Δεύτερη μέρα της επίσκεψης του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλου Γερουλάνου στο Βερολίνο και τη διεθνή τουριστική έκθεση ΙΤΒ
Πρόσκληση στους Γερμανούς πολίτες να αγνοήσουν τις ακραίες φωνές και να επιλέξουν την Ελλάδα για ακόμη μια χρονιά ως τον τουριστικό προορισμό τους, απηύθυνε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Βερολίνο στο περιθώριο της Διεθνούς Τουριστικής Έκθεσης ITB. Αφού αρχικά ευχαρίστησε τους Γερμανούς τουρίστες που στήριξαν πέρυσι την […]
Πρόσκληση στους Γερμανούς πολίτες να αγνοήσουν τις ακραίες φωνές και να επιλέξουν την Ελλάδα για ακόμη μια χρονιά ως τον τουριστικό προορισμό τους, απηύθυνε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Βερολίνο στο περιθώριο της Διεθνούς Τουριστικής Έκθεσης ITB.
Αφού αρχικά ευχαρίστησε τους Γερμανούς τουρίστες που στήριξαν πέρυσι την Ελλάδα μίλησε για μια δύσκολη περίοδο στις σχέσεις Αθήνας-Βερολίνου που έχουν προκαλέσει σειρά από αρνητικές δηλώσεις και ενέργειες.
«Η περσινή χρόνια ήταν η καλύτερη που είχε ποτέ η Ελλάδα. Έσπασε όλα τα ρεκόρ και θέλω να ευχαριστήσω τους Γερμανούς πολίτες που ήρθαν στη χώρα μας καθώς είχαμε σημαντική αύξηση από τη Γερμανία. Θέλω να ευχαριστήσω τους ανθρώπους αυτούς που μας έδειξαν εμπιστοσύνη και είμαι βέβαιος ότι έζησαν από κοντά την ελληνική φιλοξενία» τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Αυτή η χρόνια είναι μια δύσκολη χρόνια για τον τουρισμό από την Γερμανία. Δηλώσεις αρνητικές και ενέργειες και από τις δυο πλευρές, πληγώνουν τον ιδιαίτερο δεσμό μεταξύ των δυο χωρών. Πρόκειται για μικρές ομάδες που δεν εκφράζουν τις πραγματικές σχέσεις των δυο χωρών και τα συναισθήματα των δυο λαών. Θα ήθελα να κάνω έκκληση σε όλους σας. Βοηθώντας τον ελληνικό τουρισμό βοηθάτε την ελληνική οικονομία και κατ´ επέκταση την ίδια την Ευρώπη. Οι Γερμανοί τουρίστες θα έχουν θαυμάσιες διακοπές στην Ελλάδα.»
Μάλιστα αναφέρθηκε στα αποτελέσματα που έχει η οικονομική κρίση στην Ελλάδα και στις ακραίες αντιδράσεις που έχουν υπάρξει: «Το κόστος είναι μεγάλο για την Ελλάδα. Δεν είναι μόνο η μείωση μισθών και συντάξεων. Ο Έλληνας αναγκάζεται να αλλάξει όλο τον τρόπο ζωής του. Αν δεν καταλαβαίνετε τον πόνο πρέπει να καταλάβετε το φόβο που νιώθουν οι Έλληνες γιατί δεν γνωρίζουν τι θα γίνει την επόμενη μέρα. Τώρα, διάφορες δηλώσεις και ενέργειες, είναι φωνές της μειοψηφίας και δυστυχώς οι εξτρεμιστικές φωνές πάντα βρίσκουν πεδίο αναπαραγωγής. Ο τουρισμός ήταν και θα είναι ο κινητήριος μοχλός για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση. Όποιος έρχεται στην Ελλάδα ενισχύει αυτήν την προσπάθεια. Καλώ τους Γερμανούς να βάλουν στην άκρη τις δηλώσεις που έγιναν τους τελευταίους μήνες και να θυμηθούν τις όμορφες στιγμές που έχουν περάσει στην Ελλάδα.»
Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού ρωτήθηκε για όλους και για όλα από τους εξήντα Γερμανούς και Έλληνες ανταποκριτές που είχαν γεμίσει ασφυκτικά την αίθουσα. Μάλιστα θέλησε να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα προς όλες τις πλευρές ότι η Γερμανία και οι άλλες χώρες της Ε.Ε. δεν χαρίζουν τα χρήματα τους στους Έλληνες όπως λανθασμένα αναπαράγεται από ξένα ΜΜΕ:
«Δεν είναι χρήματα που μας δίνετε και θα τα κατασπαταλήσουμε. Υπάρχει ένα λάθος ότι στην Ελλάδα χαρίζονται χρήματα. Όχι δεν είναι αλήθεια. Η Ελλάδα δανείζεται και θα επιστρέψει στο ακέραιο τα χρήματα αυτά και παραπάνω μάλιστα. Δεν μας δίνουν λεφτά απλά, δίνουν λεφτά σε μια χώρα που έχει μεγάλες προοπτικές. Αν μπορούμε να φανταστούμε την Ευρώπη κατακερματισμένη τότε εντάξει. Αλλιώς, πρέπει να ακολουθήσουμε το δρόμο που έχουμε πάρει. Η ευρωζώνη πρέπει να δίνει ισχυρή απάντηση. Κάθε φωνή αμφισβήτησης και δισταγμού πρέπει να σταματήσει. Τέτοιες φωνές κοστίζουν στην Ελλάδα. Η δέσμευση υπάρχει, η διάθεση υπάρχει, είμαστε δεσμευμένοι σε αυτήν την πορεία.»
Στη συνέχεια ρωτήθηκε σχετικά με τις ενδείξεις που υπάρχουν μέχρι σήμερα για τις κρατήσεις από τη Γερμανία: «Η εικόνα μπορεί να αντιστραφεί με τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής αλλά σίγουρα υπάρχει ζημιά από το κλίμα των τελευταίων μηνών» σημείωσε ο Παύλος Γερουλάνος και πρόσθεσε: «Δεν έχουμε τόσο ακυρώσεις όσο ένα κλίμα “ας περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει”. Πέρυσι είχαμε αύξηση 10% στις αφίξεις και 10% στα έσοδα. Η μαύρη τρύπα ήταν η Αθήνα. Η αύξηση ήρθε από τη γερμανική αγορά αλλά και από τη Ρωσία, την Τουρκία, το Ισραήλ, τις βαλκανικές χώρες. Η στρατηγική μας είναι το άνοιγμα νέων αγορών αλλά η σημασία της Γερμανίας για την Ελλάδα είναι τεράστια.»
Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού παραδέχθηκε ότι οι απεργίες δημιουργούν πρόβλημα ωστόσο σημείωσε πως στην Ελλάδα όλοι πλέον αντιλαμβάνονται πόσο σημαντικός είναι ο τουρισμός για τη χώρα ενώ σε σχέση με τη γραφειοκρατία που αποτρέπει τις επενδύσεις μίλησε για σημαντικές αλλαγές που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για την απλοποίηση των διαδικασιών.
Στη συνέχεια ρωτήθηκε σχετικά με το αν η Ελλάδα σκέφτεται τρόπους προκειμένου να αντεπιτεθεί απέναντι στις επιθέσεις που δέχεται από ξένα ΜΜΕ: «Πολλοί θα έλεγαν ότι η πρώτη σκέψη για να αντιστρέψεις το κλίμα είναι να ρίξεις χρήμα στη διαφήμιση, όμως η αξία μιας διαφήμισης στην τρίτη σελίδα δεν έχει κανένα νόημα όταν στην πρώτη έχει ένα πολύ αρνητικό δημοσίευμα για τη χώρα. Προσπαθούμε να χτίσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης» τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού.
Τέλος σε ερώτηση σχετικά με το αν θα βοηθούσε την Ελλάδα η επιστροφή στη δραχμή και μια άλλη ισοτιμία, ξεκαθάρισε ότι κάτι τέτοιο μπορεί να βοηθούσε τον τουρισμό για ένα με δυο χρόνια ωστόσο το κοινωνικό κόστος θα ήταν τεράστιο.
Αμέσως μετά ο Παύλος Γερουλάνος έλαβε μέρος στην τριμερή συνάντηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ και του Παγκόσμιου Συμβουλίου Τουρισμού και Ταξιδιών με θέμα τη βίζα και την απλοποίηση των διαδικασιών ενώ το απόγευμα συναντήθηκε με τον υφυπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Χανς Φούχτελ, στον οποίο έχει αναθέσει η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ τα θέματα συνεργασίας με την Ελλάδα.