-Έχουμε καλά και κακά νέα σε ό,τι αφορά τα εξωτερικά θέματα. Τα καλά νέα είναι πως συνεχίζεται, η παράδοση της σχετικά συνεπούς στάσης της Ελλάδας, που έχει ξεκινήσει πριν από καιρό. Δηλαδή, δείχνουμε ότι έχουμε έναν στρατηγικό στόχο, ότι τον κυνηγάμε όλοι με ελάχιστες διαφορές αλλά με βασική κακοφωνία της στάσης της ΝΔ στο θέμα των Πρεσπών, που έκανε αυτό το μπρος πίσω. Όλα τα κόμματα έχουμε διάθεση συνεργασίας, έτσι ώστε η Ελλάδα να παρουσιάζει συνέπεια στα θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Τα κακά νέα είναι πως στο υπόβαθρο δεν έχει αλλάξει κάτι, για να πιστεύουμε ότι μπορούμε να φτάσουμε σε μία συμφωνία. Ο στρατηγικός ρόλος της Ελλάδας εξακολουθεί να είναι ο ρόλος σταθερότητας, αντίθετα της Τουρκίας εξακολουθεί να είναι αυτός της αποσταθεροποίησης. Η Ελλάδα κερδίζει, όταν εμφανίζεται στο διεθνές στερέωμα ως πηγή σταθερότητας στα Βαλκάνια, ενώ η Τουρκία κερδίζει, όταν είναι παράγοντας αποσταθεροποίησης. Δηλαδή, ρίχνει μία βόμβα και μετά τρέχουν οι Ευρωπαίοι ή οι Αμερικάνοι να τους πουν «παιδιά, ελάτε να βρούμε τόσα λεφτά, θα κάνουμε αυτές τις υποχωρήσεις σε ορισμένα πράγματα» και έτσι κερδίζει. Όταν, λοιπόν, δύο χώρες κερδίζουν με εντελώς διαφορετικές τακτικές, οι πιθανότητες να βρεθούν σε ένα τραπέζι και να βρουν κοινό σημείο, είναι μικρές. Άρα, θα έπρεπε να έχουμε περιορισμένες προσδοκίες για το τι μπορεί να προκύψει από αυτές τις συζητήσεις. Η Ελλάδα πρέπει με διάθεση ουσιαστικού διαλόγου να είναι θετικά διακείμενη για τυχόν συζητήσεις, αλλά παράλληλα να είναι προσγειωμένη, αφού η Τουρκία δεν έχει αλλάξει το βασικό υπόβαθρο σκέψης της.

-Η ομιλία του κ. Μητσοτάκη στη Βουλή ήταν απαράδεκτη σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των λοιπών κομμάτων, δηλαδή των παλαιότερων Κυβερνήσεων, στο ζήτημα των πυρκαγιών. Όλα τα κόμματα πιστεύουμε ότι η ανθρώπινη ζωή αποτελεί προτεραιότητα και ούτε φυσικά επιθυμούμε να καίγονται τα δάση. Δεν χαίρει κανείς, όταν αυτή η κατάσταση συμβαίνει στη χώρα. Άρα, το μεγάλο ερώτημα είναι πώς μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι στην αντιμετώπιση αντίστοιχων φαινομένων; Τον ίδιο προβληματισμό καλό είναι να έχει και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Για να βελτιωθεί η κατάσταση, πρέπει πρώτα απ’ όλα να παραδεχτείς ότι υπάρχει λάθος, διαφορετικά δεν μπορεί να αλλάξει τίποτα. Ο κ. Μητσοτάκης από την ώρα που ξεκίνησε τα «περί αρίστων και άχρηστων», εγκλωβίστηκε στο να πρέπει να αποδείξει ότι αυτός είναι άριστος. Πώς είναι δυνατόν κάποιος Πρωθυπουργός να μην κάνει λάθη ή να λέμε ότι το ένα κόμμα είναι εκ των προτέρων άχρηστο και το άλλο εκ των προτέρων άριστο; Λάθη θα γίνουν. Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι η ΝΔ βρίσκεται εγκλωβισμένη στον μύθο των αρίστων και γι’ αυτό βρίσκω εξαιρετικά ενθαρρυντικό ότι ο κ. Συρίγος σήμερα είπε πως μιλάμε για μία πραγματικά τεράστια καταστροφή.

Ο κ. Μητσοτάκης παραδέχτηκε ότι η Κυβέρνησή του δεν τα πήγε καλά. Όμως, με ένα τριαντάλογο δικαιολογιών, έριξε το φταίξιμο και στους μελισσοκόμους και στους μετανάστες, στα πικνίκ και έπειτα είπε πως η Κυβέρνησή του δεν τα πήγε καλά. Τι άλλο θα έπρεπε να γίνει, για να παραδεχτεί ένας Πρωθυπουργός ότι δεν τα πήγε καλά; Μία οποιαδήποτε Κυβέρνηση πρέπει να μαθαίνει από την εμπειρία των παλαιότερων Κυβερνήσεων, γιατί δεν είναι δυνατόν κάθε φορά να συμπεριφερόμαστε λες και ανακαλύπτουμε τον τροχό.
Το πόρισμα Γκολντάμερ δεν έχει ακολουθηθεί, ειδικά σε ό,τι αφορά την πρόληψη και τον συντονισμό. Έπρεπε να καούν 1,5εκ. στρέμματα, για να βγει το συμπέρασμα ότι η πρόληψη είναι πολύ πιο δυνατό εργαλείο απ’ ό,τι είναι η πυρόσβεση.

Η ΝΔ θεωρεί ότι πριν το 112 οι ελληνικές Κυβερνήσεις δεν νοιάζονταν για την ανθρώπινη ζωή. Οι κατηγορίες προς τις προηγούμενες Κυβερνήσεις που αποδίδει η Κυβέρνηση, δεν αποτελούν προσπάθεια, ώστε να επιτευχθεί κοινή λύση. Πρέπει να εργαστούμε, για να κάνουμε τη χώρα μας καλύτερη.

-Υπάρχει μία αυτοδιοικητική μάχη στην οποία, δυστυχώς, ακόμα δεν έχουν ακουστεί προτάσεις σε ό,τι αφορά την Αυτοδιοίκηση. Δηλαδή, έχουμε πρόσωπα τα οποία τρέχουν σαν άλογα στην κούρσα, αλλά οι παρατάξεις ακόμη δεν έχουν εκφράσει, όσα επιθυμούν να πετύχουν για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Διότι και οι πυρκαγιές αλλά και όλα τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζονται από το κράτος, ανοίγουν το θέμα τού πώς αντιμετωπίζεται η Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα. Θα συνεχίσει να είναι μία Αυτοδιοίκηση που κάνει σιντριβάνια, μαζεύει σκουπίδια και δεν την ελέγχει κανείς ή θα έχουμε μία Αυτοδιοίκηση με ισχυρές διαδικασίες λογοδοσίας, η οποία όμως θα αναλαμβάνει και σοβαρές ευθύνες με τους αντίστοιχους πόρους και την αντίστοιχη γνώση; Θεωρώ, τουλάχιστον, ότι η παράταξή μας, το ΠΑΣΟΚ, είναι ένα κόμμα το οποίο έχει θέσει αυτά τα θέματα στο τραπέζι και τα έχει θέσει ιστορικά.

Παρακάτω θα δείτε αποσπάσματα από τη συνέντευξή μου στο Action24, στην εκπομπή «Πίσω από τις γραμμές» με τους δημοσιογράφους Γιώργο Πιέρρο, Δημήτρη Τάκη και Ελένη Καλογεροπούλου: 

https://www.youtube.com/watch?v=s5tbRTwbwJ0