Ανακοίνωση προγραμμάτων υποστήριξης της Τέχνης του Χορού
“Πριν από μερικούς μήνες, ανακοινώσαμε τα νέα προγράμματα στήριξης της θεατρικής τέχνης του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού. Η φιλοσοφία τους θα μπορούσε να συνοψισθεί στις τέσσερις προτεραιότητες που θέτουν: τους νέους δημιουργούς, την περιφέρεια, τις συνεργασίες, την εξωστρέφεια. Την εβδομάδα που μας πέρασε, είχαμε την ανακοίνωση των επιχορηγήσεων του λεγόμενου «ελεύθερου» θεάτρου, με βάση τα […]
“Πριν από μερικούς μήνες, ανακοινώσαμε τα νέα προγράμματα στήριξης της θεατρικής τέχνης του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού. Η φιλοσοφία τους θα μπορούσε να συνοψισθεί στις τέσσερις προτεραιότητες που θέτουν: τους νέους δημιουργούς, την περιφέρεια, τις συνεργασίες, την εξωστρέφεια.
Την εβδομάδα που μας πέρασε, είχαμε την ανακοίνωση των επιχορηγήσεων του λεγόμενου «ελεύθερου» θεάτρου, με βάση τα νέα προγράμματα. Και μόνο ικανοποίηση μπορεί να νιώσει κανείς βλέποντας πώς αυτές οι διακηρυγμένες προτεραιότητες πήραν σάρκα και οστά μέσα από τις αποφάσεις της επιτροπής που κλήθηκε να υλοποιήσει τη νέα προκήρυξη.
Ερχόμαστε τώρα να παρέμβουμε στον δεύτερο πυλώνα των παραστατικών Τεχνών, τον χορό.
Είναι αλήθεια πως διαχρονικά ο χορός έχει υποστηριχθεί λιγότερο από την Πολιτεία σε σχέση με τις υπόλοιπες παραστατικές Τέχνες, παρότι «μιλάει» μια γλώσσα οικουμενική και γνωρίζει μια πρωτόγνωρη άνθηση στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια.
Με τα νέα προγράμματα στήριξης του χορού, τα οποία παρουσιάζουμε σήμερα, στις παραδοσιακές μορφές οικονομικής στήριξης (για έρευνα- παραγωγή παράστασης και για περιοδεία) προστίθενται τρεις διαφορετικές μορφές στήριξης:
Α) «Ο χορός στα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.»: η επιχορηγούμενη ομάδα ζει για εφτά εβδομάδες στην έδρα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., πραγματοποιεί εκεί τις πρόβες για το ανέβασμα της παράστασης, κάνει ανοιχτές πρόβες και παράλληλες δράσεις, όπως ημερίδες και σεμινάρια για την εξοικείωση του κοινού με το σύγχρονο χορό.
Β) «Ο χορός στα Μέγαρα Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης»: τέσσερις επιχορηγούμενες ομάδες χορού θα φιλοξενηθούν στα Μέγαρα για πρόβες και παραστάσεις.
Γ) «Ο χορός στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών»: τρεις επιχορηγούμενες ομάδες θα κάνουν πρόβες και παραστάσεις στο θέατρο της ΑΣΚΤ, ενώ παρέχεται η δυνατότητα συνεργασίας και με το Τμήμα Σκηνογραφίας.
Και στα νέα προγράμματα στήριξης της τέχνης του χορού, είναι προφανές ότι οι προτεραιότητές μας δεν αλλάζουν: η νέα δημιουργία, η περιφέρεια, οι συμπράξεις (υπό τη διττή έννοια του συντονισμού των πολιτιστικών δυνάμεων αλλά και της αξιοποίησης του δικτύου των φορέων που συνδέονται με το ΥΠ.ΠΟ.Τ. (Μέγαρα, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.) καθώς και φυσικών συμμάχων του Υπουργείου όπως η ΑΣΚΤ, με τους οποίους δεν υπήρχε στο παρελθόν συνεργασία) έχουν κι εδώ τον πρώτο λόγο.
Θέλω να ευχαριστήσω τους ανθρώπους που συνεργάστηκαν μαζί μας για την κατάρτιση των νέων προγραμμάτων –τόσο τα στελέχη της Διεύθυνσης Θεάτρου και Χορού, όσο και τα μέλη της επιτροπής χορού, τους κ.κ Μαρίζα Βινιεράτου, Μαρία Τσουβαλά, Σάντρα Βούλγαρη, Πάρη Μέξη και Μάρκο Μωυσίδη, που έθεσαν, αμισθί, στη διάθεση του Υπουργείου τη γνώση, την πείρα και το ταλέντο τους.
Ελπίζω, όπως ακριβώς συνέβη και με τις επιχορηγήσεις στο θέατρο, να δούμε τις προτεραιότητες που θέσαμε να υλοποιούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ενισχύοντας τις προσπάθειες των Ελλήνων χορευτών να διακριθούν και να προωθήσουν τη δουλειά τους τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων.”