-Τόσο η Χαμάς στην Παλαιστίνη όσο και η Χεζμπολάχ στον Λίβανο, είναι δύο οργανώσεις οι οποίες έχουν μεγάλα κοινωνικά ερείσματα, λόγω της φτώχειας που υπάρχει σε αυτές τις περιοχές. Αυτές οι οργανώσεις κρατούν αυτές τις περιοχές σε ομηρία, διότι οι πραγματικοί όμηροι είναι οι άμαχοι πληθυσμοί οι οποίοι δεν μπορούν καν να συζητήσουν, χωρίς την ύπαρξη της Χαμάς και της Χεζμπολάχ. Όποιος το πει αυτό, θεωρείται «προδότης της φυλής». Αυτό που όλοι γνωρίζουν, είναι ότι πίσω από αυτές τις οργανώσεις βρίσκεται σαφέστατα το Ιράν. Παλιότερα βρισκόταν και η Συρία, η οποία τώρα είναι αδύναμη, για να αντιμετωπίσει τέτοιους είδους προκλήσεις και εδώ είναι το κλειδί της όλης υπόθεσης. Μέχρι πού θα φτάσουν οι άνθρωποι οι οποίοι σήμερα μιλάνε με αυτόν τον σκληρό λόγο; Θα συζητηθεί θέμα σύρραξης με το Ιράν; Γιατί, αν δεν λυθεί το θέμα του Ιράν, τότε δεν θα λυθεί ούτε το θέμα της Παλαιστίνης, ούτε το θέμα της Χεζμπολάχ ή της Χαμάς. Και εκεί ανοίγουν άλλα διεθνή ταμπλό, όπως οι παρεμβάσεις της Ρωσίας, της Κίνας και οποιασδήποτε άλλης χώρας.

Δεν πιστεύω ότι η Τουρκία έχει ερείσματα πλέον, ούτε στην Παλαιστίνη ούτε στο Ισραήλ, έχει όμως η Ελλάδα λόγω της ιστορικής σχέσης. Θα ήταν ωραίο, αν είχαμε έναν Υπουργό Εξωτερικών ο οποίος πραγματικά θα μπορούσε να κάνει υπερβάσεις, να βρεθεί η Ελλάδα στο κέντρο αυτών των εξελίξεων και να βοηθήσει πραγματικά να σωθούν οι άμαχοι αυτοί πληθυσμοί. Ελπίζω, ο κ. Γεραπετρίτης να καταλάβει ότι ο ρόλος της Ελλάδας αυτήν την στιγμή είναι πιο σημαντικός και πιο καθαρός από τον ρόλο της Ευρώπης, η οποία -ενδεχομένως- είναι πάλι εκτός θέματος. Παίρνει ένα μέτρο το οποίο είναι η εύκολη λύση και χτυπά τους πληθυσμούς, αντί να πάρει μέτρα τα οποία θα χτυπήσουν τους τρομοκράτες.

Η αγάπη που έχουν άλλοι λαοί για εμάς ξεπερνάει εσωτερικές διαφορές. Δηλαδή, μπορούμε να μιλήσουμε και στους Παλαιστίνιους και στους Ισραηλινούς και στους «αποικιοκράτες» και στους «αποικιοκρατούμενους», μπορούμε να μιλήσουμε με οποιαδήποτε δύναμη στον παγκόσμιο χάρτη. Μπορούμε να εκπροσωπήσουμε την Ευρώπη, αλλά μπορούμε να βοηθήσουμε και οποιονδήποτε συζητάει με την Ευρώπη. Αυτή η δυνατότητα της Ευρώπης είναι μια μοναδική δυνατότητα, που ελάχιστες χώρες στον κόσμο το έχουν κερδίσει αυτό.

Αυτό αξιοποιείται ανάλογα με τη δυνατότητα του εκάστοτε Υπουργού να δει πέρα από τη μύτη του. Οι Υπουργοί Εξωτερικών, όλων των κομμάτων, που μπορούν να δουν τις δυνατότητες που έχει η Ελλάδα, πρέπει να παρέμβουν. Βρέθηκα στο Υπουργείο Εξωτερικών, επί της Υπουργίας του Γ. Παπανδρέου, και έβλεπα έναν άνθρωπο ο οποίος σήκωνε το τηλέφωνο, έμπαινε σε καταστάσεις και έβλεπε αν τον έπαιρνε να συνεχίσει. Μέχρι σε σημείο όπου οι Ταλιμπάν -για παράδειγμα- στο Αφγανιστάν, έλεγαν ότι «οι μόνοι με τους οποίους θα μιλήσουμε είναι οι Έλληνες» γιατί είχαν, για παράδειγμα, μια θεωρία για τις καταβολές τους από τον Μ. Αλέξανδρο. Αν ο Υπουργός δεν σηκώσει το τηλέφωνο, αν πει «εγώ θα κρυφτώ πίσω από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η σχέση μου με το Ισραήλ είναι τέτοια που δεν πρέπει να φανεί ότι της το χαλάω με την Παλαιστίνη». Αυτού του είδους οι πρωτοβουλίες χάνονται από τους ανθρώπους που κρύβονται. Εδώ θέλει δυναμική εξωτερική πολιτική, για να σωθούν ζωές. Όποιος πάρει τέτοιες πρωτοβουλίες, αυτές θα τις αγκαλιάσουν και οι Παλαιστίνιοι και οι Ισραηλινοί. Οι Ισραηλινοί θέλουν να περάσουν ξεκάθαρα μηνύματα, αλλά δεν θέλουν την επόμενη ημέρα να φοβούνται ότι ένας μόνος του με 10 εκρηκτικά μπορεί να ανατινάξει τα πράγματα στον αέρα. Η Ελλάδα έχει ρόλο εδώ και αξίζει να τον παίξει.

-Στην Ουκρανία, αντίστοιχα, τα πράγματα ήταν πιο δύσκολα γιατί οι σχέσεις δεν ήταν το ίδιο βαθιές. Υπάρχουν χώρες που έχουν πιο βαθιές σχέσεις με την Ουκρανία. Σε αυτήν την περίπτωση, όμως, τα πράγματα είναι πολύ ξεκάθαρα. Και σε ό,τι αφορά το Ισραήλ, αυτήν τη στιγμή βρίσκεται σε άμυνα και αυτό οφείλει κάποιος να το σεβαστεί. Το συγκεκριμένο ζήτημα δεν πρέπει να καταλήξει σε μια αιματοχυσία χωρίς τέλος, γιατί αυτό θα πονέσει και τους δύο λαούς. Είναι προφανές, ότι η κίνηση αυτή δεν ήταν άσχετη από τις ειρηνευτικές διαδικασίες μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ. Και θέτει τους Σαουδάραβες στη δύσκολη θέση, γιατί θέλουν να φανούν σαν ηγέτες της Μ. Ανατολής όπως θέλει και η Συρία και η Αίγυπτος κατά καιρούς. Δεν μπορούν, όμως, την ώρα που γίνεται αυτή η μάχη.

Αυτή ήταν πάλι μια κίνηση του Ιράν, για να αποσταθεροποιήσει αυτές τις συζητήσεις. Επιμένω ότι ο ελέφαντας στο δωμάτιο είναι το Ιράν. Το γεγονός ότι εκείνοι χρηματοδοτούν και τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ, δείχνει ότι τους αρέσει αυτό που συμβαίνει εκεί πέρα. Το Ιράν, όμως, είναι πολύ μεγάλο θέμα, διότι  ανοίγει ένα τρίτο μέτωπο μετά την Ουκρανία και τη Γάζα. Ανοίγει ένα τρίτο μέτωπο όπου θα αναμετρηθούν, τα δύο μεγάλα καπιταλιστικά συστήματα. Το καπιταλιστικό σύστημα με κανόνες και το καπιταλιστικό σύστημα χωρίς κανόνες. Το καπιταλιστικό σύστημα της Αμερικής με τις ολιγαρχίες της Ανατολής. Αυτό είναι επικίνδυνο και για τους λαούς και για την παγκόσμια ειρήνη. Πλέον, μιλάμε για συρράξεις οι οποίες δεν μπορούν να παραμείνουν τοπικές.

-Δεν άλλαξαν πολλά πράγματα από τις εκλογές. Υπάρχει μια δεύτερη επικράτηση της ΝΔ στις Περιφέρειες και πολλούς Δήμους. Δεν θα πάει, όμως, ο κόσμος ξαφνικά να αλλάξει την ψήφο του. Επικράτησαν πολλοί Δήμαρχοι όπου μετά από χρόνια είχαν χρήματα. Δηλαδή, οι Δήμαρχοι, είτε ήταν από τη μία παράταξη είτε από την άλλη, την τελευταία τετραετία ξόδεψαν αρκετά χρήματα. Άρα, οι εν ενεργεία Δήμαρχοι που ήρθαν με το κύμα της ΝΔ ήταν και αυτοί που διαχειρίστηκαν τα πρώτα μεγάλα οικονομικά πακέτα. Άλλοι καλύτερα άλλοι χειρότερα, αλλά σε κάθε περίπτωση το χρήμα που έρεε από τον Δήμο, βοήθησε και αυτό στο αποτέλεσμα.

Η θετική πορεία του ΠΑΣΟΚ στις αυτοδιοικητικές εκλογές προέρχεται από το γεγονός ότι πάντα, ιστορικά και με συνέπεια, το ΠΑΣΟΚ είχε μια ειδική σχέση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως και με τις διάφορες συλλογικότητες. Οι νόμοι που έχει περάσει το ΠΑΣΟΚ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν συγκρίνονται ούτε με αυτούς της ΝΔ ούτε με αυτούς του ΣΥΡΙΖΑ. Η μεγάλη μεταρρύθμιση στην αυτοδιοίκηση ήταν μια «ερμαφρόδιτη» απλή αναλογική που δεν δοκιμάστηκε πραγματικά ποτέ. Αλλά και η ίδια είχε πρόβλημα, γιατί όταν αμφισβητήθηκε η μεταφορά όλων των εξουσιών στην οικονομική επιτροπή, οι συνταγματολόγοι απάντησαν «παιδιά δεν μπορείτε να το αμφισβητήσετε, διότι στη Β’ Κυριακή δίνει τη δυνατότητα να τρέχει τον Δήμο αυτός που πήρε το 50%» . Άρα, πρόκειται για μια απλή αναλογική που αναιρείται τη Β’ Κυριακή. Αυτό ήταν ένα τέχνασμα του ΣΥΡΙΖΑ για να μπερδέψει την τράπουλα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και όχι για να της δώσει φτερά.

 

Σήμερα, η Τοπική Αυτοδιοίκηση από όσα έγιναν στη Θεσσαλία, φαίνεται πως θα πάψει πλέον να φτιάχνει σιντριβάνια, να βάφει σχολεία και να μαζεύει τα σκουπίδια. Από εδώ και πέρα, θα περιμένουμε τον Δήμαρχο και τον Περιφερειάρχη να σώζουν ζωές και να σώζουν περιουσίες. Για να γίνει αυτό, χρειαζόμαστε Δημάρχους που θα διεκδικούν, διότι σήμερα δεν έχουν ούτε αρμοδιότητες ούτε πόρους ούτε γνώση, για να αντιμετωπίσουν αντίστοιχα ζητήματα. Πριν από 2-3 χρόνια, ήμουν σε συνέδριο των γενικών γραμματέων των Δήμων όπου ο τότε αρμόδιος Υπουργός είπε «κοιτάξτε να δείτε, για τα προγράμματα θα έρθετε στο Υπουργείο για τεχνική βοήθεια». Η Κυβέρνηση δίνει τους πόρους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στην Περιφέρεια, ώστε έχοντας τεχνική βοήθεια να μπορούν να ωριμάσουν και να ευδοκιμήσουν. Αλλά το κράτος λέει «πάρε τις αρμοδιότητες αλλά, όταν έρθει η ώρα για τα χρήματα, θα πω εγώ πώς θα τα πάρεις».

-Ο Χάρης Δούκας είναι ένας πολύ καλός υποψήφιος Δήμαρχος. Είναι γνώστης των θεμάτων, των προκλήσεων των πόλεων για το μέλλον, σοβαρός, καθηγητής, μαθαίνει τα θέματα και ενδιαφέρεται. Τελείως διαφορετικός σε σχέση με το στυλ του κ. Μπακογιάννη που είναι πιο επιφανειακό και περισσότερο για τη φωτογραφία παρά για την ουσία. Βλέπουμε τα αποτελέσματα σε διάφορες περιπτώσεις. Έκανε μια πολύ καλή καμπάνια, η οποία εκτοξεύτηκε τη στιγμή που έπρεπε. Τις τελευταίες μέρες βλέπαμε συνέχεια να ανεβαίνει, κάτι το οποίο μας έδωσε μεγάλη χαρά.

Ο Χάρης Δούκας έθεσε υποψηφιότητα για Δήμαρχος, και πρέπει να του πιστωθεί, απέναντι σε μια κυριαρχία της ΝΔ και έναν Δήμαρχο ο οποίος δεν θα διεκδικήσει πραγματικές αρμοδιότητες αλλά μπορεί να διεκδικήσει περισσότερα χρήματα -τα οποία και θα πάρει- λόγω της σχέσης του με τον Πρωθυπουργό. Αλλά ένας άνθρωπος που καίγεται για την πόλη σήμερα, που αντιλαμβάνεται τις προκλήσεις του αύριο, δεν μπορεί να μείνει στο «δώσε, για να κάνω άλλα τρία σιντριβάνια». Αντίθετα, πρέπει να προετοιμάσει την πόλη για όσα είδαμε να αποτυγχάνουν στη Θεσσαλία. Γιατί η μεγάλη αποτυχία της Κυβέρνησης στη Θεσσαλία ήταν ότι, ενώ είχε τα μηχανήματα, δεν είχε ούτε την πρόβλεψη αλλά ούτε και τον συντονισμό. Ο μόνος που μπορεί να ετοιμάσει την τοπική κοινωνία για μια τέτοιου είδους καταστροφή είναι ο Δήμαρχος και ο Περιφερειάρχης και εκεί ήταν η μεγάλη αποτυχία όλου αυτού του εγχειρήματος.

Ακόμα και στο σχολείο, όταν γίνονταν ασκήσεις σεισμού, είχαμε μάθει να προστατευόμαστε με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Αυτό δεν μας το έμαθε ο Πρωθυπουργός από το Μαξίμου. Αν το καλοκαίρι είμαστε διακοπές σε έναν τόπο και πιάσει φωτιά πώς ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε; Να κλείσουμε τον δρόμο με το αυτοκίνητο και να πάμε να βοηθήσουμε ή να φύγουμε μακριά; Δεν υπάρχει στοιχειώδης ενημέρωση και εκεί βρίσκεται η μεγάλη αποτυχία της ΝΔ, διότι θεωρεί ότι όλα πρέπει να απορρέουν από το Μαξίμου. Τα τρία νομοσχέδια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, διαχρονικά, είναι νομοσχέδια που αφαιρούν εργαλεία, δεν προσθέτουν.

-Η μεγάλη συζήτηση, που πρέπει να γίνει την επόμενη ημέρα, είναι για το φαινόμενο της αποχής. Ο προοδευτικός χώρος δεν έχει καταφέρει να πείσει ακόμα ότι αξίζει να σηκωθεί κάποιος να πάει να ψηφίσει. Όμως, στην προκειμένη περίπτωση, η αποχή ήταν θηριώδης. Και η αποχή και το προφίλ του ανθρώπου που απείχε, πρέπει να εξεταστεί σοβαρά. Λόγω της αποχής, όλα τα αποτελέσματα είναι πιθανά την επόμενη ημέρα. Η συζήτηση, αφορούσε στο αν θα πάρει τον Δήμο από την πρώτη Κυριακή. Είναι ένα μήνυμα το ότι δεν το έχει κατάφερε από την πρώτη Κυριακή. Και από την άλλη, ήταν διάφοροι υποψήφιοι τους οποίους πολύς κόσμος δεν γνώριζε. Ο Χάρης Δούκας είναι ένας άνθρωπος ο οποίος γίνεται γνωστός, η νίκη του και η έκπληξη που προκάλεσε μπορεί να του δώσει φτερά. Το ερώτημα είναι αν θα πάμε άλλα πέντε χρόνια με τον Κώστα Μπακογιάννη, του οποίου έχουμε δει τα όρια ή θα εμπιστευτούμε έναν άνθρωπο που ξέρει τι σημαίνει πόλη του μέλλοντος και τι σημαίνει να φτιάχνεις πραγματικές υποδομές, για να αντιμετωπίσεις τις δυσκολίες.

Ένας υποψήφιος Δήμαρχος ο οποίος προέρχεται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, συνήθως έχει καλές ελπίδες, καθώς το ΠΑΣΟΚ έχει πραγματικά υποστηρίξει την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Ο Χάρης Δούκας, δεν είναι μόνο καλός επιστήμονας. Είναι και ένας άνθρωπος ο οποίος μέσα στον Δήμο, θα διεκδικήσει τα πραγματικά εργαλεία που χρειάζεται, για να μπορέσει να κάνει τη δουλειά του.
Δεν είναι έτσι οι συντηρητικοί Δήμαρχοι που είναι το «μακρύ χέρι της Κυβέρνησης», στους οποίους υποδεικνύει η Κυβέρνηση τι να κάνουν και εκείνοι, χωρίς  αμφισβήτηση, το κάνουν. Αυτού του είδους οι συντηρητικοί Δήμαρχοι, είναι βολεμένοι με λίγες αρμοδιότητες και λίγη λογοδοσία. Εμείς, θέλουμε Δημάρχους που να έχουν πολλές αρμοδιότητες και πολλή λογοδοσία, να απαντάνε και στον πολίτη -πιο τακτικά- απ’ ό,τι το κάνει σήμερα ένας Δήμαρχος. Και παράλληλα, να ελέγχονται από την κεντρική Κυβέρνηση για το πώς διαχειρίζονται τα οικονομικά του Δήμου με τον σωστό τρόπο.

Παρακολούθησα την πορεία του κ. Δούκα, τον οποίο είναι και χαρά και τιμή να έχω υποστηρίξει από την αρχή που έθεσε υποψηφιότητα για Δήμαρχος, αλλά παρακολούθησα και τον κ. Ζαχαριάδη. Υπάρχουν αρκετοί χώροι στους οποίους μπορεί να γίνει μια πραγματική σύγκλιση απόψεων. Είχα εξαιρετικά καλή συνεργασία και με τον κ. Ηλιόπουλο και με τον κ. Σοφιανό και θα ήλπιζα ότι και η Λαϊκή Συσπείρωση, μέχρι την Κυριακή, θα σταματήσει αυτό το αφήγημά της, πως δεν υποστηρίζει κανέναν υποψήφιο. Αυτή η γραμμή Κουτσούμπα είναι ό,τι χειρότερο και για τον ίδιο και για το ΚΚΕ και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ο κ. Κουτσούμπας πρέπει να το αναιρέσει και αν θέλει να βγουν πραγματικά κάποιοι Δήμαρχοι που έχουν δείξει μια πορεία, να καλέσει μια ευρύτερη συστράτευση και να μη μείνει στο «υποστηρίζουμε το ΚΚΕ αλλά θέτουμε τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ στην ίδια μοίρα με της ΝΔ».

Για όλους όσους συζητούν για την κεντροαριστερά, οποιαδήποτε συζήτηση, πρέπει να γίνει πάνω σε θέσεις και όχι πάνω σε πρόσωπα. Άρα, ποια είναι η θέση σήμερα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση; Δεν έχω δει στην πράξη την ίδια ξεκάθαρη θέση από τον ΣΥΡΙΖΑ. Άρα, αν θέλουμε να μπούμε σε μια ουσιαστική συζήτηση στο μέλλον, θα πρέπει να συζητήσουμε βάσει αρχών και θέσεων. Το ΠΑΣΟΚ είπε, ξεκάθαρα, ότι «ανθρώπους που είναι το μακρύ χέρι της Κυβέρνησης, δεν θα τους στηρίξουμε ποτέ».  Άνθρωποι προοδευτικοί, με κοινές ιδέες για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, χαίρουν και της υποστήριξης των ψηφοφόρων.

Παρακάτω θα δείτε ολόκληρη τη συνέντευξή μου στον τηλεοπτικό σταθμό «Kontra», στην εκπομπή «Επί του Πιεστηρίου», με τους δημοσιογράφους Σπύρο Σουρμελίδη, Κώστα Πουλακίδα και  Δημήτρη Κουκλουμπέρη:

https://www.youtube.com/watch?v=0iOXA5kJsuU