-Δημοσιογράφος: Καλημέρα σας κ. υπουργέ

-Υπουργός: Καλημέρα σε εσάς και τους ακροατές σας.

-Δημοσιογράφος: Τελειώσαμε;

-Υπουργός: Από ποια άποψη;

-Δημοσιογράφος: Από την άποψη να τελειώνουμε με το σχηματισμό της κυβέρνησης για να πάμε παρακάτω.

-Υπουργός: Νομίζω ότι τώρα αρχίζουμε, γιατί η πορεία που έχουμε μπροστά μας αυτή τη στιγμή, η μόνη ελπίδα που έχει να προχωρήσει, είναι να τη στηρίξουμε όλοι μαζί.

-Δημοσιογράφος: Τώρα, εσείς για τα χαρακτηριστικά της και για το πρόσωπο του καινούργιου πρωθυπουργού, έχετε μία εικόνα;

-Υπουργός: Όχι, δεν έχω καθόλου εικόνα, ούτε θα έπρεπε, αυτά τα πράγματα τα επεξεργάζονται άνθρωποι οι οποίοι έχουν αυτό το ρόλο. Μάλιστα, θα σας έλεγα ότι εγώ μέχρι χθες ήμουν στο Λονδίνο γιατί γίνεται η μεγαλύτερη έκθεση τουρισμού και στην οποία η Ελλάδα δεν μπορούσε να λείψει, επειδή γίνονται πολιτικές διεργασίες εδώ. Εκπροσωπήσαμε την Ελλάδα νομίζω καλά, διασφαλίσαμε στον κόσμο ότι η πορεία μπροστά στηρίζεται από πολλές δυνάμεις και αυτό θα δώσει μία ηρεμία στα πράγματα και ότι αυτό ήταν απολύτως απαραίτητο για να διασφαλίσουμε για του χρόνου μια αναπτυξιακή χρονιά για τον τουρισμό.

-Δημοσιογράφος: Τώρα στα εσωτερικά κ. Γερουλάνο, ασφαλώς όλα αυτά είναι σημαντικά όμως υπάρχουν και μηνύματα για άλλα θέματα τα οποία αφορούν την καθημερινότητά μας η οποία συνεχίζεται θα τα πούμε στη συνέχεια.

-Υπουργός: Κύριε Παπαπαναγιώτου αυτά είναι τα πιο σημαντικά. Αν δεν εξασφαλίσουμε την ανάπτυξη όλα τα άλλα τα οποία κάνουμε είναι ασκήσεις επί χάρτου και πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση αυτή τη στιγμή. Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα αυτών των διεργασιών, να μην κατεβάσουμε τα μολύβια, να συνεχίσουμε να δουλεύουμε για να μπορέσουμε να πετύχουμε κάτι ο καθένας από το δικό του το ρόλο και από όπου κανείς καλείται να βοηθήσει.

-Δημοσιογράφος: Εσείς κ. Γερουλάνο πιστεύετε ότι αυτή η κυβέρνηση θα πρέπει να παραδώσει τη σκυτάλη στις 19 Φεβρουαρίου;

-Υπουργός: Ξέρετε, μία κυβέρνηση συνεργασίας, μπορεί να είναι ένα πολύ δυνατό σχήμα, μπορεί να είναι και κάτι πολύ αδύναμο. Εξαρτάται πάρα πολύ και από το ποιος είναι επικεφαλής, εξαρτάται όμως πάρα πολύ από το πόσο θα στηριχθεί από τα κόμματα, εξαρτάται από το πόσο θα στηριχτεί από την κοινωνία, εξαρτάται από τι ατζέντα θα έχει, γιατί εάν η ατζέντα ήταν τόσο περιορισμένη όσο ακούγαμε στο παρελθόν, είναι προφανές ότι όσο πιο γρήγορα τελειώσει τη θητείας της τόσο το καλύτερο. Αν η ατζέντα της είναι διευρυμένη έτσι ώστε να μπορεί να πάρει αποφάσεις για άλλα θέματα και δεν είναι μόνο αυτή η αυστηρή ατζέντα που ακούσαμε στην αρχή, τότε βεβαίως μακάρι να ζήσει πολύ περισσότερο και οι όποιες αποφάσεις της να στηριχθούν και από όσο περισσότερα κόμματα γίνεται. Θέλω να πω με αυτό, ότι ακόμα είμαστε στο πολύ πρώιμο στάδιο για να δούμε ποιο είναι το μέλλον μιας τέτοιας προσπάθειας.

-Δημοσιογράφος: Μάλιστα, αλλά δεν είναι στοιχείο συστατικό της αρχικής συμφωνίας πάνω στην οποία κατέληξαν Παπανδρέου – Σαμαράς παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας για να συγκροτηθεί αυτή η κυβέρνηση; Δηλαδή δεν είναι προϋπόθεση, ότι μέχρι τέλος πάντων τα τέλη Φεβρουαρίου θα έχει τελειώσει το έργο της;

-Υπουργός: Κύριε Παπαπαναγιώτου από την αρχή που ξεκίνησε η κρίση, το χειρότερο στο οποίο μπορεί να συμβάλλει κανείς και έχει γίνει από πάρα πολλές μεριές και από τον ελληνικό πολιτικό κόσμο και από τη δημοσιογραφία και από τους ξένους, είναι στην παραπληροφόρηση και στην αναπαραγωγή φημών. Δεν ξέρω ποιες είναι οι εσωτερικές κουβέντες, δεν ξέρω τις κουβέντες στις οποίες κατέληξαν.

-Δημοσιογράφος: Όχι, όχι με συγχωρείτε, αναφέρομαι στην ανακοίνωση που επισήμως εκδόθηκε μετά τη συνάντηση.

-Υπουργός: Η ανακοίνωση την οποία θα πρέπει να κρίνουμε πολιτικά κατά πόσο έχει μέλλον, είναι η ανακοίνωση που θα γίνει τώρα από τον πρωθυπουργό, από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, βεβαίως και από τον κ. Σαμαρά και όποιον ηγηθεί της νέας κυβέρνησης. Αυτοί είναι οι τέσσερις άνθρωποι αυτή τη στιγμή και μιλάμε από τώρα και πέρα, που θα μπορέσουν να δώσουν το στίγμα αυτής της προσπάθειας και για να μπορέσουμε να κρίνουμε και εμείς τη βιωσιμότητά της και πώς θα πορευτεί από εδώ και πέρα. Αυτό το οποίο εμείς πρέπει να κρατήσουμε για την ώρα, είναι ότι από όπου μας ζητηθεί, να προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε με κάθε τρόπο να μην συνεχιστεί αυτή η περίοδος ανασφάλειας.

-Δημοσιογράφος: Μάλιστα. Ο κ. Παπανδρέου θα πρέπει κατά τη γνώμη σας να παραμείνει πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε όλη αυτή την περίοδο;

-Υπουργός: Δεν έχω καμία αμφιβολία γι αυτό το πράγμα. Αυτή τη στιγμή κρίθηκε κάτι, έκανε μία προσωπική πιστεύω υπέρβαση για να προχωρήσουμε σε αυτή τη διαδικασία. Νομίζω ότι όσοι έλπιζαν ότι η λύτρωση αυτής της χώρας θα έρθει από το να επιτεθούν στο Γιώργο Παπανδρέου, θα διαπιστώσουν πάρα πολύ γρήγορα, ότι ο κ. Παπανδρέου είναι από τους ανθρώπους που έχει συμβάλλει με κάθε τρόπο για να γυρίσει αυτό το κλίμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

-Δημοσιογράφος: Έκανε και πάρα πολύ μεγάλα λάθη κ. Γερουλάνο, πάρα πολύ μεγάλα λάθη.

-Υπουργός: Κύριε Παπαπαναγιώτου, αν κάνουμε αυτή την κουβέντα, θα πρέπει κάποια στιγμή να κρίνουμε αυτά τα οποία ήρθαν και άλλαξαν στον τόπο μας αυτά τα δύο χρόνια και τα λάθη τα οποία έγιναν. Το να προσπαθεί ο καθένας να βγάλει τα σωθικά του, επικεντρώνοντας είτε στο ένα, είτε στο άλλο, πιστεύω ότι κάνει λάθος. Αυτό όμως το οποίο είναι σίγουρο, είναι ότι στην πολιτική οι ανθρωποθυσίες μπορεί να δώσουν μία ανάσα, αλλά σίγουρα δεν λύνουν τα προβλήματα. Τα προβλήματα είναι πάλι μπροστά μας και τα προβλήματα δεν θα λυθούν πάλι από έναν άνθρωπο. Αν πιστεύουμε εμείς ότι επειδή βάζουμε έναν άλλο πρωθυπουργό, αυτός τώρα θα λύσει όλα τα προβλήματα είτε τον λένε Α, είτε Β, είτε Γ…

-Δημοσιογράφος: Όχι. Ξέρετε μερικές φορές …δεν είναι εκεί ….δεν είναι αποτέλεσμα ενός ανθρώπου…

-Υπουργός: Και η προηγούμενη κυβέρνηση θα μπορούσε να στηριχθεί από όλα τα κόμματα, δεν έχει αλλάξει ουσιαστικά κάτι που να δικαιολογεί γιατί τώρα η Ν.Δ. αποφασίζει να στηρίξει. Αν λοιπόν η Ν.Δ. είχε στηρίξει και την προηγούμενη κυβέρνηση, θα είχαμε προχωρήσει πολύ πιο αποτελεσματικά, πολύ πιο γρήγορα για να φτάσουμε σε ένα καλό αποτέλεσμα έστω και τώρα.

-Δημοσιογράφος: Κύριε Γερουλάνο, μισό λεπτάκι, απλώς δείχνετε να αγνοείτε παντελώς τον ρόλο που έπαιξε η πρόταση για το δημοψήφισμα και το τι έγινε στις Κάννες και μετά όλες οι επόμενες μέρες στην Ευρώπη και στις αγορές. Αυτό δείχνει την αγωνία…

-Υπουργός: Το γνωρίζω πάρα πολύ καλά…

-Δημοσιογράφος: Το ξέρω ότι το ξέρετε.

-Υπουργός: Το ξέρω πάρα πολύ καλά το τι έπαιξε το δημοψήφισμα και μια μέρα θα κριθεί το δημοψήφισμα γι αυτό που πραγματικά είναι. Καταλαβαίνω ότι αυτή τη στιγμή δημιούργησε ανασφάλειες, είμαι από αυτούς που μίλησε και επισήμανε το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή μια τέτοια πρόταση παίζει σε μια εύθραυστη κοινωνία. Σαν αρχή όμως το δημοψήφισμα δεν το συζητάω, είναι κάτι το οποίο θα δείτε ότι μία μέρα αυτός ο λαός θα το αγκαλιάσει με πολύ διαφορετικό τρόπο από ότι το είδε σήμερα.

-Δημοσιογράφος: Δεν μιλάμε γενικώς για την έννοια τους δημοψηφίσματος, μιλάμε για το συγκεκριμένο δημοψήφισμα τη συγκεκριμένη στιγμή κ. Γερουλάνο.

-Υπουργός: Επιμένω όμως σε αυτό ό,τι και αν μετρήσετε στα λάθη, αυτό το οποίο τώρα δίνει προοπτική στην χώρα μας είναι η μεγάλη συμφωνία που έγινε στην Ευρώπη. Δεν θα είχαμε τη δυνατότητα να μιλάμε για το μέλλον μας, αν δεν είχαμε πετύχει αυτό. Λοιπόν, τίποτα δεν μπορεί να μηδενίσει το έργο το οποίο έχει γίνει μέχρι σήμερα. Και έστω και αυτή την ώρα χαίρομαι που η Ν.Δ. γύρισε από εκεί που έλεγε ότι είναι επικίνδυνο, ότι πουλιόμαστε στους Ευρωπαίους και όλες αυτές τις μεγαλοστομίες τις οποίες είχανε πει στο παρελθόν, χαίρομαι που έρχονται τώρα και λένε εντάξει, δεν τον εννοούσαμε και απολύτως και ότι τώρα θα έρθουμε να το στηρίξουμε αυτό το πράγμα. Αυτό και μόνο σας δείχνει και για μένα δικαιώνει την προσπάθεια που έχει γίνει τους προηγούμενους μήνες.

-Δημοσιογράφος: Έστω και αν το κόστος εκτιμάται και αποτιμάται σε όλα τα επίπεδα ως πάρα πολύ μεγάλο για τη χώρα έτσι; Δηλαδή ο διασυρμός που υπέστη η στις Κάννες η χώρα…

-Υπουργός: Το κόστος της συμφωνίας εννοείτε;

-Δημοσιογράφος: Του χειρισμού αυτού.

-Υπουργός: Θέλετε νε επικεντρωθούμε στο χειρισμό, ή θέλετε να επικεντρωθούμε στη συμφωνία γιατί θα ξεχάσουμε τα μεγάλα και τα μικρά κ. Παπαπαναγιώτου.

-Δημοσιογράφος: Εντάξει έχετε δίκιο ότι ο καθένας επικεντρώνει εκεί που θέλει, αλλά δεν μπορεί να αγνοήσει κανείς ότι δρομολογήθηκαν μία σειρά εξελίξεις, μετά από μια συγκεκριμένη πολιτική πράξη κ. Γερουλάνο, αυτό είναι το θέμα.

-Υπουργός: Πιστεύω ότι η πολιτική αυτή πράξη θα είχε εντελώς διαφορετικές επιπτώσεις, αν θέλετε την έποψή μου γι αυτό, εάν οι εντάσεις στην κοινωνία μας δεν ήταν αυτές που ήταν, με βάση τη διαχείριση της κρίσης.

-Δημοσιογράφος: Μάλιστα.

-Υπουργός: Συμφωνείτε σε αυτό, ή όχι.

-Δημοσιογράφος: Και ναι και όχι, γιατί είναι μία αρκετά σύνθετη συζήτηση.

-Υπουργός: Συμφωνώ απολύτως, αλλά γι αυτό και θέλει πολύ μεγαλύτερη νηφαλιότητα όταν κοιτάμε μπροστά πως θα πορευτούμε, γιατί το τι έγινε στο παρελθόν, μπορούμε να το κοιτάμε ο καθένας από τη δική του τη σκοπιά . Αυτό το οποίο σας διαβεβαιώνω είναι όμως, ότι εάν αυτή τη στιγμή αυτά τα οποία έχουν αποφασιστεί δεν στηριχτούν από όλους μας, δεν συζητηθούν σοβαρά να εξειδικευτούν με το σωστό τρόπο, δεν λέω να μην συζητηθούν, αλλά μετά να στηριχτούν από όλους, τότε σας διαβεβαιώνω ότι σε 6 μήνες από τώρα θα είμαστε ακριβώς στο ίδιο σημείο αν όχι και πιο πίσω.

-Δημοσιογράφος: Ίδωμεν. Σας ευχαριστώ πολύ γι αυτή τη συζήτηση κ. Γερουλάνο να είστε καλά.

-Υπουργός: Και εγώ ευχαριστώ.