Επίκαιρη Ερώτηση για τη δημόσια τηλεόραση
Για τη δημόσια τηλεόραση (α΄ μέρος) Για τη δημόσια τηλεόραση (β΄ μέρος) Πρωτολογία στην Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Σπυρίδωνος Χαλβατζή προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, σχετικά με τη θέση της κρατικής τηλεόρασης στο εργατικό-λαϊκό κίνημα. Κύριοι συνάδελφοι, είμαι ο πρώτος που θα συμφωνούσα μαζί σας, αν μου λέγατε ότι […]
Κύριοι συνάδελφοι, είμαι ο πρώτος που θα συμφωνούσα μαζί σας, αν μου λέγατε ότι η ΕΤ έχει πολύ δρόμο να διαβεί μέχρι να γίνει ένα κανάλι με απόλυτα αμερόληπτες ειδήσεις.
Πολλές φορές και εγώ παρακολουθώντας τη ΝΕΤ και την ΕΤ1 και πόσο μάλλον την ΕΤ3, τα προηγούμενα χρόνια, αναρωτιόμουν και εγώ γιατί πληρώνω το τέλος για να παρακολουθώ μία ανούσια –εντελώς ανούσια- προσπάθεια του καναλιού να διασύρουν και το ΠΑΣΟΚ και τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ προσωπικά μέσα από το κρατικό κανάλι. Και αναρωτιέμαι ακόμη ποιοι ήταν αυτοί που θεωρούσαν ότι αυτό το πράγμα έκανε καλό στην τότε κυβέρνηση.
Θα έλεγα, ότι ακόμη πιο στενάχωρο απ’ αυτό το μικροκομματικό παιχνίδι είναι και το γεγονός ότι υπηρετήθηκε όχι μόνο από ανθρώπους που δουλεύουν τις ειδήσεις πίσω από το γυαλί, αλλά και μπροστά στο γυαλί.
Νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο από το αποτέλεσμα των τελευταίων εκλογών, ότι μία τέτοια προσπάθεια είναι εντελώς ανούσια, ότι είναι περισσότερο αποτέλεσμα μιας δημοσιοϋπαλληλικής αγωνίας να ικανοποιήσουν στενόμυαλα κομματικά αφεντικά, παρά μιας ουσιώδους προσπάθειας να στηρίξει το τότε κανάλι τη Νέα Δημοκρατία.
Κύριε συνάδελφε, θα είχα κάθε λόγο να σας αποδώσω τα δίκαια, εάν η κριτική σας για τη δημόσια τηλεόραση ήταν με κριτήρια και συγκροτημένες προσπάθειες για το πώς μπορούμε να την κάνουμε καλύτερη. Δεν άκουσα, όμως, αυτό στην ερώτησή σας. Κάνετε λόγο για ενορχηστρωμένη αντικομμουνιστική εκστρατεία, για ψέματα, διαστρεβλώσεις, συκοφαντίες εις βάρους του εργατικού κινήματος, για καλλιέργεια κλίματος υποταγής. Πού τα είδατε αυτά; Πλούσιοι χαρακτηρισμοί, αλλά, δυστυχώς, πτωχή επιχειρηματολογία.
Δεν αναφέρετε ούτε ένα συγκεκριμένο παράδειγμα που συνέβη αυτό το πράγμα. Να τα φέρουμε στη Βουλή, να τα συζητήσουμε και να τα διορθώσουμε, όπου γίνονται λάθη. Αλλά όχι μόνο σε γενικό λόγο.
Ξέρετε πολύ καλά πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της κρατικής τηλεόρασης και πόσο κοστίζει στον Έλληνα φορολογούμενο. Και εδώ είναι το μεγάλο διακύβευμα το οποίο έχουμε εμείς μπροστά μας, ειδικά τώρα που η ΕΤ μπαίνει σε μία νέα εποχή, με ένα νέο ΔΣ, με τη διάθεση να μπει σε έναν τέτοιο ουσιαστικό διάλογο για το πώς μπορεί να γίνει καλύτερη. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις ευκαιρίες για προτάσεις που θα την κάνουν καλύτερη.
Εμείς θέλουμε μία κρατική τηλεόραση, η οποία θα κάνει τα πράγματα τα οποία ούτε τα ιδιωτικά, ούτε και τα κομματικά κανάλια μπορούν να κάνουν.
Είναι, λοιπόν, ειλικρινής η ελπίδα μου όταν λέω ότι θα ήθελα από τη σημερινή μας συζήτηση να προκύψουν προτάσεις, τις οποίες εγώ μπορώ να μεταφέρω στη διοίκηση της ΕΡΤ, ώστε να γίνουν πράξη.
Σας ευχαριστώ.
Κύριε συνάδελφε, θα με βρείτε πάντα συμμέτοχο σε οτιδήποτε θέλετε να συζητήσουμε για τα εκπαιδευτικά προγράμματα που οφείλει να έχει η κρατική τηλεόραση και για πολλά άλλα, πολιτιστικά, ιστορικά κ.ο.κ.
Μπορείτε να απαριθμήσετε εκπομπές οι οποίες ενδεχομένως σας ενόχλησαν, αν και μου είναι πολύ δύσκολο να καταλάβω πως μία εκπομπή που αναφέρεται στο τείχος του Βερολίνου μπορεί να παραχαράξει την ιστορία. Είναι ένα γεγονός και ο καθένας έχει το δικαίωμα να το ερμηνεύει.
Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Υπήρχαν εκπομπές στη «ΝΕΤ» που είχαν θέμα την αριστερά, όπως η εκπομπή του κ. Κούλογλου, μία πολύ καλή εκπομπή, η οποία είχε τη συμμετοχή και τη μαρτυρία ιστορικών στελεχών του κόμματός σας.
Επίσης, η εκπομπή του κ. Μαλούχου «Θέμα και Παραλλαγές» και εκείνη ασχολήθηκε επισταμένα με την ιστορία του σοσιαλισμού και εκεί εκπροσωπήθηκαν και η χήρα του πρώην Γενικού Γραμματέα της κεντρικής επιτροπής κ. Φαράκου και ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κοροβέσης και ο κ. Παπαναστασίου.
Σαφώς θέλουμε ένα κανάλι…
Η πραγματικότητα είναι ότι αυτό το οποίο οφείλουμε να κάνουμε είναι να δημιουργήσουμε μία κρατική τηλεόραση, η οποία να μπορεί να φέρνει όλες τις προτάσεις -που εκφράζονται και μέσα σ’ αυτό το Κοινοβούλιο- στο τραπέζι, να συμμετέχει ο Έλληνας πολίτης σ’ αυτό.
Επίσης, μπορούμε να κάνουμε ιστορικές, εκπαιδευτικές εκπομπές, με τις οποίες μπορεί να διευρύνεται ο διάλογος και να εμβαθύνεται η δημοκρατία. Αυτός είναι ο ρόλος της. Δεν λέω ότι τον έχει υπηρετήσει πάντα σωστά, αλλά νομίζω ότι είναι υπερβολή να λέμε ότι τον υπηρετεί μονομερώς. Ειδικά όταν αφορά χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου, ειδικά όταν ο Έλληνας φορολογούμενος πληρώνει γι’ αυτές τις εκπομπές, η κρατική τηλεόραση οφείλει να έχει τη σοβαρότητα να αντιμετωπίζει αυτά τα χρήματα έτσι όπως της ζητάει η πολιτεία να το κάνει. Αυτό, λοιπόν, προσπαθούμε να κάνουμε τώρα και είναι πολύ σημαντικό να το πετύχουμε.
Εγώ σας είπα και το λέω ξανά ότι είμαι πολύ ανοιχτός σε προτάσεις για το πως θα γίνει αυτό καλύτερο. Με στενοχωρεί πάρα πολύ το γεγονός ότι εισάγουμε παιδικές εκπομπές από το εξωτερικό. Η κρατική τηλεόραση μέχρι πρόσφατα μας έλεγε ότι μέρος του παιδαγωγικού της προγράμματος ήταν κινούμενα σχέδια από το εξωτερικό. Μα, δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Εκεί μπορούμε να κάνουμε πολύ μεγάλες αλλαγές, αλλά πρέπει να συνεργαστούμε.
Σας διαβεβαιώ πάντως ότι ως Υπουργείο έχουμε κάθε καλή διάθεση να το κάνουμε αυτό και εγώ είμαι στη διάθεσή σας. Ελπίζω και στη δική σας συμβολή.
Σας ευχαριστώ πολύ.