“Σε αυτό το συνέδριο θα φωνάξουμε δύο χιλιάδες ανθρώπους για να πούμε τι; Να επιμηκυνθεί η θητεία της προέδρου μέχρι το 2021. Αυτό είναι διαδικαστικό. Βεβαίως, είμαι από αυτούς που ζητούσα συνέδριο, αλλά ένα συνέδριο ουσιαστικό, δημοκρατικό, με διαδικασίες για να αλλάξει η στρατηγική του κόμματος, που είναι αυτή τη στιγμή ανύπαρκτη, να καταγραφούν οι θέσεις και οι προτάσεις που θα βγούμε στη συνέχεια να συζητήσουμε με την κοινωνία και για να αλλάξει το καταστατικό ώστε να γίνει ένα πραγματικά δημοκρατικό κόμμα. Αυτό το συνέδριο ζητούσα. Αυτό που γίνεται τώρα είναι ένα συνέδριο διεκπεραιωτικό που επί της ουσίας δεν έχει να προσφέρει τίποτα.  Αντί να μαζευόμαστε δύο χιλιάδες άνθρωποι και να συζητάμε τι όραμα έχουμε για την ελληνική κοινωνία καθόμαστε και ασχολούμαστε με το αν θα παραταθεί η θητεία της προέδρου.

Από τον κόσμο που θα καλέσουμε, φοβάμαι, ότι θα έρθει ελάχιστος διότι κουράστηκαν πια. Διότι περιμένουν κάτι άλλο, αφού αυτό που βλέπουν είναι μόνο διεκπεραιώσεις και όχι μια ουσιαστική στρατηγική ενός κόμματος που έχει να προσφέρει κάτι στην ελληνική κοινωνία. Θα πάω σε αυτό το συνέδριο και θα μιλήσω για αυτά τα θέματα. Διότι έχω κουραστεί και εγώ να βλέπω να μαζευόμαστε και να ξαναμαζευόμαστε και το μόνο που κάνουμε είναι να ασχολούμαστε με το αν θα είναι ο Νίκος ή η Φώφη ή ο Παύλος, χωρίς να έχουμε μία πρόταση.

Έχω φέρει μια πρόταση, την Αναγέννηση, την έχω καταθέσει εδώ και δύο χρόνια. Αφορά δύο πράγματα. Το ένα είναι την αλλαγή του διοικητικού μοντέλου της χώρας σε ένα πιο αποσυγκεντρωμένο κράτος που λογοδοτεί στον πολίτη. Το δεύτερο την αλλαγή του οικονομικού μοντέλου το οποίο, αντί να κοιτά τον πλούτο «από πάνω προς τα κάτω» και πώς θα γίνουν πιο πλούσιοι οι πάνω για να κυλήσει κάτω, να είναι ένα μοντέλο που δημιουργεί πλούτο στη βάση. Αυτό που παλιά λέγαμε μικρομεσαία επιχείρηση, οικογενειακή επιχείρηση, δυνατότητα του Έλληνα και της Ελληνίδας να δημιουργεί. Αυτά τα δύο για να τα πετύχουμε χρειάζεται μια αλλαγή νοοτροπίας στο κεντρικό πολιτικό σύστημα, οι άνθρωποι που έχουν την εξουσία να έχουν τη διάθεση να την απωλέσουν. Δε χρειάζεται για να κάνει ο Έλληνας κάτι, να πρέπει να πάει να παρακαλέσει τον υπουργό. Αλλά να πάει η εξουσία εκεί που λογοδοτεί στον πολίτη”.

“Δεν μπορείς να έχεις κόμματα τα οποία δεν χτίζουν ουσιαστικό πολιτικό περιεχόμενο την ώρα που καλείται ο πολίτης να συμβάλει σε αυτό. Ένα κόμμα για να έχει αξία πρέπει να είναι ένας χώρος που θα έρθει ο πολίτης να πει τη γνώμη του. Να γίνει ζύμωση. Αυτό θέλει κείμενα, διάλογο, θέλει απολογισμούς, θέλει μια κανονική λειτουργία ενός κόμματος. Αυτά όλα έχουν καταργηθεί. Και μας κάνει εντύπωση ότι συρρικνωνόμαστε”.

“Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βαρίδια. Όταν έχεις ένα κόμμα που θεωρεί τη δημιουργία προνόμιο και όχι δικαίωμα όλων μας,  καταλαβαίνετε ότι στην ελληνική κοινωνία δεν μπορεί να πάει πουθενά. Ο Έλληνας είναι ελεύθερος επαγγελματίας, είναι μικρομεσαίος επιχειρηματίας, θέλει την ανεξαρτησία του, θέλει να δημιουργεί τον πλούτο του. Σε μεγάλο βαθμό. Δεν μπορείς αυτούς τους ανθρώπους να τους βάζεις απέναντι. Ο ΣΥΡΙΖΑ τους έβαλε απέναντι, από την πρώτη στιγμή που ήρθε στην εξουσία μέχρι την τελευταία, είτε με τη φορολογία είτε με τη γραφειοκρατία. Ενώ χρειαζόμαστε μια βαθιά αποσυγκέντρωση της εξουσίας, ο ΣΥΡΙΖΑ μας έφερε τον Κλεισθένη. Το μόνο που έκανε ο Κλεισθένης είναι να προσπαθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ να ελέγχει την τοπική αυτοδιοίκηση. Δεν χρειαζόμαστε ένα τέτοιο κόμμα, αλλά ένα κόμμα ελληνικό, ανθρωποκεντρικό, σοσιαλιστικό. Γι’ αυτό χρειάζεται αποσυγκέντρωση εξουσίας και παραγωγή στη βάση. Αν τα εκφράσει αυτά το Κίνημα Αλλαγής, θα κερδίσει τη μάχη της κεντροαριστεράς. Και ο αγώνας δεν τελειώνει ποτέ”.

 

https://www.youtube.com/watch?v=tVqvBZ0hhgw&t=2139s