Χαιρετισμός Π. Γερουλάνου στην 7η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
Φίλες και φίλοι, Με μεγάλη χαρά εγκαινιάζω, την 7η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης. Πιστεύω βαθιά ότι η Θεσσαλονίκη μπορεί να πρωταγωνιστεί στον πολιτισμό και οτι ο πολιτισμός μπορεί να γίνει πηγή ανάπτυξης για την πόλη. Αν οι φορείς της πόλης, με την αρωγή του Υπουργείου μας, καταφέρουν να αναπτύξουν συνέργιες και διαμορφώσουν μία ενιαία […]
Φίλες και φίλοι,
Με μεγάλη χαρά εγκαινιάζω, την 7η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης.
Πιστεύω βαθιά ότι η Θεσσαλονίκη μπορεί να πρωταγωνιστεί στον πολιτισμό και οτι ο πολιτισμός μπορεί να γίνει πηγή ανάπτυξης για την πόλη. Αν οι φορείς της πόλης, με την αρωγή του Υπουργείου μας, καταφέρουν να αναπτύξουν συνέργιες και διαμορφώσουν μία ενιαία στρατηγική για τη Θεσσαλονίκη, θα έχει γίνει το καθοριστικό βήμα για την ανάδειξή της σε πολιτιστικό κέντρο των Βαλκανίων. Το 2012 μπορεί να αποτελέσει την ευκαιρία.
Η Θεσσαλονίκη, πριν και πάνω απ’ όλα, είναι ένας τόπος συνάντησης. Τόπος συνάντησης πολιτισμών, εθνοτήτων, θρησκειών, καλλιτεχνικών ρευμάτων. Τόπος συνάντησης ανθρώπων που θέλουν να μοιρασθούν συναισθήματα και ιδέες. Ανησυχίες και όνειρα.
Και η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου βρήκε νομίζω εδώ ένα πολύ ζεστό και φιλικό σπίτι. Ακριβώς γιατί αποτελεί ένα σημαντικό πολιτιστικό ραντεβού, ένα δυναμικό πόλο έλξης όλων των ανθρώπων που αγαπούν το βιβλίο και αποτελούν ή θέλουν να αποτελέσουν κομμάτι της ανθρωπογεωγραφίας του.
Ήδη από το 2006, η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης συγκαταλέγεται ανάμεσα στις 25 μεγαλύτερες του κόσμου.
Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου έβαλε τον πήχυ ψηλά και απέδειξε ότι μπορούμε να έχουμε Εκθέσεις Βιβλίου αυτού του επιπέδου στην Ελλάδα. Εκθέσεις που διανθίζονται από εργαστήρια, παρουσιάσεις, μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, παράλληλες εικαστικές εκδηλώσεις, ιδιαίτερες θεματικές ενότητες και απέδειξε για μια ακόμη φορά οτι δεν είναι τα χρήματα αλλά οι άνθρωποι που παράγουν πολιτισμό.
Οι έλληνες εκδότες ξέρουν πλέον καλά, χάρη στο ΕΚΕΒΙ, τι δουλειά πρέπει να γίνει, ποιον δρόμο πρέπει να ακολουθήσουν ώστε να αναδειχθεί μία Έκθεση Βιβλίου σε πολιτιστικό γεγονός πρώτης γραμμής.
Με την ευκαιρία, θα ήθελα να ευχηθώ στην ηγεσία του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου «καλή επιτυχία». Είμαστε συμπαραστάτες και συνοδοιπόροι στο δύσκολο έργο που έχετε αναλάβει.
Η χάραξη μιας εθνικής πολιτικής βιβλίου που θα χαρακτηρίζεται από ρεαλισμό και συνέπεια, είναι ασφαλώς το πρώτο στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε μαζί.
Μια εθνική πολιτική βιβλίου, αν θέλει να είναι αντάξια του ονόματός της, οφείλει να υπηρετεί ορισμένες βασικές αρχές:
την προώθηση και ενίσχυση της αναγνωσιμότητας
την εξωστρέφεια, ώστε να μπορέσει το βιβλίο να ξεπεράσει τα σύνορα της γεωγραφίας και της γλώσσας
την έμπρακτη στήριξη και ενθάρρυνση των νέων δημιουργών
την αξιοποίηση των ευκαιριών και δυνατοτήτων που παρέχουν οι νέες τεχνολογίες
Ειδικά ως προς τις νέες τεχνολογίες, που έχουν τόσο κατηγορηθεί ότι αποτελούν τον μεγαλύτερο εχθρό του βιβλίου, επιτρέψτε μου να αναφερθώ στο παράδειγμα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής: Η δεκαετία στην οποία αναπτύχθηκε το διαδίκτυο είναι και η δεκαετία στην οποία οι πωλήσεις βιβλίων αυξήθηκαν κατα 25%
Το μήνυμα είναι σαφές και αισιόδοξο: οι νέες τεχνολογίες, αν αξιοποιηθούν σωστά, μπορούν να γίνουν πολύτιμός σύμμαχός μας στην προσπάθεια να αυξήσουμε την αναγνωσιμότητα, ιδίως στις νεαρές ηλικίες. Προς αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να δουλέψουμε.
Ο χώρος του βιβλίου δεν προσφέρεται για κινήσεις εντυπωσιασμού και φιλόδοξες εξαγγελίες. Απαιτεί δουλειά επικεντρωμένη στην ουσία. Και τα αποτελέσματα αυτής της δουλειάς φαίνονται πάντοτε σε βάθος χρόνου.
Αυτό, η τιμώμενη χώρα της φετινής Έκθεσης, η Κίνα, έχει αποδείξει ότι το γνωρίζει πολύ καλά.
Η δυναμική της κινεζικής αγοράς βιβλίου και η συνεχής ανάδειξη ταλαντούχων νέων δημιουργών αποτελούν αδιάψευστους μάρτυρες αυτής της φιλοσοφίας.
Η πολύπτυχη πολιτισμική ταυτότητα της Κίνας βρήκε στο βιβλίο το ιδανικό όχημα για να ταξιδέψει σε ολόκληρο τον κόσμο. Να μπει στις βιβλιοθήκες και τις καρδιές των ανθρώπων. Κι αυτό είναι αξιοζήλευτο και άξιο προς μίμηση.
Έχω την ιδιαίτερη τιμή να καλωσορίσω απόψε στη Θεσσαλονίκη την κινεζική αποστολή. Μία αποστολή συγγραφέων, εκδοτών και κρατικών αξιωματούχων, που αριθμεί πάνω από 200 μέλη, με προεξάρχοντα την αυτού εξοχότητα τον Υφυπουργό Τύπου και Εκδόσεων της Κίνας, τον κ. Sun Shousan.
Γεγονός που ασφαλώς καταδεικνύει την κοινή βούληση των Χωρών μας να ενδυναμωθεί η συνεργασία μεταξύ ελλήνων και κινέζων εκδοτών που εγκαινιάσθηκε στη 15η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου του Πεκίνου, το 2008. Έχει γίνει μία καλή αρχή κι ευελπιστούμε ότι θα υπάρξει μία ακόμα καλύτερη συνέχεια.
Το πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα της τιμώμενης χώρας εντός του εθνικού περιπτέρου συμπληρώνεται από μία σειρά σημαντικών παράλληλων εκδηλώσεων που ξεδιπλώνονται εκτός των «τειχών» της Έκθεσης.
Άλλο ένα παράδειγμα του πώς μπορεί μία Έκθεση Βιβλίου να μετατραπεί σε γιορτή ολόκληρης της πόλης που τη φιλοξενεί, να βάλει τους νέους ανθρώπους στο παιχνίδι, να συστήσει έναν ολόκληρο κόσμο στην πόλη και την πόλη σε έναν ολόκληρο κόσμο.
Κλείνοντας και καθώς χαράζουμε μια νέα πολιτική για το βιβλίο οφείλουμε να του αναγνωρίσουμε κάθε τι που μας προσφέρει το βιβλίο για να γίνουμε πιο δυνατοί, πιο αισιόδοξοι, πιο έτοιμοι να αντεπεξέλθουμε στις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας. Και σήμερα αυτό το έχουμε περισσότερο ανάγκη από ποτέ.
Σας ευχαριστώ.