Συνέντευξη στην εφημερίδα BLIC Βελιγραδίου
Μόνο από τη Σερβία φέτος το καλοκαίρι φέτος έφτασαν για διακοπές 70% περισσότεροι Σέρβοι σε σχέση με την περασμένη χρονιά. Αυτό που είναι διαφορετικό σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, είναι ότι οι Σέρβοι δεν περιορίζονται σε συγκεκριμένες περιοχές της Ελλάδας, τις οποίες κατά παράδοση επισκέπτονται. Σε αντίθεση με τουρίστες άλλων χωρών, οι επισκέπτες από […]
Μόνο από τη Σερβία φέτος το καλοκαίρι φέτος έφτασαν για διακοπές 70% περισσότεροι Σέρβοι σε σχέση με την περασμένη χρονιά. Αυτό που είναι διαφορετικό σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, είναι ότι οι Σέρβοι δεν περιορίζονται σε συγκεκριμένες περιοχές της Ελλάδας, τις οποίες κατά παράδοση επισκέπτονται. Σε αντίθεση με τουρίστες άλλων χωρών, οι επισκέπτες από τη Σερβία πηγαίνουν πλέον σε πολλά μέρη διότι φθάνουν στην Ελλάδα με αυτοκίνητα και ταξιδεύουν σε όλη την χώρα, δήλωσε σε συν/ξή του με τη BLIC ο έλληνας ΥΠΠΟ Παύλος Γερουλάνος. Πρόσθεσε δε ότι φέτος αυξήθηκε ο αριθμός των επισκεπτών από την Τουρκία κατά περίπου 180%, από το Ισραήλ κατά 120%, από τη Ρωσία κατά 90% και κατά 70% από τη Σερβία. Κατά παράδοση οι ελκυστικότεροι προορισμοί παραμένουν η Κρήτη, η Κέρκυρα, η Δωδεκάνησος και η Χαλκιδική.
Παρά την οικονομική κρίση, τις διαδηλώσεις, τους αποκλεισμούς λιμανιών, αεροδρομίων και συνοριακών διαβάσεων, η Ελλάδα καταγράφει επιτυχή τουριστική σεζόν. Φέτος έχουμε κατά 15% περισσότερους επισκέπτες περίπου σε σχέση με το περασμένο καλοκαίρι, γεγονός που παρά τις δυσκολίες μας επανέφερε στον τουριστικό χάρτη του κόσμου. Η περασμένη χρονιά τελείωσε με σημαντικές απώλειες διότι σημειώθηκε μεγάλη μείωση από δύο μεγάλες αγορές, της Αγγλίας και της Γερμανίας. Προκειμένου να αναπληρώσουμε τις απώλειες απευθυνθήκαμε σε νέες αγορές, δηλαδή Ρωσία, Τουρκία, Ισραήλ, Σερβία και η πολιτική αυτή απέφερε αποτελέσματα.
Δημοσιογράφος: Περάσατε μια δύσκολη χρονιά. Αναμένατε μια τόσο επιτυχημένη σεζόν;
Υπουργός: Μια τόσο μεγάλη ανάπτυξη δεν την αναμέναμε. Αυτό όμως αποδεικνύει ότι η Ελλάδα έχει μεγάλο δυναμικό το οποίο, δυστυχώς, τα προηγούμενα χρόνια δεν καταφέραμε να αξιοποιήσουμε. Είχαμε κάνει κάποιες διαφημιστικές εκστρατείες, οι οποίες δεν τελεσφόρησαν. Σήμερα, συνεργαζόμαστε στενά με εταίρους μας και κάθε επιμέρους αγορά την προσεγγίζουμε με ιδιαίτερη στρατηγική. Όπως αποδείχθηκε ήταν σωστή επιλογή. Διευκολύναμε την έκδοση θεωρήσεων για τις χώρες στις οποίες ισχύει το καθεστώς θεωρήσεων και επίσης μειώσαμε τη φορολογία κατά 50%. Οι ξενοδόχοι ομοίως προσαρμόστηκαν στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης και μείωσαν τις τιμές τους.
Δημοσιογράφος: Τι κέρδη είχε η Ελλάδα από τον τουρισμός φέτος;
Υπουργός: Από τον τουρισμό έχουμε άμεσα και έμμεσα έσοδα τα οποία εκπροσωπούν γύρω στο 15%-18% του ΑΕΠ. Συνιστούν πραγματικά σημαντικό τμήμα της ελληνικής οικονομίας και πρόθεσή μας είναι το τμήμα αυτό να το αυξήσουμε. Ο στόχος είναι στα επόμενα 10χρόνια να αναδειχθεί η Ελλάδα μεταξύ των 10 πιο ελκυστικών τουριστικών προορισμών στον κόσμο. Τα έσοδα του τουρισμού αυτή τη στιγμή είναι για εμάς πολύ σημαντικά. Όπως ξέρετε, η οικονομική κρίση επέβαλε τη μείωση των δημοσίων δαπανών και το ΑΕΠ της χώρας είναι αρνητικό, συνεπώς η αύξηση αυτή στον τουρισμό μετριάζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε.
Δημοσιογράφος: Πώς βίωσε ο τομέας του τουρισμού αυτή την κρίση;
Υπουργός: Αν συγκρίνετε με τους υπόλοιπους τομείς, ο ξενοδοχειακός σημείωσε τα μικρότερα ποσοστά ανεργίας. Η Αθήνα, ωστόσο, αποτελεί εξαίρεση, διότι επλήγη πολύ έντονα από την κρίση και εμείς σήμερα προσπαθούμε με επιπρόσθετες επενδύσεις να σηκώσουμε την πόλη στα πόδια της. Πιστεύω ότι σε αυτή την προσπάθεια θα μας βοηθήσει η ανάδειξη της ως προορισμού city break, η οποία θα αναπτυχθεί την επόμενη χρονιά. Έχουμε εξαιρετικές εμπειρίες από πέρυσι στην Θεσσαλονίκη, χάρη στο city break είχαμε επισκέπτες από το Ισραήλ, την Τουρκία και τη Σερβία, και μετά από αυτό σημειώνουμε σταθερή αύξηση των επισκεπτών, σε αντίθεση με την Αθήνα.
Δημοσιογράφος: Πόσο θα μπορούσε η νέα κρίση της ευρωζώνης να εντείνει τα προβλήματά σας;
Υπουργός: Δεδομένου ότι η Ελλάδα εισήλθε πρώτη στην κρίση, πιστεύω ότι θα είναι η πρώτη που θα εξέλθει από αυτήν. Η πραγματικότητα είναι ότι ξεκινήσαμε ένα πολύ επιθετικό πρόγραμμα εξυγίανσης της οικονομίας, και ήδη σημειώνουμε αποτελέσματα. Αυτό, όμως, που είναι για εμάς σημαντικό είναι ότι καταφέραμε να υλοποιήσουμε ριζικές αλλαγές, χωρίς τις οποίες δεν θα μπορούσαμε να υπολογίζουμε στην προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, οι οποίες είναι σημαντικές για την ανάπτυξη κάθε χώρας. Εξαλείφουμε τη γραφειοκρατία και αφαιρούμε τα εμπόδια που υπήρχαν και νομίζω ότι η Ελλάδα ήδη από το φετινό χειμώνα θα αναδειχθεί σε ενδιαφέρουσα χώρα για επενδυτές. Αναμένουμε την εκδήλωση ενδιαφέροντος πρωτίστως από τα Βαλκάνια, τη Ρωσία και το Ισραήλ. Πιστεύω ότι αυτοί είναι οι πιο επιθετικοί επενδυτές και ότι αυτοί θα είναι οι πρώτοι που θα έρθουν να επενδύσουν στη χώρα μας.
Δημοσιογράφος: Είναι αυτό κάτι ρεαλιστικά αναμενόμενο σε συνθήκες κρίσης;
Υπουργός: Είδαμε ότι ακόμα και στις χειρότερες κρίσεις πραγματοποιούνται επενδύσεις εκεί που υπάρχει δυναμικό και ευκαιρίες για κερδοφορία. Το ερώτημα είναι μόνο εάν η Ελλάδα θα καταφέρει να μετασχηματισθεί σε καλή ευκαιρία για επενδύσεις. Το υπουργείο μου θα αποτελέσει κρίσιμο παράγοντα σε αυτό τον τομέα και στοχεύουμε στην προσέλκυση μεγάλων ξενοδοχειακών αλυσίδων.