Άρθρο του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλου Γερουλάνου στο ένθετο για την 76η ΔΕΘ της εφημερίδας «Ημερησία»
Σήμερα που όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στα εγκαίνια της Δ.Ε.Θ, το ερώτημα που ταλανίζει τους περισσότερους Έλληνες, είναι αν θα τα καταφέρουμε. Αν θα καταφέρουμε να βγούμε από την κρίση που μαστίζει την χώρα και την ελληνική οικονομία. Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το πότε θα μπορέσουμε να γυρίσουμε σελίδα και να […]
Σήμερα που όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στα εγκαίνια της Δ.Ε.Θ, το ερώτημα που ταλανίζει τους περισσότερους Έλληνες, είναι αν θα τα καταφέρουμε. Αν θα καταφέρουμε να βγούμε από την κρίση που μαστίζει την χώρα και την ελληνική οικονομία. Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το πότε θα μπορέσουμε να γυρίσουμε σελίδα και να ξαναμπούμε σε ρυθμούς ανάπτυξης (άλλωστε εξαρτάται και από τη διεθνή συγκυρία), αλλά μπορούμε να είμαστε αρκετά σίγουροι για το τι πρέπει να κάνουμε για να φτάσουμε εκεί.
Πολλά από αυτά που πρέπει να γίνουν, είναι στην ατζέντα της κυβέρνησης. Αφορούν αλλαγές στον τρόπο που λειτουργεί το κράτος, αφορούν στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του καθενός μας, αφορούν στο πως θα μπει τάξη σε μια κατάσταση που είχε από πολλές μεριές ξεχειλώσει. Κυρίως αφορούν, στη μεγαλύτερη προσπάθεια που έχει γίνει ποτέ στην χώρα μας, να απελευθερωθούν οι δημιουργικές δυνάμεις του τόπου από τον κρατικό βραχνά και να λειτουργήσουν μέσα σ’ ένα δίκαιο πλαίσιο. Και παρότι υπάρχουν λάθη και καθυστερήσεις, δεν αμφισβητούν πολλοί την πρόθεση μας, αυτά να τα κάνουμε πράξη.
Όσο όμως και να προσπαθήσει να δημιουργήσει τις σωστές συνθήκες, καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να γυρίσει μόνη της, το μοχλό της ανάπτυξης. Ούτε η πολλή δουλειά, ούτε οι καλές προθέσεις, ούτε η διακομματική συναίνεση αρκούν, για να δούμε φως στην άκρη του τούνελ.
Για να φτάσουμε εκεί, χρειάζεται να πιστέψουμε όλοι μας βαθιά στις ικανότητές μας ως Έλληνες, να βάλουμε κοινούς – εθνικούς – στόχους και να δουλέψουμε όλοι μαζί για να τους κάνουμε πράξη. Αυτό κάναμε πάντα τις δύσκολες ώρες της ιστορίας μας και αυτό καλούμαστε να κάνουμε τώρα. Και παρότι ο κυνισμός έχει φωλιάσει δικαιολογημένα στην καρδιά όλων μας, δεν μπορούμε να μην αναζητήσουμε τα παραδείγματα εκείνα που μας γεμίζουν ελπίδα.
Αυτό προσπαθήσαμε και αυτό πετύχαμε μέχρι σήμερα στον τουρισμό. Και παρότι έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας, πορευόμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση με τη σιγουριά ότι θα κάνουμε πράξη αυτό που ζήτησε ο Πρωθυπουργός στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ: να κάνουμε τον κλάδο του τουρισμού πρότυπο και πρωταθλητή της ανάπτυξης.
Πριν από ένα χρόνο περίπου –στη μέση της χειρότερης κρίσης του κλάδου- μαζέψαμε γύρω από ένα τραπέζι, όλους εκείνους που ήθελαν και μπορούσαν να συμβάλουν σε αυτήν την προσπάθεια. Όλα τα υπουργεία, όλους τους φορείς του δημοσίου, αλλά κυρίως όλους τους φορείς του ιδιωτικού τομέα που εκπροσωπούν αυτόν τον χώρο.
Σε μία από τις πιο δύσκολες συγκυρίες για τη χώρα, με ελάχιστα χρήματα αλλά με επαγγελματισμό, σοβαρότητα και δημιουργικότητα, όχι μόνο καταφέραμε να αναστρέψουμε το κλίμα, αλλά φτάσαμε να μιλάμε –πιθανότατα- για την καλύτερη χρονιά σε ό,τι αφορά τις αφίξεις ξένων επισκεπτών στην χώρα μας.
Τη χρονιά που πέρασε, διευρύναμε εντυπωσιακά τις αγορές μας, δημιουργήσαμε πολύ καλύτερες σχέσεις τιμής-ποιότητας και προωθήσαμε τη χώρα αποτελεσματικά με πολύ λιγότερα χρήματα. Τίποτα από αυτά δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί αν δεν δουλεύαμε όλοι μαζί και επιλέγαμε να ταμπουρωθούμε πίσω από τα μικρά συμφέροντα του καθενός.
Διευρύναμε τις αγορές από τις οποίες αντλούσαμε τους επισκέπτες μας. Καταφέραμε να επανακάμψουμε σε μεγάλο βαθμό στις παραδοσιακές μας αγορές, αυτές της Βρετανίας και της Γερμανίας, το σημαντικότερο όμως είναι ότι αυξήθηκε σημαντικότατα ο τουρισμός από Ρωσία, Ισραήλ και Τουρκία. Ειδικά από τη Ρωσία, μετά από στενή συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών καταφέραμε και μειώσαμε τη γραφειοκρατία για την έκδοση visa, πήγαμε στοχευμένα και συντεταγμένα μαζί με φορείς του κλάδου και «χτυπήσαμε» την αγορά αυτή με πολύ καλά αποτελέσματα.
Δικαιωνόμαστε επίσης απέναντι σε αυτούς που έλεγαν ότι για να προσελκύσεις επισκέπτες χρειάζεσαι πολλά χρήματα για προβολή της χώρας. Αποδείξαμε ότι σημασία δεν έχει μόνο πόσα διαθέτεις, αλλά κυρίως πώς τα διαθέτεις. Μακάρι να είχαμε τη δυνατότητα για περισσότερα. Όμως αυτά που τελικά διαθέσαμε, τα αξιοποιήσαμε με δημιουργικότητα στο μέγιστο δυνατό βαθμό.
Παράλληλα μειώσαμε το ΦΠΑ στα τουριστικά καταλύματα κατά 50%. Οι ξενοδόχοι ομοίως προσαρμόστηκαν στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης και μείωσαν τις τιμές τους. Είναι μια συλλογική προσπάθεια που δείχνει το δρόμο για το πώς μπορεί να βγει η χώρα από την κρίση.
Έχει έρθει η ώρα να βάλουμε κάποιες αρχές τις οποίες θα υπηρετούμε ως Πολιτεία, σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα, σε ένα βάθος χρόνου. Να αρχίζουμε να δεσμευόμαστε, ότι η ανάπτυξη του τουρισμού θα γίνει με βάση κάποιες προτεραιότητες, τις οποίες θα τις υπηρετούμε, οποιοδήποτε κόμμα κι αν είναι στην εξουσία.
Αν συνεχίσουμε να δουλεύουμε όλοι μαζί, τότε σε 10 χρόνια, ο τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην οικονομία περίπου 50 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο αλλά και να δημιουργήσει 1 εκατομμύριο θέσεις εργασίας. Και μέσα από αυτούς τους δείκτες μπορούμε πραγματικά να έχουμε μια άλλη Ελλάδα.