«Ελπίζουμε να προσγειωθεί η Κυβέρνηση στην πραγματικότητα», γιατί το προσχέδιο προϋπολογισμού «στερείται κάθε επαφής μαζί της», υπογράμμισε στην τοποθέτησή του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο βουλευτής Α’ Αθήνας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και ειδικός εισηγητής του Κινήματος για τον προϋπολογισμό του 2024, Παύλος Γερουλάνος.

Δεν είναι μόνο ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού έχει συνταχθεί με πρόβλεψη 81,2 δολάρια το βαρέλι πετρέλαιο για το 2024, πρόβλεψη που από μόνη της μπορεί να τον εκτροχιάσει. «Είναι ότι σας έχει ξεφύγει η μεγάλη εικόνα: Η πολύ μεγάλη εικόνα» είπε ο Π. Γερουλάνος, κάνοντας αναφορά στις πολεμικές συρράξεις σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, στη διεύρυνση της απόστασης που χωρίζει την Ανατολή και τη Δύση, στο ευάλωτο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, με χώρες της Ε.Ε. να κινδυνεύουν με υποβάθμιση του αξιόχρεού τους και στην ακραία πολιτική πόλωση στις Η.Π.Α.

«Μακάρι να ήταν μόνο εξωγενείς οι κίνδυνοι» συνέχισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. «Το πρόβλημα είναι και ότι ο προϋπολογισμός της Κυβέρνησης έχει πάρει διαζύγιο και με την ελληνική πραγματικότητα» είπε, υπογραμμίζοντας ότι το προσχέδιο αγνοεί:

  • «Τις ανισότητες που διευρύνονται στην Ελληνική κοινωνία». 
  • «Τη φοροδιαφυγή αλλά και ό,τι συνεπάγεται η απότομη πάταξή της».  
  • «Την ουσιαστική αδυναμία ενός άρρωστου και μη ανταγωνιστικού τραπεζικού συστήματος να χρηματοδοτήσει την πραγματική οικονομία αλλά και την αδηφάγα όρεξη του να εισπράξει κόκκινα δάνεια, οδηγώντας ευάλωτα νοικοκυριά στην οικονομική αδράνεια».
  • «Τα διπλά ελλείμματα και ένα ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών που αντανακλά τα διαρθρωτικά προβλήματα ανταγωνιστικότητας της χώρας».
  • «Ότι μεγάλο, πολύ μεγάλο μέρος της ανάπτυξης, δεν έρχεται από οικονομικές δραστηριότητες που δημιουργούν και αφήνουν πλούτο στη χώρα για μεγάλα χρονικά διαστήματα, αλλά από αγοροπωλησίες και μεταβιβάσεις περιουσιακών στοιχείων που συχνά δείχνουν δυναμικές οικονομικής φούσκας, όπως στα ακίνητα, που μπορεί να σκάσουν αύριο».
  • «Το γεγονός ότι όχι μόνο κάηκε ο Έβρος, η Ρόδος και η Αττική, ότι όχι μόνο  πλημμύρισε η Θεσσαλία, αλλά ότι τέτοια φαινόμενα θα επαναλαμβάνονται μέχρι να οχυρωθεί με νέα εργαλεία πρόληψης και συντονισμού το κράτος και η Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Ο κ. Γερουλάνος έκανε λόγο για έναν προϋπολογισμό «business as usual», ενώ γύρω από τη χώρα μας και μέσα σε αυτή συντελούνται κοινωνικές, οικονομικές, γεωπολιτικές και κλιματικές ανατροπές που έχουμε καιρό να δούμε. Με αυτό τον προϋπολογισμό, υπογράμμισε, «η Κυβέρνηση έχει βάλει βαθιά το κεφάλι της μέσα στην άμμο και δείχνει απόλυτα βέβαιη ότι όλα βαίνουν καλώς».

Υπενθύμισε ότι τελευταία φορά που μία Κυβέρνηση υπήρξε τόσο αποκομμένη από την πραγματικότητα, η Ελλάδα το πλήρωσε ακριβά. «Δεν θα σας πάω μακριά. Θα σας πάω δεκαπέντε χρόνια πίσω. Τι σας είχε ξεφύγει τότε; Ότι ενώ στα ρετιρέ γινόταν πάρτι, στη βάση η κοινωνία πιεζόταν. Ότι ο φόβος στα χαμηλά και μεσαία στρώματα είχε ξεφύγει και η πίεση εκτός από οικονομική, είχε τεράστιες κοινωνικές προεκτάσεις, αλλά η Κυβέρνηση μιλούσε για «θωρακισμένη οικονομία» που έστεκε «σε γερά πόδια»».

«Δεν κινδυνολογώ», υπογράμμισε ο Παύλος Γερουλάνος, «και δεν λέω ότι η Ελληνική οικονομία θα καταρρεύσει αύριο. Λέω ότι τώρα είναι η ώρα να πάρουμε τα πράγματα αλλιώς. Έχουμε ένα μικρό παράθυρο ευκαιρίας που δημιούργησε το ΠΑΣΟΚ μετατρέποντας από το 2010 τα βραχυπρόθεσμα και ακριβά δάνεια της χώρας σε μακροπρόθεσμα και φθηνά. Αλλά το παράθυρο είναι μικρό. Και θα μείνει ανοιχτό μόνο αν υιοθετήσουμε μεταρρυθμίσεις, που θα αλλάξουν το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, θα διευρύνουν την παραγωγική της βάση και θα απελευθερώσουν παραγωγικές δυνάμεις που σήμερα είναι εγκλωβισμένες».

Και συνέχισε: «Η επενδυτική βαθμίδα είναι και για εμάς προτεραιότητα. Αλλά τόσο η βιασύνη να την πάρουμε, όσο και το μείγμα της ανάπτυξης που ευαγγελίζεται ο προϋπολογισμός, δημιουργούν παγίδες υπονόμευσης της επόμενης μέρας της χώρας, όταν άλλες χώρες, όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, δημιουργούν Wealth Funds για να διασφαλίσουν ένα πιο σίγουρο αύριο για τις κοινωνίες τους».

Ο Παύλος Γερουλάνος, τόνισε πως τις επόμενες μέρες, μέχρι την ψήφιση του προϋπολογισμού τον Δεκέμβριο, το ΠΑΣΟΚ θα αναπτύξει τα σχέδιά του για νέες μορφές χρηματοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων, για την αποκατάσταση της χαμένης ευκαιρίας του εκδημοκρατισμού της ενέργειας αλλά και για τις αλλαγές που χρειάζονται ώστε η γνώση, που έχει ανάγκη μια σύγχρονη κοινωνία, να βρει τον δρόμο της σε κοινωνικές ομάδες και φορείς διοίκησης που την έχουν ανάγκη. «Δηλαδή θα σας αναπτύξουμε πώς μπορεί η χώρα να αδράξει τις ευκαιρίες που δημιουργούνται, για να χτίσει ένα αναπτυξιακό απόθεμα που μπορεί να την κρατήσει γερά στα πόδια της σε ώρα ανάγκης», υπογράμμισε ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Παύλος Γερουλάνος.

https://www.youtube.com/watch?v=iVVJbdpawJM