Χαιρετισμός Π. Γερουλάνου στη 18η Γενική Τακτική Συνέλευση του ΣΕΤΕ
Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ, αγαπητέ πρόεδρε του ΣΕΤΕ, κυρίες και κύριοι Η κρίση που βιώνουμε θα αλλάξει την Ελλάδα. Το πως, από εμάς εξαρτάται. Ούτε από την Ευρώπη, ούτε από τον μηχανισμό στήριξης. Εξαρτάται από τον τρόπο που εμείς θα την αντιμετωπίσουμε. Από τις επιλογές που εμείς θα κάνουμε. Από το εάν θα καταφέρουμε εμείς να […]
Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ, αγαπητέ πρόεδρε του ΣΕΤΕ, κυρίες και κύριοι
Η κρίση που βιώνουμε θα αλλάξει την Ελλάδα. Το πως, από εμάς εξαρτάται. Ούτε από την Ευρώπη, ούτε από τον μηχανισμό στήριξης. Εξαρτάται από τον τρόπο που εμείς θα την αντιμετωπίσουμε. Από τις επιλογές που εμείς θα κάνουμε. Από το εάν θα καταφέρουμε εμείς να κάνουμε την κρίση ευκαιρία.
Πολλά έχουν γραφτεί για το τι συμβαίνει σε μια επιχείρηση όταν βρεθεί στο χείλος της πτώχευσης. Συνήθως το ένστικτο της διοίκησης την οδηγεί σε περικοπές. Κυρίως σε περικοπές δαπανών που δεν καταγράφουν άμεσα έσοδα. Αμέσως μειώνονται οι επενδύσεις. Αμέσως μετά η επιμόρφωση του προσωπικού. Και αμέσως μετά η επένδυση στην φήμη της εταιρίας. Την ίδια ώρα τρέχει με μεγαλύτερη ταχύτητα μια παγιωμένη διαδικασία που παράγει ζημιές. Διότι η αύξηση του τζίρου, έστω και αν η εταιρεία παραμένει ζημιογόνος, δημιουργεί κάποια αίσθηση σιγουριάς ότι παράγεται έργο. Και έτσι έρχεται το τέλος.
Αντίθετα οι εταιρίες που μεγαλουργούν κάτω από τέτοιες συνθήκες επενδύουν εκεί όπου μπορούν να παραχθούν κέρδη: Έστω και αν αυτά δεν είναι άμεσα. Σε πάγια που υπολειτουργούν. Στο προσωπικό που μπορεί και πρέπει να μάθει νέες ειδικότητες. Στην ποιότητα και στην φήμη. Και έτσι χτίζουν τα επόμενα δέκα, είκοσι, τριάντα χρόνια. Αυτή είναι και η διαφορά της σημερινής από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Διότι, τα πράγματα δεν είναι πολύ διαφορετικά όταν μιλούμε για μια χώρα σε κρίση. Συχνά το ένστικτο μας, οδηγεί σε περικοπές δαπανών, όχι με γνώμονα τα κέρδη αλλά τα έσοδα. Και με αυτήν την λογική μια χώρα ολόκληρη βυθίζεται μέρα με τη μέρα πιο βαθιά σε κρίση. Το αν θα βγούμε από την κρίση πιο δυνατοί εξαρτάται από την διορατικότητά μας να ξεχωρίσουμε τα έξοδα που δημιουργούν πλούτο από τα έξοδα που δημιουργούν ζημιές. Και βέβαια από τον τρόπο που θα επιμερίσουμε τον πλούτο που θα δημιουργήσουμε.
Είναι ιδιαίτερη τιμή για μένα να χαιρετίζω την Γενική σας Συνέλευση. Διότι πιστεύω βαθύτατα ότι ο ρόλος του ΣΕΤΕ είναι σήμερα κομβικός για το μέλλον της Ελλάδας. Της Ελλάδας! Όχι μόνο του τουρισμού. Όμως για να αναδειχθεί αυτός του ο ρόλος ο ΣΕΤΕ αντιμετωπίζει τρεις προκλήσεις.
Η πρώτη είναι υπαρξιακή: θα παίξει τον ρόλο του φορέα που προσπαθεί να προστατέψει ένα μοντέλο τουρισμού που τελείωσε; Ή θα γίνει ο φορέας της μεγαλύτερης επανάστασης στον τουρισμό από τότε που δημιουργήθηκε οργανωμένος τουρισμός στην Ελλάδα; Το ένστικτο μπορεί να οδηγήσει στην προστασία και την συντήρηση. Όμως η χώρα έχει ανάγκη από πρόοδο και καινοτομία.
Η δεύτερη πρόκληση έχει να κάνει με εμάς, την πολιτεία. Ο ΣΕΤΕ μας θυμίζει πάντα ότι ένα ευρώ στον τουρισμό μπορεί να έχει άμεσα και πολλαπλασιαστικά οφέλη. Λέω μπορεί, διότι ο λάθος τουρισμός είναι η μηχανή που παράγει τζίρο αλλά όχι κέρδη. Ο λάθος τουρισμός παράγει κακή φήμη, παράγει κακές εργασιακές σχέσεις, καταστρέφει τον φυσικό και πολιτιστικό πλούτο της χώρας. Αντιθέτως, ο σωστός τουρισμός προστατεύει, αναδεικνύει και αξιοποιεί όλα τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα. Και φέρνει κέρδη.
Σε έναν κόσμο που το γρήγορο ψάρι τρώει το αργό, ο ρόλος του ΣΕΤΕ είναι να βλέπει μπροστά και να παρακινεί τις αλλαγές που πρέπει να κάνουμε και σαν κλάδος και σαν χώρα για να δημιουργήσουμε ανάπτυξη και πλούτο. Για μένα, η τρίτη πρόκληση έχει μια ιδιαίτερη σημασία. Πιστεύω βαθιά ότι ρόλος του ΣΕΤΕ είναι να διασφαλίζει συνέπεια μέσα στην αλλαγή. Όσο λίγα και αν ήταν, ο ΣΕΤΕ με βοήθησε να αναγνωρίσω τα καλά που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση.
Η νέα ιστοσελίδα visitgreece.gr αναδιοργανώνεται για να συμπεριλάβει τις προτάσεις μιας μελέτης που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση. Αναδιοργανώνεται για να προβάλει εμπειρίες και όχι απλά προορισμούς.
Αναδιοργανώνεται για να προβάλει τον πολιτιστικό και φυσικό πλούτο της χώρας όπως τους αξίζει.
Αυτή είναι μια μελέτη που ο Ελληνικός λαός πλήρωσε ακριβά. Και σήμερα, μετά από τρία χρόνια αδράνειας αυτή η μελέτη πιάνει επιτέλους τόπο. Ελπίζω ό,τι κάποια μέρα θα δώσετε συνέχεια και σε ό,τι καλό εμείς αφήσουμε πίσω μας.
Σήμερα όμως βρισκόμαστε μαζί στο χείλος του γκρεμού. Και όλων μας τα ένστικτα οδηγούν στην αυτοσυντήρηση. Και όμως όλοι ξέρουμε ότι μετά από αυτήν την κρίση τίποτα δεν θα είναι πια το ίδιο. Είναι λοιπόν ώρα να προκαλέσουμε την τύχη μας και να την πάρουμε στα χέρια μας. Αν καταφέρουμε μαζί να προστατέψουμε ό,τι καλό αλλάζει και να αλλάξουμε ό,τι κακό παραμένει, η Ελλάδα ολόκληρη αλλά και ο τουρισμός θα αποκτήσουν στρατηγική: Πρόοδο και συνέπεια.
Σας ευχαριστώ.