ΔΤ – Γερουλάνος: «Διεθνώς βγήκαν πιστόλια, η Κυβέρνηση παίζει με σφεντόνες»
Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής – 09.04.2025
«Για όσους δεν το έχουν καταλάβει, βρισκόμαστε σε πόλεμο. Γνωρίζετε, ότι δε μου αρέσει να υπερβάλω. Γι’ αυτό, σας παρακαλώ, ακούστε με. Ο πόλεμος αυτός δεν είναι ακόμα συμβατικός. Δεν έχει ακόμα ακουμπήσει τα σύνορα της χώρας μας. Αλλά, όλοι οι συμβατικοί πόλεμοι, ξεκίνησαν μη συμβατικά. Είτε φτάσουμε εκεί, είτε όχι, το κόστος για την κοινωνία μας θα είναι αδιανόητο. Ή τώρα θα ξυπνήσουμε, ή θα χάσουμε», είπε, αναφερόμενος στις ραγδαίες εξελίξεις στο παγκόσμιο περιβάλλον, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ–Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Α’ Αθηνών, Παύλος Γερουλάνος, στο πλαίσιο της συζήτησης στη Βουλή, για το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς.
Συνέχισε, μιλώντας για τα δύο μέτωπα στον πόλεμο, που έχει ήδη ξεκινήσει, λέγοντας ότι «οι δασμοί, οι κυβερνο-επιθέσεις, οι ιδιωτικές και δημόσιες χρηματοδοτήσεις ακραίων πολιτικών φωνών, δεν είναι αιτίες πολέμου. Είναι συμπτώματα. Αιτία είναι και πάλι, η οικονομία. Από την μια μεριά έχουμε τον καπιταλισμό με κανόνες. Κανόνες για τις εργασιακές σχέσεις, για το περιβάλλον, για την προστασία του καταναλωτή, κατά των μονοπωλίων, και κατά των κρατικών ενισχύσεων συγκεκριμένων επιχειρήσεων και επιχειρηματιών. Από την άλλη, έχουμε τον καπιταλισμό χωρίς κανόνες. Ένα οικονομικό σύστημα που βασίζεται σε ολιγάρχες και κρατικά μονοπώλια. Που δεν δίνει δεκάρα για το περιβάλλον ή την προστασία του καταναλωτή. Που δεν δίνει δεκάρα για εργασιακά δικαιώματα. Και σήμερα αυτοί κερδίζουν. Αλλά μην έχετε αυταπάτες: Εμείς, ο λεγόμενος δυτικός κόσμος, φτιάξαμε και τα δύο μέτωπα. Οι δικές μας επιχειρήσεις έχτισαν τον καπιταλισμό χωρίς κανόνες, αναζητώντας εύκολες αγορές και εύκολα κέρδη».
Και συνέχισε ο Παύλος Γερουλάνος: «Ο πόλεμος δεν ξεκίνησε τώρα. Και δεν ξεκίνησε από έξω. Θυμόσαστε τις φωνές που μας έλεγαν: “Πρέπει να κάνετε πίσω στις εργασιακές σχέσεις”. “Πρέπει να καθυστερήσετε την προστασία του περιβάλλοντος”. “Πρέπει να μεγαλώσετε για να γίνετε ανταγωνιστικοί”. “Κλείστε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις”. “Αφήστε ανέλεγκτες τις αγορές. Θα σας κάνει καλό”. Για όποιον ξέρει στοιχειώδη οικονομικά, αυτές οι πολιτικές οδηγούν στο “Ή θα γίνετε σαν και εκείνους ή θα το πληρώσετε”. Για την ώρα, και αλλάζουμε προς το χειρότερο και πληρώνουμε. Και κάνουμε εκπτώσεις σε εργασιακά δικαιώματα. Και πληρώνουμε το κόστος της ακρίβειας. Και κλείνουμε τα εργοστάσια του ηλεκτρισμού. Και πουλάμε τον λιγνίτη στις γειτονικές χώρες, που μολύνουν τον ίδιο αέρα που και εμείς αναπνέουμε. Και χάνουμε τα ανταγωνιστικά μας πλεονεκτήματα, και αγοράζουμε προϊόντα που παράγονται από μονοπώλια. Ούτε τα Ελληνικά αγροτικά προϊόντα, δεν προστατεύουμε από παραγωγούς στην γειτονιά μας. Ούτε καν τα προστατεύουμε από παράνομες ελληνοποιήσεις».
«Ή αλήθεια είναι, ότι μόνοι μας βγάλαμε τα ματάκια μας», εξήγησε ο Παύλος Γερουλάνος, «επιμένοντας σε οικονομικά συστήματα, όταν αυτά είχαν παρέλθει. Όταν μας οδηγούσαν, μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Πισσαρίδης στα σημερινά αδιέξοδα, το έκαναν διότι ήταν προσκολλημένοι σε ένα οικονομικό μοντέλο που σεβόταν μόνο η Ευρώπη και η Αμερική. Πλην όμως, δεν καταλάβαιναν ότι οι δικές μας επιχειρήσεις ήδη έπαιζαν μπάλα στην ανηφόρα. Και αντί να ισιώσουν το γήπεδο, μας έλεγαν να παίζουμε πιο γρήγορα. Μέχρι που γονατίσαμε. Βρήκαμε στρατηγούς για την οικονομία που μας έλεγαν να πολεμάμε με σφεντόνες, όταν οι άλλοι είχαν περίστροφα. Και ο μεγαλύτερός μας σύμμαχος, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, μόλις άλλαξε στρατόπεδο. Η απορία στα μάτια του κ. Μητσοτάκη είναι ακόμα έκδηλη. “Μα γιατί μας βάζουν δασμούς στη φέτα; Η Αμερική δεν παράγει φέτα”. Βλέπει να μας πυροβολούν, και αυτός έχει μείνει με τη σφεντόνα στο χέρι. Πού ζει; Δεν έχει καταλάβει ότι, σήμερα, θα έπρεπε να ετοιμάζεται και να θωρακίζεται για ένα νέο κύμα δραστικών ανατιμήσεων στα πάντα; Και για την αισχροκέρδεια που τις συνοδεύει; Τίποτα δεν έμαθε; Δηλαδή τι ζητάει; Να χρηματοδοτήσει ο Έλληνας καταναλωτής την ανταγωνιστικότητα των Ελληνικών επιχειρήσεων; Με τι λεφτά; 880 Ευρώ τον μήνα;».
Σε αυτό το ταραγμένο διεθνές περιβάλλον, ενώ υπάρχει άμεση ανάγκη να χτίσουμε μία Πατριωτική Οικονομία, αξιοποιώντας τα 5 εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας (πλουτοπαραγωγικές πηγές, δημόσια περιουσία, ευρωπαϊκοί πόροι, τραπεζικό και φορολογικό σύστημα), «η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη επιμένει», υπογράμμισε ο Παύλος Γερουλάνος, «να αγνοεί πλουτοπαραγωγικές πηγές που μένουν αναξιοποίητες. Να ξεπουλάει ή να αδρανοποιεί δημόσια περιουσία. Να διοχετεύει τα χρήματα από το εξωτερικό σε λίγους. Να φορολογεί το επάγγελμα και όχι το πραγματικό εισόδημα. Και να υπερασπίζεται ένα τραπεζικό σύστημα βαθιά άρρωστο. Και έτσι: Να κρατάει σε ομηρία τις παραγωγικές δυνάμεις της πατρίδας μας. Εγκλωβισμένες σε κόκκινα δάνεια. Εγκλωβισμένες σε χαμηλή παραγωγικότητα, όταν η Ευρώπη μας πετούσε λεφτά για να αλλάξουμε παραγωγικό μοντέλο με επενδύσεις στην καινοτομία και τις περιφερειακές οικονομίες. Εγκλωβισμένες σε οφειλές προς το δημόσιο».
Και συνέχισε, μιλώντας για την υπεύθυνη στάση του ΠΑΣΟΚ και το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, που συζητήθηκε σήμερα στη Βουλή: «Το είπε και ο εισηγητής μας, Πάρις Κουκουλόπουλος: “Υιοθετήστε επιτέλους τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ”. Είχα πει πριν ενάμιση χρόνο, όταν πάλι συζητάγαμε για τα κόκκινα δάνεια, ότι δεν ήταν λύση το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης. Ότι σε λίγους μήνες πάλι τα ίδια θα συζητάμε. Το ΠΑΣΟΚ έφερε προτάσεις. Για το ιδιωτικό χρέος. Για τα κόκκινα δάνεια. Και τι δεν μας είπατε. Μας είπατε λαϊκιστές. Είπατε ότι δε θέλουμε επενδύσεις. Είπατε ότι θέλουμε να διώξουμε επενδυτές. Σας είπαμε ότι οι δυνατοί δανειολήπτες, θα χτίσουνε δυνατές τράπεζες. Μας απαντήσατε ότι οι δυνατές τράπεζες, θα χτίσουνε δυνατούς δανειολήπτες. Και σήμερα, φέρνετε ένα Νομοσχέδιο με κάποιες από τις θέσεις για τις οποίες μας είπατε λαϊκιστές. Λίγα και αργά.
Ενώ, αναφερόμενος στον αναβρασμό που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία και τις σημερινές κινητοποιήσεις, ενάντια στην οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης, που υπηρετεί λίγους, είπε ο Παύλος Γερουλάνος: «Ο κόσμος είναι σε απόγνωση. Απεργεί διότι βλέπει να δίνετε λεφτά στους λίγους, και ψίχουλα στους πολλούς. Να δίνετε λεφτά ανάλογα με το βάρος του υπουργού, και όχι τις ανάγκες της κοινωνίας. Και βλέπει να αρνείστε πεισματικά να εμπιστευτείτε κοινωνικούς εταίρους και συλλογικές συμβάσεις. Δεν έχετε καμία αίσθηση δικαιοσύνης στην οικονομική πολιτική. Δεν πάει έτσι. Πότε θα καταλάβετε επιτέλους, ότι μπορεί να είμαστε απέναντι σας πολιτικά, αλλά αυτό δεν μας βάζει απέναντι στα συμφέροντα της Πατρίδας; Πότε θα καταλάβετε επιτέλους, ότι μπορεί να μην έχουμε όλες τις λύσεις ,αλλά σίγουρα δεν τις έχετε μόνο εσείς; Και πότε θα καταλάβετε επιτέλους, ότι απαξιώνοντας τις δυνάμεις που θέλουν και μπορούν να βοηθήσουν την Πατρίδα, δεν πυροβολείτε μόνο τα δικά σας πόδια, αλλά δίνετε τροφή σε εκείνες τις δυνάμεις που θέλουν την Πατρίδα μας να υποτάσσεται σε άλλους»;
Και κατέληξε, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής υπογραμμίζοντας την ανάγκη άμεσης κυβερνητικής αλλαγής με το ΠΑΣΟΚ στο τιμόνι της χώρας: «Τώρα είναι η ώρα για μια πραγματική Αναγέννηση. Στον τρόπο που παίρνουμε αποφάσεις. Στον τρόπο που εμπνέουμε ασφάλεια στην Ελληνική κοινωνία. Στον τρόπο που παράγουμε. Τώρα είναι η ώρα να διαλύσουμε το δήθεν «επιτελικό» κράτος, και να χτίσουμε μια δυνατή δημοκρατία. Τώρα είναι η ώρα να χτίσουμε μια πραγματικά Πατριωτική Οικονομία. Απελευθερώνοντας δυνάμεις, για να διευρύνουμε την παραγωγική μας βάση, ώστε να μπορέσουμε να σταθούμε στις δικές μας δυνάμεις. Απαραίτητη προϋπόθεση επιβίωσης στο σημερινό κόσμο. Μόνο με γερά δικά σου θεμέλια χτίζεις ισχυρές συμμαχίες. Οι καιροί έχουν αλλάξει. Είμαστε σε πόλεμο. Τώρα χρειαζόμαστε μια κυβέρνηση, που θα θωρακίσει την Ελληνίδα και τον Έλληνα ουσιαστικά, και θα μας δώσει τα όπλα να πολεμήσουμε σε όλα τα μέτωπα, ο ένας δίπλα στον άλλον, όχι ο ένας απέναντι στον άλλον. Μια τέτοια κυβέρνηση μπορεί να σχηματίσει μόνο το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα. Όσο πιο γρήγορα τόσο το καλύτερο για την Πατρίδα».