Ενδυναμώνοντας την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δυναμώνουμε τη Δημοκρατία
Συνέντευξη Παύλου Γερουλάνου στο Action24, στην εκπομπή Evening Report με τον δημοσιογράφο Γιώργο Κουβαρά
“Η εμβάθυνση της δημοκρατίας είναι κάτι που το επικαλούνται όλοι. Η καλύτερη όμως μέθοδος εμβάθυνσης της δημοκρατίας είναι η ενδυνάμωση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η ΝΔ δεν έχει κάνει ποτέ ουσιαστική αποκέντρωση των εξουσιών του κεντρικού κράτους. Ο δε ΣΥΡΙΖΑ όταν προσπάθησε να το κάνει, το έκανε ώστε να ελέγξει απόλυτα την τοπική αυτοδιοίκηση, για παράδειγμα με τον Κλεισθένη. Το ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο κόμμα που έχει περάσει νομοσχέδια, συμπεριλαμβανομένου του Καλλικράτη, που έδωσαν πραγματικές εξουσίες κι αρμοδιότητες στην τοπική αυτοδιοίκηση. Και αυτή είναι μια παράδοση την οποία πρέπει να αξιοποιήσουμε για να καλύψουμε το κενό που υπάρχει ανάμεσα στα δύο άλλα κόμματα. Αν διατρέξετε όλα τα νομοσχέδια που έχουν γίνει για την τοπική αυτοδιοίκηση έχουν την υπογραφή της κεντροαριστεράς. Σήμερα μάλιστα χρειαζόμαστε μια πολύ πιο ριζική κι επιταχυνόμενη διαδικασία διότι αλλάζει ο κόσμος ριζικά και βλέπουμε ότι όσο πιο πολύ παγκοσμιοποιείται η οικονομία τόσο περισσότερο οι τοπικές κοινωνίες είναι κομβικές στο να δημιουργούν στρατηγική παραγωγής πλούτου. Άρα είναι θέμα επιβίωσης και οικονομικής σωφροσύνης να προχωρήσουμε στην ενδυνάμωση των τοπικών κοινωνιών”.
“Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Νοβάρτις είναι ένα σκάνδαλο. Από τον Απρίλιο του 2018 μάλιστα είχα πει ότι αυτά τα θέματα θέλουν προσοχή διότι δηλητηριάζουν την πολιτική ζωή του τόπου. Και δεν μπορεί να σέρνει κανείς δέκα ανθρώπους στα δικαστήρια χωρίς να έχει αδιάσειστα στοιχεία. Από τότε έλεγα ότι συνήθως αυτός που στήνει την παγίδα καταλήγει να πέφτει στην παγίδα αυτός. Και αυτό μοιάζει να γίνεται αυτή τη στιγμή. Για να πας όμως έναν πρωθυπουργό στα δικαστήρια πρέπει να έχεις στοιχεία και να μπορείς να το αποδείξεις. Κι αυτό το λέω διότι ακούω ότι φήμες βγαίνουν από το Μαξίμου που λένε ότι ένας πρωθυπουργός κρίνεται μόνο από τον λαό και από την ιστορία. Δεν είναι έτσι. Ο σημερινός πρωθυπουργός είναι καλύτερα να μην σκέφτεται με αυτόν τον τρόπο διότι ένας πρωθυπουργός δεν διαφέρει σε τίποτα από οποιονδήποτε άλλον Έλληνα και αν παραβιάσει τον νόμο, αν παραβιάσει το συμφέρον της χώρας οφείλει να απολογηθεί στα δικαστήρια”.
“Αυτό που έχω πει από την εποχή που συζητούσαμε για την Ελιά, πολλά χρόνια πριν, είναι ότι πριν αλλάξεις το όνομα σε ένα κόμμα πρέπει να πεις ποιο είναι το όραμά σου για τη χώρα, ποιοι είναι οι άνθρωποι που θα εκφράσουν αυτό το όραμα. Αφού κάνεις αυτά τα δύο, εάν χρειάζεται αλλάζεις το όνομά σου. Συνήθως, όταν κάνεις αυτά τα δύο σωστά, επανασυνδέεσαι με την κοινωνία άρα δεν χρειάζεται να αλλάξεις και το όνομα. Αυτό το οποίο θεωρώ εντελώς λάθος είναι να αλλάζεις το όνομα και να ελπίζεις ότι τα ίδια πρόσωπα λέγοντας τα ίδια πράγματα θα φέρουν διαφορετικό αποτέλεσμα. Αυτό πιστεύω ότι έχει γίνει. Το ΚΙΝΑΛ έκανε μια προσπάθεια, είχε μια στρατηγική συλλογής «προσωπικοτήτων» του χώρου με σκοπό να δείξει μια καινούρια δυναμική. Πάντα πίστευα ότι τα κόμματα δείχνουν δυναμική με τις ιδέες τους και όχι με τα πρόσωπα. Βεβαίως τα πρόσωπα παίζουν ρόλο αλλά δεν μπορείς να κάνεις στρατηγική προσώπων. Αυτό κάναμε τόσο καιρό και αυτή η στρατηγική προσώπων έδειξε τα όριά της. Είναι σημαντικό σήμερα να γίνει ένα συνέδριο του βασικού φορέα του κόμματος, που είναι το ΠΑΣΟΚ, πραγματικά ανοιχτό, πραγματικά δημοκρατικό και να συζητηθούν τρία πράγματα: η στρατηγική, το όραμα και οι θέσεις και το καταστατικό ώστε να έχουμε ένα πραγματικά δημοκρατικό κόμμα”.
“Θεωρώ ότι μετά από αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα η κα Γεννηματά έχει την ευκαιρία να ανοίξει το παιχνίδι πάνω σε μια εντελώς διαφορετική βάση. Αυτά τα δύο τελυταία χρόνια δεν ήταν κενά περιεχομένου. Αυτά τα δύο χρόνια απέδειξαν ότι μια στρατηγική πάνω στην οποία επενδύσαμε τα πάντα στο Κίνημα Αλλαγής δεν προχώρησε ή έδειξε τα όριά της. Δε συμμετείχα διότι ήταν μια στρατηγική που βασίστηκε σε πρόσωπα και όχι σε αρχές, αξίες και ιδέες. Δεν υπάρχουν κόμματα που φτιάχνονται γύρω από προσωπικότητες. Κάθε φορά που η κεντροαριστερά το προσπαθεί, καταβαραθρώνεται. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι πρέπει να δώσουμε ένα όραμα, ένα σημείο στον ορίζοντα γύρω από το οποίο όλοι μπορούμε να συσπειρωθούμε”.