ΔΤ – «Ενεργειακό κόστος, φόροι, ακρίβεια: Όλα είναι μια αλυσίδα κακής πολιτικής που μπορεί να ανατραπεί»
Πρόταση για δικαιότερη ενεργειακή μετάβαση
Στη βεβαιότητά του ότι η ενεργειακή μετάβαση στην Ελλάδα μπορεί να γίνει δικαιότερη, εστίασε στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση με θέμα την κύρωση των προσαρτημάτων της Σύμβασης Χρηματοδότησης και στη Δανειακή Σύμβαση του Μηχανισμού Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας, ο Βουλευτής Α’ Αθήνας και υπεύθυνος Κ.Τ.Ε. Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Γερουλάνος.
Αναφερόμενος στα θέματα της ενέργειας, τόνισε πως «Όλα είναι μία αλυσίδα»: «Όπως κάθε κακή απόφαση οδηγεί σε συνεχείς κακές αποφάσεις, έτσι και μια σωστή απόφαση μπορεί να γυρίσει τον φαύλο κύκλο σε ενάρετο».
Υπενθύμισε ξανά τα πολλαπλά λάθη της Κυβέρνησης που γίνονται «αγνοώντας τα συμφέροντα της Ελλάδας και αποφασίζοντας να βιαστεί στην ενεργειακή μετάβαση».
Συνεχίζοντας, ανέλυσε τα λάθη, με πρώτο λάθος, πριν από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, να «προτάσσει το ρωσικό αέριο από το αραβικό πετρέλαιο και τον ελληνικό λιγνίτη ως καθαρότερη μορφή ενέργειας». Αποτέλεσμα; «Στέλνει τη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη στα τάρταρα και αφήνει την Ελλάδα έρμαιο μονοπωλίων. Απλά, διαφορετικών μονοπωλίων. Και κατά τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι τιμές ενέργειας πάνε στον Θεό».
Δεύτερο λάθος: η διαχείριση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που έγινε, όπως υπογράμμισε ο Βουλευτής «Χωρίς σχεδιασμό. Αντί να μοιράσει την παραγωγή ενέργειας δίκαια, καταργεί την προτεραιότητα των Ενεργειακών Κοινοτήτων, οδηγεί τις ΑΠΕ στις μεγάλες επιχειρήσεις και στουμπώνει το δίκτυο το οποίο, σήμερα, παραμένει κορεσμένο», με συνέπεια «από εξαρτημένοι σε ολιγοπώλια ορυκτών καυσίμων να μας κάνει εξαρτημένους σε ολιγοπώλια φωτοβολταϊκών διοχετεύοντας ακριβή ενέργεια σε όλες τις ευάλωτες Ελληνίδες και Έλληνες».
Το χειρότερο είναι ότι η Κυβέρνηση του Μητσοτάκη κάνει ένα ακόμα λάθος, αφού «αντιλαμβανόμενος τα δύο πρώτα του λάθη κάνει το τρίτο. Κρατάει ψηλά την έμμεση φορολογία και μοιράζει PASS. Οι αγρότες, οι μικρομεσαίοι και τα ευάλωτα νοικοκυριά εθίζονται σε φιλοδωρήματα. Τα μεσαία στρώματα φτωχοποιούνται. Η εξάρτηση της χώρας συνεχίζεται και η Ελλάδα μένει με τρία δισ. λιγότερα στα ταμεία της».
Στη συνέχεια, ο Παύλος Γερουλάνος ανέφερε ότι υπάρχει τρόπος να «γυρίσουμε» τον φαύλο κύκλο που περιέγραψε παραπάνω σε ενάρετο κύκλο, μέσω του εκδημοκρατισμού της ενέργειας.
«Φανταστείτε, να δίναμε 20% της παραγωγής ενέργειας, από τις υπάρχουσες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, σε κοινότητες και συλλογικότητες. Φανταστείτε, να έπαιρναν οι Δήμοι, τα Επιμελητήρια και οι Συνεταιρισμοί, μέρος των ΑΠΕ. Οι Δήμοι, θα στήριζαν τα ευάλωτα νοικοκυριά. Τα Επιμελητήρια, τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις. Και οι Συνεταιρισμοί, θα έδιναν φθηνή ενέργεια στους αγρότες, για να γίνουν ανταγωνιστικοί. Λιγότερα PASS, λιγότεροι έμμεσοι φόροι. Θα έπεφταν οι τιμές λόγω μεγαλύτερου ανταγωνισμού. Θα δυνάμωνε η συλλογική συνείδηση των μελών των Συνεταιρισμών. Οι τοπικές κοινωνίες, θα αγκάλιαζαν τις ΑΠΕ, διότι θα τους αφορούσαν. Και θα άνοιγε ο δρόμος διάπλατα για την ατομική παραγωγή. Η ενέργεια, θα γινόταν στην Ελλάδα προσιτό αγαθό».
Συνεχίζοντας, ο Bουλευτής του ΠΑΣΟΚ προέβλεψε την κυβερνητική αντίδραση: ««Προφανώς, τώρα δεν μπορεί να γίνει αυτό» θα μου πει ο Υπουργός. «Too late» θα μου πει ο Πρωθυπουργός. «Ό,τι δώσαμε, δώσαμε. Στούμπωσε και το δίκτυο. Δεν χωράει τους μικρομεσαίους»».
Και προχώρησε στη διατύπωση συγκεκριμένης πρότασης, για δικαιότερη ενεργειακή μετάβαση:
«Ευτυχώς για την Ελλάδα, έχουμε μια δεύτερη ευκαιρία. Αυτό που σας προτείνουμε εμείς, είναι κάτι πιο μεγάλο και ουσιαστικό. Η μετάβαση σε ΑΠΕ, μέχρι το 2050, απαιτεί πολλαπλάσια παραγωγή σε παράκτια πάρκα. Αν είναι σωστή η μελέτη της McKinsey, το 2050, η παραγωγή από παράκτια πάρκα μόνο, θα είναι τουλάχιστον δύο φορές μεγαλύτερη από ότι είναι η σημερινή παραγωγή, από το σύνολο των χερσαίων ΑΠΕ. Ήλιος και αέρας μαζί.
«Δεν μπορούμε να τις δώσουμε σε Δήμους, Επιμελητήρια, Συνεταιρισμούς και Ενεργειακές Κοινότητες».
Προφανώς. Αλλά μπορείτε να τις ανταλλάξετε. Αν είστε διατεθειμένοι, να πάρετε μικρότερο τίμημα για τις άδειες που θα δώσετε. Αν είστε ανοιχτοί σε μια τέτοια συζήτηση, είναι εύκολο να βρούμε το «πώς».
Αλλά, η βασική ιδέα είναι ότι θα πάρετε 20% μικρότερο τίμημα για να το ανταλλάξετε με δικαιώματα σε χερσαίες εγκαταστάσεις. Αυτές, θα τις δώσετε εκεί που θα πιάσουν τόπο. Σε συλλογικότητες που μπορούν να περάσουν στις Ελληνίδες και Έλληνες, που το χρειάζονται, χαμηλότερες τιμές.
Δηλαδή, εκεί που μπορεί να μειωθεί δραστικά το κόστος της ενέργειας, τόσο για κατανάλωση όσο και για ανταγωνιστική παραγωγή των ενεργοβόρων μικρομεσαίων και αγροτών».
Και κλείνοντας την ομιλία του, ο Παύλος Γερουλάνος, απευθυνόμενος προς την Κυβέρνηση, είπε: «Αυτό, φυσικά, προϋποθέτει να θέλετε. Και προϋποθέτει να βάλετε την Ελληνίδα και τον Έλληνα στο επίκεντρο της ενεργειακής σας πολιτικής. Αν είστε έτοιμοι, εμείς εδώ είμαστε να συζητήσουμε το «πώς»».