Αποτελέσματα επίσκεψης του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλου Γερουλάνου στις ΗΠΑ
Ολοκληρώθηκε το βράδυ της Πέμπτης η τριήμερη επίσκεψη του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλου Γερουλάνου σε Νέα Υόρκη και Σικάγο με επίκεντρο την προώθηση της μεγάλης συμμετοχής προσπάθειας You In Greece αλλά και την ανακοίνωση του My Greece, που έχουν στόχο την ενίσχυση του τουρισμού και την αλλαγή της εικόνας της χώρας μετά το κύμα […]
Ολοκληρώθηκε το βράδυ της Πέμπτης η τριήμερη επίσκεψη του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλου Γερουλάνου σε Νέα Υόρκη και Σικάγο με επίκεντρο την προώθηση της μεγάλης συμμετοχής προσπάθειας You In Greece αλλά και την ανακοίνωση του My Greece, που έχουν στόχο την ενίσχυση του τουρισμού και την αλλαγή της εικόνας της χώρας μετά το κύμα αρνητικής δημοσιότητας που δέχθηκε.
Ο κύριος Γερουλάνος έφτασε στη Νέα Υόρκη το βράδυ της Τρίτης οπότε και παραβρέθηκε στα εγκαίνια της έκθεσης «Ήρωες Θνητοί και Μύθοι στην Αρχαία Ελλάδα» που πραγματοποιήθηκε από το Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Ωνάσης στις ΗΠΑ. Το πρωί της Τετάρτης αναχώρησε για σειρά επαφών στο Σικάγο, με επίκεντρο το 2010 Motivation Show (κορυφαία έκθεση για τον Συνεδριακό Τουρισμό) και τη συνάντηση με μέλη της ομογένειας. Στην έκθεση είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί το ελληνικό περίπτερο και εκεί να συνομιλήσει με ηγέτιδες εταιρείες στον τομέα του τουρισμού, όπως η Abercrombie & Kent αλλά και σε διεθνή μέσα ενημέρωσης και διαδικτυακές σελίδες. Ο υπουργός ενημέρωσε για τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει η Ελλάδα ως χώρα ανάδειξης του Συνεδριακού Τουρισμού κυρίως για μικρής ή μεσαίας κλίμακας συνέδρια, αλλά και για εξελίξεις που θα αναδείξουν ακόμη περισσότερο της δυνατότητες της Ελλάδας για την ανάδειξη του συγκεκριμένου είδους τουρισμού, όπως για παράδειγμα η επικείμενη δημοπράτηση του Tae Kwon Do. Επίσης παρουσίασε τα επόμενα βήματα του You in Greece, του My Greee αλλά μίλησε και για το πρόγραμμα των 90 Εμπειριών.
Στο Σικάγο ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού είχε την ευκαιρία να συζητήσει με την Διευθύντρια Τουρισμού Dorothy Coyle για τα περιθώρια διαπολιτισμικής και τουριστικής συνεργασίας με το Σικάγο, το οποίο είναι αδελφή πόλη της Αθήνας. Επισκέφθηκε επίσης το υπό ανέγερση Ελληνοαμερικανικό Μουσείο και ενημερώθηκε για τις εκθέσεις που σχεδιάζει μετά τα εγκαίνια του τον Νοέμβριο του 2011, με στόχο την προώθηση του ελληνικού πολιτισμού από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας. Στη συνέχεια απηύθυνε ομιλία σε μέλη της ομογένειας.
Την Πέμπτη ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού συναντήθηκε με τον εκδότη και το διευθυντή σύνταξης του Conde Nast Traveler και στη συνέχεια μίλησε σε εκπροσώπους του ομογενειακού Τύπου και έλληνες ανταποκριτές. Ερωτηθείς για τα γεγονότα της Ακρόπολης, ο κ. υπουργός χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το κλείσιμο του μνημείου από λίγους εργαζόμενους και τόνισε ότι θεωρεί ότι «το μνημείο πρέπει οπωσδήποτε να παραμείνει ανοιχτό», εξηγώντας παράλληλα ότι οι διαδηλωτές ενημερώθηκαν επανειλημμένως από τον εισαγγελέα για το παράνομο της πράξης τους, ενώ η αστυνομία επενέβη και άνοιξε το χώρο μόνο μετά τη συνεχιζόμενη άρνηση των διαδηλωτών να συμμορφωθούν. Διευκρίνισε ότι το θέμα των συμβασιούχων έχει απασχολήσει την κυβέρνηση εδώ και πολύ καιρό, η οποία και έχει αναγνωρίσει κάποια από τα δίκαιά τους και σημείωσε ότι στο πλαίσιο της δίκαιης αντιμετώπισης των συμβασιούχων έχει ήδη αποφασιστεί και ξεκινήσει η διαδικασία για την αποπληρωμή των δεδουλευμένων τους. Επίσης, ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί θετικά και στο αίτημα για άρση του περιορισμού του 24μηνου στις συμβάσεις, αλλά ότι ακόμη δεν έχει ληφθεί κάποιο μέτρο, καθώς μελετάται το ενδεχόμενο κόστος μιας τέτοιας απόφασης για τη Πολιτεία. Τέλος, αναφορικά με το αίτημα μονιμοποίησης των συμβασιούχων ο κ. Γερουλάνος τόνισε ότι δεν μπορεί να γίνει και ότι έχει αποφασιστεί οι προσλήψεις να γίνονται μέσω του ΑΣΕΠ και ανάλογα με τις ανάγκες που δημιουργούνται.
Τέλος, σχετικά με τη προβολή της χώρας μας στο εξωτερικό, ο κ. υπουργός σημείωσε ότι έχει παρατηρηθεί μια θετική αλλαγή του κλίματος υπέρ της Ελλάδας και αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του Υπουργείου και τις καινοτομίες στις οποίες έχει προχωρήσει – κυρίως στην απόφαση για προβολή της Ελλάδας μέσω του διαδικτύου το οποίο, βάσει ερευνών, έχει τη μεγαλύτερη διεισδυτικότητα (42%) – δίνοντας παράλληλα στοιχεία για αυτές τις πρωτοβουλίες, μεταξύ άλλων για το “You in Greece”, το “visitgreece.gr”, το “Athens every week”, το “Σταυροδρόμι Πολιτισμών” και το “My Greece”.
Αμέσως μετά συναντήθηκε με τον ιστορικό-πανεπιστημιακό Μαρκ Μαζάουερ και τον ενημέρωσε για το πρόγραμμα Θεσσαλονίκη Σταυροδρόμι Πολιτισμών και στη συνέχεια παραβρέθηκε και μίλησε σε εκδήλωση με ομογενείς στην Αστόρια στο Σπίτι της Κρήτης αλλά και στο Σπίτι της Κεφαλονιάς