεπε να γίνει διαλεύκανση της υπόθεσης από κάτω προς τα πάνω, ο ΣΥΡΙΖΑ βιάστηκε και κατηγόρησε πρόσωπα χωρίς επαρκή στοιχεία. Ξεκίνησε να κάνει μια δουλειά, η οποία ήταν μόνο για πολιτικό όφελος και όχι για να λάμψει η αλήθεια, ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που η σημερινή Κυβέρνηση συγκαλύπτει το θέμα των υποκλοπών, αποκρύπτοντας τους ανθρώπους που φέρουν πραγματική ευθύνη. Και το μόνο το οποίο λέμε εμείς, στο ΠΑΣΟΚ, είναι το εξής: «Μπορεί ο Πρωθυπουργός της χώρας να ελέγχεται, όπως γίνεται σε κάθε πολιτισμένη χώρα του κόσμου, ώστε να μην ξανασυμβούν αντίστοιχα φαινόμενα»; Αντί να συζητάμε σε βάθος για τα πραγματικά προβλήματα του τόπου, επιρρίπτει ευθύνες ο ένας στον άλλον, ο κόσμος όμως δεν περιμένει να μάθει ποιος είναι ο χειρότερος από μας. Αντίθετα, περιμένει κάποιον που είναι καλύτερος.

Η Κυβέρνηση έκανε ό,τι είναι δυνατόν για να μην μπορέσει η Βουλή να επιτελέσει τον ρόλο της που είναι να ελέγχει τους Βουλευτές. Δημιουργώντας μια Εξεταστική για τα Τέμπη, στην οποία δεν μπορούσε να φωνάξει ανθρώπους που θα έλεγαν τι συνέβη.

-Όσα δεν κατάφερε να κάνει ο κ. Καραμανλής σε τρία χρόνια, το έκανε σε δύο μήνες η Κυβέρνηση μόλις τον αντικατέστησε. Το ερώτημα που ανακύπτει είναι γιατί, όσα έγιναν τότε, ήταν τόσο δύσκολο να έχουν προληφθεί, για να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα χαθούν άνθρωποι στα Τέμπη;  Πώς θα βεβαιωθούμε ότι δεν θα ξαναγίνει, εάν δεν γνωρίζουμε τι πήγε λάθος. Η Κυβέρνηση, κάνει ό,τι μπορεί για να πει ότι δεν πήγε κάτι λάθος και ότι δεν υπήρξαν πολιτικές ευθύνες. Ενώ, οι ίδιοι, διόρθωσαν τα πράγματα έξι μήνες μετά τα Τέμπη.

Παρακάτω θα δείτε αποσπάσματα από τη συνέντευξή μου στον τηλεοπτικό σταθμό «ΑΝΤ1», στην εκπομπή «Studio με Θέα», με τη δημοσιογράφο Φαίη Μαυραγάνη:

Αλλάξτε τις ρυθμίσεις των cookies για να δείτε το video