Δημόσια ακίνητα: Πώς η Κυβέρνηση θα μπορούσε να κάνει σε ένα χρόνο όσα δεν έκανε σε πέντε
Ο συγκεντρωτισμός στη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας υπονομεύει την αξιοποίησή της
Δύο ήταν τα βασικά συμπεράσματα της συζήτησης, στη Βουλή, της επίκαιρης ερώτησης του Βουλευτή Α’ Αθήνας, του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Παύλου Γερουλάνου με θέμα: «Ποια είναι τα 72.000 ακίνητα της δημόσιας περιουσίας που η Κυβέρνηση δεν αξιοποιεί προς όφελος του ελληνικού λαού;», η οποία απαντήθηκε από τον Υφυπουργό κ. Χάρη Θεοχάρη:
α) Πρώτον, στελέχη του Υπερταμείου μπορεί να μιλάνε για 72.000 δημόσια ακίνητα που υποτίθεται διαχειρίζεται η ΕΤΑΔ, αλλά 5 χρόνια μετά η Κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν γνωρίζει ούτε ποια αλλά ούτε πόσα είναι. Δεν υπάρχει λίστα, με τον υφυπουργό να αμφισβητεί ευθέως τα νούμερα που έχουν ακουστεί και να μιλάει για διπλοεγγραφές και πολλά προβλήματα που πρέπει να αποσαφηνιστούν.
β) Δεύτερον, η βαθύτατη πολιτική διαφοροποίηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ως προς τη διαχείριση των δημoσίων ακινήτων: η Κυβέρνηση επιμένει στο αποτυχημένο συγκεντρωτικό μοντέλο της ΕΤΑΔ, το ΠΑΣΟΚ προτείνει την αποσυγκέντρωση των ακινήτων σε Δήμους, Επιμελητήρια και τοπικούς φορείς για καλύτερη αξιοποίησή τους.
Στην ομιλία του ο Παύλος Γερουλάνος υποστήριξε πως η Κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται τη μεγάλη εικόνα για την ΕΤΑΔ, δηλαδή ότι η διαχείριση της δημόσιας περιουσίας αποτελεί μια βασική αρτηρία ανάπτυξης της χώρας. Αντιθέτως, η πολυετής κακοδιαχείρισή της έχει σαν συνέπεια να μην κάνει, 5 χρόνια τώρα, ούτε τη βασική δουλειά της, που είναι η καταγραφή και η επιλογή των ακινήτων, και να προκαλεί οικονομική ζημιά, για να φτάσουμε φέτος στο σημείο να ζητάμε τη συνδρομή, με δημόσιο χρήμα, ιδιωτικών εταιρειών συμβούλων.
Συνεχίζοντας τη συζήτηση, ο Υπεύθυνος ΚΤΕ Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ, απευθυνόμενος στην Κυβέρνηση είπε: «Πρώτον, αντί να τριγυρνάτε στην Ευρώπη, να λέτε ότι βγήκαμε από τα μνημόνια επειδή πήραμε επενδυτική βαθμίδα, κάντε ΜΙΑ πράξη που θα έδειχνε ότι η επενδυτική βαθμίδα έρχεται όχι μόνο με υποχρεώσεις αλλά και με δικαιώματα. Δικαιώματα να διαχειριζόμαστε την περιουσία μας. Δεύτερον, αποσυγκεντρώστε τη διαχείριση των ακινήτων. Μοιράστε ακίνητα εκεί που μπορούν να αξιοποιηθούν: σε Δήμους, σε Επιμελητήρια, σε Συνεταιρισμούς, σε Τοπικά πανεπιστήμια, σε Τοπικούς φορείς πολιτισμού και άθλησης». Όλα τα παραπάνω, εξήγησε ότι «όχι μόνο θα πιάσουν τόπο, όχι μόνο θα αρχίσουν να παράγουν πλούτο, πολύ πιο γρήγορα αλλά θα αρχίσουν να συμμετέχουν στον περιφερειακό σχεδιασμό και την περιφερειακή ανάπτυξη».
Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Γερουλάνος κατέληξε: «Διαπραγματευτείτε ξανά την ΕΤΑΔ με την Ευρώπη. Και δώστε την περιουσία της εκεί που θα πιάσει τόπο. Τελειώστε δηλαδή την ΕΤΑΔ όπως λειτουργεί ΤΩΡΑ. Σε ένα χρόνο, θα έχετε καταφέρει να κάνετε όσα αποτύχατε να κάνετε σε 5».