Δημοσιογράφος: Καλό μεσημέρι  κ. Γερουλάνε.

Π. Γερουλάνος: Καλό μεσημέρι.

Δημοσιογράφος: Πως τα βλέπετε τα πράγματα ;

Π. Γερουλάνος: Από ποια άποψη;

Δημοσιογράφος: Από την άποψη της κοινωνίας και όχι των πολιτικών.

Π. Γερουλάνος: Η κοινωνία είναι οργισμένη και είναι οργισμένη για δύο κυρίως λόγους και αυτό το αντιμετωπίζουμε παντού και στις παρατηρήσεις των ανθρώπων με τους οποίους ερχόμαστε σε επαφή. Άλλοι είναι θυμωμένοι για μέτρα τα οποία χρειάστηκε να πάρουμε  την τελευταία διετία, άλλοι είναι θυμωμένοι  για την πορεία που μας έφερε έως εδώ. Είναι διαφορετικές απόψεις σε διαφορετικές αν θέλετε  πτυχές του ίδιου  νομίσματος, διότι αυτό το οποίο  συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην κοινωνία, είναι μία κατανόηση ότι τα πράγματα  δεν μπορεί να συνεχίσουν να πηγαίνουν όπως πηγαίνουν, ότι τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν και ότι για να αλλάξουν  πρέπει να μπουν εθνικοί στόχοι, τους οποίους να τους υπηρετήσουμε όλοι μαζί.

Δημοσιογράφος: Η κοινωνία όμως  αυτό το ακούει πολλά χρόνια  με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Τα τελευταία 2,5 χρόνια  με ένα τρόπο που θυμίζει τον σημερινό και αυτό το οποίο ρωτάει ο καθένας, ο οποίος θέλει να πάει να ψηφίσει, να ασκήσει αυτό το δικαίωμα είναι, τι διαφορετικό  μου λένε σήμερα οι πολιτικοί αρχηγοί στο σύνολό τους  που δεν άκουγα τους προηγούμενους 20-25–30 μήνες  και που νοιώθω, με κάνει να νοιώθω  ότι έχουν αλλάξει μυαλά.

Π. Γερουλάνος: Είναι πολύ δύσκολο  για ένα πολιτικό προσωπικό το οποίο κατά καιρούς έχει  απαξιωθεί  στους ψηφοφόρους, ξαφνικά να γίνει  αξιόπιστο. Θα έλεγα όμως, ότι συμβαίνει κάτι στην ελληνική κοινωνία το οποίο πρέπει να το δούμε, μάλλον στην ελληνική πολιτική σκηνή  για να είμαι πιο ακριβής, το οποίο πρέπει να το δούμε και αυτό είναι το εξής: Όταν δύο μεγάλα κόμματα έχουν συμβάλλει στο να φτάσει κάτι στο απροχώρητο, όπως ήταν η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας τον τελευταίο καιρό, συνήθως αυτό το οποίο συμβαίνει είναι να βλέπει κανείς να μειώνεται η δύναμη των μεγάλων κομμάτων και να αυξάνονται  γύρω τους κάποια μικρότερα κόμματα  τα οποία πρεσβεύουν ότι τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν, έχουν μία πιο προοδευτική αντιμετώπιση των πραγμάτων. Το περίεργο το οποίο συμβαίνει στην Ελλάδα τώρα, είναι ότι τα δύο μεγάλα κόμματα  έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται  ότι πρέπει να αλλάξουν τα πράγματα  και αυτό τα αποδυναμώνει, ενώ γύρω τους  αρχίζουν και φυτρώνουν δυνάμεις, οι οποίες πρεσβεύουν ότι δεν πρέπει να αλλάξει τίποτα. Αν ακούσετε δηλαδή τον λόγο και των δεξιών μικρών κομμάτων, αλλά και των αριστερών μικρών κομμάτων, όλοι έχουν μία διαφορετική  μορφή  συντήρησης, ενώ όλοι ξέρουμε, ότι ο τρόπος με τον οποίο πηγαίναμε έως τώρα δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Δημοσιογράφος: Αυτό όμως το οποίο έχω την αίσθηση πως λέει η κοινωνία είναι ότι, να αλλάξουν τα κακώς κείμενα, να αλλάξουν όλα  αυτά τα στρεβλά τα οποία ο καθένας από το δικό του πόστο μπορεί σε κάποια φάση της ζωής του να έχει καλλιεργήσει, όμως πρέπει ταυτόχρονα όχι να αλλάξει η ζωή μας αλλά να ισοπεδωθεί, να ξευτιλιστούμε  κύριε υπουργέ, κύριε Γερουλάνο;

Π. Γερουλάνος: Όχι , νομίζω ότι οι λέξεις είναι βαριές, αλλά θα ήθελα  να το εστιάσω στην ουσία του πράγματος…

Δημοσιογράφος: Και τα προβλήματα είναι πιο μεγάλα όμως από τις λέξεις.

Π. Γερουλάνος: Απολύτως, απλώς η πραγματικότητα είναι λίγο πιο σύνθετη από αυτή την οποία περιγράφουμε. Αυτή τη στιγμή η ελληνική οικονομία κατά κύριο λόγο και η ελληνική κοινωνία κατά δεύτερο  λόγο, περνάει από μία φάση σε μία άλλη. Περνάει από μία εποχή που η οικονομία βασιζόταν ουσιαστικά στο κράτος και στην κατανάλωση μέσα από το δανεισμό  σε μία οικονομία  η οποία πρέπει να αρχίσει να παράγει η ίδια. Για πάρα πολλά χρόνια, αφεθήκαμε τόσο στα χρήματα τα οποία έδινε το κράτος μέσω επιχορηγήσεων και με άλλους τρόπους, όπως τα ΕΣΠΑ κ.ο.κ. και από την άλλη υπήρχε ένα μεγάλο κύμα δανεισμού από τις ιδιωτικές τράπεζες με το οποίο η ελληνική οικονομία αναπτυσσόταν. Όλο αυτό το μοντέλο όμως έχει πάρα πολύ κοντά πόδια και αυτό κατέρρευσε. Σήμερα λοιπόν, πρέπει η ελληνική κοινωνία μετά από 40 χρόνια να συμβάλλει στο να υπάρξει μια μετατροπή της ελληνικής οικονομίας σε κάτι πολύ πιο παραγωγικό, σε κάτι το οποίο επενδύει στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας  που είναι ο πολιτισμός, ο τουρισμός  και ουσιαστικά το ανθρώπινο δυναμικό της  και να αφήσει ελεύθερο τον Έλληνα πολίτη να δημιουργήσει αυτά που θέλει να δημιουργήσει ο ίδιος.

Δημοσιογράφος: Θα μιλήσουμε σε λίγο για τον τουρισμό , θα δώσουμε το λόγο και στους ακροατές  του ΑΝΤΕΝΝΑ, αυτό που κάνουμε σε όλους  τους υπουργούς, θα το κάνουμε και με εσάς  κ. Γερουλάνε, κανένας δεν έχει διακριτική μεταχείριση στο ραδιόφωνο  του ΑΝΤΕΝΝΑ, θα βγουν οι ακροατές , απευθείας διάλογος  μαζί σας, όσοι προλάβουν, φαντάζομαι θα είναι πολλοί, άρα  το λέω εξαρχής  έχουμε πολλά ερωτήματα να σας κάνουμε και  για την πολιτική  και για τους πολίτες  και για το πώς θα πάνε να ψηφίσουνε  και για τον τουρισμό . Σας θυμάμαι πριν  2 χρόνια , ακριβώς σε αυτή  τη μοιραία θα λέγανε πολλοί  και  από τους ακροατές μας πτήση στο Σινούκ από τη Ρόδο στο Καστελλόριζο, εκεί που βρισκόμουνα στο  διπλανό σας κάθισμα , έβλεπα ότι είχατε ανοικτό  το laptop σας και ως δημοσιογράφος  κρυφοκοιτούσα και τι γράφατε. Και κάνατε ένα projegt τότε για τον τουρισμό και πως  θα μπορούσαμε να τον αναπτύξουμε. Θυμάμαι  αρκετά σημεία και θέλω να σας ελέγξω αν 2 χρόνια μετά , εκτός από τα πολλά που άλλαξαν  στη ζωή μας προς το χειρότερο , εσείς στο δικό σας τομέα  κάνατε κάποια βήματα μπροστά στο πεδίο αυτό  του τουρισμού , που το έχουμε πολύ μεγάλη ανάγκη. Ο κ. Γερουλάνος υποψήφιος στην Α΄ Αθηνών  είναι εδώ στον ΑΝΤΕΝΝΑ…..θα τα πούμε τώρα με τους ακροατές, θα ανοίξουμε μικρόφωνο κ. Γερουλάνο.

Π. Γερουλάνος: Ευχαρίστως.

Δημοσιογράφος: Διαβάζω από την δική σας ιστοσελίδα κ.  Γερουλάνε. «Μπορούμε, ο πλούτος μιας πόλης είναι οι άνθρωποί μας. Οι μισοί σχεδόν Έλληνες, ζουν, εργάζονται και δημιουργούν στην Αθήνα», γιατί ως υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, ασχολείστε και με την Αθήνα. «Είναι μεγάλο κομμάτι και μεγάλο στοίχημα . Μια πρωτεύουσα η οποία υπολείπεται σε πολλά από άλλες ευρωπαϊκές. Μπορούμε να δουλέψουμε μαζί για να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα και να αναδείξουμε οτιδήποτε έχει αξία, μόνο έτσι θα ξανακάνουμε την Αθήνα βιώσιμη  πόλη και πόλο έλξης  επισκεπτών από  ολόκληρο τον κόσμο, αλλά για να το καταφέρουμε αυτό, πρώτα πρέπει να αφήσουμε πίσω μας  την νοοτροπία του κατακερματισμού και να θέσουμε κοινούς στόχους που θα υπηρετήσουμε όλοι μαζί. Την Αθήνα δεν θα την κερδίσουμε  υπουργείο-υπουργείο, θα την ξανακερδίσουμε γειτονιά-γειτονιά». Και θα έλεγε κανείς, μα καλά τα λέει ο Γερουλάνος  που είναι σε ένα τέτοιο πόστο  για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, αυτά θα μπορούσε να τα πει κάποιο κόμμα της αντιπολίτευσης, κάποιος  πολιτευτής, βουλευτής, υποψήφιος της αντιπολίτευσης, όχι κάποιος  ο οποίος έχει χειριστεί  καταστάσεις.

Π. Γερουλάνος: Ένα λεπτό, αυτό το οποίο θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό, είναι καταρχήν να ξεκινήσουμε από το δεδομένο ότι η Αθήνα δεν είναι μία καινούργια, ένα καινούργιο φαινόμενο. Η καταβαράθρωση πόλεων έχει υπάρξει στο παρελθόν και υπάρχουν εμπειρίες από πόλεις οι οποίες πέρασαν πολύ δύσκολους καιρούς και μετά γύρισαν σιγά-σιγά και ξανακέρδισαν το χαμένο έδαφος. Εγώ θα σας πω, θυμάμαι την Αγγλία, το Λονδίνο τη 10ετία στις αρχές του ΄80, που ήταν μία κατεστραμμένη πόλη, υπό την έννοια ότι στο νότιο  Λονδίνο δεν τολμούσε καν να μπει η αστυνομία μέσα, θυμάμαι τη Ν. Υόρκη  στα τέλη του ‘80 που επίσης υπήρχαν ολόκληρες γειτονιές που δεν τολμούσες να μπεις, πολύ χειρότερα πράγματα από αυτά που βλέπουμε σήμερα στην Αθήνα. Αυτό το οποίο κάνανε όμως όλες οι πόλεις οι οποίες ανακάμψανε, είναι το εξής: Αντί να σκεφτόμαστε τον κάθε τομέα ξεχωριστά, δηλαδή άλλο θέμα η παραβατικότητα, άλλο θέμα ο πολιτισμός, άλλο θέμα  ο τουρισμός  και ο καθένας να κάνει τη δική του πολιτική, να κάνουν άλλα πράγματα δηλαδή οι πολίτες, άλλα πράγματα η Τ. Αυτοδιοίκηση , ενώσανε τις δυνάμεις τους  και βάλανε κοινούς πρακτικούς στόχους. Εγώ μπορώ να σας πω, πάρα πολλά πράγματα τα οποία κάναμε με τον υπουργείο Πολιτισμού για την Αθήνα. Και μόνο τα έργα που έχουμε βάλει  στο ΕΣΠΑ , όπως είναι ο Αγ. Κωνσταντίνος , όπως είναι το ΡΕΞ, όπως είναι το Λαογραφικό Μουσείο, όπως είναι του ΦΙΞ που ξεκίνησαν οι εργασίες  για να γίνει το Εθνικό Μουσείο  Σύγχρονης Τέχνης. Ο καθένας μπορεί να πει μικροεπιτυχίες  που είχε σε μία πόλη…

Δημοσιογράφος: Αρκούν όμως μόνο αυτά  κ. Γερουλάνε;

Π. Γερουλάνος: Όχι.

Δημοσιογράφος: Ακούω πως 9-10 ξενοδοχεία έχουν βάλει λουκέτο.

Π. Γερουλάνος: Για να έχεις πραγματική παρέμβαση σε μία πόλη, πρέπει οι φορείς  όλοι, να συντονιστούν μεταξύ τους. Και αυτό είναι μία κριτική  για τη δική μας κυβέρνηση που δεν έχω κανένα πρόβλημα να κάνω. Επιμένω στο ότι ο καθένας, μπορεί να επικαλεστεί επιτυχίες, αλλά το τελικό αποτέλεσμα δεν είναι επιτυχημένο, διότι δεν συντονίσαμε  τις προσπάθειές μας και δεν αξιοποιήσαμε  το ότι είχε ο καθένας  να δώσει γύρω από κοινούς στόχους. Πιστεύω  ότι αυτό δεν είναι μόνο πρόβλημα της Αθήνας, πιστεύω ότι είναι πρόβλημα της Ελλάδας και αν έχω να κάνω μία κριτική για την δική μας την κυβέρνηση που δεν είναι του τύπου, πόσο γρήγορα ή πόσο αργά, ή πόσο δουλέψαμε με τον άλφα ή βήτα τρόπο, η κριτική την οποία μπορεί να κάνει κανείς , η πιο δίκαιη κριτική που μπορεί να κάνει κανείς  είναι ότι, αντί να συσπειρώσουμε όλη μας την προσπάθεια  και όλες τις δυνάμεις και της κυβέρνησης, αλλά και των πολιτών , γύρω από κοινούς εθνικούς στόχους, αυτό που έγινε ήταν ένας κατακερματισμός της κοινωνίας, όπου ο ιδιωτικός υπάλληλος, ήταν απέναντι στο δημόσιο υπάλληλο, ο  συνδικαλιστής απέναντι  στον άνεργο, η πάνω πλατεία, απέναντι στην κάτω πλατεία, δηλαδή υπήρξε ένας κατακερματισμός…

Δημοσιογράφος: Οι πολιτικοί απέναντι στους πολίτες…που χρέωναν αρχικά ανεπιτυχώς το σύνολο των ευθυνών στους πολίτες και στις επιλογές …

Π. Γερουλάνος: Όλες αυτές  οι διαφοροποιήσεις δημιούργησαν ένα σκηνικό στο οποίο, η έξοδός μας από την κρίση έγινε πολύ πιο δύσκολη. Αυτό το οποίο θέλεις σε μία περίπτωση σαν αυτή την κρίση, σε μία μάχη απέναντι σε πολύ δύσκολα φαινόμενα, είναι να συσπειρώσεις όσες περισσότερες δυνάμεις μπορείς. Και πιστεύω ότι η Αθήνα έτσι θα κερδηθεί. Άρα πρέπει να βάλουμε συγκεκριμένους στόχους και να έρθουμε όλοι να υπηρετήσουμε τους ίδιους στόχους.

Δημοσιογράφος: Τώρα που βρισκόμαστε κύριε Γερουλάνε, γιατί σας θυμάμαι τη πρώτη χρονιά της θητείας σας όπου τα πράγματα δεν είχαν πάει πολύ καλά ως προς τους αριθμούς, ως προς τα μεγέθη, ως προς τις επισκέψεις που είχαμε, είχατε βάλει έναν όρο στο τραπέζι, την τέλεια καταιγίδα, νιώθετε πως αυτή τη στιγμή πλησιάζουμε προς την τέλεια καταιγίδα, δεδομένου ότι ένα μεγάλο κομμάτι της Ευρώπης λέει «αυτοί εκεί πέρα διαδηλώνουν γιατί έχουν προβλήματα δικαιολογημένα, αυτοί που βρίσκονται σε κρίση, αυτοί που μας παίρνουν τα χρήματα και φορολογούμεθα εμείς, σιγά μη πάμε και τους αφήσουμε και τα ευρώ μας ταξιδεύοντας…» το νιώθετε αυτό; Από τους Γερμανούς το έχουμε δει πολύ έντονα.

Π. Γερουλάνος: Ίσως το πιο σημαντικό πράγμα που πετύχαμε στον τουρισμό τη τελευταία διετία ήταν το άνοιγμα των νέων αγορών. Όταν ανέλαβα το υπουργείο ο ελληνικός τουρισμός βασιζόταν σε δύο κυρίως αγορές, στους Γερμανούς και τους Εγγλέζους. Το 2010 οι Εγγλέζοι δεν ήρθαν στην Ελλάδα διότι η οικονομία τους είχε προβλήματα και θέλανε πολύ φθηνά πακέτα τα οποία τα βρίσκανε αλλού και οι Γερμανοί δεν ερχόντουσαν στην Ελλάδα επίσης επειδή υπήρχε μια γενικότερη αντίδραση απέναντι στην Ελλάδα. Αυτό μαζί με μια σειρά από άλλα γεγονότα που συνέβη το 2010 μας έκαναν να φοβηθούμε ότι το 2010 θα ήταν η χειρότερη χρονιά του ελληνικού τουρισμού, εάν τη σώσαμε αυτή τη χρονιά είναι ότι την ίδια ώρα ανοίξαμε καινούργιες αγορές όπως είναι η Ρωσία, η Ουκρανία, η Τουρκία, το Ισραήλ, η νοτιανατολική Ευρώπη και όλα αυτά τα κάναμε βοηθώντας να διευκολυνθούν οι διαδικασίες για τη χορήγηση της βίζας και το 2011 ενώ συνέχισε η πτώση από την Αγγλία λόγω της οικονομικής κρίσης στη συγκεκριμένη χώρα, ο ελληνικός τουρισμός έπιασε τα πιο υψηλά ποσοστά που είχε πιάσει ποτέ. Το 2011 ήταν έτος ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό και αυτό συνέβη επειδή ανοίξαμε τις νέες αγορές και διευκολύναμε τις διαδικασίες για να έρθουν οι επισκέπτες στην Ελλάδα.

Δημοσιογράφος: Μου λέει ο Πέτρος και καλά κάνει και το θυμίζει γιατί πρέπει να το βάλουμε αυτό το σημείο στην κουβέντα, ποιον τουρισμό; Η Ισπανία έχει 12% ΦΠΑ, 6% στην εστίαση, ήμουν ο ίδιος Βαρκελώνη για επαγγελματικούς λόγους, πέρυσι πήγα γαμήλιο ταξίδι στην Τουρκία 2 εβδομάδες τη στιγμή που ήθελα τα ίδια χρήματα για 4 μέρες στη Σκύρο, ρημάξατε τα πάντα, όχι προσωπικά εσείς, αλλά…

Π. Γερουλάνος: Τι λέει ο κύριος Πέτρος; Ότι η Ισπανία έχει 12% ΦΠΑ; Ρωτήστε τον κύριο Πέτρο πόσο έχει η Ελλάδα.

Δημοσιογράφος: Πόσο έχει η Ελλάδα;

Π. Γερουλάνος: 6,5%.

Δημοσιογράφος: Το 5% που προτείνει η ΝΔ στον τουρισμό σε όλο το πακέτο…

Π. Γερουλάνος: …Εγώ θέλω να παραμείνω σε αυτό που γράφει ο κύριος Πέτρος. Βλέπετε ότι ένας άνθρωπος ο οποίος δεν έχει ούτε καν τη στοιχειώδη πληροφόρηση να ξέρει πόσο είναι ο ΦΠΑ στην Ελλάδα, έρχεται και λέει φράσεις όπως ρημάξατε τα πάντα κλπ και δείχνει ότι ο ίδιος δεν έχει ενημερωθεί καν για αυτά τα οποία τον ενδιαφέρουν και σας λέω το εξής…

Δημοσιογράφος: Η Ελλάδα είναι ένα σύνολο εξόδων όμως κύριε Γερουλάνε…δεν είναι ένα σύνολο εξόδων; Όταν πάει στο εστιατόριο και θα πληρώσει 25% πάνω στο περίπου τώρα …

Π. Γερουλάνος: Το πακέτο το οποίο τραβάει τον τουρίστα στην Ελλάδα είναι αυτό το οποίο θες να έχεις τον χαμηλότερο δυνατό ΦΠΑ. Η διαμονή στο ελληνικό πακέτο είναι στο 6,5% και αυτό ήταν μια τεράστια επιτυχία που πετύχαμε όταν αυξανόταν το ΦΠΑ αλλού, μειώθηκε το ΦΠΑ και για αυτό ήρθαν και περισσότεροι επισκέπτες στην Ελλάδα, μειώσαμε και τα τέλη των αεροδρομίων. Αυτό οδήγησε σε μια πολύ μεγάλη αύξηση του τουρισμού την τελευταία…

Δημοσιογράφος: Εσείς μιλάτε για τα πακέτα, ο Πέτρος από ότι αντιλαμβάνομαι μιλάει για τη πραγματική ζωή, για αυτόν ο οποίος δεν είναι υποχρεωμένος να ταξιδέψει με πακέτο, δεν είναι κανείς υποχρεωμένος να ταξιδέψει με ορισμένα πακέτα.

Π. Γερουλάνος: Όχι, αλλά αυτό το οποίο ψάχνει κανείς ο οποίος ταξιδεύει είναι τη πιο συμφέρουσα λύση. Αν η πιο συμφέρουσα λύση είναι ένα πακέτο για μια οικογένεια τότε μπορεί να ταξιδέψει έτσι, αν ψάξεις μόνος σου το πιθανότερο είναι ότι θα βρεις πιο ακριβές τιμές αλλά αυτό θα γίνει όπου κι αν πας. Αν πας στην Ισπανία με ένα πακέτο θα βρεις μια χαμηλή τιμή, αν πας στην Ισπανία μόνος σου η τιμή την οποία θα πληρώσεις είναι πάρα πολύ ακριβή.

Δημοσιογράφος: Θέλω να παραμείνουμε στον τουρισμό πριν πάμε λίγο στην πολιτική, γιατί κι αυτή πρέπει να τη δούμε, πριν πάμε στη βία κατά των πολιτικών, είχαμε και ένα τελευταίο κρούσμα χθες βράδυ με την Υπουργό Ανάπτυξης στην Καισαριανή, πριν πάμε να δούμε τη ψυχολογία του ψηφοφόρου, πως θα έρθει, που θα είναι το κεφάλι του πρώτα από όλα, ψηλά ή χαμηλά στις 6 Μαΐου και βεβαίως μετά βεβαίως θα ανοίξουμε και μικρόφωνα…

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

Δημοσιογράφος: Εμείς τα λαμβάνουμε τα email σας και ο κύριος Παύλος Γερουλάνος που βρίσκεται εδώ στο στούντιο του ΑΝΤ1, υποψήφιος στη Α’ Περιφέρεια Αττικής με το ΠΑΣΟΚ, θα απαντήσει σε όσα μηνύματα προλάβουμε και πιστεύω ότι θα προλάβουμε τα περισσότερα, σίγουρα θα τα λάβει όλα τα μηνύματα και ελπίζω να τα λάβει και υπόψη του τα μηνύματα εξερχόμενος του ραδιοθαλάμου.

Π. Γερουλάνος: Αυτό κάνουμε συνήθως σε μια συνέντευξη, όταν υπάρχουν μηνύματα από τους ακροατές, τα επεξεργαζόμαστε, γιατί από εκεί μπορείς να πάρεις πάρα πολλά στοιχεία τα οποία είναι και χρήσιμα στη δουλειά σου και προτάσεις πολύ συχνά αλλά και θέματα τα οποία απασχολούν τον κόσμο που ενδεχομένως να μην έχουν φτάσει στην προσοχή του υπουργού ή του γραφείου του.

Δημοσιογράφος: Πως θα αναπτύξουμε διάφορες πτυχές του τουρισμού στην Ελλάδα που δεν είχαμε δώσει έμφαση για πολλούς λόγους τα περασμένα χρόνια, όπως τον θρησκευτικό τουρισμό, αυτό σας θυμάμαι στο Καστελόριζο να το προγραμματίζετε. Σας θυμάμαι σε ένα άλλο ταξίδι στον Πόρο να κοιτάτε το νησί και να λέτε «τι ωραίος τόπος, 12 μήνες τουρισμό έπρεπε να έχουμε στην Ελλάδα», τι έχετε πετύχει από αυτά τα δύο αποσπασματικά…

Π. Γερουλάνος: Ίσως ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα για τη μακροχρόνια ανάπτυξη του τουρισμού είναι το 10ετές σχέδιο για τον τουρισμό το οποίο όχι μόνο το καταγράψαμε με τη βοήθεια μελετών που είχανε γίνει είτε στο παρελθόν και από τη προηγούμενη κυβέρνηση, είτε από την δική μας, κάναμε μια σύνθεση των προτάσεων και αυτές τις προτάσεις τις επεξεργαστήκαμε με το ΣΕΤΕ δηλαδή με την ιδιωτική πρωτοβουλία αλλά και με τα άλλα κόμματα για να δούμε μέχρι που μπορούμε να φτάσουμε σε ένα σημείο σύγκλησης, αυτό το οποίο ανακαλύψαμε είναι ότι στα θέματα του τουρισμού υπάρχει πάρα πολύ μεγάλο έδαφος κοινής δραστηριότητας που μπορούμε να κάνουμε πριν φτάσουμε στα πράγματα που μας χωρίζουν. Και πρέπει να σας πω ότι ξεκινήσαμε με βάση αυτών, δηλαδή, το θέμα των θεωρήσεων και της βίζας είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα για πράγματα τα οποία μπορούσαμε να συμφωνήσουμε μαζί και να προχωρήσουμε, η αναβάθμιση του θεσμικού πλαισίου για τις μαρίνες ήταν κάτι το οποίο συμφωνήσαμε και με τα δύο κόμματα, μάλιστα όχι μόνο τα δύο κόμματα νομίζω τέσσερα το ψηφίσαν τελικά και προχώρησε κι αυτό. Προχώρησε η απλοποίηση των διαδικασιών για τις επενδύσεις στα θέματα του τουρισμού. Αυτά είναι πράγματα τα οποία τα προχωρήσαμε όχι μόνο κομματικά και τα προχωρήσαμε με βάση ενός 10ετούς σχεδίου το οποίο έχει κάποιους συγκεκριμένους στόχους. Το θεωρώ αυτό σημαντικό διότι μπορεί να κοιτάξει κανείς πλέον τον τουρισμό και αυτό το οποίο έγινε τη τελευταία διετία στον τουρισμό και να δει τι μπορούμε να κάνουμε σε διάφορες δραστηριότητες, σε διάφορους κλάδους, για να πετύχουμε τους στόχους που πρέπει να πετύχουμε σαν χώρα. Πιστεύω ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουμε μπροστά μας είναι το πρόβλημα της ανεργίας, οτιδήποτε κάνουμε και οτιδήποτε σχεδιάζουμε πρέπει να γίνει με πρώτο γνώμονα να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας…

Δημοσιογράφος: Των πόσο ευρώ όμως κύριε Γερουλάνε; Θέσεις εργασίας με τι μισθούς;

Π. Γερουλάνος: Αν θέλετε να θέσουμε το θέμα το εργασιακό, είναι τεράστιο θέμα. Αυτό το οποίο για μένα είναι πάρα πολύ σημαντικό…

Δημοσιογράφος: Γιατί πρέπει να είναι χαμογελαστός αυτός ο οποίος υποδέχεται τους τουρίστες στον τόπο και παίρνει 4,5,6 εκατοστάρικα, όσο και να προσποιείται κανείς δεν μπορεί να χαμογελάσει…

Π. Γερουλάνος: Δέχομαι την κριτική για τους χαμηλούς μισθούς αλλά δεν μπορώ να δεχθώ ότι ένας άνθρωπος ο οποίος έχει μείνει άνεργος για 3 ή 4 μήνες θα πρέπει να του αρνηθούμε οποιαδήποτε δουλειά, μπορεί να είναι έστω και εποχιακή ή μπορεί να είναι έστω για κάποιες ώρες την ημέρα, πιστεύω ότι πρέπει να βρούμε τρόπους με τους οποίους να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και σας διαβεβαιώνω ότι όσο περισσότερος κόσμος βρίσκει δουλειά και όσο περισσότερο υπάρχουν επενδύσεις στη χώρα, τόσο θα ανεβαίνει και αυτόματα ο κατώτερος μισθός τον οποίο παίρνει κάποιος. Διότι όταν υπάρχουν στρατιές ανέργων τότε βεβαίως οι επενδυτές το αξιοποιούν αυτό για να δώσουνε χαμηλότερους μισθούς, όταν αρχίζουν και δημιουργούνται θέσεις εργασίας τότε αυξάνονται και οι μισθοί οι οποίοι προσφέρονται. 

Δημοσιογράφος: Μια κουβέντα για τη βίζα, γιατί το θέμα των Ρώσων τουριστών είναι μεγάλο, είναι άνθρωποι οι οποίοι έχουν χρήματα και διάθεση με το δικό τους τρόπο να τα ξοδέψουνε στον τόπο, είναι και απαιτητικοί τουρίστες οι Ρώσοι αλλά δυσκολεύονται και χρονοτριβούν μέχρι να πατήσουν ελληνικά εδάφη.

Π. Γερουλάνος: Τη μάχη της βίζας την προσεγγίσαμε και την κερδίσαμε σε δύο επίπεδα. Το πρώτο ήταν καθαρά εθνικό, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών δουλέψαμε για να απλοποιήσουμε τη βίζα στο κάθε επιμέρους προξενείο, είτε ήταν αυτό στην Μόσχα, είτε ήταν αυτό στο Κίεβο, είτε ήταν στις πόλεις κλειδιά για την ανάπτυξη του τουρισμού καταφέραμε με το Υπουργείο Εξωτερικών και δουλέψαμε μαζί, για να καταλάβετε ακόμη και οι υπάλληλοι του ΕΟΤ δουλεύανε για την χορήγηση των θεωρήσεων, καταφέραμε τα πράσινα διαβατήρια της Τουρκίας να μη χρειάζονται βίζα, η Σερβία βγήκε από το καθεστώς της βίζας, το παλιό και με αυτό τον τρόπο αυξήθηκε πάρα πολύ ο ελληνικός τουρισμός αλλά δεν σταματήσαμε μόνο εκεί, φέραμε το θέμα της βίζας στα διεθνή φόρα, η Ελλάδα για πρώτη φορά στην ιστορία της εκπροσωπείται στα τρία μεγάλα λόμπι του τουρισμού παγκοσμίως, το United Nation World Tourism Organization, το World Travel & Tourism Council και την Επιτροπή για τον τουρισμό του Παγκόσμιου Οικονομικού Forum, εκπροσωπούμαστε και στα τρία, καταφέραμε και στα τρία η πρώτη προτεραιότητα να γίνουν τα θέματα των χορηγήσεων βίζας και στα τέλη Μαΐου γίνεται μια συνάντηση στο Μεξικό Υπουργών Τουρισμού από όλον τον κόσμο, στο οποίο έχω καλεστεί και σαν εμπειρογνώμονας, για να μπει το θέμα της θεώρησης της βίζας στην ατζέντα των G20. Αυτό είναι μια πολύ μεγάλη επιτυχία της Ελλάδας και δείχνει πως ο ελληνικός τουρισμός έχει ανέρθει στις υψηλότερες βαθμίδες του παγκόσμιου τουρισμού.

Δημοσιογράφος: Αφήνουμε τον τουρισμό, προχωράμε στα πιο πολιτικά κύριε Γερουλάνε, να δώσουμε και το λόγο στους ακροατές. Λέει ο Διαμαντής «Ακούω τον κύριο Γερουλάνο να μας μιλάει, ας μας πει ένα λόγο για να ψηφίσουμε το κόμμα του, αυτό το κόμμα που μας γέμισε σκάνδαλα το 2009 και έκλεισε τη Βουλή και έχεις τώρα τον Καραμανλή που τόσο καιρό τηρεί σιγή ιχθύος χωρίς να απολογηθεί στον λαό να στηρίζει τον Σαμαρά». Ο κύριος Γερουλάνος είναι υποψήφιος στο ΠΑΣΟΚ στη Α’ Αθηνών…

Π. Γερουλάνος: Έχει δίκιο ο ακρατής σας αλλά νομίζω ότι πρέπει να κάνει την ερώτηση σε έναν υποψήφιο της ΝΔ.

Δημοσιογράφος: Κάνουνε και σε εσάς όμως, μη περιμένετε πιο επιείκεια. «Κύριε Κώστα μη τους χαρίζεστε σε τίποτα να του πείτε του κυρίου Γερουλάνου ότι δεν αντέχουμε άλλο τα ίδια μνημονιακά τους λόγια, δεν τους πιστεύουμε άλλο πια». «Πρέπει να προχωρήσουμε», λέει η Μαργαρίτα, «δεν θέλουμε ιστορική αναδρομή». Αυτό το θέμα της αμφισβήτησης του πολιτικού, λοιπόν, συστήματος για των όσων εσείς οι πολιτικοί κι εσείς μεμονωμένα ως πρόσωπο βγαίνετε και λέτε υπάρχει τρόπος να το αντιπαλέψετε; Είδαμε και τα τελευταία κρούσματα βίας κατά των πολιτικών, τελευταίο παράδειγμα αυτό κατά της κυρίας Διαμαντοπούλου χθες στην Καισαριανή, πως μπορεί αυτό το κλίμα να αλλάξει και όχι επειδή οι πολίτες θα κάτσουν στον καναπέ τους και θα πουν το πήρανε απόφαση αλλά επειδή η κατάσταση θα βελτιωθεί.

Π. Γερουλάνος: Ειλικρινά την οργή την αντιλαμβάνομαι απολύτως και σας λέω αντιλαμβάνομαι και την οργή και για τα μέτρα που πάρθηκαν τα δύο τελευταία χρόνια αλλά και την οργή για το πώς φτάσαμε εδώ μετά από 40 χρόνια μεταπολίτευσης όπου πολλά από τα πράγματα που θα έπρεπε να διορθωθούν, δεν διορθώθηκαν ποτέ, την οργή λοιπόν την καταλαβαίνω. Από την ώρα όμως που άρχισε να αμφισβητείται το πολιτικό σύστημα όχι σε επίπεδο εκλογικό ή σε επίπεδο διαδικασιών αλλά άρχισε να αμφισβητείται γενικά και αόριστα άνοιξε μια μεγάλη πόρτα και σε αυτή την πόρτα δεν μπήκαν μόνο οι άνθρωποι οι οποίοι είναι οργισμένοι τους οποίους κατανοώ, μπήκαν και πάρα πολλοί οργανωμένοι εχθροί του δημοκρατικού μας πολιτεύματος και θυμίζω την επίθεση που έγινε 21η Απριλίου από Χρυσαυγίτες προς τον Πέτρο τον Ευθυμίου. Η αποδοχή του ότι μπορείς να πας να πετάξεις μια καρέκλα, ένα ποτήρι νερό, ένα γιαούρτι από τον όποιο πολίτη αισθάνεται οργισμένος κατάντησε να φτάσουμε σε ένα σημείο όπου οργανωμένοι πολίτες οι οποίοι δεν έχουν καμία όρεξη να σεβαστούν τους θεσμούς της Δημοκρατίας να προπηλακίζουν έναν πολιτικό με την ανοχή των υπόλοιπων πολιτών και να προχωράμε σε μια κατεύθυνση η οποία μόνο σε κακό μπορεί να βγάλει…

Δημοσιογράφος: Θα σας πω όμως κάτι που μας λένε πολύ συχνά οι ακροατές μας και δεν τους αδικώ κύριε Γερουλάνε και ξέρετε ότι ούτε ο όμιλος ΑΝΤ1, ούτε το ραδιόφωνο του ΑΝΤ1, ούτε εγώ ως πρόσωπο  αποδεχόμαστε τέτοιου είδους κινήσεις και τη βία και είναι προφανές ότι όλοι τις καταδικάζουμε, όμως λένε οι ακροατές και θέλω εσείς να μου πείτε τι απαντάτε σε αυτό, «Το νερό είναι βία, το αυγό είναι βία, η απρέπεια, η βωμολοχία είναι βία. Δεν είναι βία να κόβουμε μισθούς και συντάξεις; Δεν είναι βία να μη μπορεί να πεθάνει κανείς αξιοπρεπώς σε ένα δημόσιο νοσοκομείο; Δεν είναι βία να μεγαλώνεις τα παιδιά σου, να τους δίνεις ότι έχεις και δεν έχεις και κάποια στιγμή να τα βλέπεις με τις βαλίτσες στο σπίτι να ετοιμάζονται να φύγουν για φτιάξουν ένα καλύτερο μέλλον από αυτό που μπορούν να εξασφαλίσουν σήμερα εδώ στην Ελλάδα;»

Π. Γερουλάνος: Ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι οι συνθήκες τις οποίες περιγράφετε, είναι συνθήκες μιας κατάστασης στην οποία φτάσαμε μέσα σε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Εγώ δεν αδικώ, σας λέω, κανέναν ο οποίος αισθάνεται αυτό το οποίο αισθάνεται ή αισθάνεται να κάνει. Η ανοχή μας όμως απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα οδηγεί σε ένα πράγμα το οποίο έχουμε δει ξανά και ξανά να συμβαίνει στα ιστορικά του κόσμου, δηλαδή, όταν πάψεις να σέβεσαι την Δημοκρατία το πρώτο θύμα θα είναι ο εν ενεργεία πολιτικός, το επόμενα θύμα θα είναι τα κόμματα τα οποία δεν μας κάνουν κέφι, όπως για παράδειγμα τα μικρά κόμματα της Αριστεράς που δεν είναι αμέτοχα σε αυτά τα φαινόμενα βίας, το επόμενο είναι οι δημοσιογράφοι, το επόμενο είναι οι δικαστές και έτσι πηγαίνει η οργανωμένη βία. Εγώ σας λέω το εξής: Η πόρτα άνοιξε κι αν δεν την κλείσουμε πάρα πολύ γρήγορα τα επόμενα θύματα θα είναι άνθρωποι οι οποίοι δεν φταίξανε ποτέ σε αυτά τα οποία συμβαίνουν σήμερα, απλώς γιατί θα έχουμε ανεχτεί τη βία. Πρέπει να σταματήσει αυτό το πράγμα, ο πολίτης έχει κάθε δικαίωμα να πάει και να μαυρίσει όλους αυτούς στους οποίους καταλογίζει ευθύνες είτε για τα τελευταία δύο χρόνια, είτε για τα τελευταία 40 αλλά οποιαδήποτε μορφή βίας αν δεν καταδικαστεί αυτή τη στιγμή απλώς ανοίγει τη πόρτα για να γίνει ανεξέλεγκτη και τα επόμενα θύματα να είναι άνθρωποι οι οποίοι δεν συμβάλλανε καν για εκεί που φτάσαμε…

Δημοσιογράφος: Νιώθω πολύ αμήχανα όταν χτυπάει το τηλέφωνο και μιλώ με τους ακροατές, γιατί εγώ από αυτό το μικρόφωνο καταδικάζω τακτικότατα τα κρούσματα βίας, όταν μου λένε και δεν ξέρω τι να τους απαντήσω και θέλω να το κάνετε εσείς αυτό αφού διαβάσω και ένα μήνυμα του Γιώργου, που μου λένε «εμένα αν ερχόταν ο κύριος Παπανδρέου ή ο κύριος Σαμαράς αύριο και μου έλεγαν να σου κόψω το μισθό, να παίρνεις 4 κατοστάρικα, θα προτιμούσα να μου ρίξουν ένα ποτήρι νερό και να μου αφήσουν τον μισθό εκεί που βρίσκεται» εκεί δεν έχω απάντηση…

Π. Γερουλάνος: Συγνώμη, ειλικρινά με κάθε καλή διάθεση αλλά το μήνυμα του Γιώργου δεν το καταλαβαίνω…

Δημοσιογράφος: Το μήνυμα του Γιώργου είναι πιο σκληρό λέει «Θα δούλευε ο Γερουλάνος για 300 ευρώ και να του έβαζαν να πληρώσει χαράτσι 600;»

Π. Γερουλάνος: Δεν είναι επιλογή το ένα ή το άλλο. Τον θυμό για την αλλαγή που συμβαίνει στην ελληνική κοινωνία τον αντιλαμβάνομαι. Τι λέει ο Γιώργος ότι μπορούσαμε να συνεχίσουμε όπως πηγαίναμε; Πραγματικά δηλαδή μπορεί να κοιτάξει στα μάτια έναν οποιοδήποτε άνεργο και να πει αφήστε τους μισθούς έτσι όπως ήταν, τις ανισότητες των μισθών όπως υπήρχαν; Που άφηναν τη διαφθορά που υπήρχε στο ελληνικό δημόσιο; Τη γραφειοκρατία έτσι όπως συνέχιζε να υπάρχει απλώς επειδή τα πράγματα πηγαίνανε προς μια κατεύθυνση έπρεπε να τα αφήσουμε με την ελπίδα ότι τα πράγματα δεν θα φτάσουν σε κάποιο όριο; Όχι τα πράγματα έπρεπε να αλλάξουν και δυστυχώς αυτό το οποίο είναι το έγκλημα σε αυτή τη περίπτωση είναι ότι δεν ξεκίνησαν ν’ αλλάξουν όταν μπορούσαμε να το κάνουμε και όταν φτάσαμε στο χείλος του γκρεμού οι αλλαγές έπρεπε να είναι πάρα πολύ απότομες με αποτέλεσμα να υπάρχουν οριζόντια μέτρα τα οποία δεν θα έπρεπε να έχουν παρθεί ποτέ και πάρθηκαν μόνο διότι αν δεν είχαν παρθεί δεν θα μπορούσαμε να πληρώνουμε μισθούς και συντάξεις σήμερα.

Δημοσιογράφος: Θα δώσουμε τον λόγο στους ακροατές του ΑΝΤ1, οι ακροατές μας κύριε Γερουλάνε είναι πολύ αιχμηροί, έχουν άποψη, συγκροτημένη σκέψη και επιλέγουν να τα διατυπώσουν αυτά τα ερωτήματα…. Ο Στάθης λέει «Δακρυγόνα, χημικά σε 100.000 κόσμο είναι βία;»

 Π. Γερουλάνος: Σαφώς είναι βία και δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιούνται τέτοιες μέθοδοι εφόσον…

Δημοσιογράφος: Χρησιμοποιήθηκαν πολύ όμως και τα προηγούμενα χρόνια κύριε Γερουλάνε…

Π. Γερουλάνος: Εφόσον οι οποιεσδήποτε διαμαρτυρίες είναι συντεταγμένες και μπορεί να εξασφαλιστεί η προστασία των πολιτών ή των οποιοδήποτε πολιτών. Εάν μια εκδήλωση διαμαρτυρίας την καταλάβουν άνθρωποι οι οποίοι είναι ακραίοι και οι οποίοι θα φτάσουν σε σημείο βίας ή να παραβιάζουν τον νόμο τότε πολύ συχνά η αστυνομία χρησιμοποιεί μεθόδους, δεν τις επικροτώ αλλά δεν μπορώ να σας πω ότι επιχειρησιακά ξέρω κάποιους καλύτερους τρόπους να αντιμετωπιστούν, έτσι ώστε να προστατευτούν είτε άνθρωποι, είτε περιουσίες.

Δημοσιογράφος: Προστατεύονται όμως οι διαδηλωτές όταν είναι πολλοί και λίγοι δημιουργούν τα προβλήματα; Υποχρεώνονται οι πολλοί σε φυγή δηλαδή χάνουν το δικαίωμα της διαμαρτυρίας, της διαδήλωσης, δημοκρατικά…

Π. Γερουλάνος: Πιστεύω ότι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί σε μια διαμαρτυρία είναι να την καταλάβουν άνθρωποι οι οποίοι δεν είναι εκεί για να διαμαρτυρηθούν αλλά είναι εκεί πέρα για να συνεχίσουν αυτή την καταστροφολογία την οποία βλέπουμε ότι υιοθετούν. Αυτό το οποίο πραγματικά θα έπρεπε αυτή τη στιγμή είναι όχι μόνο να υπάρχει διαμαρτυρία αλλά να υπάρχει και ένας ουσιαστικός διάλογος για να βρίσκουμε καλύτερες λύσεις στα προβλήματα και όχι να απαξιώνουμε το σύμπαν.

Δημοσιογράφος: Η Ινδία χρειάζεται βίζα;

Π. Γερουλάνος: Να έρθουν από την Ινδία, ναι.

Δημοσιογράφος: Ο τουρισμός είναι το μεγαλύτερο εμπόριο- έσοδο της χώρας και αυτός ο κύριος κάνει ότι μπορεί για να το καταστρέψει. Ζείτε σε άλλο πλανήτη, λέει η Κατερίνα….

Π. Γερουλάνος: Να μας εξηγήσει η Κατερίνα το γεγονός ότι πέρυσι ήρθαν οι  περισσότεροι τουρίστες που ήρθαν ποτέ στην Ελλάδα, θα ήθελα να μου εξηγήσει η Κατερίνα πως είμαι η καταστροφή του ελληνικού τουρισμού.

Δημοσιογράφος: Είχαμε πολλά προβλήματα στις γύρω περιοχές, στην ευρύτερη περιοχή και …

Π. Γερουλάνος: Βεβαίως, αυτό είχε μια επιρροή στη κρουαζιέρα την οποία δεν την επικαλέστηκα ποτέ γιατί τα νούμερα τα οποία συζητάω εγώ δεν έχουν την κρουαζιέρα μέσα. Η κρουαζιέρα βεβαίως αυξήθηκε λόγο των προβλημάτων στη Β. Αφρική, αλλά τα νούμερα τα οποία επικαλούμαι δεν έχουν να κάνουν με την κρουαζιέρα.    

Δημοσιογράφος: Στάθη μου διαβάζουμε την ουσία, όχι υβριστικά μηνύματα, δεν είναι αυτός ο σκοπός. Ο Υπουργός τα βλέπει όλα τα μηνύματα, το να εκφραζόμαστε άσχημα νόημα δεν θα βγάλει…

Π. Γερουλάνος: Στάθη μου αν πιστεύεις ότι είμαι λαμόγιο το μόνο που έχω να σου θυμίσω είναι ότι είμαι πολιτικός 2 χρόνια, δεν ξέρω για πόσα χρόνια ψηφίζεις αλλά θα ήθελα να επικαλεστώ τι έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα για να σου πω ότι το πρόβλημα σου δεν ξεκίνησε χθες είναι πολύ παλιότερο.

Δημοσιογράφος: Σε λίγο θα πάμε σε αυτό το μήνυμα που λέει «γιατί δεν ελαττώνετε το κράτος;» αλλά να πάμε πρώτα να ακούσουμε έναν ακροατή. Κύριε Σπύρο σας ακούμε, καλό μεσημέρι.

Ακροατής: Καλό μεσημέρι. Ήθελα να ρωτήσω τον κύριο Γερουλάνο είχα διαβάσει σε κάποιες ιστοσελίδες ότι έχει υπογράψει κάποιες συμβάσεις όσον αφορά με τουρίστες από το Ισραήλ, για αύξηση τουρισμού από το Ισραήλ. Θα ήθελα να ρωτήσω πάνω σε αυτό το θέμα γιατί έχω ακούσει ότι έρχονται κάποιοι περιηγητές από το Ισραήλ για αγορά μεγάλων εκτάσεων και να γίνουν μεγάλες εταιρείες από ιδιωτικά κεφάλαια προφανώς, για αγορά δημόσιας γης, δημόσιας ελληνικής περιουσίας. Θα ήθελα να μας ενημερώσει ο κύριος Γερουλάνος πάνω σε αυτό το θέμα.

Π. Γερουλάνος: Βεβαίως. Κύριε Σπύρο ευχαριστώ για την ερώτηση. Η αύξηση από το Ισραήλ έχει υπάρξει πραγματικά κατακόρυφη, σ’ ένα βαθμό αυτό οφείλεται και στις τριβές που υπάρχουν μεταξύ του Ισραήλ και της Τουρκίας, οι ισραηλινοί tour operators επέλεξαν την Ελλάδα ως εναλλακτική λύση, τους διευκολύναμε πάρα πολύ σε αυτό και σε μια σειρά από πακέτα τα οποία προσφέρανε και οι δικοί μας οι ξενοδόχοι προς τους πελάτες του Ισραήλ και η αύξηση ήταν κατακόρυφη και αν θυμάμαι καλά η αύξηση από το Ισραήλ ξεπερνάει το 75% τα τελευταία δύο χρόνια. Αυτό το οποίο όμως θέτεις με το θέμα των επενδύσεων με ενδιαφέρει να πω δυο λόγια για αυτό διότι είναι κάτι το οποίο το έχουμε παλέψει πολύ. Όταν ξεκινήσαμε στο Υπουργείο, το μεγαλύτερο πρόβλημα το οποίο μας λέγανε οι εν δυνάμει επενδυτές είτε ήταν από το Ισραήλ, είτε από οπουδήποτε αλλού, ήταν ότι υπάρχουν γραφειοκρατικά κολλήματα, ότι το καθεστώς της φορολογίας δεν θα ήταν γνωστό όσο τα μέτρα τρέχανε, ήταν ότι ταλαιπωρείται ο οποιοσδήποτε επενδυτής να φτάσει να κάνει μια επένδυση στην Ελλάδα. Αυτό έχει αλλάξει τα τελευταία δύο χρόνια, έχουμε περάσει κάποιους νόμους οι οποίοι απλοποιούν τις διαδικασίες και κάνουνε την επένδυση πολύ πιο εύκολη αλλά αυτή τη στιγμή αυτό που μας ρωτάνε είναι «θα σας κρατήσουν οι Ευρωπαίοι στο ευρώ;». Η Ευρώπη από εκεί που ήταν παράγων σταθερότητας για τις ελληνικές επενδύσεις, έχει γίνει παράγοντας αποσταθεροποίησης, επειδή η Ευρώπη δεν έχει συγκεκριμένη τακτική απέναντι, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και τις άλλες χώρες και πάντα κυκλοφορούν οι φήμες ότι μπορεί να έχουμε ένα μικρότερο ευρώ, ένα συρρικνωμένο ευρώ κλπ από το οποίο θα λείπουν και η Ελλάδα και η Ισπανία και άλλες χώρες, αυτό κάνει τους επίδοξους επενδυτές πάρα πολύ νευρικούς και ενώ έχουμε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον επενδυτών από το Ισραήλ στη πραγματικότητα διστάζουν να έρθουν στην Ελλάδα μέχρι να είναι σίγουροι ότι το νόμισμα με το οποίο θα επενδύσουν θα είναι και το νόμισμα το οποίο θα πάρουν από την επένδυση τους.

Δημοσιογράφος: Θέλω να πάμε σε ένα μήνυμα «Είμαι θυμωμένος», λέει, «γιατί δεν ελαττώνεται το κράτος με τίποτα». Και θέλω να ρωτήσω αν το ΠΑΣΟΚ που δεν το μείωσε, η αλήθεια είναι, σημαντικά το κράτος τα περασμένα δυόμιση χρόνια μπορεί να το κάνει τώρα πράξη με τον νέο του αρχηγό και ξέρετε ότι ο νέος σας πρόεδρος όπως και οι περισσότεροι πρόεδροι των πολιτικών κομμάτων που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, δεν είναι ένα νέο πρόσωπο. Ήταν σε κρίσιμα πόστα και τα προηγούμενα χρόνια, εγγυήθηκε όταν ανέλαβε το Υπουργείο Οικονομικών ότι θα βάλει πάτο στο βαρέλι, εγγυήθηκε ότι δεν θα επιβάλλει το χαράτσι στη ΔΕΗ το οποίο τελικά εμπνεύστηκε και επέβαλλε, παρ’ ότι το χαρακτήρισε άδικο, όλα αυτά, όλες αυτές οι κινήσεις έχουν δημιουργήσει ένα έλλειμμα αξιοπιστίας. Αυτό το νιώθετε κύριε Γερουλάνε;

Π. Γερουλάνος: Απολύτως και δεν μπορώ να αδικήσω κανέναν που το αισθάνεται. Όταν ακούω όμως τη φράση «ελαττώστε το κράτος» συνήθως αφορά δυο διαφορετικά πράγματα. Άλλοι άνθρωποι το λένε αυτό και λένε «απολύστε δημοσίους υπαλλήλους», άλλοι το λένε αυτό και εννοούν «μειώστε την επιρροή του κράτους στην κοινωνία». Δεν είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι έχουμε υπεράριθμους δημοσίους υπαλλήλους, πιστεύω ότι έχουμε ανθρώπους στις λάθος θέσεις, πιστεύω ότι σε κάποιους χώρους υπερπροσλάβαμε ενώ σε κάποιους χώρους έχουμε πρόβλημα προσλήψεων όπως για παράδειγμα είχαμε κάνει κάποιες μετατάξεις από τον Οργανισμό Σιδηροδρόμων Ελλάδος προς το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού για φύλακες στα μουσεία, μια μετάταξη που ήταν πάρα πολύ σημαντική, πιστεύω ότι τέτοια πράγματα πρέπει να γίνονται πολύ πιο συστηματικά στο ελληνικό κράτος. Αυτό στο οποίο όμως θα συμφωνήσω είναι ότι το βάρος του κράτους πάνω σε οποιοδήποτε Έλληνα θέλει να δημιουργήσει είναι τεράστιο, είτε θες να κάνεις μια ομάδα χορού, είτε θες να κάνεις μια μεγάλη ξενοδοχειακή επένδυση, το κράτος σου δυσκολεύει τη ζωή όπου πατήσεις και για αυτό το κράτος χρειάζεται καινούργιες δομές. Αυτό που κάναμε στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού είναι ακριβώς αυτό, αφιερωθήκαμε όσο μπορούσαμε περισσότερο στη δημιουργία νέων δομών, στη δημιουργία νέων διαδικασιών που θα εξασφάλιζε ότι ο πολίτης δεν θα ταλαιπωριόταν. Αποτέλεσμα, ενώ όλοι ξέρανε ότι το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ήταν ένας από τους φορείς που καθυστερούσαν τα πράγματα το περισσότερο, στα δύο χρόνια που είμαστε εκεί διπλασιάσαμε τις υποθέσεις μας που περάσανε από το ΚΑΣ, ο χρόνος αναμονής από τις 100 μέρες πήγε στις 25 και σήμερα δεν έχουμε άλλες υποθέσεις οι  οποίες να είναι σε εκκρεμότητα. Μειώσαμε τη γραφειοκρατία για να κάνεις επενδύσεις στον τουριστικό κλάδο και αυτό το οποίο είπαμε είναι ότι οι υπηρεσίες οι οποίες παλιότερα έπρεπε να περάσει ο επενδυτής μέσα από τη διαδικασία τη γνωστή η οποία ήταν και προϊόν διαφθοράς και ούτω κάθε εξής θα βγουν από τη μέση, ο επενδυτής θα μπορεί να προχωρήσει και μετά οι υπηρεσίες αυτές θα έρχονται και θα ελέγχουν την επένδυση του. Αυτά είναι παραδείγματα από το τι πρέπει να γίνει σε όλη τη δημόσια διοίκηση έτσι ώστε να λειτουργεί καλύτερα και ο πολίτης να μη βαραίνει.

Δημοσιογράφος: Άκουσα τον πρόεδρο σας εχθές να μιλάει για συνεργασία και με τη ΝΔ ακόμα και με πρωθυπουργό τον Αντώνη τον Σαμαρά, όλο αυτό δεν μπερδεύει το εκλογικό σώμα; Δεδομένου ότι βλέπω μια οξεία αντιπαράθεση, το ένα πρόσωπα δείχνει να μην εμπιστεύεται το άλλο, το πείραμα της μεταβατικής, δεν θα λέγαμε ότι ενθουσίασε και τη κοινή γνώμη με τα αποτελέσματα του τα γρήγορα, τα άμεσα, πως θα μπορούσατε λοιπόν να ξανασυνεργαστείτε και μάλιστα εσείς συγκεκριμένα με τον Αντώνη τον Σαμαρά στην πρωθυπουργία, τον οποίο έχετε καταγγείλει τόσες φορές;

Π. Γερουλάνος: Ο μόνος τρόπος να λειτουργήσει μια κυβέρνηση οποιασδήποτε συνεργασίας, είτε είναι ΝΔ- ΠΑΣΟΚ, είτε είναι ΠΑΣΟΚ με τα κόμματα της Αριστεράς, είναι να γίνει με βάση πολύ συγκεκριμένους στόχους και πολύ συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Εγώ σας λέω ότι όσο η κυβέρνηση Παπαδήμου είχε συγκεκριμένους στόχους τα πράγματα προχωρούσανε με μια ροή. Την ώρα όπου άρχισε να χειρίζεται θέματα τα οποία ήταν εκτός της συμφωνίας τα πράγματα τα οποία είδαμε ήταν πραγματικά απαράδεκτα. Αυτό το οποίο συνέβη με το νομοσχέδιο της Παιδείας είτε συμφωνείς, είτε διαφωνείς μαζί με το νομοσχέδιο ήταν λάθος, ο κύριος Μπαμπινιώτης γύρισε πίσω τα θέματα της παιδείας αρκετό καιρό πριν όπως το ίδιο έκανε και ο κύριος Βορίδης με τα θέματα των ταξί. Είδαμε δηλαδή ότι την ώρα που έρχεται ένας υπουργός ο οποίος κοιτάει αντί να προχωρήσουν τα θέματα μπροστά, να υπηρετήσει συντεχνίες μικρές ή μεγάλες, οι κυβερνήσεις συνεργασίας καταρρέουν και δεν μπορεί να βγει σωστό αποτέλεσμα. Άρα ναι στις κυβερνήσεις συνεργασίας αλλά με πάρα πολύ συγκεκριμένο πρόγραμμα για να ολοκληρωθεί κάτι θετικό.

Δημοσιογράφος: Μου λέει ο Μάριος και είναι πολλά τα μηνύματα, πολλά αυτά τα οποία σας καταδικάζουν κύριε Γερουλάνε και άλλα τα οποία σας χειροκροτούν στο Twitter κυρίως. Στο Twitter έχετε περισσότερους οπαδούς μου φαίνεται… λέει ο Μάριος «Πολύ σωστά καταδικάζετε την επίθεση στον κύριο Ευθυμίου, όντως φασισμός. Το γιαούρτωμα στην κυρία Μπακογιάννη και στον κύριο Γεωργιάδη τι ήταν; Γιατί οι δημοσιογράφοι το χλεύασαν» και θα πιαστώ από αυτό το μήνυμα στη συνέχεια «Θεωρείτε δημοκρατία  όπου φορολογούμεθα πάνω από το εισόδημα μας επειδή αντί να γλεντάμε, στερούμαστε σε όλη τη ζωή μας για να κάνουμε ένα ακίνητο και πώς να το ρευστοποιήσω;» Δύο μηνύματα διαφορετικά αλλά…

Π. Γερουλάνος: Το τελευταίο μήνυμα είναι πολύ ενδιαφέρον και χαίρομαι που το ρωτάει ο ακροατής. Όχι, προφανώς δεν θεωρώ δημοκρατία αυτό το πράγμα, όπως δεν θεωρώ δημοκρατία τον λόγο για τον οποίο …

Δημοσιογράφος: Είναι και λίγο κλοπή, έτσι το αισθάνεται ο πολίτης και δικαίως.

Π. Γερουλάνος: Μα βεβαίως, αλλά ο λόγος που έχουμε φτάσει εδώ είναι ότι στη πορεία ανεχτήκαμε πράγματα ως πολίτες αυτής της χώρας, γιατί επαναλαμβάνω εγώ πριν από μερικά χρόνια δεν ήμουν πολιτικός, ήμουν πολίτης και ανεχόμασταν πράγματα τα οποία τα ακούγαμε συνέχεια, δεν τα καταδικάσαμε, από το μικρό «φακελάκι» μέχρι τη μεγάλη μίζα, ανεχτήκαμε πράγματα ως κοινωνία τα οποία μας φέρανε ως εδώ και το αποτέλεσμα του να φτάσουμε ως εδώ είναι ισοπεδωτικά μέτρα απλούστατα για να εξασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση την οποία χρειαζόμασταν για να πληρώνουμε μισθούς και συντάξεις.

Δημοσιογράφος: Ο «975» βάζει το θέμα του αθλητισμού. Δεν προλαβαίνω να το ρωτήσω. Το μνημονεύω για να μη νομίζει ότι το αποφεύγουμε και θα καταλάβει από το επόμενο ερώτημα μου ότι δεν έχω πρόθεση να σας χαϊδέψω…

Π. Γερουλάνος: Παρ’ όλα αυτά λέει ότι υποβιβάστηκαν 2 ομάδες στις επαρχίες, κάνει λάθος ο ακροατής σας υποβιβάστηκαν 16 ομάδες σε όλα τα ελληνικά πρωταθλήματα το οποίο σημαίνει σχεδόν μία στις πέντε. Ήταν η πρώτη φορά που τιμωρήθηκαν ομάδες ποδοσφαίρου για παραβίαση βασικών αρχών.

Δημοσιογράφος: Θα πω τρία άλλα πράγματα που έχουν να κάνουν με τον πολιτισμό κύριε Γερουλάνε. Εθνική Πινακοθήκη, μουσείο Ολυμπίας και το τελευταίο παράδειγμα το κύπελλο του Σπύρου του Λούη.

Π. Γερουλάνος: Για το κύπελλο του Σπύρου του Λούη έχω τοποθετηθεί, ξεκινάω με αυτό …

Δημοσιογράφος: Υπάρχει και δεύτερο, διάβαζα τις προάλλες, δεύτερο κύπελλο που το έδωσε ο βασιλιάς ο Γεώργιος ο 1ος…

Π. Γερουλάνος: Υπάρχουν διάφορες φήμες για το πόσα κύπελλα υπάρχουν κλπ. Η ουσία του πράγματος είναι η εξής. Εμείς όταν μάθαμε για το κύπελλο προσφέραμε στην οικογένεια το τίμημα το οποίο της είχε συμβουλέψει ο οίκος Christies ότι αξίζει το κύπελλο, η οικογένεια μας το αρνήθηκε διότι θεωρούσε ότι θα μπορούσε να πιάσει μια μεγαλύτερη τιμή. Αυτή είναι η πραγματικότητα, δυστυχώς αυτή δεν ειπώθηκε δημοσίως, εμείς δεν θέλαμε σαν κράτος να δείξουμε ενδιαφέρον γιατί αυτό θα ανέβαζε την τιμή…

Δημοσιογράφος: Η αλήθεια είναι ότι αυτό που έφτασε στα δικά μου αυτιά είναι ότι δεν είναι εθνικό κειμήλιο για να το διεκδικήσουμε.

Π. Γερουλάνος: Όχι, καθόλου. Αυτό το οποίο ρωτήθηκε το Υπουργείο Πολιτισμού, οι υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, είναι αν είχε χαρακτηριστεί μέχρι εκείνη την ημέρα κειμήλιο και απαντήσαμε ότι μέχρι σήμερα που σας απαντάμε δεν έχει χαρακτηριστεί κειμήλιο. Δεν ήρθε ποτέ η οικογένεια να μας ρωτήσει αν το κύπελλο του Σπύρου Λούη είναι κειμήλιο, διότι προφανώς το Υπουργείο θα έλεγε ότι είναι κειμήλιο και δεν θα άφηνε να φύγει από τη χώρα. Άρα οι υπηρεσίες απάντησαν καθαρά…

Δημοσιογράφος: Μπορούσε να γίνει καλύτερη διαχείριση του ζητήματος;

Π. Γερουλάνος: Έπρεπε να έρθει η οικογένεια του Σπύρου Λούη και να μας ζητήσει το τίμημα το οποίο ζήτησε από τη Christies.

Δημοσιογράφος: Πινακοθήκη – Μουσείο Ολυμπίας. Τα μουσεία μας που δεν είναι ανοιχτά όλες τις ώρες τουλάχιστον να είναι ασφαλή όλες τις ώρες

 Π. Γερουλάνος: Γνωρίζετε ότι παραιτήθηκα μετά τη κλοπή της Ολυμπίας για δύο λόγους, ο ένας είναι καθαρά συμβολικός και πιστεύω ότι ένας Υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας όταν χτυπηθεί ένα μουσείο σαν την Ολυμπία οφείλει να παραιτηθεί και ο άλλος είναι πρακτικός. Μετά τη κλοπή στην Ολυμπία…

Δημοσιογράφος: Είχαμε ασκήσει και πολύ μεγάλη κριτική και από αυτήν εδώ την εκπομπή κύριε Γερουλάνε, αν δεν το ακούσατε σας το λέω εγώ…

Π. Γερουλάνος: Το γνωρίζω πολύ καλά. Όμως υπάρχει και ένας δεύτερος λόγος ότι μετά την κλοπή στην Πινακοθήκη εμείς έπρεπε να αναβαθμίσουμε τις υπηρεσίες ασφάλειας όλων των μουσείων, αυτό το οποίο παρατηρούμε και από τις δύο κλοπές είναι ότι δεν ήταν τόσο πολύ πρόβλημα προσωπικού όσο ήταν πρόβλημα κακών διαδικασιών. Έπρεπε να έχουμε αναβαθμίσει λοιπόν την ετοιμότητα των μουσείων δεν το κάναμε και για αυτό θεώρησα ότι ήταν υποχρέωση μου να παραιτηθώ μετά την κλοπή στην Ολυμπία.     

Δημοσιογράφος: Θέλω να σας μεταφέρω το μήνυμα το οποίο μας στέλνει ένας ακροατής, τη τοποθέτηση σας, λέει, για το θέμα της ACPΑ ενόψει των σημερινών εξελίξεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Π. Γερουλάνος: Δεν ξέρω ποια είναι η τελευταία τοποθέτηση της ACTΑ αν μπορεί να μας πει περισσότερα να του απαντήσω ευχαρίστως.

Δημοσιογράφος: Έχω τραβήξει την εκπομπή περισσότερο και να ζητήσω συγνώμη. Κύριε Υπουργέ Πολιτισμού και Τουρισμού σας ευχαριστώ θερμά που ήσασταν εδώ, καλή επιτυχία στην Α’ Περιφέρεια της Αθήνας με το ΠΑΣΟΚ όπου πολιτεύεστε. Ελπίζω και μετά τις εκλογές να ξαναβρεθείτε εδώ, να απαντήσετε και στα υπόλοιπα, γιατί τα ερωτηματικά των πολιτών ξέρετε συνοδεύουν τους πολιτικούς δια βίου.

Π. Γερουλάνος: Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω κι εγώ και  πιστεύω ότι τέτοιες συζητήσεις κάνουν πολύ μεγάλο καλό αυτή τη στιγμή γιατί ο κόσμος έχει ένα έλλειμμα ενημέρωσης και όσο περισσότερο μπορούμε να ακουστούν οι διάφορες απόψεις, πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό για το μέλλον αυτής της χώρας.