Συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης για τον ΟΔΙΕ
Για τον ΟΔΙΕ Πρωτολογία στην επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Γεωργίου Βλάχου, σχετικά με τον αποκλεισμό εκπροσώπησης του Δήμου Μαρκόπουλου από το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού Διεξαγωγής Ιπποδρόμων Ελλάδας (ΟΔΙΕ) Κύριε συνάδελφε, νομίζω ότι θα ξεκινήσω με το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, διότι νομίζω ότι το κυβερνών κόμμα έχει αποδείξει σε […]
Πρωτολογία στην επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Γεωργίου Βλάχου, σχετικά με τον αποκλεισμό εκπροσώπησης του Δήμου Μαρκόπουλου από το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού Διεξαγωγής Ιπποδρόμων Ελλάδας (ΟΔΙΕ)
Κύριε συνάδελφε, νομίζω ότι θα ξεκινήσω με το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, διότι νομίζω ότι το κυβερνών κόμμα έχει αποδείξει σε όλη του την ιστορία τη σημασία που δίνει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να είναι μέρος όλων των δραστηριοτήτων που υπάγονται στη δική της περιοχή, να συμμετέχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε διοικήσεις και διάφορους φορείς.
Νομίζω ότι μέσα στο πλαίσιο αυτό και το σχέδιο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ», όπως επίσης και το σχέδιο «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ» νωρίτερα, είχε συμβάλει πάρα πολύ στην αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στην εμπλοκή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε τέτοια θέματα.
Με ρωτάτε όμως και μέσα στο ερώτημά σας αισθάνομαι μία κριτική για την απομάκρυνση ενός στελέχους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, λες και ex officio θα ήταν ο Δήμαρχος Μαρκόπουλου στο διοικητικό συμβούλιο. Κάτι τέτοιο δεν υφίσταται. Ήταν απόφαση να είναι ο Δήμαρχος Μαρκόπουλου στον ΟΔΙΕ και η απόφαση η δική μου ήταν να αλλάξει η διοίκηση του οργανισμού. Να εξηγήσω όμως γιατί η απόφαση ήταν να αλλάξει η διοίκηση του οργανισμού: Αν δείτε τον ΟΔΙΕ το 2004 και αν τον δείτε το 2009, θα καταλάβετε γιατί μπορεί κανείς εύκολα να το αποφασίσει: Γιατί η διοίκηση που διοικούσε τα τελευταία τέσσερα με πέντε χρόνια απέτυχε οικτρά. Και όταν λέω ότι απέτυχε οικτρά –και δεν θα το πω, αφήνοντάς το έτσι- να εξηγήσω ότι αφήσαμε τον ΟΔΙΕ το 2004 όχι μόνο ένα κερδοφόρο οργανισμό, αλλά έναν οργανισμό, ο οποίος είχε αποκτήσει μόλις ένα καινούργιο σπίτι, καταπληκτικές ολυμπιακές εγκαταστάσεις, μέσα στις οποίες μπορούσε να ασκήσει τη δραστηριότητά του. Πέντε χρόνια μετά καταφέρατε τη μία αθλητική δραστηριότητα, αυτή της ιπποδρομίας, να την κάνετε ζημιογόνα. Είναι ο μόνος οργανισμός ιπποδρομιών στην Ευρώπη, ο οποίος είναι ζημιογόνος. Πώς έγινε αυτό; Έγινε ακριβώς από κακή διοίκηση.
Δεν μπορώ, λοιπόν, καλή τη πίστη προς το Δήμαρχο Μαρκόπουλου να μην αλλάξουμε τη διοίκηση και να αφήσουμε στη διοίκηση αυτού του οργανισμού έναν άνθρωπο, ο οποίος συνέβαλε σε αυτήν την απαξίωση του ΟΔΙΕ και στη ζημιογόνο του πορεία, την οποία βρήκαμε αυτήν τη στιγμή. Ήδη, λοιπόν, η νέα διοίκηση έχει την εντολή ο ΟΔΙΕ, όπως και οι άλλοι ιππόδρομοι στην Ευρώπη, να γίνει κερδοφόρος και να αρχίσει να πληροί το έργο, για το οποίο ιδρύθηκε.
Ευχαριστώ πολύ.
Κύριε συνάδελφε, νομίζω ότι αυτό που θα έπρεπε να συζητάμε αυτή τη στιγμή είναι όχι τόσο το πως αποκλείεται κάποιος από το να είναι μέλος ενός διοικητικού συμβουλίου, αλλά το πως επιλέγεται. Και αυτήν τη στιγμή η πραγματικότητα είναι ότι ο ΟΔΙΕ μετρούσε χρόνο.
Αυτό που χρειάζεται ο ΟΔΙΕ αυτήν τη στιγμή είναι μία πολύ πιο σωστή διαχείριση της κατάστασης που υπάρχει. Θυμάστε ότι τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου είναι ελάχιστα. Είναι τέσσερα. Δηλαδή, αν θέλουμε να βάλουμε ανθρώπους, οι οποίοι έχουν είτε κάποια τεχνογνωσία πάνω στο θέμα είτε νοιάζονται και ξέρουν τον ιππόδρομο είτε ανθρώπους, που μπορούν να φέρουν μια διαφορετική λογική στον τρόπο με τον οποίον ο οργανισμός διαχειριζόταν μέχρι τώρα, εμείς αυτό το καλωσορίζουμε. Πιστεύω ότι τα κριτήρια, με τα οποία πρέπει να κοιτάμε ένα τέτοιο πρόβλημα δεν είναι μόνο το ex officio ή το θεσμοθετημένο ή κάτι τέτοιο. Όλα αυτά είναι πολύ ωραία, όταν έχεις την πολυτέλεια ενός οργανισμού, ο οποίος τρέχει σωστά, ενός οργανισμού, του οποίου η διαχείριση είναι σωστή. Αυτήν τη στιγμή είχαμε πολύ κακή διαχείριση.
Διαφωνώ, λοιπόν, μαζί σας. Ο πρόεδρος ξέρει τον οργανισμό πάρα πολύ καλά, όταν μιλάει. Και το ξέρετε αυτό κι εσείς πολύ καλά. Από τη στιγμή, λοιπόν, που γνωρίζει την κατάσταση, γνωρίζει τι συνέβη στον ΟΔΙΕ, γνωρίζει όλο αυτό, το οποίο συνέβη και για το οποίο –λυπάμαι να πω- ευθύνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό η νοοτροπία που είχε περάσει η Νέα Δημοκρατία στους εποπτευόμενους φορείς, έχει κάθε δικαίωμα να κάνει την κριτική του.
Σε ό,τι αφορά το «δώστε χρόνο»: Συγγνώμη, πόσο ακριβώς παραπάνω χρόνο θέλετε για να πάρουμε την απόφαση ότι η διοίκηση του ΟΔΙΕ ήταν, τουλάχιστον κακή, για να μην τη χαρακτηρίσω χειρότερα; Πόσο χρόνο ακόμα χρειάζεστε για να δείτε ότι ένας οργανισμός, ο οποίος είναι ο μόνος στην Ευρώπη που χάνει λεφτά, θα συνεχίσει να χάνει λεφτά; Εγώ δεν νομίζω ότι ο Έλληνας φορολογούμενος έχει χρόνο για τέτοια πειράματα. Αυτήν τη στιγμή αυτό που θέλει ο Έλληνας φορολογούμενος είναι εκεί που μπορεί να υπάρχουν έσοδα για το ελληνικό δημόσιο, να υπάρξουν έσοδα για το ελληνικό δημόσιο. Αυτός ήταν ο στόχος μας. Έτσι επιλέξαμε τη διοίκηση του ΟΔΙΕ και πιστεύω ότι πολύ γρήγορα θα έχουμε αποτελέσματα. Ήδη έχουν γίνει αλλαγές στο οργανόγραμμα του οργανισμού για να μειωθεί το κόστος λειτουργίας του και να αρχίσει ο Οργανισμός να βγάζει λεφτά.
Ευχαριστώ πολύ.