Ομιλία Π. Γερουλάνου κατά τη διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, στη Βουλή
Κύριε Πρόεδρε, Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι, Θεμέλιο κάθε κοινωνίας είναι οι σχέσεις εμπιστοσύνης. Δημιουργούν συνθήκες συνεργασίας και αλληλεγγύης. Μας προσφέρουν την αίσθηση ότι κάπου ανήκουμε. Και την ασφάλεια ότι ακόμα και τα πιο δύσκολα προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν αν δουλέψουμε μαζί. Σήμερα καλούμαστε να χτίσουμε νέες σχέσεις εμπιστοσύνης για να λειτουργήσουμε σαν κοινωνία, για να […]
Κύριε Πρόεδρε,
Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,
Θεμέλιο κάθε κοινωνίας είναι οι σχέσεις εμπιστοσύνης. Δημιουργούν συνθήκες συνεργασίας και αλληλεγγύης. Μας προσφέρουν την αίσθηση ότι κάπου ανήκουμε. Και την ασφάλεια ότι ακόμα και τα πιο δύσκολα προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν αν δουλέψουμε μαζί.
Σήμερα καλούμαστε να χτίσουμε νέες σχέσεις εμπιστοσύνης για να λειτουργήσουμε σαν κοινωνία, για να εξαλείψουμε τον φόβο που έχει φωλιάσει μέσα μας και για να πετύχουμε τους στόχους που έχουμε μπροστά μας. Και η σημερινή κυβέρνηση έχει όλα τα εχέγγυα για να το πετύχει.
Με τρεις προϋποθέσεις:
Πρώτον ότι θα πορευτούμε μαζί ως κυβέρνηση.
Δεύτερον, ότι θα πορευτούμε μαζί σαν κόμματα μέσα στο κοινοβούλιο.
Και τρίτον, ότι θα επενδύσουμε στην κοινή μας πορεία για χτίσουμε νέες σχέσεις εμπιστοσύνης με την κοινωνία. Και μέσα σε αυτήν.
Για να εμπνεύσουμε νέες σχέσεις εμπιστοσύνης στην ελληνική κοινωνία πρέπει πρώτα να επιλέξουμε κοινούς στόχους γύρω από τους οποίους μπορούμε όλοι μας να συσπειρωθούμε ως κυβέρνηση, ως κοινοβούλιο και ως κοινωνία. Στόχους που να δίνουν προοπτική στην Ελλάδα και σε κάθε ελληνική οικογένεια.
Και πρώτος στόχος δεν μπορεί να είναι άλλος από την ικανότητα της χώρας μας να μπορεί να βασιστεί στις δικές τις και μόνο στις δικές της δυνάμεις. Κάθε άλλο μήνυμα που παρατείνει οποιαδήποτε σχέση εξάρτησης αποπροσανατολίζει, δημιουργεί σύγχυση και τελικά προσθέτει ανασφάλεια στον Έλληνα πολίτη.
Πριν από λίγες εβδομάδες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ο υπουργός των Οικονομικών επέστρεψαν από τις Βρυξέλλες με μια συμφωνία που δεσμεύει την πορεία της χώρας. Είναι μια συμφωνία με υποχρεώσεις για το Ελληνικό Κράτος και τους Έλληνες πολίτες.
Αλλά είναι και μια συμφωνία που μας δίνει την ευκαιρία να ξαναχτίσουμε την κοινωνία μας, να αναγνωρίσουμε και να διορθώσουμε τα λάθη που κάναμε στο παρελθόν και να επενδύσουμε στα θετικά μας.
Είναι προσωπική επιτυχία του Γιώργου Παπανδρέου.
Και σας ρωτώ: «Είμαστε έτοιμοι να υιοθετήσουμε και να στηρίξουμε αυτήν την συμφωνία;»
Η ψήφος εμπιστοσύνης από τρία μεγάλα κόμματα δεν μπορεί να ερμηνευτεί αλλιώς.
Αλλά δεν αρκεί αυτό.
Γνωρίζω ότι η κυβέρνηση είναι μια κυβέρνηση με ειδική αποστολή.
Αλλά δεν μπορεί να είναι ανήμπορη στις μεγάλες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας.
Για να χτίσουμε νέες σχέσεις εμπιστοσύνης και να συσπειρωθούμε γύρω από κοινούς στόχους πρέπει οι στόχοι αυτοί να μας αφορούν και να αφορούν την προοπτική της κοινωνίας μας, άμεσα.
Και μία συμφωνία με ξένους πιστωτές δεν αρκεί διότι η σχέση της με την κοινωνία είναι πολύ απόμακρη.
Αυτό το λάθος κάναμε ως προηγούμενη κυβέρνηση.
Ενώ υιοθετήσαμε το πιο φιλόδοξο σχέδιο αλλαγών της καθημερινότητας του πολίτη δεν το αξιοποιήσαμε για να χτίσουμε κοινούς, απτούς και αντιληπτούς στόχους.
Είπαμε ότι θα κάνουμε τον Καλλικράτη για να φέρουμε τον έλεγχο τις εξουσίας πιο κοντά στον πολίτη και το κάναμε.
Είπαμε ότι θα εδραιώσουμε την Διαύγεια για να ξέρει ο πολίτης τι αποφασίζουμε και που πάνε τα λεφτά του.
Είπαμε ότι θα ξαναδώσουμε δύναμη στο ΑΣΕΠ για να υπάρχει αξιοκρατία στο Δημόσιο.
Και τα κάναμε.
Στην Παιδεία είπαμε ότι θα κάνουμε μια μικρή επανάσταση και δώσαμε νέα προοπτική στο Ελληνικό πανεπιστήμιο.
Στην ανάπτυξη είπαμε ότι θα δώσουμε έμφαση στην πράσινη ενέργεια και έχουμε σχεδόν διπλασιάσει τα μεγαβάτ από ανανεώσιμες πηγές.
Είπαμε ότι θα μειώσουμε το κόστος στα φάρμακα και το κάναμε. Με τεράστιο όφελος για τους ασφαλισμένους και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Είπαμε ότι θα συμπεριφερθούμε με σεβασμό στον ναρκομανή και στο πρόβλημα του.
Ότι θα τον δούμε ως ασθενής που είναι, θα αποποινικοποιήσουμε τον χρήστη και θα σβήσουμε τις λίστες της ντροπής για την απεξάρτηση και το κάναμε.
Απτοί στόχοι που κάτω από άλλες συνθήκες θα μπορούσαν να συσπειρώσουν μια ολόκληρη κοινωνία και να χτίσουν νέες σχέσεις εμπιστοσύνης.
Αλλά εμείς δεν το πετύχαμε αυτό.
Γιατί; Διότι τα πάντα τα σκίασε η τρόικα, τα ελλείμματα και τα χρέη. Μία συμφωνία που έμοιαζε να αφορά πιο πολύ τους πιστωτές μας και τις διεθνής αγορές από ό,τι τον ίδιο τον Έλληνα πολίτη.
Δεν μπορούμε να ξανακάνουμε το ίδιο λάθος.
Διότι το πρόβλημα δεν είναι επικοινωνιακό. Είναι βαθιά πολιτικό.
Η αδυναμία μας να συσπειρώσουμε την κοινωνία γύρω από απτούς στόχους που εμπνέουν, την έχουν αφήσει κατακερματισμένη, φοβισμένη και καχύποπτη.
Αυτό πρέπει να αλλάξει και δεν έχουμε ούτε τρεις μήνες, ούτε τρεις μέρες να χάσουμε.
Εγώ πιστεύω σε αυτό το έργο.
Και θα το εξηγήσω μιλώντας για το δικό μας έργο στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.
Διότι από την πρώτη στιγμή επενδύσαμε σε σχέσεις εμπιστοσύνης.
Πρώτα από όλα με τους υπαλλήλους του Υπουργείου χωρίς τους οποίους τίποτα δεν θα είχε γίνει μέχρι σήμερα.
Μαζί με τους υπαλλήλους του Υπουργείου:
– Δημιουργήσαμε το Μητρώο Εποπτευόμενων Φορέων για να είναι ξεκάθαρος και διάφανος ο τρόπος που επιχορηγούνται οι φορείς του πολιτισμού και θα φέρουμε προς ψήφιση για να γίνει και νόμος του Κράτους.
– Εδραιώσαμε νέους τρόπους πρόσληψης του προσωπικού θεσπίζοντας κριτήρια ΑΣΕΠ ακόμα και εκεί που δεν το απαιτούσε ο νόμος.
– Επιταχύναμε τις διαδικασίες του ΚΑΣ και του ΚΣΝΜ και απελευθερώσαμε τα μεγάλα έργα που χρόνιζαν.
– Βάλαμε μπρος το ΕΣΠΑ και από τον Μάιο του 2010 –ενώ δεν παραλάβαμε τίποτα- εντάξαμε 386 έργα σε όλη την Περιφέρεια. Μιλάμε για έργα που υπερβαίνουν τα 500 εκατομμύρια σε όλη την Ελλάδα.
Αλλά δεν μείναμε μόνο εκεί. Με τους εποπτευόμενους φορείς χτίσαμε νέα σχέση εμπιστοσύνης και πετύχαμε νέους στόχους. Έχουν επιτελέσει ένα εντυπωσιακό έργο. Με λιγότερα, κάνουν πολλά περισσότερα.
– Οι περισσότεροι έχουν καταφέρει να γίνουν πλεονασματικοί.
– Αλλάξαμε το νομοσχέδιο για τον κινηματογράφο και κάναμε αυτόν το χώρο δημιουργίας, πυρήνα ανάπτυξης.
– Αναπτύξαμε τα προγράμματά μας για το Βιβλίο δίνοντας σε νέους συγγραφείς νέες ευκαιρίες να γράψουν, να προβληθούν, να αναγνωριστούν στο εξωτερικό.
– Αλλάξαμε ριζικά το πρόγραμμα προβολής του ΕΟΤ και δώσαμε έμφαση στου διαδίκτυο, εκεί που έχουμε αποτελέσματα με μικρό κόστος.
– Ανοίξαμε στο κοινό Ολυμπιακές εγκαταστάσεις που σάπιζαν όπως τον Άγιο Κοσμά, το Κωπηλατοδρόμιο, και τα Λιόσια. Και ακούστε: Το κάναμε μειώνοντας το κόστος λειτουργίας τους αφού ανοιχτά κοστίζουν λιγότερα για τον Έλληνα φορολογούμενο από ό,τι κλειστά.
Το ίδιο και με τα άλλα Υπουργεία. Και εκεί προχωρήσαμε δημιουργώντας και κεφαλαιοποιώντας νέες σχέσεις εμπιστοσύνης.
– Ανοίξαμε νέες αγορές τουρισμού. Διευκολύνοντας τις διαδικασίες βίζα με το Υπουργείο Εξωτερικών πετύχαμε πάνω από 460% αύξηση από την Τουρκία, σχεδόν 300% αύξηση από τη Ρωσία, πάνω από 400% αύξηση από το Ισραήλ και σχεδόν 300% από την Κίνα και την Σερβία σε δύο χρόνια.
– Μαζί με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη πετύχαμε σειρά από συλλήψεις γύρω από την αρχαιοκαπηλία.
– Μαζί με τέσσερα άλλα υπουργεία συνεργαστήκαμε για την διερεύνηση του μεγαλύτερου σκανδάλου στημένων αγώνων στο ποδόσφαιρο.
Καλλιεργήσαμε επιμελώς σχέσεις εμπιστοσύνης όχι μόνο με όσους σχετίζονται άμεσα με το Υπουργείο αλλά και με τους φορείς του ιδιωτικού τομέα και τους συνδικαλιστές εργαζόμενους σε διάφορους τομείς όπως είναι οι ξενοδοχοϋπάλληλοι.
Διαφωνούμε σε πολλά αλλά χτίσαμε σχέσεις εμπιστοσύνης και μαζί προωθήσαμε το έργο στο οποίο συμφωνούμε.
– Μαζί προωθήσαμε την Ελλάδας ως προορισμό μέσα από επισκέψεις ξένων δημοσιογράφων και επαγγελματιών του κλάδου.
– Μαζί επιλέξαμε εμβληματικά αθλητικά γεγονότα για να γίνουν πόλος ανάπτυξης όπως ο Μαραθώνιος και το Ράλι Ακρόπολη.
– Και τώρα υλοποιούμε μια νέα κοινή εταιρία προώθησης του ελληνικού τουρισμού για να αξιοποιήσουμε τη συνέπεια και την ευελιξία του ιδιωτικού τομέα.
– Μαζί με άλλα Υπουργεία και τους φορείς του χώρου σχεδιάζουμε και θα φέρουμε προς ψήφιση, την απλοποίηση διαδικασιών αδειοδότησης, που θα μειώσουν την γραφειοκρατία και θα κάνουν τις επενδύσεις στην Ελλάδα πολύ πιο ανταγωνιστικές.
– Και επιτέλους βάλαμε στα χαρτιά ένα δεκαετές σχέδιο ανάπτυξης του Τουρισμού – είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό- γύρω από το οποίο μπορούμε όλοι να συσπειρωθούμε και να στρωθούμε στη δουλειά.
Σε όλα τα επίπεδα καλλιεργήσαμε σχέσεις εμπιστοσύνης που απέφεραν συλλογικά αποτελέσματα.
Γιατί; Διότι μας ενώνει μια πεποίθηση. Ότι ο Πολιτισμός, ο Τουρισμός και ο Αθλητισμός, δεν αποτελούν μόνο ό,τι πιο πολύτιμο ανήκει στην ελληνική παράδοση αλλά συγχρόνως το εφαλτήριο της ανάπτυξης για να βγούμε από την κρίση. Και μαζί αυτό αποδείξαμε. Γύρω από αυτόν το στόχο συσπειρωθήκαμε και ως μέρος αυτής της κοινωνίας και ως πολιτική ηγεσία.
Με το Γιώργο Νικιτιάδη, τη Λίνα Μενδώνη, το Γιάννη Πυργιώτη, τον Πάνο Μπιτσαξή και την Ντίνα Μπέη.
Αλλά δεν θέλω να αφήσω απ’ έξω από αυτήν τη λίστα τον Τηλέμαχο Χυτήρη, την Άντζελα Γκερέκου, το Γιώργο Πουσαίο.
Μαζί με όλους αυτούς και τη στήριξη και συμπαράσταση των συνεργατών μας, χτίσαμε σχέσεις εμπιστοσύνης.
Και σήμερα καλωσορίσω στις δυνάμεις μας τον Πέτρο Αλιβιζάτο.
Μαζί του θα χτίσουμε μια τέτοια σχέση εμπιστοσύνης που να μπορέσουμε να συνεχίσουμε ασταμάτητα το έργο που ξεκινήσαμε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Αυτοί οι στόχοι δεν είναι απλά επιτεύγματα ενός υπουργού.
Είναι η δουλειά μιας ολόκληρης κοινωνίας που σήκωσε τα μανίκια με συγκεκριμένους στόχους και έφερε αποτελέσματα.
Μιας ολόκληρης κοινωνίας που δούλεψε συνεργατικά για το καλό όλων μας και έχτισε γερές σχέσεις εμπιστοσύνης.
Το είδος των σχέσεων που χρειάζονται για να προχωρήσουμε ενωμένοι και να βγούμε από την κρίση.
Και τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους.
Φέτος φέραμε τους περισσότερους τουρίστες στην ιστορία της χώρας μας.
Και το μεγαλύτερο εισόδημα.
Είμαστε σε πορεία για να σπάσουμε όλα τα ρεκόρ. Και στις αφίξεις και στις εισπράξεις και στην κρουαζιέρα.
Φέραμε 1,5% παραπάνω στο ΑΕΠ.
Και όλα αυτά τα κάναμε μειώνοντας τον προϋπολογισμό μας κατά 35% από τον προϋπολογισμό του 2009. Πείτε μου άλλους που έχουν φέρει τέτοια αποτελέσματα.
Σε δύο χρόνια μέσα δημιουργήσαμε από το Υπουργείο περισσότερο πλούτο από κάθε άλλη χρονιά στο μικρότερο κόστος από κάθε άλλη χρονιά.
Δεν είμαι απλά περήφανος για το έργο που έγινε αλλά και για κάθε έναν από αυτούς που συνεργάστηκα για να φέρουμε αυτά τα αποτελέσματα.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Προφανώς η συμφωνία με την Ευρώπη μας δίνει δυνατότητες.
Αν δεν την κεφαλαιοποιήσουμε όμως για να χτίσουμε την εμπιστοσύνη που χρειάζεται για να σταθούμε μια για πάντα στα πόδια μας θα έχουμε πράξει ένα μεγάλο έγκλημα.
Και για να το κάνουμε αυτό πρέπει να δημιουργήσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης και να συσπειρώσουμε την κοινωνία.
Σήμερα έχουμε μια νέα κυβέρνηση, η οποία ζητάει ψήφο εμπιστοσύνης.
Και θα λάβει ευρεία υποστήριξη.
Αλλά αυτό είναι μόνο το πρώτο βήμα.
Αυτή η ψήφος δεν αποτυπώνει ακόμη την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού στην Πολιτική.
Ούτε οι προχθεσινές δημοσκοπήσεις δεν την αποτυπώνουν.
Ούτε η εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του νέου Πρωθυπουργού.
Όπως είπε και ο ίδιος, δεν φτάνει ένας άνθρωπος όσο και αν είναι έτοιμος να σηκώσει το βάρος των δικών μας προσδοκιών. Πρέπει να συμβάλουμε όλοι.
Και σίγουρα το ότι συνυπάρχουμε στα υπουργεία με άλλα κόμματα δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι η κοινωνία συσπειρώθηκε και άρχισε να μας εμπιστεύεται.
Για αυτό και η ψήφος εμπιστοσύνης δεν μπορεί να είναι ψήφος εμπιστοσύνης σε πρόσωπα ούτε σε κυβερνητικά σχήματα, αλλά ψήφος εμπιστοσύνης σε πολιτικό περιεχόμενο.
Και το περιεχόμενο αυτό δεν είναι άλλο από την προετοιμασία της κοινωνίας να ζήσει και να ευημερήσει από τις δικές της και μόνο τις δικές της δυνάμεις.
Δυστυχώς η σημερινή κυβέρνηση χτίστηκε πάνω σε μια αντίφαση.
Ενώ η πραγματική της δύναμη είναι η δυνατότητά της να συνεχίσει και να επιταχύνει το έργο που έχει ήδη ξεκινήσει από την προηγούμενη κυβέρνηση, καλείται να χειριστεί κυρίως τα θέματα τα οποία αφορούν τους πιστωτές μας.
Δεν μπορούμε όμως και δεν πρέπει να κινηθούμε έτσι.
Αν μιλήσουμε στους πιστωτές μας και προσπαθούμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη τους και δεν μιλήσουμε στον ελληνικό λαό και να κερδίσουμε τη δική του, το έργο της κυβέρνησης αυτής θα παραμείνει λειψό.
Διότι αντί να χρησιμοποιήσει τη δύναμή της για να εμπνεύσει και να συσπειρώσει την κοινωνία, θα την εξαντλήσει για να την υποτάξει.
Και αυτό δεν θα μας το συγχωρέσει ποτέ η Ελλάδα.
Ελπίζω ότι η σημερινή ψήφος θα είναι ψήφος εμπιστοσύνης για το έργο που οφείλουμε να κάνουμε και όχι μόνο για αυτό που συμφωνήσαμε.
Σας ευχαριστώ.