Οι επόμενες εκλογές δεν πρέπει να είναι «Κολυμβήθρα του Σιλωάμ»
Στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» 105,5, με τους Νίκο Σβέρκο και Βούλα Κεχαγιά
-Χρειάζεται πολιτική λύση απέναντι σ’ αυτή τη θεσμική κρίση. Οι επόμενες εκλογές δεν πρέπει να είναι κολυμβήθρα του Σιλωάμ.
Εάν, στο τέλος της εκλογικής διαδικασίας, μετά από αυτή τη συμπεριφορά του, ο κ. Μητσοτάκης έχει κερδίσει, αυτό τι σημαίνει; Ότι όλα αυτά που έχουμε δει νομιμοποιούνται; Δεχόμαστε ότι θα έχουμε μία κολοβή Δημοκρατία; Είναι δυνατόν να συνεχίζει ο επόμενος Πρωθυπουργός, μαθητευόμενος του κ. Μητσοτάκη, να λέει «μπορώ να παρακολουθώ τον αντίπαλό μου και δε χρειάζεται να λογοδοτήσω στη Βουλή»; Είναι δυνατόν να υπάρχει ένας Πρωθυπουργός, ο οποίος δε χρειάζεται να λογοδοτεί στη δικαιοσύνη; Δε βλέπετε τι γίνεται στη Γαλλία, στην Αμερική; Μπαίνει η αστυνομία στο σπίτι ενός πρώην Προέδρου, ενός πρώην Πρωθυπουργού, μπαίνουν άνθρωποι φυλακή επειδή δεν τήρησαν, δε σεβάστηκαν τα όρια της εξουσίας τους. Και εδώ, έχουμε έναν Πρωθυπουργό ο οποίος τα όρια της εξουσίας τα έχει καταχραστεί και δε θα απαντήσει ποτέ αν κερδίσει τις εκλογές.
– Μαθητευόμενος Πρωθυπουργός είναι κάποιος ο οποίος σήμερα απλά κοιτάζει και αύριο που θα έχει την εξουσία θα λέει «δεν υπάρχει πρόβλημα να παρακολουθώ τους αντιπάλους μου». Ας προσεγγίσουμε ένα εφιαλτικό σενάριο του αύριο, στο οποίο ο κ. Τσίπρας θα είναι Πρωθυπουργός και αρχηγό της ΕΥΠ θα έχει τοποθετήσει τον κ. Πολάκη. Όλοι αυτοί, που δε μιλούν σήμερα, πώς θα αντιδρούσαν αν μάθαιναν ότι τον κ. Μητσοτάκη τον παρακολουθεί ο κ. Τσίπρας; Πάλι θα λέγανε «τι να κάνουμε, αυτός είναι Πρωθυπουργός αφήστε τον να κάνει ό,τι θέλει»;
Η σιγή των βουλευτών της ΝΔ, είναι ένοχη σιγή. Και είναι ένοχη σιγή, διότι οποιοσδήποτε μπορεί αύριο να έχει την εξουσία και να εκμεταλλευτεί τον προηγούμενο Μητσοτάκη για να συνεχίσει να συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο. Άρα, αυτό είναι το ένα κομμάτι. Έχω μιλήσει για τις συνεργασίες, οι οποίες πρέπει να μη γίνονται για τις καρέκλες. Αν οι συνεργασίες είναι για να διορθώσουμε τα δομικά στοιχεία της πολιτικής ζωής του τόπου, τότε φυσικά και να τις κάνουμε. Δομικό στοιχείο είναι το πώς συμπεριφέρεται και το πώς ελέγχεται ένας Πρωθυπουργός. Δομικό στοιχείο είναι το πόσο γρήγορα αποδίδεται η δικαιοσύνη. Θεωρώ, πως δομικό στοιχείο είναι το να νιώθει τη σιγουριά ο πολίτης πως όταν θα πάει στο ΕΣΥ να εγχειριστεί δε θα χρειαστεί να πληρώσει παραπάνω για να προσπεράσει κάποιον άλλον που είναι επίσης στην ουρά. Αυτά είναι δομικά στοιχεία μιας Δημοκρατίας και η έλλειψή τους, η απουσία αυτών των βασικών στοιχείων σε μία Δημοκρατία θεριεύει τα άκρα. Άρα, είναι σημαντικό η οποιαδήποτε συνεργασία να γίνει πάνω σ’ αυτή τη βάση εμπιστοσύνης. Τώρα, δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να εμπιστευτεί κανείς τον κ. Μητσοτάκη που πιάστηκε με τη γίδα στην πλάτη να παρακολουθεί αντιπάλους του. Καταλαβαίνετε ότι το ερώτημα δεν είναι ρητορικό, η απάντηση είναι πολύ απλή. Δεν μπορεί! Και με αυτόν τον τρόπο ο κ. Μητσοτάκης απομονώνει τη ΝΔ από οποιαδήποτε συζήτηση συνεργασίας με άλλα κόμματα.
– Ας επικεντρωθούμε εκεί που πραγματικά πάσχει η Δημοκρατία μας. Όσο περισσότερο ενισχύσουμε τον έλεγχο του Πρωθυπουργού, τόσο περισσότερο μειώνεται και η δυνατότητα να εκμεταλλευτούν κάποιοι τις αδυναμίες της ελληνικής Δημοκρατίας. Αυτός είναι ο πραγματικός κίνδυνος για τη δική μας τη Δημοκρατία και νομίζω ότι όσο πιο επικεντρωμένοι είμαστε σ’ αυτό και όσο λιγότερο ασχοληθούμε με τα άλλα, τόσο καλύτερα.
– Η παρέμβαση Ντογιάκου αποτελεί ένα εργαλείο, το οποίο έχει ενεργοποιηθεί από την Κυβέρνηση για να μη μάθουμε ποτέ την αλήθεια σχετικά με τις υποκλοπές. Το αποτέλεσμα αυτού είναι να συμβούν δύο πράγματα: το πρώτο είναι να μην τιμωρηθούν ποτέ όσοι ευθύνονται για τις υποκλοπές και το δεύτερο να μη διορθωθούν οι παθογένειες του ελληνικού πολιτικού συστήματος, έτσι ώστε να μην επιτρέπεται ένας Πρωθυπουργός να λειτουργεί ανεξέλεγκτα.
– Η ουσία της Δημοκρατίας είναι ότι δεν υπάρχει εξουσία ανέλεγκτη. Διότι όταν συμβαίνει αυτό έχουμε ροπή προς τον αυταρχισμό, πράγμα αποδεδειγμένο ιστορικά. Στην Ελλάδα, έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε έναν θεσμό Πρωθυπουργού, ο οποίος είναι τόσο ισχυρός που ακόμη και η προοπτική ότι κάποιος μπορεί να κερδίσει τις εκλογές, να κάνει όλους τους άλλους θεσμούς να αποδυναμώνονται μπροστά του.
Σήμερα έχουμε έναν θεσμό, όπως αυτός του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο οποίος, είτε επειδή του ζητήθηκε είτε από μόνος του, παίρνει μία θέση η οποία είναι ξεκάθαρα υπέρ τού να μη λάμψει ποτέ η αλήθεια σ’ ένα πρόβλημα το οποίο έχει βαθιές ρίζες σε ό,τι αφορά την ελληνική Δημοκρατία.
Σκέφτομαι εγώ όπως και πολλοί ψηφοφόροι: «Θα φτάσουμε ποτέ σα Δημοκρατία να σταθούμε στα πόδια μας και να πούμε ότι δεν υπάρχει εξουσία η οποία θα προχωρά ανέλεγκτη;».
«Θα υπάρξει ποτέ μία ελληνική Δημοκρατία αρκετά γερή για να ξέρει ο κάθε πολίτης ότι εκπροσωπείται ισάξια απέναντι σε οποιαδήποτε εξουσία;».
Σήμερα, δεν είναι έτσι τα πράγματα, σήμερα ξέρουμε ότι όποιος έχει πρόσβαση στον Υπουργό έχει ειδική μεταχείριση.
Όσοι έχουν πρόσβαση στον Υπουργό έχουν περισσότερα δικαιώματα στην Ελλάδα; Αυτό θα έπρεπε να μας κάνει τουλάχιστον να ντρεπόμαστε. Πέρα από αυτό, θα πρέπει να μας οδηγήσει στη δημιουργία θεσμών όπως αυτόν του Υπουργού, της Δικαιοσύνης, των Ανεξάρτητων Αρχών, οι οποίοι να μπορούν να λειτουργούν πέρα από αυτό το θολό τοπίο ώστε να ξέρει ο καθένας τις ευθύνες και τα δικαιώματά του.
Παρακάτω μπορείτε να ακούσετε ολόκληρη τη συνέντευξή μου στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο 105,5 στους δημοσιογράφους Νίκο Σβέρκο και Βούλα Κεχαγιά:
https://www.youtube.com/watch?v=Gmc4by87cXI