Χαιρετισμός του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, κ.Παύλου Γερουλάνου, στην παρουσίαση του αφιερώματος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών στον Οδυσσέα Ελύτη
Όταν, το 1979, ο Ελύτης κέρδιζε το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, η Σουηδική Ακαδημία σημείωνε, στη λιτή αιτιολογία της απόφασής της, ότι, «η ποίησή του, σκιαγραφεί, με φόντο την Ελληνική παράδοση, με αισθησιακή δύναμη και διανοητική ενάργεια τον αγώνα του σύγχρονου ανθρώπου για ελευθερία και δημιουργία». Και πράγματι, σε κανενός ίσως άλλου Έλληνα δημιουργού το έργο […]
Όταν, το 1979, ο Ελύτης κέρδιζε το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, η Σουηδική Ακαδημία σημείωνε, στη λιτή αιτιολογία της απόφασής της, ότι, «η ποίησή του, σκιαγραφεί, με φόντο την Ελληνική παράδοση, με αισθησιακή δύναμη και διανοητική ενάργεια τον αγώνα του σύγχρονου ανθρώπου για ελευθερία και δημιουργία».
Και πράγματι, σε κανενός ίσως άλλου Έλληνα δημιουργού το έργο δεν συναντιέται με τόσο καθοριστικό τρόπο το παραδοσιακό με το σύγχρονο, το ελληνικό με το παγκόσμιο, το ανθρώπινο με το υπεράνθρωπο.
Ο Ελύτης μίλησε για τον αγώνα όλων μας να νικήσουμε τις φθοροποιούς δυνάμεις της ζωής και να αντικρίσουμε κατάματα την αλήθεια του εαυτού μας και του κόσμου μας. Για κάθε τι που στην καθημερινή μας πραγματικότητα κάνει τον πολιτισμό μας ουσιαστικό και ιδιαίτερο.
Φέτος, κλείνουν 100 χρόνια από τη γέννηση του Οδυσσέα Ελύτη.
Το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, τιμώντας τη μνήμη και το έργο του, κήρυξε το 2011 «Έτος Ελύτη».
Χαιρετίζω εγκάρδια το αφιέρωμα που διοργανώνει, και θα σας παρουσιάσει σήμερα, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, σε συνεργασία με την ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου. Ένας δεύτερος κύκλος εκδηλώσεων έχει ήδη δρομολογηθεί από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου και θα ανακοινωθεί πολύ σύντομα. Θα στηρίξουμε με κάθε δυνατό τρόπο κάθε εκδήλωση που αναδεικνύει τη σημασία του ποιητή σε μια νέα γενιά Ελλήνων.
Είναι ένας τρόπος να πούμε «ευχαριστώ» σ’ έναν άνθρωπο που με το έργο του πλούτισε, σε βαθμό που κι ο ίδιος ίσως δεν θα φανταζόταν, τις ζωές όλων μας.