Συνέντευξη στο Radio 9 και στον Μπάμπη Παπαπαναγιώτου.
Δημοσιογράφος: Αυτό το νέο κεφάλαιο στη σύγκρουση Ραγκούση-Ρέππα πού παραπέμπει; Παραπέμπει σε διαφορά φιλοσοφίας ή είναι προσωπικό ζήτημα; Υπουργός: Όχι, μη με βάζετε να σχολιάσω σχολιασμούς Υπουργών. Αυτό νομίζω είναι άχαρο γενικότερα. Δημοσιογράφος: Μα όταν γίνεται δημόσια κ. Υπουργέ – γιατί δε σας βάζουμε να σχολιάσετε πληροφορίες ή φήμες- εδώ είχαμε μία δήλωση του κ. […]
Δημοσιογράφος: Αυτό το νέο κεφάλαιο στη σύγκρουση Ραγκούση-Ρέππα πού παραπέμπει; Παραπέμπει σε διαφορά φιλοσοφίας ή είναι προσωπικό ζήτημα;
Υπουργός: Όχι, μη με βάζετε να σχολιάσω σχολιασμούς Υπουργών. Αυτό νομίζω είναι άχαρο γενικότερα.
Δημοσιογράφος: Μα όταν γίνεται δημόσια κ. Υπουργέ – γιατί δε σας βάζουμε να σχολιάσετε πληροφορίες ή φήμες- εδώ είχαμε μία δήλωση του κ. Ρέππα, η οποία μιλάει από μόνη της.
Υπουργός: Ναι, έχει καταλήξει το Μαξίμου και θα μείνουμε όλοι σε αυτή τη γραμμή.
Δημοσιογράφος: Επί τοις ουσίας θα αλλάξει αυτό το θέμα; Δηλαδή ποια πολιτική θα υιοθετηθεί τελικά σε αυτό το ζήτημα, εάν έχετε εικόνα; Γιατί έχουμε και συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου, όπου υπάρχουν, αν δεν κάνω λάθος και έξι νομοσχέδια, το ένα είναι και δικό σας, το οποίο θα το συζητήσουμε αμέσως μετά.
Υπουργός: Βεβαίως, κοιτάξτε να δείτε, σε ότι αφορά το άνοιγμα των επαγγελμάτων η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί πάρα πολύ συγκεκριμένα. Τα επαγγέλματα πρέπει να ανοίξουν, και πρέπει να ανοίξουν όχι ενάντια σε κάποια συντεχνία, δεν είναι αυτός ο σκοπός του ανοίγματος των επαγγελμάτων. Δεν είναι ο σκοπός να βάλεις τους ταξιτζήδες απέναντι, σκοπός είναι να δοθούν περισσότερες ευκαιρίες σε νέα παιδιά τα οποία σήμερα ξέρετε ότι βρίσκονται σε πάρα πολύ άσχημη κατάσταση στην ανεργία. Λοιπόν, αν θέλει κάποιος να μπει σε ένα επάγγελμα, και δεν είναι μόνο το ταξί, είναι πάρα πολλά επαγγέλματα που ανοίγουν και με διάφορους τρόπους, μπορώ να σας πω και κάποια στο υπουργείο μας, τα οποία ήταν κλειστά για εντελώς απαράδεκτους λόγους. Όταν λοιπόν ένας άνθρωπος νέος βγαίνει στην αγορά εργασίας, το να έχει τη δυνατότητα να κάνει τη δική του εταιρεία, να πάρει τη δική του πρωτοβουλία και να κάνει κάτι το οποίο να είναι παραγωγικό, ε, δεν πρέπει να το σταματούμε. Αυτή είναι η έννοια του ανοίγματος των επαγγελμάτων. Υπό αυτήν την έννοια η κυβέρνηση έχει πει ότι θα ανοίξουν τα επαγγέλματα. Τώρα αν κάπου πρέπει να υπάρξουν παρεμβάσεις της πολιτείας έτσι ώστε το άνοιγμα των επαγγελμάτων να μη δημιουργήσει χάος στην αγορά, βεβαίως ο οποιοσδήποτε Υπουργός θα πρέπει να το σταθμίζει.
Δημοσιογράφος: Να το σταθμίζει και να το συνυπολογίζει, το οποίο δεν ξέρω, έγινε αυτό κατά τη γνώμη σας;
Υπουργός: Εγώ νομίζω ότι γίνεται αυτή τη στιγμή μία εκτίμηση αυτών των πραγμάτων. Ακόμη και στο ίδιο το επάγγελμα των ταξί, αλλιώς εγώ θα κοίταζα τι γίνεται στην Αθήνα και στις μεγάλες πόλεις, κι αλλιώς θα κοίταζα τι γίνεται σε ένα νησί, όπου ναι μεν υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη κίνηση το καλοκαίρι, αλλά μετά αδρανεί η κατάσταση για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Κι εκεί πρέπει να βρεις μια ισορροπία. Να εξυπηρετείται ο κόσμος και το καλοκαίρι, αλλά όχι να διαλύσεις τους επαγγελματίες όλο το χρόνο που πέφτει ο τουρισμός. Εκεί θέλει μία ισορροπία. Εγώ θέλω να δω πως αυτή η ισορροπία θα κρατηθεί.
Δημοσιογράφος: Μάλιστα. Τώρα, κ. Γερουλάνε, πώς παρακολουθείτε πολιτικά -κι αυτό είναι προσωπική σας άποψη- γίνεται μία συζήτηση πάλι περί συναίνεσης η οποία φτάνει και με δηλώσεις και με δημόσιες τοποθετήσεις Υπουργών αλλά και στελεχών της Ν.Δ. να μιλάνε για κυβέρνηση συνεργασίας. Υπάρχει αυτό το περιθώριο κατά τη γνώμη σας; Είναι κάτι αναγκαίο, επιβεβλημένο και κάτι ρεαλιστικό ή σε κουβέντα να βρισκόμαστε;
Υπουργός: Όχι, εγώ πιστεύω υπάρχουν σε πάρα πολλά σημεία της πολιτικής ζωής, ενότητες όπου θα μπορούσαμε άνετα να συμφωνήσουμε όχι μόνο με τη Ν.Δ. αλλά και με όλα τα κόμματα. Εμείς θα φέρουμε το νομοσχέδιο για τον αθλητισμό, θα με λυπήσει ιδιαίτερα αν υπάρχει κάποιο κόμμα το οποίο θα βρει πολιτικό λόγο να αντιπαρατεθεί σε αυτό το οποίο θα φέρουμε. Τι θέλουμε δηλαδή; Να συνεχίσει μία νοσηρή κατάσταση που υπάρχει; Αντιθέτως, αν υπάρχουν προτάσεις για το πώς μπορούμε να διορθώσουμε τη σημερινή κατάσταση, τότε κι εμείς θα τις χειροκροτήσουμε πολύ ευχαρίστως. Αλλά όπως έγινε και με την Παιδεία έτσι θα θελα να δω και με τον Αθλητισμό να υπάρχει μία διάθεση συνεργασίας. Πού είναι αυτοί οι τομείς που μπορούμε να συνεργαστούμε;
Δημοσιογράφος: Ξέρετε κ. Γερουλάνο, είναι άλλο πράγμα να υπάρχει συναίνεση σε επί μέρους ζητήματα, όπως ας πούμε το θέμα της Παιδείας ή σε ζητήματα που μπορεί να αφορούν την φορολογία, και άλλο πράγμα να υπάρξει κυβέρνηση συνεργασίας, όπως έχουνε πει κάποιοι, το είπε και ο κ. Παπαϊωάννου εχτές, ότι υπάρχει ανάγκη να γίνει μία κυβέρνηση συνεργασίας. Είναι μία επιθυμητή εξέλιξη αυτό, είπε. Για σας είναι μία επιθυμητή εξέλιξη;
Υπουργός: Προσωπικά δεν με εκφράζει μία κυβέρνηση συνεργασίας, μία συγκυβέρνηση αν θέλετε, κι αυτό είναι, διότι στην Ελλάδα, έχουμε δει πάρα πολύ κακά παραδείγματα συγκυβερνήσεων. Υπάρχουν άλλα πολιτικά συστήματα, όπου οι συνεργασίες των κομμάτων, έχουν δοκιμαστεί, έχουν περάσει και τις δυσκολίες μίας τέτοιας αλλαγής φιλοσοφίας και τα χειρίζονται όπως τα χειρίζονται. Αν και, ακόμη και στη Γερμανία που έχουν μία παράδοση, βλέπουμε πόσο αδύναμη είναι μία κυβέρνηση συνεργασίας. Παρόλα αυτά, στην Ελλάδα που δεν υπάρχει καμία εμπειρία, μέσα στην κρίση το να αρχίσουμε τέτοιου είδους πειραματισμούς θεωρώ θα ήτανε λάθος.
Δημοσιογράφος: Μάλιστα, είναι μία πολύ σαφής και πολύ καθαρή τοποθέτηση αυτή. Να έρθουμε τώρα στο νομοσχέδιο για τη βία στα γήπεδα, το οποίο θα συζητηθεί σε λίγο στο υπουργικό συμβούλιο. Τι θα αλλάξει; Σε σχέση και με όλα αυτά τα οποία παρακολουθήσαμε, και όλα αυτά που βγήκανε για τα στημένα παιχνίδια, για τα κυκλώματα και τα λοιπά, τα οποία έχουν πραγματικά προκαλέσει σοκ, παρόλο που δεν ζούμε την Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων, αλλά παρόλα αυτά αυτός ο βόρβορος είναι εντυπωσιακός.
Υπουργός: Είναι πραγματικά. Αυτό το οποίο αλλάζει είναι ότι δίνουμε εργαλεία στην Πολιτεία μέσα σε πλαίσιο το οποίο έχουμε επιλέξει να κινείται η Πολιτεία για να βοηθήσουμε στον αγώνα που κάνει για την αλλαγή στα θέματα του Αθλητισμού γενικότερα αλλά και του ποδοσφαίρου ειδικότερα. Τι εννοώ με αυτό: Οι διάφορες μορφές διαφθοράς έχουν αλλάξει στην πορεία, δεν είναι το ίδιο το θέμα της βίας στα γήπεδα όπως ήταν παλιά, δεν είναι το ίδιο το θέμα της διαφθοράς όπως ήταν παλιά, είναι πολλά περισσότερα τα χρήματα που εμπλέκονται. Δεν είναι ίδια τα θέματα που αφορούν το ντόπινγκ. Έχουν αλλάξει όλες αυτές οι μορφές, αν θέλετε, παρανομίας και έχει γίνει πάρα πολύ πιο δύσκολο να τις αντιμετωπίσεις. Καθώς αλλάζουν λοιπόν μορφές πρέπει να οχυρώνεται και η Πολιτεία καλύτερα για να τις αντιμετωπίζει. Αυτό το νομοσχέδιο προσπαθεί να κάνει ακριβώς αυτό το πράγμα. Να οχυρώσει την Πολιτεία, να της δώσει τα εργαλεία να μπορεί να τα αντιμετωπίσει.
Δημοσιογράφος: Πρακτικά κ. Γερουλάνε τι θα αλλάξει με αυτό το νομοσχέδιο;
Υπουργός: Θα σας πω ένα παράδειγμα. Η βία στα γήπεδα δεν είναι όπως η βία σε οποιοδήποτε άλλο χώρο, διότι βλέπουμε ότι επαναλαμβάνεται κάθε Σαββατοκύριακο ή κάθε τόσο.
Δημοσιογράφος: Και όχι μόνο, προχτές είχαμε και μεσοβδομαδιάτικα, μαχαιρωθήκανε έξω από έναν σύνδεσμο του Παναθηναϊκού, Ολυμπιακοί και Παναθηναϊκοί.
Υπουργός: Εκεί πρέπει να κάνουμε μία διαφοροποίηση, διότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η βία στα γήπεδα ξεχειλίζει προς τα έξω κι εκεί γίνεται κάτι διαφορετικό. Τα ραντεβού θανάτου ας πούμε είναι κάτι που έχει προβληματίσει και εμάς, αλλά κυρίως έχει προβληματίσει την αστυνομία, διότι πλέον οι ομάδες έχουν γίνει ένα πρόσχημα για να βρεθεί ο άλλος να κάνει τη φασαρία, όπως σε άλλες χώρες υπάρχουν οι ομάδες, οι διάφορες συμμορίες και τα λοιπά. Εκεί αρχίζει και παίρνει άλλες διαστάσεις το θέμα της βίας και θα θελα να μείνουμε στο κομμάτι που αφορά τα γήπεδα, διότι είναι μία καλή αρχή να ξεκινήσει κανείς. Εκεί λοιπόν τι λέμε. Αν σε πιάσουν και τιμωρηθείς και είναι η πρώτη σου φορά, καταλαβαίνω γιατί μπορεί να ανασταλεί η ποινή σου ή να την εξαγοράσεις…
Δημοσιογράφος: Αν υπάρχει υποτροπή;
Υπουργός: Eκείνη την ώρα όμως ο δικαστής έχει το δικαίωμα ή την υποχρέωση για την ακρίβεια με αυτό το νομοσχέδιο, να σου πει για ένα χρονικό διάστημα «δε θα μπορείς να πας στο γήπεδο». Εάν σε πιάσουν στο γήπεδο δεύτερη φορά τότε εκεί υποχρεούσαι να εκτελέσεις την ποινή σου.
Δημοσιογράφος: Θα γίνει αναγκαστική εκτέλεση της ποινής δηλαδή.
Υπουργός: Θα γίνει αναγκαστική εκτέλεση της ποινής, θα χαθεί το δικαίωμα της εξαγοράς ή της αναβολής και θα πρέπει να πας φυλακή.
Δημοσιογράφος: Μάλιστα.
Υπουργός: Ή οποιαδήποτε άλλη ποινή βάλει ο δικαστής. Αυτό είναι ένα εργαλείο, το οποίο είναι πάρα πολύ ουσιαστικό. Επίσης, ένα εργαλείο είναι η αλλαγή της μορφής που έχουν οι λέσχες των οπαδών. Εμείς δε λέμε ότι δεν μπορεί να υπάρχουν οργανωμένοι οπαδοί, αλλά για τους οργανωμένους οπαδούς πρέπει αν υπάρχουν κάποια κριτήρια, και πρέπει οπωσδήποτε να βαραίνουν και τις ομάδες. Πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει ένα μέρος της ευθύνης.
Δημοσιογράφος: Αυτό ακριβώς ήθελα να πω, άρα πρέπει να υπάρχει ευθύνη και στις ΠΑΕ.
Υπουργός: Βεβαίως, διότι γνωρίζουμε και πάρα πολλές περιπτώσεις όπου οι ΠΑΕ πριμοδοτούν αυτές τις λέσχες με εισιτήριο ή με οτιδήποτε άλλο, και δεν αναλαμβάνουν μετά καμία ευθύνη, για τις πράξεις αυτών των λεσχών. Υπάρχουν πάρα πολύ σοβαρές λέσχες στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά θα έχει ευθύνη η ομάδα και θα είναι υπόλογη για αυτά τα οποία θα κάνουν οι οργανωμένες λέσχες.
Δημοσιογράφος: Μάλιστα, και ο καταλογισμός της ευθύνης στο επίπεδο των ΠΑΕ με ποιον τρόπο ακριβώς θα γίνεται;
Υπουργός: Θα πρέπει να υπογράφουν οι ΠΑΕ ότι αυτές οι λέσχες είναι υπό την επίβλεψη τους, και θα πρέπει να έχουν τη λίστα των μελών.
Δημοσιογράφος: Άρα δηλαδή οτιδήποτε κάνει κάποιο μέλος μίας συγκεκριμένης λέσχης, το λογαριασμό ας πούμε, να το πούμε έτσι, θα πηγαίνει στην ΠΑΕ. Πέρα από την προσωπική ποινική ευθύνη του δράστη.
Υπουργός: Ακριβώς ό,τι γίνει μέσα στο πλαίσιο της λέσχης.
Δημοσιογράφος: Ωραία. Τώρα κ. Γερουλάνε, δεν έχει τελειώσει ακόμη η τουριστική σεζόν αλλά νομίζω ότι υπάρχει μία εικόνα. Πώς πήγε φέτος τελικά ο τουρισμός; Και σε σχέση με αυτό που περιμέναμε αλλά και σε σχέση με τα δεδομένα που επικρατούν στη χώρα;
Υπουργός: Ο τουρισμός δεν πήγε, ο τουρισμός πηγαίνει. Και επιμένω για αυτό το πράγμα γιατί ένα από τα θετικά που έχουν συμβεί την τελευταία χρονιά. Ειδικά από πέρυσι που μπήκαμε μέσα στο παιχνίδι, και ο Σεπτέμβρης και ο Οκτώβρης συμμετέχουν πια αρκετά σημαντικά στα τελικά νούμερα, και για αυτό παρότι όλες οι ενδείξεις είναι εξαιρετικά θετικές, θα σας έλεγα ότι η δουλειά που έχουμε να κάνουμε ακόμα συνεχίζεται. Οι πρώτες ενδείξεις είναι πολύ θετικές. Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι θα πλησιάσουμε και μπορεί να ξεπεράσουμε τα καλύτερα ρεκόρ αυξήσεων που είχαμε μέχρι σήμερα. Συγκεκριμένα το 2007 πετύχαμε γύρω στα 16.100.000 επισκέπτες, το 2008 είχαμε 15.900.000. Ο στόχος μας είναι να ξεπεράσουμε το 2007. Έχουμε καλές ενδείξεις αλλά σίγουρα θέλει πολλή δουλειά ακόμα για να ξεπεράσουμε το ρεκόρ. Εγώ θέλω να σημειώσω ότι στα νούμερα αυτά τα οποία σας δίνω για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης, δεν συμπεριλαμβάνεται η κρουαζιέρα η οποία επίσης είχε εξαιρετικές αφίξεις.
Δημοσιογράφος: Αυτό ήθελα να σας ρωτήσω, άκουσα και είδα κάποια στοιχεία ότι η κρουαζιέρα πήγε πολύ καλά φέτος, κι επειδή υπήρξαν οι κινητοποιήσεις των ταξιτζήδων, υπήρχαν τα επεισόδια στο λιμάνι με το ΠΑΜΕ και τα λοιπά κι υπήρχε ένας φόβος ότι θα επηρεάσουν, τελικά από ό,τι φαίνεται δεν επηρέασαν και ιδιαίτερα. Ίσως θα πήγαινε πολύ καλύτερα, δεν ξέρω ποια είναι η εικόνα σας.
Υπουργός: Δεν μπορούμε να πούμε αν θα πήγαινε καλύτερα ή όχι. Είχαμε όταν γινόντουσαν επεισόδια μία αναστολή της αυξητικής τάσης αλλά αυτό νομίζω είναι λίγο θεωρητικό. Εκεί που θα δούμε την επιρροή του τι συνέβη αυτές τις μέρες είναι του χρόνου. Και το λέω αυτό γιατί αν υποβόσκει από τη μεριά αυτών που ,αν θέλετε είναι δουλειά τους να φυλάνε την Ελλάδα ως τουριστικό προϊόν, αν υποβόσκει μία έφεση ότι εγώ δεν ξαναστέλνω τους ανθρώπους μου στην Κρήτη διότι έπρεπε να περπατήσουν για 500 μέτρα για να πάνε μέχρι το αεροδρόμιο, και τους αποκαρδιώσω και τους πω «εντάξει άσε την Κρήτη φέτος, και περίμενε να ηρεμήσουν τα πράγματα» τότε θα έχουμε πρόβλημα. Για την ώρα, αυτό το οποίο βλέπουμε είναι πως το γεγονός ότι καταφέραμε να κρατήσουμε ανοιχτά τα λιμάνια και τα αεροδρόμια την εποχή των κινητοποιήσεων λειτούργησε μάλλον θετικά απέναντι στην τουριστική σεζόν, και δώσαμε μία αίσθηση έτσι ότι «εντάξει περνάει μια δυσκολία η Ελλάδα, θα το παλέψουμε όμως μην την τιμωρήσετε για αυτό το οποίο γίνεται». Έχει γίνει τεράστια προσπάθεια και από τη μεριά της κυβέρνησης αλλά και από τη μεριά των φορέων για να κρατήσουμε ένα θετικό κλίμα στην Ελλάδα και για την ώρα φαίνεται να το κρατάμε. Θα το δούμε προς το τέλος της χρονιάς και στην αρχή της επόμενης.
Δημοσιογράφος: Ένα τελευταίο σύντομο ερώτημα και παρακαλώ μία σύντομη απάντηση γιατί δυστυχώς δεν έχουμε χρόνο. Παρόλα αυτά ο εσωτερικός τουρισμός δεν πήγε καθόλου καλά φέτος.
Υπουργός: Έτσι είναι. Αυτό πλήττει συγκεκριμένες περιοχές κυρίως, οι οποίες έχουν κυρίως εσωτερικό τουρισμό.
Δημοσιογράφος: Είναι της τάξεως του 20% όπως ακούγεται;
Υπουργός: Δεν έχω επίσημα νούμερα για αυτό, θέλει προσοχή ακόμα και για τα άλλα νούμερα που σας είπα για τις αφίξεις από το εξωτερικό, και για αυτά σίγουρα νούμερα πια έχουμε κατά τον Οκτώβριο. Αυτά που συζητάμε τώρα είναι εκτιμήσεις. Αλλά για τον εσωτερικό τουρισμό νομίζω ότι είναι προφανείς οι λόγοι που είχαμε μια μείωση κι αυτό έχει να κάνει καθαρά με την κρίση και την ανασφάλεια που αισθάνεται ο πολίτης να ξοδέψει τα χρήματα του.
Δημοσιογράφος: κ. Υπουργέ σας ευχαριστώ πολύ
Υπουργός: Σας ευχαριστώ κι εγώ.