Συνάντηση του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλου Γερουλάνου με γερμανική δημοσιογραφική αποστολή
Συνάντηση με δημοσιογραφική αποστολή από τα σημαντικότερα γερμανικά ΜΜΕ, είχε σήμερα ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος. Εκπρόσωποι από τα μέσα Tageszeitung, Stuttgarter Zeitung, Kolner Stadt, Anzeiger, ZDF Aspekte, Der Spiegel, Bild Zeitung, Berliner Zeitung, Suddeutsche Zeitung, Der Tagesspiegel, Die Zeit, ήλθαν στην Αθήνα με πρωτοβουλία του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και τη στήριξη του […]
Συνάντηση με δημοσιογραφική αποστολή από τα σημαντικότερα γερμανικά ΜΜΕ, είχε σήμερα ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος. Εκπρόσωποι από τα μέσα Tageszeitung, Stuttgarter Zeitung, Kolner Stadt, Anzeiger, ZDF Aspekte, Der Spiegel, Bild Zeitung, Berliner Zeitung, Suddeutsche Zeitung, Der Tagesspiegel, Die Zeit, ήλθαν στην Αθήνα με πρωτοβουλία του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και τη στήριξη του ΥΠΠΟΤ, πραγματοποιώντας επίσκεψη ανάλογη με εκείνη των Ελλήνων δημοσιογράφων στο Βερολίνο. Αφορμή στάθηκε η ολοκλήρωση των αναστηλωτικών έργων στην Ακρόπολη.
Στη συνάντηση, η οποία έγινε σε εξαιρετικό κλίμα, οι Γερμανοί δημοσιογράφοι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με τον κ. Γερουλάνο, ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που απασχολούν την ελληνική πραγματικότητα και έχουν ενδιαφέρον για τη γερμανική κοινή γνώμη.
Ο Υπουργός μίλησε για την προσπάθεια αλλαγής της Ελλάδας σε όλα τα επίπεδα, τόσο στο εσωτερικό μέτωπο όσο και στην εικόνα που έχει ο υπόλοιπος κόσμος για τη χώρα.
Οι Γερμανοί δημοσιογράφοι ήταν ιδιαίτερα ενημερωμένοι για τα θέματα της εσωτερικής πολιτικής τόσο γενικά όσο και ειδικότερα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.
Ο κ. Γερουλάνος ανέλυσε τις νέες προϋποθέσεις που τίθενται στις δυνατότητες χρηματοδότησης των δράσεων του ΥΠΠΟΤ, δίνοντας έμφαση στο γεγονός ότι «καλούμαστε να κάνουμε περισσότερα πράγματα με λιγότερα μέσα, κάτι που στο δικό μας υπουργείο τουλάχιστον έχει ανεβάσει τις μηχανές της νέας δημιουργίας». Αναλυτικότερα αναφέρθηκε στην αξιοποίηση του διαδικτύου με το You in Greece και το My Greece να βρίσκονται στην αιχμή του δόρατος της προώθησης του Τουρισμού και της νέας εικόνας της Ελλάδας. Αναφέρθηκε αναλυτικά στις «90 εμπειρίες» που έχουν ως στόχο να αναδείξουν ολόκληρη την επικράτεια ως τουριστικό προορισμό για όλο το χρόνο, στο «Σταυροδρόμι Πολιτισμών» της Θεσσαλονίκης και στις δυνατότητες που δίνει η νέα διοικητική δομή της χώρας, για τον καλύτερο συντονισμό των φορέων και τη δημιουργία ηχηρών και αποτελεσματικών δράσεων σε εθνικό επίπεδο, χωρίς αλόγιστες δαπάνες.
Για τις εργασίες στην Ακρόπολη δήλωσε ότι η χρηματοδότηση θα συνεχιστεί απρόσκοπτα και επεσήμανε πως στην Ελλάδα έχει δημιουργηθεί ένα επιστημονικό προσωπικό παγκόσμιας κλάσης γύρω από τις επιχειρήσεις αναστήλωσης. Έδωσε έμφαση στον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των Μουσείων που θα ξεκινήσει σύντομα, ένα θέμα για το οποίο οι Γερμανοί δημοσιογράφοι έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον .
Η Αθήνα ως τουριστικός προορισμός αλλά και η ολοκλήρωση ενός αρχαιολογικού περιπάτου που θα ξεκινά από το Λύκειο του Αριστοτέλη, θα περνά από τον Κεραμεικό, και θα καταλήγει στην Ακαδημία Πλάτωνος, επίσης ήρθαν στο επίκεντρο των συζητήσεων. Η ανάδειξη της πρωτεύουσας ως city break, αποτελεί βασικό στόχο του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού. Μάλιστα ο κ. Γερουλάνος προέτρεψε τους Γερμανούς να περπατήσουν την Αρεοπαγίτου και να απολαύσουν τις αρχαιότητες, τα μουσεία, τις γκαλερί και το σύγχρονο παλμό της νέας Αθήνας που χτυπά στο Γκάζι και το Θησείο.
Για το θέμα των δημοτικών εκλογών ο κ Γερουλάνος απάντησε πως η κυβέρνηση αισθάνεται την οργή των πολιτών και δεν υποτιμά την κατάσταση. «Οι πολίτες,» επεσήμανε, «πιέζουν και κρίνουν αυστηρά εμάς διότι προσβλέπουν σ’ εμάς» και εξέφρασε τη βεβαιότητα πως το μήνυμα της κάλπης θα είναι «Οκ, προχωρήστε αλλά εμείς είμαστε εδώ και σας παρακολουθούμε στενά».
Συζήτηση έγινε και για το φαινόμενο των κινεζικών επενδύσεων στη χώρα μας. Ο κ. Γερουλάνος έκανε σαφές ότι από τις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης είναι η διαμόρφωση ενός επενδυτικού κλίματος το οποίο θα σημάνει τη σημαντική εισροή κεφαλαίων στην Ελλάδα και πως οι κινεζικές κινήσεις δείχνουν έμπρακτα εμπιστοσύνη στην ελληνική προσπάθεια. «Είναι ζωτικής σημασίας στρατηγική η διεύρυνση των επιλογών οικονομικής συνεργασίας» επεσήμανε. Η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και τα φορολογικά κίνητρα προς τους επενδυτές αποτελούν σημαντικό κομμάτι της πολιτικής της κυβέρνησης αλλά και του Υπουργείου, με επίκεντρο το νέο νομοσχέδιο για τον κινηματογράφο στο οποίο δίνεται ιδιαίτερο βάρος στη διευκόλυνση ξένων εταιριών παραγωγής να επενδύσουν στην ελληνική αγορά.