Κύριε Γερουλάνε, με κάθε αφορμή ξεδιπλώνετε το πολιτικό σας σχέδιο για το ΠΑΣΟΚ και τη χώρα. Βάση αυτού του σχεδίου, είναι πολλά απ’ όσα οραματίστηκε ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Παπανδρέου, όπως η «Λαϊκή Κυριαρχία», η «Εθνική ανεξαρτησία» και η «Κοινωνική Απελευθέρωση». Αν μετά από 50 χρόνια από τη  Μεταπολίτευση δεν έχουν επιτευχθεί αυτοί οι στόχοι, τι έχει πάει λάθος και τους επαναφέρετε σήμερα;

Ο αγώνας για να πετύχουμε αυτούς τους στόχους είναι διαχρονικός, όσο διαχρονικοί είναι και οι εχθροί του. Είναι στόχοι ενός συνεχούς αγώνα απελευθέρωσης της Ελληνίδας και του Έλληνα από τους βραχνάδες της κάθε εποχής, σε εθνικό, κοινωνικό και ατομικό επίπεδο.  Ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν είπε ποτέ ότι αυτοί είναι στόχοι που θα πετύχουμε και θα μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι. Εθνική ανεξαρτησία, σε σχέση με το τι γινόταν μέχρι τη Χούντα, ναι αποκτήσαμε, αλλά με σημερινούς όρους εθνικά ανεξάρτητοι δεν θα γίνουμε μέχρι να αποκτήσουμε ως χώρα, για παράδειγμα, ενεργειακή και διατροφική αυτονομία. Αυτό πιστεύω. Επίσης, το 1981, οι μισές Ελληνίδες και Έλληνες ένιωθαν και ήταν «στην απ’ έξω». Πόσες Ελληνίδες και Έλληνες πιστεύετε νιώθουν, σήμερα, το ίδιο; Εγώ πιστεύω μεγαλύτερος αριθμός. Διότι, σήμερα, στην Ελλάδα η εξουσία δουλεύει για λίγους φίλους του Μαξίμου. Και έτσι καταπατώνται βασικά δικαιώματα του πολίτη, όπως η δημοκρατία, η ισότητα, η ασφάλεια, η δημιουργία και η πρόοδος από το ίδιο το κράτος. Το σχέδιό μου, «Αναγέννηση», που παρουσίασα πριν μερικά χρόνια, βασίζεται σε μια αρχή: ότι για να δημιουργήσουμε πλούτο στην χώρα και να τον διανείμουμε δίκαια, πρέπει πρώτα να  αποσυγκεντρώσουμε την εξουσία. Έτσι θα διασφαλίσουμε ότι οι παλιές αξίες θα βρουν νέα πολιτική έκφραση.

Στις 6 Οκτωβρίου τι είδους σύγκρουση θα δούμε μεταξύ των υποψηφίων;

Η μάχη δεν είναι μια σύγκρουση υποψηφίων αλλά αντίληψης. Μεταξύ εκείνων που πιστεύουν ότι οι προοδευτικές δυνάμεις είναι καταδικασμένες στην αντιπολίτευση και εκείνων που πιστεύουν ότι στις επόμενες εκλογές πρέπει να διεκδικήσουν και να πάρουν ξανά την εξουσία για το καλό της Πατρίδας. Για να διεκδικήσεις, όμως, την εξουσία πρέπει να έχεις σχέδιο που να εμπνέει ευρύτερες προοδευτικές συναινέσεις, καθώς και εμπιστοσύνη στην κοινωνία. Η «Αναγέννηση» απευθύνεται σε κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα που θέλει να δει την Ελλάδα να στέκεται στα δικά της πόδια και επιδιώκει να ενώσει όλους τους προοδευτικούς πολίτες, όπου κι αν βρίσκονται, από την αριστερά και το κέντρο ως τις παρυφές της δεξιάς.

Πάντως, ενώ η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν τα κόμματα που υπέστησαν ζημιά στις ευρωεκλογές, το ΠΑΣΟΚ είναι αυτό που προχωρά στην εκλογή νέου αρχηγού. Αυτό δεν είναι παράδοξο;

Ενάμιση εκατομμύριο ψηφοφόροι έφυγαν από τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ και εμείς εμπνεύσαμε μόλις εξήντα χιλιάδες ή το 4%. Ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε πει ότι η τρίτη θέση είναι πολιτική αποτυχία. Το ερώτημα είναι: «Μπορούμε να κερδίσουμε εκλογές;». Και η απάντηση είναι ναι. Μπορούμε. Γιατί; Πρώτον, το έχουμε ξανακάνει το 2009. Υπενθυμίζω ότι στις αρχές του 2008, υπήρξαν δημοσκοπήσεις που μάς έδιναν τα ίδια περίπου ποσοστά με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ενάμιση χρόνο μετά, πήραμε τις εκλογές με τη μεγαλύτερη διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία από το 1981. Δεύτερον, η Νέα Δημοκρατία του κου Μητσοτάκη είναι σε αποδρομή. Ο κόσμος έχει καταλάβει ότι δεν έχει άλλο να δώσει και ψάχνει εναλλακτική πρόταση για τη χώρα. Ή θα του δώσουμε την πολιτική επιλογή ή θα φανούμε ανάξιοι της ιστορίας μας και της ιστορικότητας των στιγμών.

Εσείς, τι καταλογίζετε στον κ. Ανδρουλάκη; Ότι ως αρχηγός λειτούργησε ως πρόεδρος μιας κλειστής ομάδας; Ότι δεν έκανε αυτό που έπρεπε για να πετύχει άλματα το ΠΑΣΟΚ;

Δεν θέλω να ασχοληθώ με το τι έγινε στο παρελθόν. Αλλά με το τι πρέπει να γίνει, άμεσα, και στο μέλλον. Αν με τον Νίκο κάναμε βήματα μπροστά, τώρα είναι ώρα για άλματα. Τώρα χρειαζόμαστε ένα διακριτό όραμα για τη χώρα και αυτό μας το δίνει η «Αναγέννηση».  Χρειαζόμαστε σωστή επικοινωνία, για να πάει την Αναγέννηση σε κάθε νοικοκυριό και η πείρα μου από το 2009 και τον Τομέα Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ θα βοηθήσει. Χρειαζόμαστε δυναμική οργανωτική δομή, που θα μας επανασυνδέσει με την κοινωνία και αυτό μας το προσφέρουν όλοι εκείνοι οι δημοκρατικοί αιρετοί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα Επιμελητήρια, τους Συνεταιρισμούς, στους επαγγελματικούς φορείς, τα Πανεπιστήμια. Είναι τα πρώτα τηλέφωνα που θα κάνω όταν εκλεγώ. Και χρειαζόμαστε μια ηγετική ομάδα, που θα εμπνέει εμπιστοσύνη στην κοινωνία, θα αποτυπώνει την ενότητά μας και θα προκύψει από πολιτικές διαδικασίες, δηλαδή θα βασιστεί σε πολιτικές ταυτίσεις και όχι προσωπικές σχέσεις.

Το 2009 η συμμετοχή στις εθνικές εκλογές ήταν 71%. Τον Ιούνιο του 2023 ήταν 53,7% και στις ευρωεκλογές του περασμένου ήταν μόλις 41,2%. Η γενική εικόνα είναι ότι οι πολίτες δεν εμπιστεύονται όπως παλιότερα τους πολιτικούς και τα κόμματα γιατί τους έχουν διαψεύσει. Πώς θα επανέλθουν στις κάλπες οι ψηφοφόροι; Υποθέτω ότι και εσείς το θεωρείτε κρίσιμο για τη Δημοκρατία και την ενίσχυση του ρόλου των κομμάτων την όσο γίνεται μεγαλύτερη συμμετοχή στις εκλογές.

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη πρόκληση για όλους μας, αλλά δεν με φοβίζει. Ο κόσμος θα έρθει στις κάλπες όταν ακούσει ένα σχέδιο που αφορά τον ίδιο και την πατρίδα. Για αυτό η Αναγέννηση έχει δύο σκέλη:  Μιλάει για την αλλαγή στη διοικητική δομή της χώρας, ώστε η εξουσία να πάει κοντά στον πολίτη, αλλά και για τη δημιουργία μιας πατριωτικής οικονομίας, προκειμένου να ενεργοποιήσουμε τοπικά σχέδια ανάπτυξης βασισμένα στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής. Μία οικονομία πού θα υποστηρίξει τη δημιουργία τοπικού πλούτου από μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που τον πολλαπλασιάζουν στις τοπικές κοινωνίες. Έτσι, η Αναγέννηση αφορά παραδοσιακά κοινά του ΠΑΣΟΚ όπως οι αγρότες, οι μικρομεσαίοι και οι έμποροι αλλά αφορά και τους νέους και τους συνταξιούχους που θέλουν να δουν προοπτική για τη χώρα.

Έχετε πει πολλές φορές ότι οι «βαθιές τομές που χρειάζεται η χώρα, απαιτούν διακομματικές συναινέσεις». Δυστυχώς όμως ο λαϊκισμός που παράγεται από κόμματα και πολιτικούς δεν αφήνει πολλά περιθώρια για να είμαστε αισιόδοξοι. Πως μπορεί να καταφέρει κάποιος να πείσει πολιτικούς που αναμασούν συνθήματα με μόνο στόχο την αύξηση των ποσοστών τους

Οι πολιτικοί ακούν τους ψηφοφόρους τους. Αν εμπνεύσουμε τους ψηφοφόρους, θα εμπνεύσουμε συνεργασίες και συναινέσεις. Σήμερα η πόλωση υπηρετεί τα συμφέροντα και όχι τον πολύ κόσμο. Ο κόσμος απαιτεί λύσεις και όσο πιο πολύ ακούς και συνθέτεις τόσο πιο καλά ανταποκρίνεται στα προβλήματα.

Στις 6 Οκτωβρίου εκτός της διαδικασίας για την ανάδειξη του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, θα βρίσκεται σε εξέλιξη και το Καταστατικό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ; Είναι πρόβλημα αυτό για τους υποψήφιους για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ;

Όχι. Αλλά, τι το θέλανε; Σκοπός μας δεν πρέπει να είναι να μπαίνουμε ο ένας στα πόδια του άλλου. Αυτό που ζητάει ο κόσμος είναι να βάλουμε τάξη στο σπίτι μας, για να εκφράσουμε μια εναλλακτική πρόταση στις κυβερνητικές επιλογές του κου Μητσοτάκη. Σε αυτήν την προσπάθεια πρέπει να ακουστούν πολλές φωνές και να τις κρίνει η κοινωνία. Όχι να μιλάει ο καθένας στους δικούς του.

Πηγή: https://www.libre.gr/2024/09/01/geroulanos-sto-libregia-na-dimiourgisoum/