Η Κυβέρνηση δεν προσπαθεί πραγματικά να λύσει το πρόβλημα τής οπαδικής βίας, διότι έχει εξαγγείλει τα ίδια μέτρα 3 φορές, τα οποία δεν έχουν διαφορά από τα μέτρα που περάσαμε εμείς στο Νομοσχέδιό τού 2012, μαζί με τη ΝΔ και τον κ. Παπαδήμο. Από το ’12 όμως μέχρι σήμερα, δεν έχει εφαρμοστεί τίποτα από όλα αυτά. Το ακριβώς αντίθετο μάλιστα. Φαίνεται σαν να μη θέλει η Κυβέρνηση να λύσει το πρόβλημα, σαν να βολεύει κάποιους να συνεχίζει έτσι, αυτή η κατάσταση. Αυτό το Νομοσχέδιο το ψήφισε και η ΝΔ και όσες φορές υπήρξε αυτή Κυβέρνηση, δεν το εφήρμοσε ποτέ, παρότι είχε ευρεία πλειοψηφία μέσα στη Βουλή, κάτι που σημαίνει ότι ο κόσμος ήθελε να γίνουν αυτές οι αλλαγές.

Το 2010, για πρώτη φορά, χρησιμοποιήσαμε τα χρήματα τού ΟΠΑΠ, για να μειώσουμε τη βία. Πώς το κάναμε αυτό; Λέγαμε: «ο αθλητικός δικαστής σας έβαλε 1 χιλιάρικο πρόστιμο, εμείς θα σας βάλουμε 10 χιλιάρικα από τον ΟΠΑΠ». Αμέσως, οι πρόεδροι των ομάδων παρενέβαιναν στα γήπεδα και προσπαθούσαν να κατευνάσουν τον κόσμο που πετούσε πράγματα. Γιατί; Γιατί ήξεραν ότι θα τους κοστίσει. Εκεί, είναι το μόνο σημείο που καίει. Εμείς, λέγαμε από την αρχή να ψάξετε από πού έρχονται τα χρήματα. Υπάρχει βρώμικο χρήμα στο ποδόσφαιρο. Υπάρχουν εισαγγελικές αρχές που ασχολούνται ακριβώς με αυτό το θέμα και δεν έχουν ενεργοποιηθεί ποτέ. Είχαμε περάσει, επίσης, να συνδέουμε τις λέσχες των οπαδών με τις ομάδες. Είχαμε περάσει να υπάρχουν μητρώα των μελών. Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου να έχουν πόθεν έσχες. Αφού γνωρίζει η Κυβέρνηση καλά ότι όλο το εμπόριο όπλων και ναρκωτικών γίνεται μέσα από τις λέσχες. Τα περάσαμε, όλα αυτά μαζί, το 2012 και από τότε δεν έχει εφαρμοστεί τίποτα.

Η Κυβέρνηση έχει μία τάση: ό,τι δεν δουλεύει, να το κλείνει. Δεν, όμως, αυτή η δουλειά μιας Κυβέρνησης. Αν δεν δουλεύει το γήπεδο, δεν κλείνεις το γήπεδο. Αν αύριο, για παράδειγμα, δεν δουλεύει το δικαστήριο, δεν κλείνεις τα δικαστήρια. Τα φτιάχνεις. Στη θητεία μου, ως Υπουργός, πιέστηκα πολύ να κλείσουμε τα γήπεδα, αλλά αρνήθηκα να το κάνω και ευτυχώς δεν θρηνήσαμε θύματα. Γιατί, πραγματικά, εννοούσαμε τις αλλαγές που θέλαμε να κάνουμε. Αυτήν τη στιγμή, στη χώρα μας, έχουμε φτάσει 2 νεκρούς και 1 ακρωτηριασμένο άνθρωπο. Όσο το ΠΑΣΟΚ ήταν στην Κυβέρνηση, έγιναν αλλαγές. Η μείωση τής βίας στα γήπεδα, κατά τη διάρκεια τής θητείας μου, ήταν 25%. Και αυτό, το πετύχαμε με χρήματα τού ΟΠΑΠ. Σχεδιάσαμε το Νομοσχέδιο το 2011 και πέρασε το 2012. Από εκεί και πέρα, έπρεπε να εφαρμοστεί. Όταν δεν θες να λύσεις το πρόβλημα, συμβαίνουν όσα συμβαίνουν σήμερα με αυτό το «ράβε-ξήλωνε» των μέτρων. Διαφορετικά, δοκιμάζεις κάποια μέτρα για ένα χρονικό διάστημα, αξιολογείς τι δουλεύει και τι δεν δουλεύει. Δεν λέω πως ό,τι δοκιμάσαμε εμείς, δούλεψε. Το αντίθετο, κάναμε και λάθη εκεί. Αλλά, το αφήνεις να τρέξει και ό,τι είναι λάθος, το διορθώνεις.

-Αναφορικά με τα προβλήματα τής οικονομίας η ΝΔ πιστεύει έντονα πως αυτά θα λυθούν μέσα από την αγορά. Αυτό φαίνεται σε μία σειρά από πράγματα.

Εμείς, λέμε ότι δεν υπάρχει πλέον, χώρα στον κόσμο που να μην κάνει σχεδιασμό και να μη λέει ποια είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα. Άρα, χρειάζεται ένας προϋπολογισμός ο οποίος κοιτάει το μέλλον και δεν κοιτάει μόνο να βγάλει την επόμενη χρονιά, αλλά ενδιαφέρεται για την 5ετία, και μπορεί να μας υποδεικνύει ποιοι είναι οι κλάδοι οι οποίοι χρειάζεται να υποστηριχθούν. Χρειάζεται, δηλαδή, να χτίσουμε μια πατριωτική οικονομία.

Πατριωτική οικονομία, είναι μία οικονομία η οποία επενδύει στα συγκριτικά πλεονεκτήματα τής χώρας και το κάνει ενεργά. Για παράδειγμα, δείτε με πόσους επιχειρηματίες ήρθε η Τουρκία στη χώρα μας. Ποια είναι η διαφορά; Ότι εκεί, έρχεται το κράτος και συμμετέχει στον σχεδιασμό, ώστε να μπορέσει η οικονομία να πάει μπροστά. Αυτό δεν παρατηρείται στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα, βλέπουμε έναν Προϋπολογισμό που λέει ότι «εγώ θα ρίξω λεφτά σε έναν κλάδο, αλλά δεν θα βοηθήσω αυτός ο κλάδος να πάει μπροστά». Συγκεκριμένα, σήμερα, με μεγάλη προσπάθεια έχουν μπει τουλάχιστον 6 ελληνικά προϊόντα αγροτικά στα καλύτερα ράφια και στα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου. Δε θέλει μεγάλη προσπάθεια να βάλουμε μέσα άλλα 10 προϊόντα τής αγροτικής γης και να μπορέσουμε να δώσουμε ώθηση στην Περιφέρεια. Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν έχει η Κυβέρνηση πρόγραμμα για την αγροτική γη. Η Κυβέρνηση υποστηρίζει πως το 3% τού ΑΕΠ είναι τα αγροτικά και πως δεν τη νοιάζει. Δεν είναι όμως έτσι, διότι το 10% τού πληθυσμού συμπληρώνει το εισόδημά του ή έχει το εισόδημά του από την αγροτική γη.

-Σε σχέση με τα δημοσκοπικά νούμερα, οι μεγάλες αλλαγές, μπορεί να έρθουν όσο πιο κοντά βρισκόμαστε στις εκλογές. Αν δεν έχεις μία εκλογική αναμέτρηση μπροστά, ο κόσμος που φεύγει από έναν χώρο ή που έχει μείνει σπίτι του, δεν εκτίθεται εύκολα. Περιμένει, βλέπει, κρίνει. Εμείς, στο ΠΑΣΟΚ, το νιώθουμε αυτό. Υπάρχει μία ποιοτική αλλαγή στο κατά πόσον ο κόσμος μάς σταματά, μάς ρωτά και θέλει να πληροφορηθεί για τις θέσεις μας. Αυτό, είναι πιο έντονο απ’ ό,τι ήταν ποτέ μέχρι τώρα. Δεν σημαίνει ότι από τη μία μέρα στην άλλη, είναι έτοιμος να πει «έφυγα από τον ΣΥΡΙΖΑ, τώρα θα πάω στο ΠΑΣΟΚ» ή «έφυγα από τον τάδε χώρο, θα πάω στον άλλον». Ο κόσμος κρατάει μία στάση αναμονής και είναι λογικό.

Δημοσκοπικά, το ΠΑΣΟΚ φαίνεται δεύτερο κόμμα. Δεν μας ενδιαφέρει να κοιτάμε προς τον ΣΥΡΙΖΑ ή τη ΝΔ. Ο μεγάλος πληθυσμός στον οποίο πρέπει να απευθυνθούμε και να πείσουμε, είναι τα 2.5εκ. Ελληνίδων και Ελλήνων οι οποίοι είναι σπίτι τους. Πρόκειται για μία μεγάλη μείωση τού εκλογικού σώματος από το 2009, την τελευταία φορά που ήμασταν εμείς Κυβέρνηση. Αρκετοί πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ και άλλοι προς στη ΝΔ. Δεν υπάρχει αμφιβολία σε αυτό. Είχε, ήδη, πέσει ο πληθυσμός που ψήφιζε στις εκλογές και συνέχισε να πέφτει από τότε. Είναι πιο εύκολο να πείσεις κάποιον να γυρίσει στην κάλπη απ’ ό,τι να αφήσει το κόμμα του και να έρθει στο δικό σου. Αυτό χρειάζεται διπλή ενέργεια. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η δική μας απόδοση σε σχέση με αυτούς ψηφοφόρους. Δεν μας απασχολεί ούτε η απόδοση τού ΣΥΡΙΖΑ ούτε τής ΝΔ. Στόχος μας, είναι αυτός ο κόσμος ο οποίος έχει γυρίσει την πλάτη του στην πολιτική, να πεισθεί με το πρόγραμμά μας και τις θέσεις μας.

Παρακάτω θα δείτε αποσπάσματα από τη συνέντευξή μου στο Action24, στην εκπομπή «Πίσω από τις Γραμμές» με τους δημοσιογράφους Γιώργο Πιέρρο, Ελένη Καλογεροπούλου και Δημήτρη Τάκη:

Αλλάξτε τις ρυθμίσεις των cookies για να δείτε το video