ΔΤ-Η έρευνα του ΙΝΕ ΓΣΕΕ αναδεικνύει την ανάγκη συνολικής αλλαγής της πολιτικής, για τη στήριξη του εισοδήματος
Κατάθεση Επίκαιρης Ερώτησης – 21.06.2024
«Η ετήσια έκθεση του 2024, για την ελληνική οικονομία και την απασχόληση, που έδωσε στη δημοσιότητα το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, θα έπρεπε κανονικά να αποτελέσει βασικό αντικείμενο μελέτης της Κυβέρνησης. Μία διακυβέρνηση με ανθρώπινο πρόσωπο θα έβαζε στόχο το πώς θα αναιρέσει, το ταχύτερο δυνατό, τα βασικά ευρήματα της έκθεσης που αποτυπώνουν το αδιέξοδο της ελληνικής οικογένειας», υπογραμμίζει σε επίκαιρη ερώτησή του προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ο βουλευτής Α’ Αθηνών του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Γερουλάνος.
Σύμφωνα με την Έκθεση, η Ελλάδα αναδεικνύεται σε απόλυτη αρνητική πρωταγωνίστρια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε ό,τι αφορά τη μείωση του εισοδήματος από εργασία. Συγκεκριμένα, την περίοδο 2019-2023, η Ελλάδα καταγράφει τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση του πραγματικού εισοδήματος από εργασία (-8,3%) σε σχέση με όλες τις χώρες της Ε.Ε. Βάσει των στοιχείων αυτών, η Ελλάδα, όχι απλώς δεν συγκλίνει με την Ε.Ε. σε όρους κοινωνικής βιωσιμότητας, αλλά αποκλίνει ταχύτατα και από τις βόρειες ευρωπαϊκές χώρες και από τις περιφερειακές χώρες, που αναπτύχθηκαν την ίδια περίοδο ραγδαία.
Συνέπειες όλων των παραπάνω είναι τα ελληνικά νοικοκυριά να έχουν πέντε φορές υψηλότερη κοινωνική και υλική υστέρηση σε σχέση με τα αντίστοιχα νοικοκυριά των χωρών της Ε.Ε. Το 40% των ελληνικών νοικοκυριών με εξαρτώμενα τέκνα και το 36% χωρίς εξαρτώμενα τέκνα, τα βγάζουν πέρα με πολύ μεγάλη δυσκολία, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στη Ευρώπη είναι 7,7% με εξαρτώμενα τέκνα και 6,1% χωρίς.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την Έρευνα Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών της ΕΛΣΤΑΤ για το 2023, το 8% του πληθυσμού δήλωσε ότι αντιμετώπισε μέτρια ή σοβαρή ανεπάρκεια τροφής, ένα μέγεθος που παραμένει σταθερό καθ’ όλη την πενταετή περίοδο διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.
«Έχοντας υπόψη ότι όλες οι χώρες της Ε.Ε. αντιμετώπισαν τους ίδιους εξωγενείς παράγοντες κρίσεων τα τελευταία χρόνια», υπογραμμίζει ο Παύλος Γερουλάνος, «αντιλαμβάνεται κανείς ότι όλα τα παραπάνω δεν είναι μόνο συνέπεια εξωγενών παραγόντων, (η μόνιμη απάντηση της υβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για όλα τα προβλήματα), αλλά κυρίως και βασικά, αποτέλεσμα των επιλογών της. Επιλογές όπως η διατήρηση υψηλότατου ΦΠΑ σε προϊόντα πρώτης ανάγκης, αλλά και η εξοργιστικά επαναλαμβανόμενη απροθυμία της να αντιμετωπίσει τη στεγαστική κρίση, τα υπερκέρδη λίγων και την αισχροκέρδεια στο ράφι, έχουν οδηγήσει τα ελληνικά νοικοκυριά σε απόγνωση».
Καταλήγοντας, ο Παύλος Γερουλάνος, «επειδή πρέπει κάποια στιγμή, όσο κυβερνά ακόμα, η Νέα Δημοκρατία να σκεφτεί το καλό της ελληνικής οικογένειας και όχι τα υπερκέρδη λίγων», απευθύνει τα εξής ερωτήματα προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών:
«1. Ποιο σύνολο μέτρων προτίθεται να πάρει η Κυβέρνηση ώστε το ελληνικό νοικοκυριό να φύγει από τα ανησυχητικά επίπεδα φτώχειας, που έχει φτάσει τα τελευταία χρόνια;
2. Πόσο θα συνεχίσει να αγνοεί η Κυβέρνηση, τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, που έχει καταθέσει από την αρχή της κρίσης, για να προστατευτεί το λαϊκό εισόδημα και να υπηρετηθεί ένα ριζικά διαφορετικό υπόδειγμα ανάπτυξης, που θα δίνει διέξοδο και προοπτική σε όλους τους πολίτες;»