Χαιρετισμός Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού στην παρουσίαση του προγράμματος του φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου 2011
Φίλες και φίλοι, Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ, μαζί με τον Γιώργο Λούκο και όλους εσάς, για την παρουσίαση του φετινού προγράμματος του Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου. Για άλλη μια φορά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ είναι καλόγουστο, πολυσυλλεκτικό κι εξωστρεφές. Αναδεικνύει το πιο σύγχρονο και δυναμικό πρόσωπο της Ελλάδας και το αναδεικνύει παντού. Υπάρχουν τρία σημεία […]
Φίλες και φίλοι,
Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ, μαζί με τον Γιώργο Λούκο και όλους εσάς, για την παρουσίαση του φετινού προγράμματος του Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου. Για άλλη μια φορά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ είναι καλόγουστο, πολυσυλλεκτικό κι εξωστρεφές. Αναδεικνύει το πιο σύγχρονο και δυναμικό πρόσωπο της Ελλάδας και το αναδεικνύει παντού.
Υπάρχουν τρία σημεία στα οποία αξίζει ιδιαίτερα να σταθώ.
Πρώτον, στο διεθνή χαρακτήρα του Φεστιβάλ. Είναι και φέτος εντυπωσιακό. Είναι μια «ψήφος εμπιστοσύνης» από σπουδαίους καλλιτέχνες και σχήματα του εξωτερικού. Είναι και μια απόδειξη ότι με λιγότερα μπορούμε ακόμη και σήμερα να κάνουμε περισσότερα.
Δεύτερον, στη σχέση που εδραιώνεται πλέον μεταξύ του Φεστιβάλ και της πόλης της Αθήνας. Ποτέ άλλοτε η σχέση της πόλης με το Φεστιβάλ δεν ήταν τόσο στενή και ουσιαστική. Δράσεις κι εκδηλώσεις ξεδιπλώνονται παντού: στην Πειραιώς, το Ηρώδειο, το Μέγαρο, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, τη «Στέγη» του Ιδρύματος Ωνάση, την Τεχνόπολη, το Λιμάνι του Πειραιά, αλλά και απροσδόκητους χώρους σε γειτονιές της Αθήνας.
Αναδεικνύεται έτσι μια νέα τοπογραφία και ανθρωπογεωγραφία της πόλης. Αλλάζει ο τρόπος που εμείς οι ίδιοι βλέπουμε την πόλη και κατ’ επέκταση ο τρόπος που βλέπουμε τους εαυτούς μας μέσα σ’ αυτή. Οι πόλεις δεν αλλάζουν μορφή και εικόνα μόνο μέσα από μεγάλες οικοδομικές παρεμβάσεις.
Δεν είναι τα κτήρια ούτε τα πάρκα που της δίνουν τον χαρακτήρα της. Είναι οι άνθρωποι και ό,τι αξιόλογο συμβαίνει μέσα σ’ αυτή. Αυτόν λοιπόν τον πλούτο οφείλουμε να τον αναδείξουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Και το Φεστιβάλ το κάνει. Και αυτός είναι ο λόγος που το Φεστιβάλ Αθηνών είναι η πιο εμβληματική δράση στο πρόγραμμα του Υπουργείου «Αθήνα κάθε εβδομάδα» που στοχεύει στη διεθνή ανάδειξη της Αθήνας ως προορισμού.
Τρίτον, θα ήθελα να αναφερθώ στην ίσως πιο σημαντική συμβολή του Φεστιβάλ φέτος και αυτή είναι η επένδυση στη νέα γενιά. Ποτέ άλλοτε στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ δεν συμμετείχαν τόσοι νέοι και πρωτοεμφανιζόμενοι καλλιτέχνες. Και αυτό είναι πολύ δυνατό μήνυμα προς όσους ψάχνουν να βρουν το δικό τους δρόμο μέσα στις δύσκολες συνθήκες που όλοι ξέρουμε.
Σαν χώρα και σαν πολιτεία έχουμε ένα μεγάλο στοίχημα. Να στρώσουμε το έδαφος σε μια νέα γενιά δημιουργίας η οποία πασχίζει να αποκτήσει βήμα. Είναι μια γενιά που έχει τεράστιες δυνατότητες και πολλά να προσφέρει. Αν δεν στηριχθεί, είτε θα αναγκαστεί να σιωπήσει, είτε θα πάει να δημιουργήσει σε μια άλλη χώρα.
Αν σιγήσουν ή χαθούν αυτές οι φωνές, η κοινωνία μας δεν θα γίνει μόνο πιο φτωχή αλλά θα χάσει κάθε προοπτική για το μέλλον. Και αυτό δεν το αντέχει κανείς. Έχω ζητήσει και στο υπουργείο και στους εποπτευόμενους φορείς και στην τοπική αυτοδιοίκηση να μας βοηθήσουν να κερδίσουμε όλοι μαζί αυτό το στοίχημα και έχουν όλοι τους ανταποκριθεί
Θέλω με αυτήν την ευκαιρία να κάνω και μια έκκληση σε όλους όσους συνέβαλαν με τη δική τους πρωτοπορία πριν από κάποια χρόνια να δημιουργηθεί αυτή τη γενιά.
Αγκαλιάστε την. Εσείς είστε αυτοί που έχετε τις προσβάσεις. Εσείς έχετε την επιρροή. Εσείς έχετε το όνομα. Χρησιμοποιήστε τα για να ανοίξουμε μαζί νέους δρόμους σε αυτή τη γενιά. Τώρα είναι η δική τους ώρα να στηριχθούν από την πολιτεία. Δείξτε κατανόηση και δείξτε μεγαλοψυχία αν για μια χρονιά δεν δείτε το όνομά σας στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ.
Κανείς δεν αμφισβητεί την ποιότητά σας και την ιστορική σας σημασία. Αλλά τώρα είναι η δύσκολη ώρα και τώρα είναι η ώρα να συνεργαστούμε για να κρατήσουμε ζωντανές τις φωνές μιας γενιάς που έχει τόσα να προσφέρει.
Και πάλι ευχαριστώ τον Γιώργο και όλους όσους συνέβαλαν σε αυτό το πρόγραμμα και εύχομαι καλή επιτυχία.»