Η εξουσία πρέπει να λογοδοτεί και να ελέγχεται από τον πολίτη
Συνέντευξη Παύλου Γερουλάνου στον Φιλελεύθερο, στο φύλλο της Παρασκευής 11 Οκτωβρίου, στη δημοσιογράφο Αλίκη Χατζή
Κ. Γερουλάνο, τί γίνεται στο ΚΙΝΑΛ; Με όλο τον σεβασμό, έχει προκαλέσει έναν ιδιότυπο θαυμασμό η μετεκλογική κατάσταση στην παράταξη. Μοιάζουν όλοι να αρνούνται την πραγματικότητα του 8% και να αποδύονται σε μια άτσαλη επιχείρηση κατασκευής εχθρών – εντός και εκτός των παραταξιακών τειχών…
Κακό πράγμα η ιδρυματοποίηση. Αλλά δεν έχουμε χρόνο να κοιτάμε πίσω. Ο Έλληνας πολίτης περιμένει σήμερα μια εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, αντίβαρο στη δεξιά και ξενόφερτη πολιτική του κ. Μητσοτάκη. Μια πρόταση ελληνική, ανθρωποκεντρική, σοσιαλιστική, που απελευθερώνει τις δυνάμεις της ελληνικής δημιουργίας από την ασφυξία που προκαλεί το κράτος. Ένα σχέδιο που περιγράφει την οικονομία που θα χτίσουν οι μικρές και μεσαίες ελληνικές, οικογενειακές επιχειρήσεις, οι οποίες συγκροτούσαν πάντα τον ιστό της ελληνικής μεσαίας τάξης, και όχι οι μεγάλες ξένες επενδύσεις και τα καζίνο. Ένα σχέδιο που χτίζει στιβαρή προστασία των πιο αδύναμων Ελλήνων ώστε να διασφαλίσουμε ότι στην μεταμνημονιακή εποχή θα πορευτούμε όλοι μαζί, με κοινωνική συνοχή, και δεν θα αφήσουμε κανέναν Έλληνα πίσω. Έχω κάνει πρόταση για ένα τέτοιο σχέδιο αλλά πιστεύω ότι η υιοθέτησή του πρέπει να γίνει μέσα από ένα ουσιαστικό, ανοιχτό και δημοκρατικό συνέδριο του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος.
Η κ. Γεννηματά ερμηνεύει την τοποθέτηση σας ως αμφισβήτηση της Προεδρίας της. Γι αυτό ζητήσατε συνέδριο του ΠΑΣΟΚ; Σας ενδιαφέρει να διεκδικήσετε την ηγεσία του κόμματος, κατ’ αρχήν;
Δεν γνωρίζω αν, ποιοι και πώς με ερμηνεύουν. Αυτό που λέω είναι ότι η στρατηγική που είχε ως στόχο να μαζέψουμε όλα τα κόμματα και τις προσωπικότητες της κεντροαριστεράς σε ένα κόμμα, έδειξε τα όριά της. Ότι αν θέλουμε να πάμε μπροστά χρειαζόμαστε τρία πράγματα: Πρώτον, στρατηγική που να αντιλαμβάνεται και να ενσωματώνει τις διεθνείς τάσεις του σοσιαλισμού και τις εγχώριες τάσεις της κοινωνίας. Δεύτερον, ένα νέο πρόγραμμα θέσεων και προτάσεων, που να απορρέει από τις αρχές και τις αξίες που ΠΑΣΟΚ, το μόνο κόμμα που έβαλε τη μεσαία τάξη και την ανθρώπινη δημιουργία στο επίκεντρο της πολιτικής του. Και, τρίτον, ένα νέο καταστατικό για ένα σύγχρονο κόμμα, που θα αντανακλά την άποψή μας για την ελληνική κοινωνία. Δηλαδή, ένα κόμμα ανοιχτό και βαθύτατα δημοκρατικό, το οποίο βάζει τον πολίτη στο επίκεντρο των αποφάσεων. Αυτά πιστεύω και υποστηρίζω με συνέπεια χρόνια τώρα.
Γιατί δεν χρησιμοποιείτε τον όρο «σοσιαλδημοκρατία»; Τί εννοείτε με τον όρο «ενωμένη Κεντροαριστερά»; Τα ίδια λέει και ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις προεκλογικές μετεγγραφές πρώην συντρόφων σας στο ΠΑΣΟΚ και εννοεί έναν – γενικώς και αορίστως – «αντιδεξιό» χώρο…
Προσωπικά, προτιμώ τον όρο «σοσιαλισμός». Τον όρο «κεντροαριστερά» τον χρησιμοποιώ διότι κάθε φορά που μιλάς για σοσιαλισμό πρέπει να προσδιορίσεις ποιον σοσιαλισμό εννοείς. Η ελληνική εκδοχή του σοσιαλισμού όμως, παρά τα λάθη της, ταυτίστηκε με τις δημοκρατικές διαδικασίες και την αποκέντρωση, το προοδευτικό οικογενειακό δίκαιο και την κοινωνική δικαιοσύνη, την πίστη στην ατομική και κοινωνική πρόοδο και τη δημιουργία της μεσαίας τάξης, την ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική. Την οικονομική, πολιτισμική και κοινωνική πρόοδο κάθε ελληνικής οικογένειας. Μετά τα μνημόνια χρειαζόμαστε ένα σχέδιο που θα περιγράψει την επόμενη μέρα του Έλληνα και της Ελληνίδας με αυτούς τους όρους. Ποιος θα το κάνει αυτό; Ο ΣΥΡΙΖΑ; Δε νομίζω.
Πώς κρίνετε την αρνητική στάση πρώην υπουργών της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου στις προσκλήσεις του Κ. Μητσοτάκη για συναίνεση; Γιατί «όχι», για παράδειγμα, στην κυβερνητική πρόταση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού;
Πιστεύω ότι κάθε Έλληνας που έχει δικαίωμα να ψηφίζει πρέπει να μπορεί να το κάνει από όπου και αν βρίσκεται. Η πεμπτουσία της δημοκρατίας είναι η πρόσβαση στην εξουσία και τα κέντρα απόφασης και οι σημερινές τεχνολογίες επιτρέπουν να κάνεις πράγματα που παλιά ήταν αδύνατα. Η πραγματική δημοκρατία και οι συνεργασίες είναι αρχές που προωθώ και ως επικεφαλής του Αυτοδιοικητικού Κινήματος, της προοδευτικής παράταξης στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας. Σε ό,τι αφορά τις συνεργασίες πιστεύω ότι πρέπει να ξεκινήσουν από τα εθνικά θέματα.
Θα συμμετείχατε σε κάποια πολιτική Κίνηση εκτός ΚΙΝΑΛ, εφόσον η παράταξη συνεχίσει ως έχει, χωρίς τις αλλαγές που ζητάτε;
Αν ήθελα να φύγω θα το είχα κάνει από καιρό. Σήμερα, όμως, πρώτη μου προτεραιότητα είναι να συμβάλω ώστε να διευρύνουμε όλο και περισσότερο το προοδευτικό και ριζοσπαστικό μέτωπο δημάρχων και δημοτικών συμβούλων στην Ελλάδα, που αντανακλά τις αρχές και τις αξίες της μεγάλης μας παράταξης. Ένα μέτωπο αυτοδιοικητικό, θεσμικό αντίβαρο στην επέλαση της συντήρησης, το οποίο θα αναδείξει σύγχρονες προτάσεις για την ελληνική κοινωνία με επίκεντρο την ουσιαστική αποσυγκέντρωση της εξουσίας σε θεσμούς που λογοδοτούν στον πολίτη και ελέγχονται από αυτόν. Η πρόταση που θα παρουσιάσουμε είναι τολμηρή, βάζει στο επίκεντρό της την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη και προτάσσει ένα νέο μοντέλο διοίκησης και ανάπτυξης. Αυτήν την πρόταση θα την πάμε σε όλη την Ελλάδα μαζί με το Κίνημα Αλλαγής και κάθε φορέα που πιστεύει σε αυτές τις αρχές. Ο χώρος μας πάντα πίστευε ότι η εξουσία για να υπηρετεί σωστά την Ελληνίδα και τον Έλληνα πρέπει να βρίσκεται όσο το δυνατόν πιο κοντά τους και να ελέγχεται από αυτούς. Δεν υπάρχει καλύτερο πεδίο εφαρμογής των αρχών και αξιών μας από την αυτοδιοίκηση.