Δήλωση Π. Γερουλάνου στο πλαίσιο της Συνόδου των Υπουργών Πολιτισμού της ΕΕ
Η Πράσινη Βίβλος για τον πολιτισμό, η πρωτοβουλία του Γάλλου Υπουργού Εξωτερικών για τον ρόλο του πολιτισμού στην Αναδόμηση της Αιτής και ο ψηφιακός κινηματογράφος ήταν μεταξύ των θεμάτων που αναπτύχθηκαν τη Δευτέρα 10 Μαΐου στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Υπουργών Πολιτισμού, όπου συμμετείχε ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κος Παύλος Γερουλάνος. Οι Υπουργοί […]
Η Πράσινη Βίβλος για τον πολιτισμό, η πρωτοβουλία του Γάλλου Υπουργού Εξωτερικών για τον ρόλο του πολιτισμού στην Αναδόμηση της Αιτής και ο ψηφιακός κινηματογράφος ήταν μεταξύ των θεμάτων που αναπτύχθηκαν τη Δευτέρα 10 Μαΐου στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Υπουργών Πολιτισμού, όπου συμμετείχε ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κος Παύλος Γερουλάνος.
Οι Υπουργοί Πολιτισμού συμφώνησαν πως πρέπει ο πολιτισμός να συμπεριληφθεί στη μελλοντική ευρωπαϊκή συνοχή και να μπει στη Στρατηγική Ευρώπη 2020, καθώς είναι καθοριστική η συμβολή του σε μια ανταγωνιστική και αειφόρο Ευρώπη. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στη χρήση των νέων τεχνολογιών για την ανάπτυξη και εξάπλωση του πολιτισμού.
Στο πλαίσιο της Συνόδου ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος έκανε την ακόλουθη παρέμβαση: «Θα ήθελα να ευχαριστώ την Προεδρία και την Επίτροπο για την Πράσινη Βίβλο του πολιτισμού και πάνω απ’ όλα θα ήθελα να ευχαριστήσω για την αναβάθμιση της συζήτησης που γίνεται για τον πολιτισμό. Η χώρα μας έχει εξάλλου πλήρη συναίσθηση της προσφοράς της στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό. Έχουμε όμως και την συναίσθηση ότι η οικονομική κρίση στην Ελλάδα έχει επιβάλλει νέες συνθήκες για το πώς βλέπουμε τον πολιτισμό στη χώρα μας.
Θα συμφωνήσω με όσους ομολόγους μου ζήτησαν να στηριχθεί ενεργά ο πολιτισμός ώστε να πάρει τη θέση που του αξίζει στην Ευρώπη. Και ιδιαίτερα θα συμφωνήσω με τον γερμανό ομόλογό μου ότι δεν έχουν γίνει ακόμη αρκετά στην Ευρώπη να δοθεί η απαραίτητη έμφαση στον πολιτισμό.
Μέχρι σήμερα η πολιτιστική μας πολιτική έδινε ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία και συντήρηση της κληρονομιάς μας. Σήμερα αντιλαμβανόμαστε ότι δίπλα στην προστασία έρχεται η αισιοδοξία και η αξιοποίηση του πολιτιστικού μας προϊόντος ως πηγής δημιουργίας και καινοτομίας. Και γι’ αυτό θα συμφωνήσω με τον Κύπριο ομόλογό μου για τη σημασία σύνδεσης του πολιτισμού και της εκπαίδευσης.
Η πρώτη δική μας ενέργεια ως νέα κυβέρνηση ήταν να συγχωνεύσουμε τα Υπουργεία Πολιτισμού και Τουρισμού. Με αυτό τον τρόπο αναβαθμίζουμε το τουριστικό μας προϊόν και ενεργοποιούμε τον πολιτισμό σας σε μια νέα πορεία ανάπτυξης. Πρόσφατες τουριστικές μελέτες έδειξαν τη σύνδεση ανάμεσα στην επιλογή ενός προορισμού και του πολιτιστικού προϊόντος που προσφέρει.
Στο πρόσφατο φορολογικό μας νομοσχέδιο δώσαμε κίνητρα σε δύο χώρους: στην πράσινη ενέργεια και στον πολιτισμό. Αυτό είναι μια ένδειξη για τη σημασία που δίνουμε σε αυτές τις προτεραιότητες. Στόχοι μας είναι να αναδείξουμε το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού σε υπουργείο που στηρίζει τη νεανική δημιουργία και επιχειρηματικότητα. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να στηρίξω των άξονα που υπογράμμισε η Γαλλία, ειδικά όσον αφορά στην ψηφιοποίηση και στη μείωση του φόρου προστιθέμενης αξίας.
Οι νέες τεχνολογίες είναι ο τρόπος με τον οποίο μπορούμε να πετύχουμε καλά αποτελέσματα με λίγα μέσα. Σαν κυβέρνηση, σε αυτή τη συγκυρία, είμαστε υποχρεωμένοι να πετύχουμε πολλά με λίγα μέσα.
Είναι προφανές ότι ο πολιτισμός είναι και οικονομικό προϊόν αλλά και κοινωνικό αγαθό που βελτιώνει την ποιότητα ζωής