“Ποτέ δεν ξεκινώ από τα πρόσωπα και γι’αυτό έχω πει ότι αν τα πράγματα γίνουν σωστά δεν υπάρχει θέμα ηγεσίας. Παρατηρούμε όμως ότι υπάρχει μια έλλειψη προοδευτικού πόλου στη χώρα μας, μια προοδευτική πρόταση που να οδηγήσει την Ελλάδα μπροστά. Μια τέτοια πρόταση θα έπρεπε κατά τη γνώμη μου να έχει τρία χαρακτηριστικά: να είναι βαθύτατα ελληνική πρόταση, όχι άλλες προτάσεις που έρχονται «από έξω», ανθρωποκεντρική και όχι οικονομοκεντρική, να βάζει πρώτα τον άνθρωπο και να είναι σοσιαλιστική. Ένα διαφορετικό μοντέλο διακυβέρνησης, δημοκρατικό και ένα μοντέλο ανάπτυξης «από κάτω προς τα πάνω», που καλεί τους Έλληνες να επενδύσουν στη χώρα τους και στα παιδιά τους”.

“Ανήκω σε ένα χώρο που ψάχνει τον πολιτικό του βηματισμό. Aυτή τη στιγμή έχουμε μια κυβέρνηση που είναι ακόμα κραταιή και η οποία φέρνει ένα πολύ συγκεκριμένο μοντέλο στη χώρα, ένα μοντέλο που θα το έλεγα, χάριν συντομίας, «ανοίξαμε για δουλειές και σας περιμένουμε». Δηλαδή, μια οικονομοκεντρική αντίληψη του πώς η Ελλάδα μπορεί να πάει μπροστά, που είναι και η “φυσική” συνέχεια των μνημονίων. Απέναντι σε αυτό δεν υπάρχει κανένα όραμα από τον χώρο μας που να λέει ότι εμείς θέλουμε μια άλλη κοινωνία. Μια κοινωνία πιο ανθρωποκεντρική, πιο ισόρροπη, μια κοινωνία που δεν περιμένει να δημιουργηθεί πλούτος «επάνω» και να κυλήσει κάτω, αλλά διεκδικεί έναν πλούτο «από κάτω προς τα πάνω». Αυτή η διαφορά δεν έχει ακόμα εκφραστεί. Και αυτό που λέω είναι ότι πριν αποφασίσουμε ποιος θα σιωπήσει μήπως να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε ποιος θα μιλήσει. Σήμερα το να λέμε ότι η πρώτη μας αγωνία είναι να μαζευτούμε πόσες εκατοντάδες άνθρωποι μέσα σε έναν χώρο για να «σιωπήσουμε» το ΠΑΣΟΚ ή για να το αδρανοποιήσουμε δεν έχει νόημα. Όπως δεν έχει νόημα να γίνει όλη αυτή η φασαρία για να διεκπεραιώσουμε την παράταση της θητείας της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. Όλα αυτά δίνουν την εντύπωση ότι αντί να ασχολούμαστε με την κοινωνία ασχολούμαστε με τους εαυτούς μας. Και λέω φτάνει πια. Είναι ώρα να πούμε σε αυτήν την κοινωνία ποιο είναι το δικό μας όραμα. Κι αυτό δεν γίνεται αν δεν προηγηθεί ένας σοβαρός και δημοκρατικός διάλογος”.

“Όσο κοιτάμε δεξιά κι αριστερά, δεν κοιτάμε ότι ενάμιση εκατομμύριο Έλληνες δεν ψηφίσουν. Υπάρχει ένα πολιτικό δυναμικό εκεί έξω, που έχει ανησυχίες, αγωνίες καθημερινές στις οποίες δεν έχουμε καταφέρει να μιλήσουμε. Ερχόμενος εδώ κάποιος μου είπε, «είναι στενάχωρο βρε παιδί μου». Γιατί είναι «στενάχωρο»; Απλώς επειδή χάνεται ένα λογότυπο από την πολιτική ζωή του τόπου; Όχι, έχουν χαθεί πολλά λογότυπα. Είναι στενάχωρο επειδή αυτό το κόμμα που εξέφραζε κάποτε ένα κομμάτι της κοινωνίας, σήμερα δεν λέει τι είναι για το αύριο της Ελλάδας, και μένει μόνο στο τι ήταν χθες. Όλοι μου λένε ότι πρέπει να αναδείξουμε το έργο του ΠΑΣΟΚ, βεβαίως να το κάνουμε. Σήμερα, όμως τι έχουμε να πούμε για την ελληνική κοινωνία, για το πώς θα πορευτεί μπροστά; Πιστεύω ότι για να το κάνουμε αυτό σωστά, πρέπει να παμε στις αρχές και τις αξίες μας και να τις μεταφράσουμε σε πολιτικές. Και το μόνο που λέω είναι να μη χάνουμε χρόνο από αυτήν τη δουλειά. Και να την κάνουμε δημοκρατικά. Το ΠΑΣΟΚ έχει ένα αξιακό πλαίσιο που παλιά έδωσε απάντηση για το τι κοινωνία θέλουμε, για το τι οικονομία θέλουμε. Το ΚΙΝΑΛ δεν έχει κάνει κάτι τέτοιο, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ το έχει κάνει. Ο ΣΥΡΙΖΑ θυμίζω εκλέχθηκε από τον ελληνικό λαό επειδή είπε όχι στα μνημόνια. Από τότε δεν έχει ασχοληθεί να βγάλει ένα πρόγραμμα διακυβέρνησης της χώρας και αυτή τη στιγμή κάνει τα λάθη που έκανε το ΚΙΝΑΛ, κι αντί να ανοίγει διαδικασίες δημοκρατικές κοιτάζει ποιους θα τσιμπήσει δεξιά κι αριστερά για να πει ότι ήρθαν αυτοί και με ακολουθούν. Λάθος και του ΣΥΡΙΖΑ”.

“Υπάρχει ένας πολύ μεγάλος κίνδυνος σε αυτό. Αν θεωρούμε ότι η δημοκρατία οδηγεί σε εσωστρέφεια σημαίνει ότι η ηγεσία παίρνει τις αποφάσεις και όλοι οι άλλοι ακολουθούμε.  Ένα δημοκρατικό κόμμα χωρίς δημοκρατικές διαδικασίες δεν μπορεί να υπάρξει. Ο χώρος μας είναι χώρος σύνθεσης και οφείλει να πείθει. Δεν είναι χώρος άκρων. Άρα πρέπει να πείσουμε τους ανθρώπους των οποίων ζητάμε την ψήφο. Για να πείσεις όμως πρέπει να είσαι έτοιμος να ακούσεις και άλλη άποψη”.

“Αυτό θα έπρεπε να μας δημιουργεί μεγαλύτερη αγωνία και να καταλαβαίνουμε ότι δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μερικά δομικά προβλήματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ, για να κάνει αυτό που προτείνω εγώ να κάνουμε εμείς στον χώρο μας, πρέπει να μεταλλαχθεί. Σε ένα δημοκρατικό κόμμα που αντιλαμβάνεται τον άνθρωπο στο επίκεντρο της πολιτικής και όχι να λέει ότι η ηγεσία αποφασίζει και οι άλλοι ακολουθούν. Πρέπει να αντιληφθεί ότι η ελληνική οικονομία δεν αντέχει τις ιδεοληψίες του ’70 και του ’80 που ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε στην εξουσία.  Για να πάει η ελληνική οικονομία μπροστά πρέπει να εμπιστευτούμε τον Έλληνα. Κι αυτό δεν το έχει κάνει ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμα και τη μία φορά που το έκανε, και αυτή ήταν το δημοψήφισμα, ανέτρεψε στη συνέχεια την απόφαση που επέβαλαν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες”.

 

https://www.youtube.com/watch?v=VB1Ko-DujnA