Εγκαίνια της Έκθεσης Αρχειακού Υλικού του κ. Γιώργου Δολιανίτη: «Η Μάχη του Μαραθώνα. Διαχρονικό πρότυπο ηρωισμού, αέναος πηγή έμπνευσης»
δείτε το σχετικό video O Υπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Δρούτσας και ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλος Γερουλάνος, εγκαινίασαν σήμερα την Έκθεση Αρχειακού Υλικού του κ. Γιώργου Δολιανίτη: «Η Μάχη του Μαραθώνα. Διαχρονικό πρότυπο ηρωισμού, αέναος πηγή έμπνευσης», η οποία διοργανώθηκε με την ευκαιρία της επετείου των 2500 χρόνων από τη Μάχη του Μαραθώνα, […]
O Υπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Δρούτσας και ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλος Γερουλάνος, εγκαινίασαν σήμερα την Έκθεση Αρχειακού Υλικού του κ. Γιώργου Δολιανίτη: «Η Μάχη του Μαραθώνα. Διαχρονικό πρότυπο ηρωισμού, αέναος πηγή έμπνευσης», η οποία διοργανώθηκε με την ευκαιρία της επετείου των 2500 χρόνων από τη Μάχη του Μαραθώνα, στο Υπουργείο Εξωτερικών.
Ακολουθεί ο χαιρετισμός του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλου Γερουλάνου:
Πρέπει να σας πω ότι η επέτειος της μάχης του Μαραθώνα έχει γίνει για εμάς σχεδόν εμβληματική, διότι από την ώρα που πήγαμε στο Υπουργείο φάνηκε πως αυτό το θέμα μπορεί να αναδείξει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις συνέργειες που υπάρχουν μεταξύ τουρισμού, πολιτισμού και αθλητισμού, πράγματα τα οποία είναι τώρα όλα κάτω από ένα Υπουργείο. Αυτό ήταν εξαιρετικά σημαντικό, διότι αυτό το οποίο μπορέσαμε να δείξουμε με την επέτειο του Μαραθώνα είναι ότι αν αξιοποιήσουμε σωστά όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας μπορούμε να προβάλουμε την Ελλάδα στο εξωτερικό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Κάτι άλλο όμως πολύ ενδιαφέρον σε αυτήν την επέτειο ήταν ότι μόλις ξεκινήσαμε τις διαδικασίες για να τη γιορτάζουμε, αμέσως ενεπλάκησαν πάρα πολλοί φορείς και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για να βοηθήσουν ώστε αυτή η επέτειος να γίνει μια σημαντική χρονιά. Έτσι έγιναν μία σειρά από πολύ μεγάλες δράσεις, οι περισσότεροι ξέρουν τον αγώνα που έγινε στο Μαραθώνα, αλλά την ίδια ώρα έγιναν και παραστάσεις όπερας, έγιναν και εκθέσεις, έγινε ένας πάρα πολύ σημαντικός Μαραθώνιος, ένας «Μαραθώνιος Μαραθωνίων», όπως το λέμε, που καλλιτέχνες απ’ όλο τον κόσμο ήρθαν στο νέο Μουσείο Ακρόπολης και συζητούσαν για πολλές ώρες για το πώς έχει επηρεάσει η κλασσική Ελλάδα τη δική τους τέχνη. Μας δόθηκε δηλαδή η ευκαιρία να αναδείξουμε όλες τις πτυχές που ένα τέτοιο θέμα μπορεί να αναδείξει.
Μέσα σε όλα αυτά ήταν και η έκθεση την οποία βλέπετε σήμερα, του κυρίου Δολιανίτη, και θέλω να τον ευχαριστήσω πάρα πολύ για την προσφορά του σε αυτήν την προσπάθεια. Είναι μία έκθεση που επίσης δείχνει ότι αν συνεργαστούμε πάρα πολύ καλά όλοι μαζί, μπορούμε να κάνουμε πάρα πολλά πράγματα με πολύ λιγότερο κόστος και λιγότερα μέσα απ’ ό,τι κάναμε στο παρελθόν. Αυτή η έκθεση λοιπόν ταξίδεψε σε πολλές χώρες, ανέδειξε το θέμα του Μαραθωνίου, έδωσε την ευκαιρία στους Πρέσβεις να μιλήσουν για τη σημασία του Μαραθωνίου για εμάς αλλά και να αναδείξουν τον κλασσικό Μαραθώνιο σε ένα Μαραθώνιο πρώτης γραμμής και να προσελκύσουν πάρα πολύ κόσμο να έρθει να επισκεφθεί την Ελλάδα εκείνη την περίοδο.
Πρέπει να σας πω ότι το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικά σημαντικό διότι εκτός του ότι αναδείχθηκε ο ίδιος ο Μαραθώνιος ως ένας πολύ σημαντικός Μαραθώνιος μέσα στο circuit των Μαραθωνίων, το Σαββατοκύριακο, εκείνη την εβδομάδα του Μαραθωνίου, τα ελληνικά ξενοδοχεία γέμισαν από κόσμο, κάτι πρωτόγνωρο για μία τέτοια εποχή του χρόνου, λόγω αυτής της επετείου.
Αυτό θέλουμε να συνεχίσουμε να κάνουμε. Είναι σημαδιακό ότι ξεκινάμε το 2011, μία χρονιά στην οποία θέλουμε να αναπτύξουμε αρκετά τέτοια προγράμματα όπως το Μαραθώνιο, αλλά ξεκινάμε πάλι με το Μαραθώνιο για να αναδείξουμε τη συνέχεια που υπάρχει. Πρέπει να σας πω ότι μας βοηθάει και η τύχη λίγο σε αυτό το πράγμα, διότι είναι πάρα πολλοί που τα 2.500 χρόνια του Μαραθωνίου θέλουν να τα γιορτάσουν το 2011. Αυτό είναι κάτι το οποίο κάθε χώρα που έχει μακρά ιστορία έχει το δικαίωμα να το κάνει, καθότι υπάρχει μια μεγάλη συζήτηση για το πώς μετράει κανείς το μηδέν. Λοιπόν, για όσους θέλουν να το γιορτάσουν το 2011, εμείς είμαστε απόλυτα διατεθειμένοι να τους φιλοξενήσουμε, να αναδείξουμε και αυτή τη χρονιά σαν μία χρονιά Μαραθωνίου και να θέσουμε τις βάσεις για να γιορτάσουμε επίσης τα 2.500 χρόνια της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας, η οποία έρχεται και καλό είναι ν’ αρχίσουμε να προετοιμαζόμαστε από τώρα.
Με αυτές τις σκέψεις να πω ότι η Αθήνα τη χρονιά που έρχεται θέλουμε να γίνει ένας προορισμός και πράγματα τα οποία μπορούμε να αναδείξουμε, όπως ο Μαραθώνιος, θα θέλουμε να τα αναδείξουμε όλη τη χρονιά για να μπορούμε να προσελκύουμε επισκέπτες απ’ όλα τα μέρη του κόσμου.
Ευχαριστώ πολύ.