Το ερώτημα δεν είναι «γιατί έφυγε ο Βαρβιτσιώτης;», αλλά «γιατί ήρθε;». Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει άλλους ανθρώπους ή νιώθει υποχρεωμένος να έχει σε κάθε Κυβέρνηση έναν Καραμανλή, έναν Βαρβιτσιώτη;

Μία Κυβέρνηση, δεν μπορεί να σχηματίζεται ούτε με βάση μία φτωχή κοινοβουλευτική ομάδα σε επίπεδο Υπουργών ούτε αποκλειστικά για να προσφέρει κάτι στον καθένα. Τα υπουργικά συμβούλια πρέπει να γίνονται με ανθρώπους οι οποίοι έχουν αποδείξει την αξία τους, που μπορούν πραγματικά να αναλάβουν θέσεις και να κρίνονται από αυτές. Όχι από το όνομά τους, αλλά από την απόδοσή τους σε όσα κάνουν. Όσα συμβαίνουν, έρχονται ουσιαστικά να κλείσουν τις πρώτες 100 μέρες της Κυβέρνησης.

Οι 100 μέρες, για όσους παρακολουθούν την πολιτική, έχουν έναν τεράστιο συμβολισμό. Πρώτον, δείχνουν ποιος είσαι και δεύτερον, σε εγκλωβίζουν στο τι καταλαβαίνει για εσένα ο κόσμος. Δηλαδή, μετά είναι πολύ δύσκολο να φύγεις από αυτό το κλίμα που θα δημιουργήσεις σε αυτές τις 100 μέρες.

Τις πρώτες 100 μέρες της Κυβέρνησης θα τις χαρακτήριζα ως 100 μέρες τρόμου. Διότι, σε αντίθεση με τις πρώτες 100 μέρες τους μετά την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που υπήρχε ένα πλαίσιο πιο ήρεμο, πιο διαχειριστικό, πιο διεκπεραιωτικό, σήμερα επικρατεί μία κατάσταση όπου η μία είδηση φέρνει την άλλη και ο Πρωθυπουργός πριν προλάβει ακόμη να χτυπήσει είδηση, προβάλλει δικαιολογίες.

-Ο κος Μητσοτάκης είχε πει χαρακτηριστικά μέσα στη Βουλή, «επιτέλους έχουμε Κυβέρνηση που νοιάζεται για την ανθρώπινη ζωή». Πώς ο κ. Χρυσοχοΐδης που βρισκόταν στα έδρανα της Βουλής χειροκροτούσε, αφού ήταν ευθύνη του το πυροσβεστικό σώμα κάποια εποχή; Πώς σε δικό σου Υπουργό, ο οποίος έχει χειριστεί αυτά τα θέματα, λες «επιτέλους, εμείς νοιαζόμαστε για την ανθρώπινη ζωή»; Είναι ντροπή. Είναι επικίνδυνο. Δεν μπορεί να το καταλάβει αυτό η Κυβέρνηση;

Όταν επισκέφθηκε τη Μάνδρα ο κος Μητσοτάκης, δεν αναφέρθηκε στην κλιματική αλλαγή, αλλά σε πολιτικές ευθύνες. Ή είναι πολιτικό το θέμα και στη Μάνδρα και στον Έβρο, ή είναι η κλιματική αλλαγή. Δεν μπορεί να συμβαίνει μονίμως αυτό, γιατί από αυτήν την κατάσταση υποφέρει η χώρα. Πολιτικές ευθύνες στη Μάνδρα, κλιματική αλλαγή στην πυρκαγιά ή ανάποδα.

Οι συνθήκες τις οποίες βιώνει η χώρα είναι πρωτόγνωρες και παρατηρείται πως σταδιακά γίνονται χειρότερες. Όμως, η κλιματική αλλαγή δεν θα έρθει σε μία ευθεία γραμμή, θα υπάρξουν διαβαθμίσεις και δυστυχώς, πρέπει να είμαστε συνεχώς έτοιμοι για το επόμενο συμβάν. Θα πρέπει, δίπλα σε όσα κάναμε μέχρι σήμερα, να προσθέσουμε την πρόληψη και να σφίξουμε τους αρμούς του συντονισμού. Έχουμε ένα κράτος το οποίο έχει όλες τις παθογένειες τις οποίες πράγματι κληρονόμησε αυτή η Κυβέρνηση, όπως έχουν κληρονομήσει και όλες οι προηγούμενες. Αλλά, πλέον, δεν έχουμε την πολυτέλεια να ζούμε με αυτούς τους ανοιχτούς αρμούς, οφείλουμε να κλείσουμε τα θέματα του συντονισμού. Ο κ. Μητσοτάκης στις ομιλίες του αναφέρει, «Μα, τι θέλετε επιτέλους; Πήραμε τα αεροπλάνα, πήραμε τα πυροσβεστικά, προσλάβαμε τον κόσμο». Δε φτάνει όμως μόνο αυτό, αν δεν κάνεις πρόληψη και δεν έχεις σωστό συντονισμό των μέσων, τα οποία αποκτάς, δεν πρόκειται να έχεις ποτέ την ετοιμότητα που χρειάζεσαι.

Για παράδειγμα, οι ΟΤΑ λένε «σας στείλαμε χρήματα για αποψιλώσεις», δεν φτάνει μόνο αυτό. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, χωρίς γνώση, τα χρήματα πάει και τα πετάει. Το ότι προσφέρονται χρήματα στους ΟΤΑ, δεν σημαίνει ότι οι ΟΤΑ αντιλαμβάνονται τι μπορεί να φτάσει σε αυτούς. Αν υπάρχει εδώ ένα κενό, μπορεί να αρκεστούμε  απλώς στην άσκηση κριτικής προς τον κ. Μητσοτάκη, αλλά πιστεύω ότι είναι και ένα πεδίο στο οποίο μπορούμε και να κοιτάξουμε μπροστά και να έχουμε συνεργασίες. Και, όταν αναφέρομαι στις συνεργασίες, εννοώ σε ολόκληρη την κάθετη Δημόσια Διοίκηση. Για να λειτουργήσει η πρόληψη, χρειάζεται να πέσουν όλοι στη μάχη. Πώς εκπαιδεύτηκαν τα παιδιά της Ελλάδας, πριν από μερικές δεκαετίες, για το τι πρέπει να κάνουν στους σεισμούς, αντίστοιχα πρέπει να συμβεί το ίδιο και στις πυρκαγιές και στις πλημμύρες. Δυστυχώς, η πρόληψη και ο συντονισμός είναι δύο πράγματα στα οποία δεν αναφέρθηκε καθόλου η Κυβέρνηση.

-Οι έλεγχοι στην αγορά καθυστερούν την αύξηση της τιμής και επιταχύνουν τη μείωση, ενώ η έλλειψη των ελέγχων ουσιαστικά επιταχύνει την αύξηση των τιμών και μετά πέφτουν υπερβολικά αργά. Να πάμε σε κάτι το οποίο βλέπουμε να έρχεται μπροστά μας.

Ο Πρωθυπουργός κατευθύνεται προς τη ΔΕΘ. Η ΔΕΘ είναι η ευκαιρία, για έναν απολογισμό σε σχέση με το πού βρίσκεται το κράτος σήμερα ή για το ποιες είναι οι προτεραιότητες που θα τεθούν. Η έννοια της αγροτικής πολιτικής έχει παραμεληθεί. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει, αφού όλο και λιγότερες από τις ευκαιρίες που μας δίνονται από την αγροτική πολιτική της Ευρώπης στην Ελλάδα χρησιμοποιούνται. Δεν υπάρχει, διότι είναι μόνο 3-4% του ΑΕΠ, είναι όμως το 11% του δυναμικού της χώρας, απασχολεί δηλαδή το 11% των ανθρώπων. Δεν μπορώ να σας πω πόσες οικογένειες στην Περιφέρειά μου, στο κέντρο της Αθήνας, επιβίωσαν στην κρίση, επειδή είχαν ένα χωραφάκι στο χωριό και συμπλήρωσαν το εισόδημά τους. Η σοβαρή αγροτική πολιτική μπορεί να προσθέσει χρήματα στις τσέπες ανθρώπων που σήμερα δεν υπολογίζονται ως μέρος του αγροτικού πληθυσμού.

Ξαφνικά τα ελληνικά προϊόντα έχουν τεράστια αξία. Μπορώ και το γνωρίζω, ως παράγωγος ενός από τα 6 προϊόντα που έχουν καταφέρει να βρεθούν στα καλύτερα ράφια και στα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου και εκεί θα έπρεπε να στοχεύουμε να μπουν περισσότερα από τα ελληνικά προϊόντα. Όλα τα ελληνικά προϊόντα. Η απουσία αγροτικής πολιτικής είναι έγκλημα αυτήν τη στιγμή.

Είναι ώρα ο κ. Μητσοτάκης να καταλάβει ότι έχει κάνει λάθος με το να αγνοεί την αγροτική παραγωγή της χώρας και να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη Θεσσαλία της επόμενης μέρας. Δεν μπορούμε να ζητάμε σε μικρούς παραγωγούς να είναι μονίμως στο έλεος της αγοράς. Χρειάζεται σχεδιασμός, προτεραιοποίηση προϊόντων, χρειάζεται συντονισμός των παραγωγών και προώθηση των προϊόντων στο εξωτερικό, για να κάνουμε την επιθετική πολιτική που κάνει η Ισπανία.

Δείτε εδώ τη συνέντευξή μου στο Blue Sky, με τον δημοσιογράφο Σωτήρη Ξενάκη και τον Δημήτρη Στούμπο:

https://youtu.be/eRHySZdFHBY