Συνέντευξη στο Ρ/Σ REAL fm και την εκπομπή του δημοσιογράφου Νίκου Χατζηνικολάου
-Δημοσιογράφος: Καλημέρα σας κ. υπουργέ -Υπουργός: Καλή σας ημέρα -Δημοσιογράφος: Θέλω να ξεκινήσω τη συζήτησή μας ρωτώντας αν έχετε την αίσθηση, ότι η χώρα βρίσκεται ξανά μπροστά στον κίνδυνο της χρεοκοπίας και το λέω με την έννοια, ότι εισπράττουμε μηνύματα για άλλη μια φορά, ότι η τρόικα που επέστρεψε δεν μπορεί να ενημερωθεί, δεν παίρνει […]
-Δημοσιογράφος: Καλημέρα σας κ. υπουργέ
-Υπουργός: Καλή σας ημέρα
-Δημοσιογράφος: Θέλω να ξεκινήσω τη συζήτησή μας ρωτώντας αν έχετε την αίσθηση, ότι η χώρα βρίσκεται ξανά μπροστά στον κίνδυνο της χρεοκοπίας και το λέω με την έννοια, ότι εισπράττουμε μηνύματα για άλλη μια φορά, ότι η τρόικα που επέστρεψε δεν μπορεί να ενημερωθεί, δεν παίρνει στοιχεία, διότι υπάρχει κατάληψη στα υπουργεία, το κλίμα είναι βαρύ, εισπράττουμε μηνύματα, ότι η υπόλοιπη Ευρώπη μας βλέπει πλέον με μισό μάτι.
-Υπουργός: Δεν είναι αλήθεια αυτό. Εγώ θα συμφωνήσω μαζί σας, ότι είναι βαρύ το κλίμα, διότι είναι πάρα πολύ δύσκολη η κατάσταση και ότι τα πράγματα βαίνουν από μέρα σε μέρα. Αλλά εγώ δεν νομίζω ότι βρισκόμαστε κοντά στην χρεοκοπία, διότι τα σημάδια τα οποία βλέπουμε, είναι ότι από όλες τις μεριές γίνεται μία υπέρμετρη προσπάθεια αυτό να αποφευχθεί και να μπουν τα πράγματα μέσα σε μια ρότα, πράγμα το οποίο όπως γνωρίζετε, αυτό το δίμηνο είναι πάρα πολύ κρίσιμο.
-Δημοσιογράφος: Αισθανόμαστε οι πολίτες όμως, ότι για άλλη μια φορά καλούνται να πληρώσουν η μεσαία και χαμηλή εισοδηματική τάξη ουσιαστικά για να αναπληρωθούν, τα λάθη και τα κενά και οι αβελτηρίες και οι καθυστερήσεις της κυβερνητικής πολιτικής. Ότι δηλαδή δεν κατάφερε η κυβέρνηση να ενεργοποιήσει ούτε τον πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής με επιτυχία, ούτε να λειτουργήσει ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός, όπως θα έπρεπε να έχει λειτουργήσει, ούτε να βρει τα ισοδύναμα για να απαλλάξει τα πολύ χαμηλά εισοδήματα από επιβαρύνσεις και καλούμαστε στο γόνατο, την τελευταία στιγμή, με πρόχειρα μέτρα, με μέτρα που αλλάζουν κάθε μέρα, να καλύψουμε τα κενά, να μπαλώσουμε τις «τρύπες» της κυβερνητικής πολιτικής.
-Υπουργός: Δεν νομίζω ότι κανείς εδώ θα προσπαθήσει να ωραιοποιήσει την κατάσταση. Βεβαίως έχουμε καθυστερήσεις και βεβαίως έχουμε πράγματα τα οποία θα μπορούσαν να έχουν γίνει και γρηγορότερα και καλύτερα. Εδώ όμως συντελούν δύο πράγματα, τα οποία μην τα βγάζουμε εντελώς από την εξίσωση και το πρώτο είναι, ότι έχουμε μία διεθνή κατάσταση η οποία αλλάζει καθημερινά. Ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι τη μία εβδομάδα η Ε.Ε. παίρνει μία πάρα πολύ γενναία απόφαση και την άλλη εβδομάδα απαξιώνει η ίδια τις δικές της αποφάσεις. Έχουμε κοινοβούλια τα οποία συνέχεια πρέπει να πάρουνε τις δικές τους αποφάσεις, να πιέσουν από τη δική τους τη μεριά ο καθένας τα δικά του θέματα, είναι μία κατάσταση πάρα πολύ δυσχερής μέσα στην οποία να καταφέρει να ανακάμψει η ελληνική οικονομία. Αυτό είναι το ένα κομμάτι. Το δεύτερο είναι…
-Δημοσιογράφος: Το ερώτημα είναι, όταν θα ανακάμψει, αν θα ζούμε οι υπόλοιποι.
-Υπουργός: Ένα λεπτό, γιατί αυτό που θέτετε είναι πολύ μεγάλο θέμα και δεν θέλω να το περάσω έτσι, αλλά η δεύτερη παράμετρος την οποία δεν πρέπει να ξεχνάμε, είναι ότι λειτουργούσαν οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί μέχρι χθες; Ή ότι μπορείς να πατήσεις ξαφνικά ένα κουμπί και να λειτουργήσουν; Ξέρετε πάρα πολύ καλά γιατί δεν λειτουργούν αυτοί οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί και τα ξέρουμε όλοι μας. Λοιπόν, προφανώς όταν η τρόικα απαρτίζεται από πολλές χώρες οι οποίες έχουν ένα φοροεισπρακτικό μηχανισμό ο οποίος λειτουργεί, τους παίρνει λίγο καιρό να καταλάβουν ότι και εδώ πρέπει να γίνει μία πολύ μεγάλη δουλειά υποδομής μέχρις ότου να μπορέσει να ανταπεξέλθει στο έργο που έχει. Τώρα για το δεύτερο που είπατε, προφανώς είναι τα μέτρα αυτά πάρα πολύ δύσκολα και πάρα πολύ επίπονα. Αλλά έχουμε να διορθώσουμε πράγματα τα οποία είναι τραγικά. Δηλαδή, δείτε ας πούμε στο ΙΚΑ, σε ένα μήνα κάνανε 40.000.000 ευρώ μείωση των δαπανών τους. Αν τα είχαμε κάνει αυτά λίγο νωρίτερα και δεν εννοώ μόνο στη δική μας κυβέρνηση, εννοώ και στις προηγούμενες, δεν θα είχαμε φθάσει σε σημείο να συζητάμε αυτά τα επαχθή μέτρα τα οποία έχουμε να κάνουμε. Δεν ξεκίνησαν όλα τα προβλήματα πριν από 2 χρόνια και μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια τα λύνουμε, εδώ μιλάμε για πράγματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε από πολύ καιρό και θα σας πω για παράδειγμα στο υπουργείο. Στο υπουργείο το δικό μας που το έχω και πρόχειρο σαν παράδειγμα, έχουμε κάνει μία μείωση της τάξεως σχεδόν του 25% του προϋπολογισμού μας και θα σας έλεγα, πλην κάποιων μικρών μουσείων τα οποία με λύπη δεν έχουμε ανοίξει, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα την οποία ζούμε, κατά τα άλλα έχουμε συνεχίσει να δουλεύουμε και να παράγουμε το έργο το οποίο παρήγαμε πριν, για να μην σας πω και καλύτερο. Λοιπόν, φαίνεται ότι πολλά μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί, αν είχαν ξεκινήσει λίγο νωρίτερα και δεν εννοώ 2 χρόνια, εννοώ 4-5-10, για να μην λέτε, ότι το βάζω μόνο σε ένα πλαίσιο κομματικό.
-Δημοσιογράφος: Πάντως και εσείς, αργήσατε να συνειδητοποιήσετε την κατάσταση. Σας πήρε 6-7 μήνες στην αρχή, αλλά εν πάση περιπτώσει, δεν θέλω να γυρίσουμε πίσω, νομίζω δεν έχει νόημα.
-Υπουργός: Θα συμφωνήσω ότι μας πήρε καιρό, να καταλάβουμε το μέγεθος της κατάστασης. Το ότι τα πράγματα ήταν δύσκολα, ήταν από την πρώτη στιγμή ορατό. Όσο περνούσε ο χρόνος όμως, τα πράγματα γινόντουσαν πάρα πολύ χειρότερα και βεβαίως έπρεπε να παρθούν καινούργια μέτρα, για να αντιμετωπιστούν αυτά, συν την αυξημένη ύφεση η οποία έχει προκαλέσει φρενάρισμα της οικονομίας.
-Δημοσιογράφος: Τώρα όμως, υπάρχει και η αίσθηση στον κόσμο κ. υπουργέ και θέλω να δω, αν και σε αυτό θα είστε ειλικρινής, όπως στα προηγούμενα, ότι αυτή η κυβέρνηση, δεν επιδεικνύει υψηλό βαθμό αποτελεσματικότητας. Ότι πολύ συχνά συγκρούονται υπουργοί μεταξύ τους, σας αναφέρω τελευταία παραδείγματα Ραγκούσης-Ρέπας, χθεσινομεσημεριανό παράδειγμα αυτό που ανέφερα πριν, με το δελτίο Τύπου του υπουργείου Οικονομικών, που αποκαλύπτει την τριβή, ανάμεσα στον υπουργό και στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, τον κ. Πάγκαλο να βγαίνει και να λέει, ότι δεν έχει να πληρώσει την έκτακτη εισφορά για τα ακίνητα. Θέλω να πω μία εικόνα της κυβέρνησης, που δεν δίνει την αίσθηση στους πολίτες της σιγουριάς, της ασφάλειας, ότι κάποιος κρατά γερά το τιμόνι.
-Υπουργός: Να ξεκαθαρίσω, μάλλον για να είμαι και απόλυτα ειλικρινής μαζί σας, να τα δούμε τα δύο πράγματα διαφορετικά. Και από την μία πλευρά είναι αυτό που λέτε. Βεβαίως υπάρχουν τριβές, κανείς δεν το αρνείται αυτό το πράγμα. Βεβαίως υπάρχουν διαφωνίες, βεβαίως υπάρχουν σημεία στα οποία τα πράγματα θα κωλύσουν. Δεν υπάρχει αμφιβολία σε αυτό, ειδικά όταν είσαι μία κυβέρνηση η οποία έρχεται να πάρει μέτρα τα οποία δεν τα έχει πάρει κανένας εδώ και 40 χρόνια, προφανώς θα υπάρχουν διαφωνίες, για το πιο είναι πιο δίκαιο, τι είναι πιο σωστό, τι είναι πιο αποτελεσματικό κ.λπ. και αυτό έχει μία λογική σε μία δημοκρατία. Αυτό που θα με ανησυχούσε πολύ περισσότερο, είναι να βγαίνουμε ο καθένας με ένα δόγμα και να λέμε ότι: Αυτό είναι και φάτε το και δεν υπάρχει συζήτηση πάνω στο θέμα. Αντίθετα, εγώ πιστεύω, ότι όταν προσπαθείς να βρεις την καλύτερη λύση, θα υπάρχουν και διαφωνίες και τριβές. Τώρα, σε ότι αφορά την σιγουριά που λέτε, προφανώς ένα τέτοιο κλίμα, η σιγουριά, είναι ένα πάρα πολύ δύσκολο να εδραιωθεί και να…
-Δημοσιογράφος: Θέλω να σας πω, ότι μόνο τις τελευταίες εβδομάδες, έχουμε πάλι, την παλαιά εκείνη τάση, να φεύγουν οι καταθέσεις από τις τράπεζες στον ίδιο βαθμό, στον ίδιο ρυθμό. Αυτό είναι ενδεικτικό, πολιτικής ανασφάλειας κατά τη γνώμη μου.
-Υπουργός: Δεν θα διαφωνήσω καθόλου μαζί σας. Η πολιτική όμως αυτή ανασφάλεια, όπως και αν τη δει κανείς, περιγράφεται όχι μόνο μέσα στο μικρόκοσμο της Αθήνας, αλλά μέσα σε ένα πλαίσιο, το οποίο είναι πάρα πολύ μεγαλύτερο από αυτό. Δείτε μόνο, τη στάση των ευρωπαίων εταίρων μας, απέναντι στην Ελλάδα. Τη μία μέρα ακούει κανείς τραγελαφικά πράγματα για το ότι, αφήστε τους Έλληνες, τι μας ενδιαφέρουν, αυτοί πίνουν μόνο ούζα και χορεύουν στις παραλίες και από την άλλη, έχεις μία γερμανική βουλή, η οποία 500 προς 80, έρχεται και λέει, ότι όχι δεν θα αφήσουμε το ευρώ να διαλυθεί, θα το ψηφίσουμε. Την άλλη εβδομάδα πάλι βγαίνει κάποιος ευρωκράτης και λέει την παρόλα του και τρέχουν να μαζέψουν τις αγορές. Το πλαίσιο μέσα στο οποίο προσπαθούμε να οικοδομήσουμε αυτή την οικονομία, είναι πάρα-πάρα πολύ ρευστό. Είναι ήδη τεράστιο το έργο που έχουμε μπροστά μας, αλλά έχουμε να το αντιμετωπίσουμε μέσα σε μία κατάσταση ανασφάλειας, που θα την περιέγραφα από έξω προς τα μέσα και εκεί θα ήθελα να σας πω το εξής: Το έργο το οποίο έχει κάνει ο πρωθυπουργός, να βγαίνει έξω να πείσει την Ε.Ε., πρώτον ότι πρέπει να στηρίξει το ευρώ, δεύτερον για να στηρίξει το ευρώ, πρέπει να στηρίξει τις αδύναμες οικονομίες και τρίτον ότι για να το κάνει πρέπει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη, για μια χώρα η οποία μέχρι πρότινος αμφισβητείτο η αξιοπιστία της, πρέπει να παραδεχτείτε ότι είναι ένα τεράστιο κατόρθωμα.
-Δημοσιογράφος: Τώρα, πολλοί λένε ότι με δεδομένο, ότι η προεκλογική ατζέντα του ΠΑΣΟΚ είχε το «Λεφτά υπάρχουν» και με δεδομένο ότι καταρρέει η απήχησή του, η τελευταία δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στο MEGA, το φέρνει στο 15%, ιστορικό χαμηλό για το ΠΑΣΟΚ, μόλις 5 μονάδες πάνω από το ΚΚΕ, αναρωτιούνται, μήπως η λύση, είναι να υπάρξει λαϊκή εντολή. Να υπάρξουν εκλογές, να υπάρξει νέος πολιτικός χάρτης και σημειώνουν, ότι η κυβέρνηση αυτή, δεν έχει πια τη λαϊκή νομιμοποίηση, ιδίως μάλιστα για να παίρνει τόσο σκληρά μέτρα. Τι λέτε;
-Υπουργός: Ξέρετε πολύ καλά, ότι μία δημοσκόπηση, μπορεί να διαβαστεί με πολλούς τρόπους. Εγώ, αυτό το οποίο υπογραμμίζω, είναι ότι μέσα σε αυτό το πλαίσιο κανείς δεν θέλει εκλογές. Τι σημαίνει αυτό, σημαίνει ότι είναι εμπιστοσύνη προς την κυβέρνηση, σημαίνει κάτι άλλο; Αυτό το οποίο βλέπουμε, είναι ότι ο κόσμος, παρότι αντιδρά στα μέτρα και λογικό είναι, την ίδια ώρα όμως, ξέρει ότι αυτό είναι ένα πάρα πολύ πικρό χάπι το οποίο η χώρα μας πρέπει να το πάρει κάποια στιγμή και εφόσον μία κυβέρνηση έχει πάρει την απόφαση να προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση, δεν υπάρχει λόγος αυτή τη στιγμή, στη μέση του ποταμού να αλλάξουμε άλογο. Τώρα, μία εκλογική αναμέτρηση , η οποία θα έβγαζε μία αδύναμη κυβέρνηση η οποία θα παλινωδούσε μεταξύ κομμάτων, διαπραγματεύσεων, ξέρετε τι λένε: Ότι μία καμήλα, είναι ένα άλογο φτιαγμένο από επιτροπή. Αυτό θα είναι το αποτέλεσμα, μίας εκλογικής αναμέτρησης, όπου όλα θα είναι προϊόν διαπραγμάτευσης. Δεν είναι αυτός ο σκοπός αυτή τη στιγμή. Αυτή τη στιγμή, θέλει αποφασιστικότητα, πάρα-πάρα πολύ συγκεκριμένες κινήσεις, να εκπέμπουμε και προς τον ελληνικό λαό και προς τα έξω, ότι τα πράγματα πορεύονται προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση, να πετύχουμε τα πρωτογενή πλεονάσματα και πάνω εκεί να κτίσουμε τις όποιες επόμενές μας κινήσεις. Πάνω δηλαδή στην αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας, να πάμε μετά και να πούμε, ότι εδώ που φθάσαμε είναι το σημείο Α από το οποίο ξεκινούμε οποιεσδήποτε επόμενες κινήσεις. Αυτό δεν πρόκειται να επιτευχθεί ποτέ, αν καθόμαστε και συζητάμε και αναλογιζόμαστε ο καθένας, πως θα μειώσει την αλλοίωση των αποτελεσμάτων του για το δικό του κόμμα.
-Δημοσιογράφος: Κύριε υπουργέ, ένας φίλος ακροατής μου στέλνει το μήνυμα: Πες στον κ. Γερουλάνο, ότι οι καταθέσεις φεύγουν, γιατί δεν υπάρχει πολιτική αξιοπιστία. Όλοι φοβούνται, ότι μετά τα ακίνητα, η κυβέρνηση θα βάλει χέρι και στις καταθέσεις.
-Υπουργός: Σας είπα, εγώ μπορώ να καταλάβω την οποιαδήποτε κριτική γύρω από αυτό το θέμα, αλλά πιστεύω ότι οι καταθέσεις από την Ελλάδα, φεύγουν και για πάρα πολλούς άλλους λόγους, τους οποίους περιέγραψα πριν. Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω, είναι ότι με την ίδια λογική, προχθές ήμουνα στην Αίγυπτο και στην Αίγυπτο, μου λέγανε ότι θέλουν να έρθουν να επενδύσουν στην Ελλάδα, ακριβώς επειδή θέλουν να έχουν και ένα αποκούμπι στην Ευρώπη, οι επενδυτές οι οποίοι είναι δραστηριοποιημένοι σε ξενοδοχεία και σε τουριστικές μονάδες, θέλουν να επενδύσουν και στην Ελλάδα. Περιμένουν να δούνε τη σωστή στιγμή που τα πράγματα θα σταθεροποιηθούν και αυτό το οποίο μου λέγανε δεν είναι πότε θα δείξει η ελληνική κυβέρνηση αποφασιστικότητα, αυτό που μου λέγανε είναι, πότε θα δείξει η Ε.Ε. την αποφασιστικότητα να στηρίξει το ευρώ. Αυτό περίμεναν για να έρθουν να επενδύσουν στην Ελλάδα και όχι το θέμα της κυβερνητικής αξιοπιστίας.
-Δημοσιογράφος: Τώρα να κλείσουμε με κάτι ευχάριστο, κάτι θετικό. Έχουμε τελικό αποτέλεσμα της φετινής θερινής περιόδου στον τουρισμό;
-Υπουργός: Τελικό αποτέλεσμα δεν θα έχουμε μέχρι το τέλος του χρόνου, γιατί έχει αρχίσει να διευρύνεται η τουριστική περίοδος και ακόμα έρχονται επισκέπτες στην Ελλάδα. Χαίρομαι διότι, όταν γύρισα από την Αίγυπτο, στο αεροπλάνο μου το μισό και πάνω ήταν γεμάτο από Κινέζους τουρίστες και γι΄ αυτό έχουμε ξεκινήσει συνεργασίες με την Τουρκία, το Ισραήλ και την Αίγυπτο και ελπίζω και με την Ιταλία για να φέρνουμε από μακρινούς προορισμούς τουρίστες στην Ελλάδα. Αλλά αυτό το οποίο μπορώ να σας πω, το οποίο περιμένουμε λίγο να δούμε είναι ότι την άλλη εβδομάδα θα διεκδικήσουμε την προεδρία της Ευρώπης στα Ηνωμένα Έθνη στα θέματα τουρισμού και ελπίζω να το κερδίσουμε.
-Δημοσιογράφος: Σας ευχαριστώ κ. υπουργέ, καλημέρα.
-Υπουργός: Και εγώ σας ευχαριστώ, καλημέρα.