Χαιρετισμός στο Google Art Project
Κυρίες και κύριοι, Φίλες και φίλοι, Ξέρουμε όλοι ότι το Διαδίκτυο κάνει προσβάσιμη τη γνώση σε όλους. Χάρη στην ψηφιοποίηση, μάλιστα, το κάνει πιο γρήγορα, πιο εύκολα, πιο φθηνά. Ο παγκόσμιος διάλογος των πολιτισμών, παρότι ευγενής, έχει ένα βαθιά ανταγωνιστικό στοιχείο: όποιος πολιτισμός ανεβάσει πιο πολλά, πιο γρήγορα και πιο εύκολα προσβάσιμα στοιχεία στο Διαδίκτυο […]
Κυρίες και κύριοι,
Φίλες και φίλοι,
Ξέρουμε όλοι ότι το Διαδίκτυο κάνει προσβάσιμη τη γνώση σε όλους.
Χάρη στην ψηφιοποίηση, μάλιστα, το κάνει πιο γρήγορα, πιο εύκολα, πιο φθηνά. Ο παγκόσμιος διάλογος των πολιτισμών, παρότι ευγενής, έχει ένα βαθιά ανταγωνιστικό στοιχείο: όποιος πολιτισμός ανεβάσει πιο πολλά, πιο γρήγορα και πιο εύκολα προσβάσιμα στοιχεία στο Διαδίκτυο θα έχει το ισχυρότερο λέγειν. Αυτό είναι ένα μικρό μυστικό για το οποίο δεν μιλάει κανείς.
Το στοίχημα της δικής μας γενιάς είναι να κάνουμε τον Ελληνικό πολιτισμό προσβάσιμο στο Διαδίκτυο.
Από εκεί και πέρα τα πράγματα θα έρθουν μόνα τους. Γιατί ο πλούτος του Ελληνικού πολιτισμού είναι τόσο μεγάλος, που μπορούμε όχι απλά να συμμετέχουμε στον διάλογο που περιέγραψα προηγουμένως, αλλά να ηγούμαστε σ’ αυτόν.
Δουλειά μας στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού είναι η προστασία της κληρονομιάς μας και η ανάδειξη της νέας δημιουργίας.
Και οι δύο στόχοι επιτυγχάνονται αν καταγράψουμε τόσο την πολιτιστική μας κληρονομιά όσο και τη δημιουργικότητα της εποχής μας. Η καταγραφή κάνει και τα δυο. Πώς; Θα σας φέρω ένα παράδειγμα.
Πέρσι επεστράφησαν στην Ελλάδα από την Ιταλία 4 τοιχογραφίες με πρόσωπα αγίων από έναν ναό στην Εύβοια. Ξέρετε πως έγινε δυνατόν να αποδείξουμε ότι οι τοιχογραφίες αυτές είχαν κλαπεί από το συγκεκριμένο ναό; Διότι ήταν καταγεγραμμένες σ’ ένα βιβλίο που είχε εκδώσει ο σημερινός Αρχιεπίσκοπος όταν ήταν Δεσπότης στην περιοχή. Ήταν μια μελέτη με φωτογραφικό υλικό. Έτσι το αποδείξαμε και έτσι μας τις επέστρεψαν.
Γι’ αυτό, ψηφιοποιούμε, μεταφράζουμε, χαρτογραφούμε, βιντεοσκοπούμε, φωτογραφίζουμε, ανοίγουμε τα αρχεία μας, δημιουργούμε ένα τεράστιο πλούτο.
Σύμμαχοί μας οι υπηρεσίες του Υπουργείου που εδώ και χρόνια δουλεύουν αλλά και φορείς όπως η ΕΡΤ με εντυπωσιακό αρχείο. Ο ΕΟΤ κι ο ΟΠΑΠ επίσης συμβάλλουν σε αυτό το έργο.
Αν λοιπόν υπάρχει ένας στόχος που πρέπει να θέσουμε σε εθνικό επίπεδο σε ό,τι αφορά τον πολιτιστικό μας πλούτο, αυτός είναι: «Ψηφιοποιήστε τα πάντα, ψηφιοποιήστε τα τώρα». Και στη συνέχεια, ανεβάστε τα στο Διαδίκτυο. Κάντε τα προσβάσιμα σε όλους.
Αυτό είναι το πιο σημαντικό πράγμα που μπορούμε να κάνουμε για να ενδυναμώσουμε τη φωνή της Ελλάδας.
Είναι δεδομένη η απόφασή μας να συνεργαστούμε με όποιο φορέα, δημόσιο ή ιδιωτικό, για να δημιουργήσουμε τα εργαλεία που θα επιτρέψουν στον πολιτισμό μας να δηλώσει ένα ηχηρό «παρών» και σ’ αυτό τον στίβο.
Και γι’ αυτό είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που βρίσκομαι σήμερα εδώ.
Το www.googleartproject.com, είναι ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα για τη διαδικτυακή προβολή σημαντικών μουσείων από όλο τον κόσμο.
Είναι πολύ σημαντικό ότι περιλαμβάνει πλέον εκατοντάδες εκθέματα κι από τρία σπουδαία ελληνικά μουσεία –το Μουσείο της Ακρόπολης, το Μουσείο Μπενάκη και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.
Η αναζήτηση νέων τρόπων επικοινωνίας με το κοινό είναι βασική προτεραιότητα της μουσειακής πολιτικής.
Και το γεγονός ότι μπορεί πλέον κάποιος, π.χ., να επισκεφθεί διαδικτυακά το Μουσείο Ακρόπολης και να ξεναγηθεί σ’ αυτό με θέα 360 μοιρών από τον καναπέ του σπιτιού του απολαμβάνοντας ακόμα και λεπτομέρειες των εκθεμάτων, ανοίγει ένα καινούργιο κεφάλαιο στη σχέση των ανθρώπων με την πολιτιστική κληρονομιά.
Όπως μπορεί λοιπόν αυτή τη στιγμή ένας Έλληνας να περιηγηθεί διαδικτυακά στην Tate Gallery του Λονδίνου, το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης, τη Γκαλερί Uffizi της Φλωρεντίας ή το Μουσείο Βαν Γκογκ του Άμστερνταμ, θα μπορούν και άνθρωποι από κάθε γωνιά της γης να περιηγούνται και σε δικά μας μουσεία.
Και να μοιραστούν αυτή την εμπειρία τους με άλλους χρήστες, συμβάλλοντας και οι ίδιοι ενεργά στην προώθηση και προβολή του Ελληνικού πολιτισμού.
Πιστεύουμε πολύ σ’ αυτό το πρόγραμμα και ελπίζω ότι η συνεργασία της Google με τα ελληνικά μουσεία, τα οποία διαθέτουν μερικούς απ’ τους θησαυρούς της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, θα προχωρήσει και θα διευρυνθεί.
Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους ανθρώπους που δούλεψαν για να γίνει πραγματικότητα όλο αυτό, που πριν από μερικά χρόνια θα έμοιαζε με άπιαστο όνειρο.
Και θέλω να σας ενθαρρύνω να συνεχίσετε –με τη δική μας βοήθεια, όπου αυτή χρειαστεί.
Σας ευχαριστώ.