Χρειάζεται εθνική στρατηγική για την ακρίβεια
Συνέντευξή μου στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, με τον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου
Το συναίσθημα το οποίο κυριαρχεί στην ελληνική κοινωνία, είναι ο φόβος. Αυτός ο φόβος δημιουργεί προβλήματα και σε ό,τι αφορά το δημογραφικό, όπως αναφέρθηκε και από πολίτη στην εκπομπή του κ. Χατζηνικολάου: «άργησα να κάνω παιδί, λόγω της ακρίβειας» αλλά και σε ό,τι αφορά την οικονομία. Όταν κάποιος φοβάται, μένει οικονομικά αδρανής, με αποτέλεσμα η οικονομία να καθυστερεί να πάρει τα πάνω της. Είναι ένα συναίσθημα το οποίο, πλέον, οφείλει να αντιμετωπίσει η Πολιτεία. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος το πρώτο έτος της ακρίβειας, διότι δεν έγιναν έλεγχοι. Οι έλεγχοι βοηθούν στη βραδύτερη άνοδο των τιμών και στην ταχύτερη πτώση τους. Εάν δεν γίνουν έλεγχοι, τότε αυτό το πλεονέκτημα χάνεται.
Η ακρίβεια είναι ένα θέμα για το οποίο δεν μπορούν να δοθούν εύκολα 3 πολιτικές, θεωρώντας πως έτσι απλά θα λυθεί το πρόβλημα. Σήμερα, η ακρίβεια χρειάζεται διαφορετικές πολιτικές στα τρόφιμα, στην ενέργεια, στις κοινωνικές υπηρεσίες και στη στέγαση. Χρειαζόμαστε μία εθνική στρατηγική αντιμετώπισης της ακρίβειας, όπου όλοι οι φορείς θα βρεθούν γύρω από το ίδιο τραπέζι και όλοι μαζί θα θέσουν προτεραιότητες.
Η καθυστέρηση ελέγχων δημιούργησε προβλήματα στην αγορά από τότε που γέμισαν οι εφοδιαστικές αλυσίδες. Έπρεπε, ήδη από τότε, να ξεκινήσουν οι έλεγχοι, όχι μόνο στο ράφι αλλά και στις πρώτες ύλες που οδηγούσαν στο ράφι και της ενέργειας που οδηγούσε στο ράφι. Η Κυβέρνηση έλεγε: «μη σας νοιάζει, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, θα πέσουν οι τιμές». Μετά τον πόλεμο της Ουκρανίας, άρχισε να συζητά σοβαρά και τα πρώτα μέτρα μπήκαν έναν χρόνο μετά, τον Σεπτέμβριο.
-Η Κυβέρνηση, επιμένει στα pass τα οποία αποτελούν ένα «δώρο», αντί να προβεί στη μείωση του ΦΠΑ. Η διαφορά ανάμεσα στα δύο είναι πως, πρώτον, όπου υπάρχει πληθωρισμός στην Ελλάδα, συνάδει με τα pass. Μήπως τα Pass συμβάλλουν στον πληθωρισμό, όσο θα μπορούσε να συμβάλλει η μείωση του ΦΠΑ; Το pass σε κάνει να νιώθεις ότι δεν μπορείς, ότι παλεύεις και δεν τα καταφέρνεις, αλλά ευτυχώς υπάρχει ο «πατερούλης», η Κυβέρνηση που έρχεται και σε σώζει.
Αντίθετα, η μείωση του ΦΠΑ κάνει τον πολίτη να νιώθει πως μπορεί. Η διαφορά ενός μέτρου που κάνει τον πολίτη να μην μπορεί και αυτού που τον κάνει να μπορεί, είναι σημαντική για την οικονομία. Σε ό,τι αφορά αυτά τα μέτρα, δεν έχουν καμία αξία αν δεν συνδεθούν με ελέγχους οι οποίοι μπορούν να βεβαιώσουν πως οι αυξήσεις που θα γίνουν, δεν θα ξεπεράσουν ποτέ τις αυξήσεις που έχουμε στο εισόδημα ή τις τιμές σε προϊόντα στο εξωτερικό.
-Το πρόβλημα του πληθωρισμού δεν θα αντιμετωπιστεί όσο έχουμε μια Κυβέρνηση που δεν ακούει. Άκουσα τις τοποθετήσεις του κ. Σκρέκα και μού θυμίζουν τις τοποθετήσεις του προηγούμενου Υπουργού, του κ. Γεωργιάδη, που ήταν όλες ευκαιριακές σαν την πολιτική της ΝΔ. Το παράδειγμα του λαδιού της Ισπανίας, που έχει υποφέρει τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων ετών οδηγώντας στη μείωση της παραγωγής του λαδιού, αποδεικνύει πως βρίσκουν τα προϊόντα που τούς επιτρέπουν να δείξουν ότι αυτό που πρεσβεύουν ισχύει.
-Στο πρόγραμμα της ΝΔ δεν υπάρχει πουθενά η λέξη αισχροκέρδεια. Ο κ. Γεωργιάδης έλεγε πως όποιος μιλάει για αισχροκέρδεια, είναι λαϊκιστής. Σήμερα, αφού έχουν περάσει οι εκλογές, έρχονται δύο πρόστιμα που επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει αισχροκέρδεια στην ελληνική αγορά. Το πρόβλημα δεν είναι ότι έχουμε μόνο το λάδι στην Ελλάδα. Το πρόβλημα είναι ότι στην Ελλάδα έχουμε και τα τρόφιμα, την ενέργεια, τη στέγαση, η οποία έχει αυξηθεί κατακόρυφα εξαιτίας και των Airbnb και τις κοινωνικές υπηρεσίες.
Άλλο ένα θέμα το οποίο δεν το συζητάμε ποτέ, γιατί κανείς δεν θέλει να το ανοίξει, είναι το πόσο έχει ανοίξει η διαφορά επιτοκίων καταθέσεων και επιτοκίων χορηγήσεων στις τράπεζες το τελευταίο εξάμηνο. Γι’ αυτό, τονίζουμε πως όταν υπάρχει ένα τέτοιο γενικευμένο πρόβλημα, δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται αυτό ευκαιριακά. Πρέπει να υπάρχουν ολοκληρωμένες λύσεις και αυτό σημαίνει πως κάθε κλάδος χρειάζεται διαφορετική αντιμετώπιση.
Διαφορετικά αντιμετωπίζεις την ενέργεια, η οποία στην Ελλάδα έχει πρόβλημα ανταγωνισμού και αλλιώς τα τρόφιμα. Στο ζήτημα των τροφίμων, πρόκειται για μια μακριά εφοδιαστική αλυσίδα στην οποία αν δεν παρακολουθεί κανείς μόνιμα τι συμβαίνει, ένας κρίκος να σπάσει και να ανεβάσει τις τιμές, οδηγεί όλους να προβλέπουν την επόμενη αύξηση, κάτι που πολλαπλασιάζει τον πληθωρισμό. Σε αυτό, απέτυχε η Κυβέρνηση και αν δεν ακούσει τις προτάσεις μας, το πρόβλημα θα συνεχίσει να υπάρχει.
Ο πρώτος τρόπος για να λύσει η ΝΔ αυτό το πρόβλημα, είναι η παραδοχή του προβλήματος. Αν συνεχίσει να λέει πως το λάδι στην Ισπανία αυξάνεται περισσότερο από το λάδι στην Ελλάδα και δεν αναφέρει τις συνθήκες που συμβαίνει αυτό στην Ελλάδα, τότε η Κυβέρνηση απλά κλείνει τα μάτια της μπροστά στο πραγματικό πρόβλημα. Διότι, οι πολιτικές που παίρνει η ΝΔ για τον πληθωρισμό είναι πολύ λίγο, πολύ αργά.
Παρακάτω θα δείτε αποσπάσματα από τη συνέντευξή μου στον τηλεοπτικό σταθμό «ΑΝΤ1», στην εκπομπή «Πρόσωπο με Πρόσωπο», με τον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου: