Αποτελέσματα επίσκεψης Π. Γερουλάνου στη Ρώμη
Στη Ρώμη βρέθηκε την Τρίτη 26 Μαΐου 2010 ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος για σειρά συναντήσεων, μεταξύ των οποίων και με τον Ιταλό Υπουργό Πολιτισμού Σάντρο Μπόντι. Στο επίκεντρο της σύντομης επίσκεψης ήταν η τόνωση της τουριστικής κίνησης προς την Ελλάδα, η αναστροφή της κακής εικόνας που καλλιεργείται για τη χώρα από ορισμένα […]
Στη Ρώμη βρέθηκε την Τρίτη 26 Μαΐου 2010 ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος για σειρά συναντήσεων, μεταξύ των οποίων και με τον Ιταλό Υπουργό Πολιτισμού Σάντρο Μπόντι. Στο επίκεντρο της σύντομης επίσκεψης ήταν η τόνωση της τουριστικής κίνησης προς την Ελλάδα, η αναστροφή της κακής εικόνας που καλλιεργείται για τη χώρα από ορισμένα διεθνή μέσα ενημέρωσης, αλλά και η σύσφιξη των πολιτιστικών σχέσεων με την Ιταλία μέσω και της ανταλλαγής τεχνογνωσίας.
Το πρωί, στα γραφεία του ΕΟΤ στη Ρώμη, ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού συναντήθηκε με τον Πρόεδρο των ιταλών Tour Operator, Ρομπέρτο Κορντέλλα, καθώς επίσης και με τουριστικούς πράκτορες. Ο κ. Κορντέλλα, τόνισε πως δεν έχει μειωθεί η τουριστική κίνηση από την Ιταλία προς την Ελλάδα καθώς και ότι με σειρά άρθρων και παρεμβάσεων στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης καλεί συνεχώς τους Ιταλούς να στηρίξουν αυτό το καλοκαίρι την Ελλάδα επιλέγοντάς την για τις διακοπές τους. Πρόσθεσε πως η Αθήνα έχει πλέον τα χαρακτηριστικά να γίνει city break, προσελκύοντας πολλούς Ιταλούς επισκέπτες και κατά τη διάρκεια του χειμώνα και όχι μόνο το καλοκαίρι όπως παραδοσιακά συμβαίνει μέχρι σήμερα.
Στη συνέχεια ο κος Παύλος Γερουλάνος έδωσε συνεντεύξεις σε ιταλικά μέσα ενημέρωσης αναφερόμενος στον ελληνικό τουρισμό, στην ιδιαιτερότητα της χώρας μας ως προορισμού, αλλά και στην κρίση και στην κακή εικόνα της Ελλάδας που προβάλλεται από κάποια μέσα στο εξωτερικό. Δήλωσε χαρακτηριστικά «τα επεισόδια που σημειώθηκαν στην Αθήνα ήταν μεμονωμένα και δεν υπήρξε καμία συνέχεια», υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλάδα είναι απόλυτα ασφαλής.» Διαβεβαίωσε ότι σε συνεργασία και με τους αρμόδιους τουριστικούς φορείς γίνεται μεγάλη προσπάθεια ούτως ώστε να μειωθεί το κόστος για τους τουρίστες και ότι «στόχος είναι να προβληθεί προς το εξωτερικό μια Ελλάδα διαφορετική, με επισκέψεις συνδυασμένες με πολιτιστικά ραντεβού και με ανάδειξη νέων προορισμών».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού δήλωσε ότι «η τουριστική κίνηση από την Ιταλία προς την Ελλάδα δεν παρουσιάζει μείωση» και πρόσθεσε ότι «το ίδιο ισχύει και για τις τουριστικές αφίξεις από τη Λευκορωσία, τη Ρωσία και την Ουκρανία». Τόνισε ότι «θα δοθεί έμφαση στις νέες τεχνολογίες και στο διαδίκτυο για την προβολή του περιβαλλοντικού και τουριστικού πλούτου της χώρας», ενώ τέλος σημείωσε ότι «προωθούμε την ιδέα να εγγυηθούμε στους επισκέπτες ότι– σε περίπτωση που υπάρξει κάποιο πρόβλημα στις διακοπές τους- θα καλύψουμε τα επιπλέον έξοδα, τα οποία θα κληθούν να αντιμετωπίσουν».
Στη συνέχεια ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού μετέβη στο Υπουργείο Πολιτισμού όπου συναντήθηκε με τον ομόλογό του Σάντρο Μπόντι. Ακολούθως ο κος Παύλος Γερουλάνος δήλωσε: «Το πιο σημαντικό είναι να υπάρξει συνεργασία της Ελλάδας με τις άλλες χώρες -κυρίως της Μεσογείου- σε ό,τι αφορά στα πολιτιστικά θέματα διότι έχουμε πολλά κοινά ενδιαφέροντα τα οποία μπορούν να ενισχύσουν τα θέματα πολιτισμού στην Ε.Ε. γενικώς. Μεγάλο κεφάλαιο αποτελεί η νέα δημιουργία, ενδιαφερόμαστε πρωτίστως για το πώς μπορούμε να ενισχύσουμε τη δουλειά που γίνεται στον κόσμο του πολιτισμού, στη σημερινή εποχή και να προωθήσουμε τους σύγχρονους δημιουργούς. Ενδιαφερόμαστε για θέματα που αφορούν στην αρχιτεκτονική, στη γαστρονομία, προκειμένου να διευρύνουμε τον τρόπο με τον οποίο ορίζουμε τη νέα δημιουργία. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό μιας και το υιοθετούν σε όλες τις χώρες της Μεσογείου και στην Ε.Ε.
Υπάρχουν και άλλα θέματα που συζητήσαμε, όπως αυτά της πολιτιστικής κληρονομιάς, τα οποία έχουν τεράστια σημασία για χώρες όπως η Ιταλία και η Ελλάδα και τα οποία θέλουν ενίσχυση στην Ε.Ε.. Αναφερθήκαμε στον τρόπο συνεργασίας για να δούμε πως μπορούμε μαζί με την Ιταλία, την Ισπανία και άλλες χώρες της Μεσογείου να ενισχύσουμε και αυτό το κεφάλαιο. Εμείς παρακολουθούμε μέσα στο πλαίσιο της Ε.Ε. τη δουλειά που γίνεται εδώ για την ψηφιοποίηση των αρχείων με διάφορες μεθόδους. Όπως γνωρίζετε υπάρχει το πρόγραμμα Europeana στο οποίο συμβάλλει η Ελλάδα και μάλιστα έχει πολύ καλά αποτελέσματα μέχρι τώρα, αλλά εξετάζουμε και κάθε άλλο εργαλείο το οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση για να επιταχύνει τους ρυθμούς.
Βλέπουμε και ένα άλλο κοινό με την Ιταλία: νιώθουμε και για τις δύο χώρες ότι πρέπει να υπάρχει μια δυναμική στα θέματα του πολιτισμού, μια νέα ενίσχυσή τους, είτε πρόκειται για νέο τρόπο δουλειάς, είτε χρησιμοποιώντας εργαλεία όπως είναι οι σύγχρονες τεχνολογίες. Σε κάθε περίπτωση ξέρουμε ότι για να διαδώσουμε τον πολιτισμό μας πρέπει να επικαιροποιήσουμε τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουμε και επειδή η Ιταλία έχει καινοτομήσει σε αυτό και είναι πρωτοπόρα, έχουμε έρθει εδώ για να δούμε τις δυνατότητες ανταλλαγής τεχνογνωσίας, όπως επίσης να χρησιμοποιήσει η Ιταλία κάποια πράγματα στα οποία είναι πρωτοπόρος η Ελλάδα».