Η πρότασή μας για την καταπολέμηση σεξουαλικής παρενόχλήσης μπορεί να υιοθετηθεί από όλο το Δημόσιο
Συνέντευξη στο δελτίο ειδήσεων του δημοτικού Ρ/Σ ΑΘΗΝΑ 984 στη δημοσιογράφο Κατερίνα Παπαβασιλείου
Χωρίς να είναι πανάκεια, χωρίς να λύνει το πρόβλημα, κάνει ένα μεγάλο πρώτο βήμα για να αναγνωριστεί ότι υπάρχει πρόβλημα. Και για να αναγνωριστεί ότι δεν είναι μόνο το θέμα σεξουαλικής παρενόχλησης, είναι το πώς συμπεριφέρεται μια εξουσία απέναντι στους ανθρώπους. Και ξεκινώ από τους αιρετούς και επιμένω ότι πρέπει να ξεκινήσουμε από τους αιρετούς. Και πρέπει να ξεκινήσουμε από εκεί και να περάσουμε σε όλη την ιεραρχία του Δήμου, μέχρι εκεί που και εμείς οι αιρετοί και ο Δήμος ερχόμαστε σε επαφή με το κοινό, δηλαδή στα σχολεία μας, στις λέσχες φιλίας, στα γυμναστήρια και στις υπηρεσίες του Δήμου. Σε όλο αυτό το πλέγμα της εξουσίας υπάρχουν άνθρωποι που μας έχουν ανάγκη ή που τους έχουμε εμείς ανάγκη και εκεί είναι που συνήθως «ανθούν» τέτοιου είδους φαινόμενα. Κάναμε το πρώτο βήμα με μια Δημόσια Δέσμευση και δεσμευτήκαμε ότι θα κάνουμε μια σειρά από δράσεις για να δημιουργήσουμε στον οργανισμό τη συνείδηση που χρειάζεται ώστε να έχουμε ανθρώπινες συνθήκες μέσα στις οποίες θα μπορούν να λύνονται τέτοιου είδους θέματα χωρίς να φοβάται ούτε το θύμα ούτε ο καταγγελλόμενος ως θύτης, μέχρι αποδείξεως της ενοχής του.
Το πιο καινοτόμο, αντίθετα με αυτό που βλέπουμε στην κεντρική πολιτική σκηνή, είναι ότι εδώ έχουμε μια απόφαση που πήρε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο. Την έφερε η δική μας παράταξη ΑΘΗΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ αλλά την αγκάλιασαν όλοι διότι ξέρουν την ανάγκη που υπάρχει αλλά και γιατί αναγνώρισαν στην πρόταση που φέραμε μια πολύ ολοκληρωμένη δουλειά. Το δεύτερο που είναι καινοτόμο είναι ότι δεν σταματήσαμε σε μία Δημόσια Δέσμευση αλλά φέραμε και ψηφίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο μια νομική πρόταση η οποία μπορεί να αλλάξει τα πράγματα ευρύτερα στον δημόσιο τομέα. Και στον τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στο δημόσιο. Για πρώτη φορά όχι μόνο είμαστε μια παράταξη της αντιπολίτευσης που φέραμε κάτι μπροστά αλλά το φέραμε έτσι ώστε να μπορεί να πάει στην ΚΕΔΕ και από εκεί να πάει στο υπουργείο. ‘Έτσι ώστε αυτά που θα αλλάξουν να είναι μόνιμες αλλαγές και να προστατεύονται από τον νόμο. Εκεί βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή και θεωρώ ότι αυτά που φέρνουμε μπορούν μετά να υιοθετηθούν από όλο το δημόσιο.
Η πρόταση που φέραμε στο τραπέζι, που την επεξεργάστηκε μια ομάδα από πολύ σοβαρούς νομικούς και την οποία ευχαρίστησα στο Δημοτικό Συμβούλιο, περιείχε ιδέες και από τον Δήμο του Παρισιού που είναι πρωτοπόρος σε τέτοια θέματα αλλά και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εργασίας ο οποίος επίσης έχει φέρει προς επικύρωση από όλες τις χώρες πολύ καινοτόμα προγράμματα για το θέμα αυτό. Και όλα αυτά, δεν εστιάζουν μόνο στο θέμα σεξουαλικής παρενόχλησης αλλά διευρύνονται στον τρόπο με τον οποίο κάποιος που έχει εξουσία επιλέγει να την ασκήσει σε κάποιον που δεν έχει. Και εκεί είναι που πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας. Βεβαίως η σεξουαλική παρενόχληση είναι ένα έγκλημα αλλά συνήθως το σκεφτόμαστε μέσα σε παραδοσιακούς όρους ενώ εδώ πρέπει να σκεφτούμε πέρα από εκεί, να σκεφτούμε όλες τις σχέσεις εξουσίας που μπορεί να δημιουργήσουν πυρήνες παραβίασης βασικών δικαιωμάτων των ανθρώπων με τους οποίους ερχόμαστε σε επαφή. Ανοίγει ένα κεφάλαιο που είναι πολύ ευρύ και αφορά όλους μας και στο οποίο μπορούμε να κάνουμε μια τομή στη χώρα. Όπως ξέρετε, στην Ελλάδα, όσον αφορά αυτές τις δομές εξουσίας συνήθως ανεχόμαστε πολύ χειρότερες συμπεριφορές από αυτές που θα έπρεπε.
Μπορείτε εδώ να ακούσετε ολόκληρη τη συνέντευξη στον ΑΘΗΝΑ984.