Συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης για την ΕΡΤ
Πρωτολογία στην επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Ελευθερίου Αυγενάκη, σχετικά με την τροποποίηση του νομικού πλαισίου για την άρση της υποχρεωτικής πληρωμής τέλους υπέρ της ΕΡΤ στα τιμολόγια της ΔΕΗ Κύριε Πρόεδρε, κύριε συνάδελφε, πραγματικά, καλωσορίζω αυτήν την ερώτηση γιατί μας δίνει την ευκαιρία όχι μόνο να μιλήσουμε για το τέλος της […]
Πρωτολογία στην επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Ελευθερίου Αυγενάκη, σχετικά με την τροποποίηση του νομικού πλαισίου για την άρση της υποχρεωτικής πληρωμής τέλους υπέρ της ΕΡΤ στα τιμολόγια της ΔΕΗ
Κύριε Πρόεδρε, κύριε συνάδελφε, πραγματικά, καλωσορίζω αυτήν την ερώτηση γιατί μας δίνει την ευκαιρία όχι μόνο να μιλήσουμε για το τέλος της ΕΡΤ, αλλά και για το ρόλο της ΕΡΤ.
Πράγματι, εάν η ΕΡΤ ανταγωνίζεται τα ιδιωτικά κανάλια, αν αυτός είναι ο στόχος της, τότε θα πρέπει να βασίζει όλη της τη χρηματοδότηση από τη διαφήμιση και όχι από το τέλος. Σε αυτό είμαι απόλυτα σύμφωνος. Όμως, ο ρόλος της δημόσιας τηλεόρασης είναι διαφορετικός. Έχει καταστατικές αρχές, έχει άλλες προτεραιότητες, υπηρετεί ή πρέπει επιτέλους να υπηρετεί με το πρόγραμμά της τις εκπαιδευτικές, γλωσσικές, ιστορικές και πολιτιστικές ανάγκες όλων των πολιτών. Πρέπει να φέρνει στην κοινωνία έναν ουσιαστικό και νηφάλιο διάλογο με δύσκολα θέματα, που ίσως άλλα κανάλια δεν μπορούν να φέρουν στο τραπέζι, οφείλει να προάγει την ανεξάρτητη ενημέρωση, μία πραγματικά ανεξάρτητη ενημέρωση, η οποία θα βοηθήσει το διάλογο στην κοινωνία και βεβαίως, πρέπει να παρέχει ψυχαγωγία, η οποία να μην ακουμπάει μόνο το χαμηλότερο κοινό παρονομαστή.
Κυρίως, λοιπόν, η κρατική τηλεόραση, η δημόσια τηλεόραση, πρέπει να προάγει αξίες, όπως είναι η ελευθερία της έκφρασης, η δημιουργικότητα, η πολυφωνία κ.λπ.. Για να πετύχει τους προαναφερόμενους στόχους, αποφασίστηκε η δημόσια τηλεόραση να ενταχθεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, όταν ανέλαβε η καινούργια Κυβέρνηση και βέβαια, για να συμβεί αυτό, πρέπει να συνεχίσει να χρησιμοποιεί το τέλος από τη ΔΕΗ. Το τέλος αυτό δίνει την ευκαιρία στην ΕΡΤ να μην πιέζεται, ούτε να δημιουργεί περιεχόμενο μόνο για εμπορική εκμετάλλευση, αλλά ούτε και να πιέζεται από τα συμφέροντα των διαφημιζόμενων.
Τώρα, αν το τέλος δεν χρησιμοποιήθηκε σωστά στο παρελθόν -και νομίζω ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι κατά καιρούς δεν έχει χρησιμοποιηθεί σωστά- δεν σημαίνει ότι το τέλος αυτό καθ’ αυτό, είναι λάθος τρόπος χρηματοδότησης. Και βεβαίως, θα ήμασταν ευχαρίστως διατεθειμένοι να συζητήσουμε οποιαδήποτε πρόταση για διαφορετικό τρόπο χρηματοδότησης της ΕΡΤ.
Λέω ότι δεν χρησιμοποιήθηκε πάντα σωστά, γιατί πολλές φορές χρησιμοποιήθηκε το τέλος είτε για να γίνουν υπέρογκες προσλήψεις στην ΕΡΤ και να διογκωθεί το κόστος λειτουργίας της, είτε για να «χτυπήσει» η ΕΡΤ εμπορικό περιεχόμενο και με αυτόν τον τρόπο να το πληθωρίσει, κάνοντάς το αδύνατο από τα ιδιωτικά κανάλια να το αγοράσουν αυτά. Δηλαδή, η ΕΡΤ πληθώριζε την τιμή του περιεχομένου, το οποίο ήταν διατεθειμένο να πληρώσουν τα ίδια τα ιδιωτικά κανάλια. Αυτές οι δύο πρακτικές άφησαν την ΕΡΤ εθισμένη και στο μέγεθος του τέλους, το οποίο πληρώνει σήμερα ο Έλληνας φορολογούμενος, αλλά και στη διαφήμιση, την οποία αυτήν τη στιγμή η ΕΡΤ πουλάει.
Ο στόχος μας είναι να μειώσουμε και τα δύο. Έχουμε κάθε λόγο να θέλουμε μείωση της διαφήμισης στην ΕΡΤ, κάθε λόγο να θέλουμε χαμηλότερο τέλος για τον Έλληνα πολίτη. Και γι’ αυτό έχουμε ξεκινήσει ένα πρόγραμμα εξυγίανσης της ΕΡΤ -πρέπει να έχετε ακούσει κάποια από τα πρώτα μέτρα που έχουμε λάβει- και η καινούργια διοίκηση έχει την εντολή να συνεχίσει αυτήν την πρακτική.
Αυτό το οποίο είναι πραγματικά στόχος μας στην ΕΡΤ, είναι να δημιουργήσουμε ένα τέτοιο ποιοτικό προϊόν, ώστε η ΕΡΤ να διευρύνει το κοινό της και να μπορέσει να έχει έσοδα και από άλλα προϊόντα, όπως είναι η σωστή αξιοποίηση, παραδείγματος χάριν, του αρχείου της.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εμείς θεωρούμε ότι η ΕΡΤ πρέπει να λειτουργεί με όρους διαφάνειας, αξιοκρατίας, λογοδοσίας, με ξεκάθαρους στόχους. Θέλουμε η ΕΡΤ η οποία μπαίνει κάθε ημέρα στα σαλόνια των σπιτιών των φορολογούμενων να είναι ένα πρότυπο δημόσιου οργανισμού και αυτός είναι ο στόχος που έχουμε τώρα.
Σας ευχαριστώ.
Δευτερολογία στην επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Ελευθερίου Αυγενάκη, σχετικά με την τροποποίηση του νομικού πλαισίου για την άρση της υποχρεωτικής πληρωμής τέλους υπέρ της ΕΡΤ στα τιμολόγια της ΔΕΗ
Κύριε Αυγενάκη, με εντυπωσιάζετε με τον τρόπο με τον οποίο αναφέρεστε σ’ αυτό το θέμα, λες και είναι ένα νομοσχέδιο το οποίο περάσαμε προχθές.
Το νομοσχέδιο το οποίο δίνει στην ΕΡΤ το δικαίωμα να εισπράττει το τέλος, ψηφίστηκε το 1987, είναι ο λεγόμενος «νόμος ΕΡΤ» και η εισφορά υπέρ της ΕΡΤ θεσπίστηκε το 1967. Δεν είναι κάτι καινούργιο. Δεν είναι κάτι, δηλαδή, το οποίο προχθές αναλάβαμε την Κυβέρνηση και την άλλη μέρα καταργούμε. Και ούτε ήταν καμμία δέσμευσή της Κυβέρνησης να καταργήσει το τέλος.
Σε ό,τι αφορά τις αρμοδιότητες των Υπουργείων, σας λέω ότι και μόνο το γεγονός ότι διέπεται ο νόμος της ΕΡΤ μέσα απ’ αυτό και η ΕΡΤ είναι στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Πολιτισμού, θα έπρεπε να σας είναι ξεκάθαρο ότι ο τρόπος με τον οποίο το ελληνικό δημόσιο μαζεύει χρήματα για την ΕΡΤ, είναι δική μου αρμοδιότητα. Άρα, είναι λογικό να είμαι εγώ εδώ και να σας απαντάω σε αυτήν την ερώτηση.
Όλο αυτό το καθεστώς, το οποίο εσείς «καταγγέλλετε» -και βάζω σε εισαγωγικά τη λέξη «καταγγέλλετε», διότι ήσασταν κυβέρνηση εδώ και πέντε χρόνια και δεν έχετε κάνει κάτι γι’ αυτό- είναι απόλυτα συνδεδεμένο με τους νόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και απόλυτα νόμιμο και σε πάρα πολλές χώρες, το τέλος αυτό είναι πάρα πολύ μεγαλύτερο και δεν συνδέεται μόνο με το ηλεκτρικό ρεύμα, όπως είναι εδώ στην Ελλάδα αλλά πολλές φορές συνδέεται με το πόσες τηλεοράσεις αγοράζεις. Άρα, αν ένα σπίτι έχει δύο τηλεοράσεις, πληρώνει 15 με 50 ευρώ το μήνα για την κάθε τηλεόραση, όταν στην Ελλάδα το νοικοκυριό πληρώνει 4,2 ευρώ.
Σας λέω ότι αυτό είναι το νομικό πλαίσιο, το οποίο εμείς έχουμε στα χέρια μας. Σας λέμε, επίσης, ότι είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε καλύτερους τρόπους λειτουργίας αυτού του νομοθετικού πλαισίου.
Το να συζητάμε, όμως, λες και αυτός ο νόμος είναι χθεσινός, αυτό είναι αστείο. Σας λέω ότι αυτός ο νομός υπάρχει από το 1967.
Επαναλαμβάνω, όποτε θέλετε να συζητήσουμε τρόπους με τους οποίους μπορούμε να κάνουμε τη χρηματοδότηση της ΕΡΤ πιο δίκαιη, πολύ ευχαρίστως να το συζητήσουμε.
Για την ώρα, όμως, αυτό το οποίο σας λέμε, είναι ότι μέσα από το πρόγραμμα εξυγίανσης της ΕΡΤ, το οποίο θέλουμε να περικόψει δαπάνες σε πάρα πολλά πράγματα -όχι μόνο σε μισθούς, αλλά και στις συμπαραγωγές τις οποίες κάνει- θα μειώσουμε αναλογικά και το τέλος αυτό, αλλά και τη διαφήμιση, την οποία και τα ιδιωτικά κανάλια θέλουν να τη μειώσουμε, διότι αυτό αφήνει περισσότερη διαφήμιση γι’ αυτούς, αλλά και εμείς θέλουμε να τη μειώσουμε, διότι η ποιοτική τηλεόραση είναι μία τηλεόραση, η οποία δεν διακόπτει κάθε δέκα λεπτά μια ταινία για να βάλει διαφημίσεις. Ποιοτική τηλεόραση είναι η τηλεόραση η οποία δεν έχει διαφημίσεις –ας πούμε- σε παιδικά προγράμματα.
Μέσα από το πρόγραμμα εξυγίανσης της ΕΡΤ, θα μπορέσουμε να μειώσουμε αυτές τις δαπάνες και μέσα από εκεί θα μπορέσουμε να συζητήσουμε για μία μείωση του τέλους.
Όσον αφορά τις ειδικές περιπτώσεις, μπορούμε να συζητήσουμε συγκεκριμένα και να δούμε, τι μπορούμε να κάνουμε.
Σας ευχαριστώ.