Συνέντευξη στο ρ/σ REAL F.M. στην εκπομπή των Β. Σκουρή και Λ. Ιωάννου
-Δημοσιογράφος: Κύριε υπουργέ τι πρέπει να γίνει τώρα με τα ταξί; Μήπως πρέπει να κάνετε άλλη μία προσπάθεια για διάλογο, να τους ξαναφωνάξει ο αρμόδιος υπουργός; -Υπουργός: Εγώ αντιλαμβάνομαι ότι ο κ. Ραγκούσης θα κάνει συνέχεια προσπάθειες για διάλογο, διότι επί της αρχής, η κυβέρνηση είναι αμετακίνητη διότι πρέπει να ανοίξουν τα επαγγέλματα, αλλά το […]
-Δημοσιογράφος: Κύριε υπουργέ τι πρέπει να γίνει τώρα με τα ταξί; Μήπως πρέπει να κάνετε άλλη μία προσπάθεια για διάλογο, να τους ξαναφωνάξει ο αρμόδιος υπουργός;
-Υπουργός: Εγώ αντιλαμβάνομαι ότι ο κ. Ραγκούσης θα κάνει συνέχεια προσπάθειες για διάλογο, διότι επί της αρχής, η κυβέρνηση είναι αμετακίνητη διότι πρέπει να ανοίξουν τα επαγγέλματα, αλλά το πώς θα γίνει και ποιοι θα είναι οι κανόνες που θα μπούνε, αυτό είναι θέμα συζήτησης και ο κ. Ραγκούσης έχει κάνει άνοιγμα προς τους ταξιτζήδες να υπάρχει ένας τέτοιος διάλογος. Εμείς θεωρούμε ότι αυτό είναι σημαντικό διότι παρότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι πρόβλημα για τον τουρισμό αυτή η κατάσταση, το επάγγελμα πρέπει να ανοίξει και πρέπει να γίνει μέσα από ένα ουσιαστικό διάλογο.
-Δημοσιογράφος: Οι ακραίες αντιδράσεις, τι ζημιά προκαλούν στον τουρισμό;
-Υπουργός: Η μεγαλύτερη ζημιά που παράγουν οι ακραίες αντιδράσεις, είναι στους ίδιους τους ταξιτζήδες. Ξέρετε πάρα πολύ καλά και από πέρυσι που είχαν γίνει κινητοποιήσεις στην Ακρόπολη, αλλά και φέτος με τα λάδια στα λιμάνια κ.λπ. Με το που συμβαίνει ένα τέτοιο γεγονός, το πρώτο που κάνει η κοινωνία είναι: γυρνάει την πλάτη προς τους ανθρώπους που διαμαρτύρονται. Έτσι για τον απλούστατο λόγο ότι ο τουρισμός είναι ένα αγαθό αν θέλετε, από το οποίο ζει σχεδόν κάθε ελληνική οικογένεια με έμμεσο ή άμεσο τρόπο. Λοιπόν, ξέρουν όλοι όσοι έχουν δοκιμάσει τέτοιες πρακτικές, ότι αυτά τα πράγματα δεν λειτουργούν. Το κακό είναι, ότι μέχρι να το μάθει και η άλλη ομάδα, βλέπουμε τα φαινόμενα που είδαμε στον Πειραιά.
-Δημοσιογράφος: Πιστεύετε κ. υπουργέ, ότι δεν θα αντέξουν οι ίδιοι οι ταξιτζήδες να συνεχίσουν αυτή τη σκληρή γραμμή την απεργιακή;
-Υπουργός: Δεν νομίζω ότι είναι θέμα αντοχής, εδώ θα έπρεπε να είναι θέμα λογικής. Η συζήτηση είναι αυτή η οποία θα κάνει τη διαφορά και όχι οι αντιδράσεις. Αυτό νομίζω ότι το έχει καταστήσει σαφές και ο υπουργός Μεταφορών και η κυβέρνηση.
-Δημοσιογράφος: Μήπως για παράδειγμα κ. υπουργέ, θα μπορούσατε ως κυβέρνηση, ο αρμόδιος υπουργός, να δώσει πιο γρήγορα τις προτάσεις του, ώστε να είναι ένα αντικείμενο συζήτησης, να μπορούν και αυτοί να πουν μετά από τόσες απεργίες, γυρνάμε και κάτι πήραμε, κάτι λέμε.
-Υπουργός: Μα ένας ουσιαστικός διάλογος δεν περιορίζεται από το χρόνο. Βεβαίως, όσο πιο γρήγορα ολοκληρωθεί η διαδικασία, για πάρα πολλούς τομείς όπως είναι ο τουρισμός, τόσο το καλύτερο. Αλλά μπορεί να γίνει ένας πάρα πολύ εποικοδομητικός διάλογος, χωρίς να υπάρχουν κινητοποιήσεις και αν στο τέλος, τα πράγματα τα οποία ζητούν οι ταξιτζήδες και τα πράγματα τα οποία ζητάει η κυβέρνηση είναι τόσο διαμετρικά αντίθετα, αυτό θα δικαιολογούσε κινητοποιήσεις. Αλλά, την ώρα που ο διάλογος είναι ανοιχτός, το να κάνεις κινητοποιήσεις, είναι σαν να προσπαθείς να εκβιάσεις το διάλογο και δεν νομίζω ότι σε κάτι τέτοιο θα υποκύψει ούτε ο υπουργός ούτε η κυβέρνηση.
-Δημοσιογράφος: Φαντάζομαι ότι εσείς σαν υπουργός Πολιτισμού, δεν ήσασταν και ο πλέον ευτυχής άνθρωπος που άνοιξε αυτό το μέτωπο μέσα στο καλοκαίρι, θα μπορούσε να πάει το φθινόπωρο, λένε ορισμένοι.
-Υπουργός: Ξέρετε ότι σε τέτοιες περιπτώσεις, δεν κρίνει κανείς μόνο στα στενά όρια του υπουργείου του, πρέπει να δει τη συνολική εικόνα και το άνοιγμα των επαγγελμάτων, είναι κάτι που επί της αρχής όλοι έχουμε όλοι συνταχθεί και έχει καταγραφεί και στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ. Λοιπόν δεν νομίζω, ότι αυτή είναι η ώρα για να κοιτάει ο καθένας το μικρό του χώρο, είναι σημαντικό να δούμε την…
-Δημοσιογράφος: Μα με συγχωρείτε ο τουρισμός, δεν είναι μικρός χώρος…
-Υπουργός: Εννοώ το μικρό χώρο της αρμοδιότητάς μου και όχι το γενικότερο, διότι με την ίδια λογική, μια άλλη εποχή θα μπορούσε να πλήξει κάποιον άλλο πολύ σημαντικό χώρο της οικονομίας. Λοιπόν σε αυτά τα πράγματα, θέλει ψυχραιμία και από τη δική μας μεριά και από τη μεριά των ταξιτζήδων, για να βρεθεί μία λύση η οποία να απαλύνει τις ανησυχίες που μπορεί να έχουν αυτή τη στιγμή οι επαγγελματίες
-Δημοσιογράφος: Αν κλιμακωθούν τώρα οι αντιδράσεις ;
-Υπουργός: Το άνοιγμα των επαγγελμάτων δεν είναι μία θέση ας πούμε την οποία την έβγαλε κάποιος από το κεφάλι του. Το άνοιγμα των επαγγελμάτων, οδηγεί σε περισσότερες θέσεις εργασίας. Και την ώρα που ξέρετε πόσες οικογένειες και δη νέων ανθρώπων πλήττονται από την ανεργία, το άνοιγμα των επαγγελμάτων θα δώσει ευκαιρίες σε περισσότερο κόσμο.
-Δημοσιογράφος: Απλά κ. υπουργέ, εδώ το ζήτημα είναι ότι υπήρξε μία αρχική ας πούμε απόφαση, την οποία είχαν συμφωνήσει άπαντες και όπως ξέρετε, από τα κεκτημένα κανείς δεν υποχωρεί εύκολα και αναφέρομαι στους ταξιτζήδες και από την άλλη και να μου πείτε αν συμφωνείτε το βάρος πέφτει εκ των πραγμάτων αυτή τη στιγμή στην κυβέρνηση, διότι και οι ταξιτζήδες θα επωφεληθούν ακριβώς στο ότι είναι καλοκαίρι και μπορούν να πιέσουν την κυβέρνηση, διότι καταστρέφεται και πλήττεται ο τουρισμός και νομίζω, ότι θα συνεχίσουνε. Άρα το βάρος μάλλον πέφτει στην κυβέρνηση και στην πιο άμεση κατάθεση προτάσεων, ούτως ώστε να λήξει το θέμα αν συμφωνείτε.
-Υπουργός: Κοιτάξτε, όταν μία κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για πέντε πράγματα, το βάρος πέφτει στο να υλοποιηθούν αυτά τα πέντε πράγματα στα οποία έχει δεσμευτεί και το άνοιγμα των επαγγελμάτων είναι ένα από αυτά. Βεβαίως, όλες αυτές οι κοινωνικές αλλαγές έχουν συνέπειες, ειδικά σε μία κοινωνία, η οποία είχε μάθει με το να δίνει μεγαλύτερη σημασία στο να προστατεύει προνόμια κάποιων, παρά να ανοίγει ευκαιρίες για τους πολλούς. Αυτή τη στιγμή μια τέτοια αλλαγή νοοτροπίας δεν μπορεί να έρθει χωρίς κάποιο κόστος. Θα ήλπιζε κανείς ότι οι επαγγελματίες, η ζωή των οποίων θα αλλάξει σε αυτήν την πορεία, δεν θα αποφασίσουν να χτυπήσουν κάτι που πραγματικά αφορά κάθε ελληνική οικογένεια. Το να πάρεις την απόφαση να χτυπήσεις τον τουρισμό, νομίζω είναι πέρα για πέρα άστοχο.
-Δημοσιογράφος; Το ερώτημα είναι το εξής πλέον απ’ ότι προκύπτει και από τα ρεπορτάζ κ. υπουργέ. Αν κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις οι ιδιοκτήτες ταξί, κλείνοντας εθνικές οδούς ή αεροδρόμια ή λιμάνια, θα τους αφήσετε και μέχρι που; Ή θα χρησιμοποιήσετε κι άλλες μορφές;
-Υπουργός; Νομίζω όπως έγινε και με το λιμάνι, η κοινωνική κατακραυγή θα είναι τέτοια που θα καταλάβουν πάρα πολύ γρήγορα οι ιδιοκτήτες των ταξί, ότι αυτός δεν είναι τρόπος να διεκδικείς αυτά που θέλεις να πετύχεις, ειδικά την ώρα που τρέχει ένας διάλογος.
-Δημοσιογράφος: Δηλαδή δεν είστε υπέρ της χρησιμοποίησης ΜΑΤ ή εισαγγελέων ή άλλων μορφών;
-Υπουργός: Είμαι σαφέστατα υπέρ της διατήρησης της τάξης και θεωρώ ότι όλες αυτές οι μορφές είναι πληγή γι αυτό το στόχο. Όπως είναι το Σύνταγμα θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό που αυτή τη στιγμή καθάρισε η υπόθεση, δεν μπορεί η κεντρική πλατεία της πόλης να είναι όμηρος 200 ανθρώπων που θέλουν να διαμαρτυρηθούν. Αυτές οι λογικές που πρέπει να ξεπεραστούν. Βλέπετε ότι αποτελέσματα δεν έχουν, άρα ίσως είναι πιο είναι έξυπνο από δική τους την πλευρά να σκεφτούν άλλους τρόπους διαμαρτυρίας παρά αυτό. Θα σας θυμίσω ότι η GREΕNPEACE με πέντε ανθρώπους έχει πολύ δυνατότερη φωνή στον κόσμο απ’ ότι έχουν 1000 άνθρωποι που κατεβαίνουν και μουντζώνουν τη Βουλή. Νομίζω ότι είναι ώρα να κοιτάξουν και αυτοί τις τακτικές τους και να αφήσουν τις λογικές του παρελθόντος.
-Δημοσιογράφος: Δηλαδή λέτε να μην κατέβουν ξανά οι αγανακτισμένοι στο Σύνταγμα;
-Υπουργός: Εγώ θεωρώ ότι αυτή η μορφή διεκδίκησης έχει παρέλθει απόλυτα.
-Δημοσιογράφος: Να σας ρωτήσω και κάτι άλλο. Δεν ξέρω αν είδατε το θέμα που δημιουργήθηκε με τη δημοσίευση των επιστολών Δούκα προς τον κ. Καραμανλή. Τι σηματοδοτεί αυτό για σας;
-Υπουργός: Συγγνώμη κύριε Σκουρή υπάρχει κανείς ο οποίος έπεσε από την καρέκλα του όταν είδε αυτές τις επιστολές; Το ότι γνώριζε ο κ. Καραμανλής μια κατάσταση τη οποία γνώριζαν ελάχιστοι άλλοι και το οικονομικό του επιτελείο προφανώς, το ξέρουμε, το έχουμε πει χίλιες φορές. Σαν κυβέρνηση από την ώρα που αναλάβαμε, προσπαθούσαμε να πείσουμε και όχι αναγκαστικά πάντα επιτυχημένα, ότι δεν είχαμε εικόνα αυτής της κατάστασης. Προφανώς ο υπουργός-ο κ. Δούκας-εκείνης της εποχής ήξερε πάρα πολύ καλά την κατάσταση, είχε προνοήσει να το πει στον κ. Καραμανλή αυτό το πράγμα αλλά ο κ. Καραμανλής όπως ξέρετε, δεν τον ένοιαζε τίποτε άλλο, παρά το να διατηρήσει τη θέση του ως πρωθυπουργός.
-Δημοσιογράφος: Να σας ρωτήσω και κάτι ως υπουργός, προϊστάμενος του Αθλητισμού, το πρωτάθλημα θα ξεκινήσει κανονικά;
-Υπουργός: Αυτός είναι ο στόχος μας να ξεκινήσει το πρωτάθλημα κανονικά, θεωρώντας ότι η διαδικασία εξυγίανσης θα πάρει μεγάλο χρονικό διάστημα και το ξεκίνημα του πρωταθλήματος δεν είναι άφεση αμαρτιών για ό,τι έχει γίνει στο παρελθόν. Έτσι κι αλλιώς λοιπόν αφότου αρχίσει το πρωτάθλημα, η διαδικασία πρέπει να συνεχιστεί. Εκτός αν περιμένουμε κάτι πάρα πολύ συγκεκριμένο, τις επόμενες 2-4 εβδομάδες, απ’ την ώρα που έχει προγραμματιστεί, για να πει κανείς ότι αξίζει τον κόπο να περιμένει. Νομίζω μπορούμε να ξεκινήσουμε και στην πορεία η αθλητική δικαιοσύνη αλλά και η δικαιοσύνη θα αποφανθούν για τα διάφορα θέματα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας.
-Δημοσιογράφος: Κάτι τελευταίο κ. υπουργέ. Η εικόνα που έχετε για τον τουρισμό ποια είναι; Είναι 1η Αυγούστου, είμαστε στην κορύφωση της τουριστικής σεζόν. Τι εικόνα έχετε για τις αφίξεις;
-Υπουργός: Η εικόνα που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι ότι συνεχίζεται η σημαντική αύξηση από τις νέες αγορές που ανοίξαμε πέρυσι, Ισραήλ, Ρωσία, Ουκρανία, Σερβία και Τουρκία. Μάλιστα η Τουρκία τώρα μπαίνει στο παιχνίδι, αυτό το μήνα θα μπει πολύ δυναμικά ελπίζουμε με τις αφίξεις από τα παράλια Πέρυσι είχαμε κάνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια για να ισοφαρίσουμε τη μείωση που είχε έρθει από την Αγγλία και τη Γερμανία, διότι η Ελλάδα είχε επενδύσει πάρα πολλά σε αυτές τις δυο αγορές, ανοίξαμε νέες αγορές, τώρα συνεχίζεται η άνοδος των νέων αγορών αλλά φαίνεται ότι έχουν επανέλθει και η Γερμανία και η Αγγλία. Αυτός ο συνδυασμός δείχνει ότι θα φέρει καλά αποτελέσματα. Τα επίσημα στοιχεία που έχουμε για το πρώτο τρίμηνο, που σας θυμίζω ήταν πριν την κρίση στη Βόρεια Αφρική, ήταν της τάξης του 13% αύξηση στις αφίξεις. Εάν μια τέτοια τάση συνεχιστεί και φέρει και έσοδα θα είναι πολύ σημαντικό. Αλλά έχω πει και στο παρελθόν ότι το τρίτο σημαντικό στοιχείο που κοιτάμε και θα δώσουμε πολύ μεγάλη έμφαση όταν κάνουμε το λογαριασμό, είναι στις νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν στον τουρισμό. Κάναμε μια μεγάλη προσπάθεια. Αυτή αρχίζει και φέρνει αποτελέσματα, θα θέλαμε αυτά τα αποτελέσματα να μεταφραστούν και σε θέσεις εργασίας.
-Δημοσιογράφος: Σας ευχαριστούμε πολύ κ υπουργέ.
-Υπουργός: Και εγώ σας ευχαριστώ.