Αμήχανη η ΝΔ απέναντι στη σοβαρότητα του ΠΑΣΟΚ
Συνέντευξή μου στην εφημερίδα «Real News», στη δημοσιογράφο Μαριτίνα Ζαφειριάδου
1) Το ΠΑΣΟΚ είναι ξανά στη θέση της αξιωματικής Αντιπολίτευσης, χωρίς όμως να προηγηθούν εκλογές. Προφανώς δεν είναι παράτυπο, όμως, πώς δέχεστε την κριτική ότι δεν κάνατε εσείς κάτι για να το πετύχετε, αλλά απλώς διασπάστηκε πολλαπλώς ο ΣΥΡΙΖΑ;
Στο ΠΑΣΟΚ δεν κοιτάμε τον αριθμό βουλευτών που έχουμε, για να αποφασίσουμε τι Αντιπολίτευση θα κάνουμε. Αυτό το καθορίζει η σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζουμε την κοινοβουλευτική διαδικασία. Από την εποχή της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά έχουμε αποφασίσει ότι θα κάνουμε σοβαρή, αιχμηρή αντιπολίτευση με προτάσεις και αυτό κάνουμε. Προφανώς η θέση της αξιωματικής Αντιπολίτευσης μας γεμίζει ευθύνες, αλλά η ζωή μάς έχει μάθει να κάνουμε τη δουλειά μας σεμνά, να μην παίρνουν τα μυαλά μας αέρα και να σεβόμαστε τους αντιπάλους μας, γιατί όλα είναι σχετικά και ποτέ δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει.
2) Τι θα πρέπει να περιμένουμε ότι θα αλλάξει στο εξής στην στρατηγική, πιθανώς και στους στόχους ή στη ρητορική του ΠΑΣΟΚ;
Έμφαση στον προγραμματικό λόγο. Η αποδόμηση της Νέας Δημοκρατίας έχει συντελεστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, και τώρα, το κλειδί είναι να πείσουμε τη μεγάλη κοινωνική, προοδευτική πλειοψηφία της χώρας μας ότι αξίζει να μας εμπιστευτεί το τιμόνι της χώρας. Να απευθυνθούμε σε κάθε προοδευτικό πολίτη, από την Αριστερά και το Κέντρο, μέχρι τους απογοητευμένους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας και να βρουν το πολιτικό τους σπίτι στο ΠΑΣΟΚ. Να εμπνεύσουμε, ξανά, τα 3,5 εκατομμύρια του κόσμου που σήμερα απέχουν από τις κάλπες και περιμένουν να δουν μία επιλογή με προοπτική για τη χώρα. Το βασικό είναι να ανεβαίνεις, όχι γιατί πέφτουν οι αντίπαλοι, αλλά γιατί πείθεις κάθε μέρα περισσότερους να σε εμπιστευτούν.
3) Τι θα πρέπει να περιμένουμε από το ΠΑΣΟΚ στη συζήτηση και την ψηφοφορία επί του Προϋπολογισμού;
Θα μιλήσουμε για τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα για να μεγαλώσουμε την πίτα και να τη μοιράσουμε πιο δίκαια. Αλλαγές που χρειάζονται στο αναπτυξιακό μοντέλο για να νιώσουν περισσότεροι Έλληνες ότι τους αφορά, αλλαγές στην παιδεία, την υγεία και το κοινωνικό κράτος για να εμπνεύσουμε ασφάλεια στα παραγωγικά στρώματα της κοινωνίας, καθώς και αλλαγές στον τρόπο που διοικείται το κράτος για να ενισχύσουμε τα περιφερειακά προγράμματα ανάπτυξης.
4) Τι προσδοκάτε από τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ανδρουλάκη την Τετάρτη;
Από τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να περιμένετε σοβαρότητα και θεσμική υπευθυνότητα. Από τον Πρωθυπουργό δεν περιμένω τίποτα, η έλλειψη θεσμικότητας που τον χαρακτηρίζει είναι ανατριχιαστική, το άλλο μισό της αλαζονείας του και η αχίλλειος πτέρνα του. Θα ήλπιζα τουλάχιστον να μας ενημερώσει για την πορεία των Ελληνοτουρκικών. Με σαφήνεια και όχι με μισόλογα. Κρατάω μικρό καλάθι.
5) Πάντως ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πηγαίνει στο ραντεβού, με πολύ… σκληρό ροκ στην κριτική του προς την Κυβέρνηση, ενώ παράλληλα έχει ανακινήσει το ζήτημα των υποκλοπών, που, κατά τα άλλα, ‘στέρησε’ τη συνάντηση στους δύο άνδρες επί δυόμισι χρόνια…
Αυτό έπρεπε να το σκεφτούν αυτοί που έδωσαν ή ανέχτηκαν ή συγκάλυψαν την εντολή παρακολούθησης. Το δε «ροκ» που παίζουμε δεν είναι μόνο σκληρό, είναι και ποιοτικό και ακριβοδίκαιο. Τόσο, που κάνει τη ΝΔ, που είχε συνηθίσει μέσα στην αλαζονεία της να μην δίνει λόγο σε κανέναν, να χάνει τώρα τα λόγια της. Να μην μπορεί να εξηγήσει, για παράδειγμα, γιατί όταν το ΠΑΣΟΚ προτείνει τη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά αγαθά είναι για την Κυβέρνηση λαϊκισμός ενώ όταν το πρότεινε οριζόντια η ίδια η ΝΔ ήταν «πρόγραμμα». Να μην μπορεί να εξηγήσει γιατί έχει αρνηθεί κάθε θετική πρόταση που έχουμε προτείνει, από τα κόκκινα δάνεια μέχρι την ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά. Η ΝΔ είναι αμήχανη απέναντι στη σοβαρότητα, τη θεσμικότητα και τον θετικό προγραμματικό λόγο του ΠΑΣΟΚ.
6) Τι περιθώρια ‘συνεργασίας’ με τον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν, μετά την εκλογή του Σωκράτη Φάμελλου στην ηγεσία του;
Θέλω να πω συγχαρητήρια στον Σωκράτη Φάμελλο για την εκλογή του, τον έχω γνωρίσει και εκτιμήσει μέσα από την κοινοβουλευτική του παρουσία. Όλο το προηγούμενο διάστημα ως ΠΑΣΟΚ, επιδιώξαμε ευρύτερες κοινοβουλευτικές συνεργασίες στον χώρο της Αντιπολίτευσης, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση της πρότασης δυσπιστίας εναντίον της Κυβέρνησης, για την τραγωδία των Τεμπών. Νομίζω θα ήταν πολύ ωφέλιμες για τους πολίτες ανάλογες πρωτοβουλίες, σε ακόμη μεγαλύτερη γκάμα θεμάτων.
7) Πώς σχολιάζετε τη δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και το ένταλμα σύλληψης κατά του Μπέντζαμιν Νετανιάχου;
Η δήλωση ήταν βλακώδης και ελπίζω θα ξεχαστεί. Αυτό που με ανησυχεί είναι η μεταστροφή στο δόγμα της εξωτερικής μας πολιτικής, από τον κο Μητσοτάκη. Όλες οι τελευταίες Κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ συνέχισαν το όραμα του Ανδρέα Παπανδρέου για μια αδέσμευτη, πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική, που έδινε διαμεσολαβητικό ρόλο στην Ελλάδα σε κάθε γεγονός στην ευρύτερη περιοχή μας, στη βάση της απαρέγκλιτης τήρησης των κανόνων του διεθνούς δικαίου. Και ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου δεν γίνεται α λα καρτ. Υπενθυμίζω, στη συγκεκριμένη περίπτωση, πως η Ελλάδα υπερθεμάτισε πριν δύο χρόνια και σωστά, για το ένταλμα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου εναντίον του Πούτιν, αλλά όχι τώρα, εναντίον του Νετανιάχου. Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Ειδικά, όταν υπάρχει επίσημη δήλωση της Ε.Ε. που υπενθυμίζει πως οι αποφάσεις του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για τα κράτη-μέλη της είναι υποχρεωτικές, όχι προαιρετικές. Δυστυχώς, σήμερα, αντί να είμαστε ειρηνευτική δύναμη σταθερότητας στην περιοχή, συμπεριφερόμαστε σαν να είμαστε το παιδί για τα θελήματα των ΗΠΑ σε δικές τους διαμάχες, δημιουργώντας επικίνδυνα ρήγματα σε βασικούς άξονες της εξωτερικής μας πολιτικής. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος καλά θα κάνει να πάρει τη δήλωση πίσω και να πει ότι ήταν δικό του ατόπημα.