-Δημοσιογράφοι: Καλημέρα σας κ. υπουργέ

-Υπουργός: Καλή σας ημέρα.

-Δημοσιογράφος: Πριν μπούμε και δούμε τα οικονομικά και άλλα θέματα, πρέπει να συζητήσουμε κ. υπουργέ, τις επιπτώσεις που είχαν τα χθεσινά και προχθεσινά στο κέντρο της Αθήνας και τις επιπτώσεις που έχουν στον τουρισμό. Στην τηλεόραση είχαμε εκπρόσωπους των επαγγελματικών κλάδων, οι οποίοι είναι τρομαγμένοι πολύ. Καταρχήν υπήρξε κάποια άμεση επίπτωση, ακυρώσεις κ.λπ.

-Υπουργός: Οι άμεσες επιπτώσεις που έχουμε μέχρι στιγμής, είναι σχετικά περιορισμένες. Παρόλα αυτά,, βλέπεις ότι είναι ένα κουβάρι το οποίο άμα αρχίσει και ξετυλίγεται, δεν ξέρουμε που μπορεί να τελειώσει. Πέρυσι αυτό το οποίο συνέβη, ήταν μετά τα επεισόδια στην MARFIN 5.5.10 αν θυμάμαι καλά, αρχίσανε και ερχόντουσαν οι ακυρώσεις κατά εκατοντάδες και πραγματικά μας έπιασε κρύος ιδρώτας , μαζευτήκαμε μαζί με τα άλλα υπουργεία , μαζί με τους φορείς του κλάδου και βάλαμε ένα σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης. Τότε, εκείνο τον καιρό, είχαμε και μεγάλη πτώση από την Αγγλία , διότι είχανε τη δική τους οικονομική κρίση, είχαμε και την πτώση από την Γερμανία , διότι υπήρχε αυτή η κόντρα μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας …

-Δημοσιογράφος: Ήταν δηλαδή όλο το κλίμα αρνητικό.

-Υπουργός: Ναι ήταν αρνητικό.

-Δημοσιογράφος: Να σας πω κάτι κ. υπουργέ; Λένε οι επαγγελματίες του κλάδου, ότι στην πραγματικότητα ..

-Υπουργός: Απλά να πω, γιατί είναι σημαντικό, ότι έγινε μία συλλογική προσπάθεια και βρήκαμε αφίξεις από άλλες αγορές, Τουρκία, Ισραήλ, Ρωσία κυρίως. Πέρυσι δηλαδή βγήκαμε ίσια βάρκα-ίσια νερά στις αφίξεις , επειδή ανοίξαμε καινούργιες αγορές. Φέτος λοιπόν, είχαμε και τη συνέχεια των νέων αγορών συν του ότι επιστρέφανε οι παλιές. Και αυτό έδινε ένα πολύ καλό κλίμα για τον τουρισμό, το οποίο ακόμα διατηρείται., μοιάζει να διατηρείται. Αλλά πραγματικά δεν έχουμε άλλη ευκαιρία. Αυτό που έγινε προχθές , ήταν η αρχή μιας πολύ επικίνδυνης κατάστασης.

-Δημοσιογράφος: Λέει ένας κόσμος από το χώρο των επαγγελματιών , ότι η κυβέρνηση δεν έχει φροντίσει να διαμορφώσει, ένα μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων. Είμαστε σε μία χώρα , η οποία από μόνη της δημιουργεί προβλήματα. Είμαστε όμως σε μία φάση, πάρα πολύ δύσκολη ούτως ή άλλως , εκ των πραγμάτων δύσκολη , με πολύ μεγάλη κοινωνική ένταση , δεν θα έπρεπε να είχε προβλέψει ας πούμε για παράδειγμα: Τι θα κάνετε, ακούμε ότι υπάρχει ένα πρόβλημα με το χώρο του συνεδριακού τουρισμού, που είναι και ιδιαίτερος χώρος , δεν πρέπει κάπως κάποιος να συντονίζει και κάποιος να παρεμβαίνει ; Δείχνουν τα κανάλια εικόνες , δίνουν πολλές φορές και καθ υπερβολή εικόνες , ξένα κανάλια λέω, δεν υπάρχει κάποιος , ο οποίος θα έπρεπε να παρεμβαίνει υπέρ της Ελλάδος, να επιχειρεί να διαμορφώσει μια διαφορετική κατάσταση από τον ορυμαγδό της εικόνας, ο οποίος όπως και να το κάνεις επηρεάζει;

-Υπουργός: Μα εκεί ακριβώς εστιάζεται η διαχείριση κρίσεων που κάνουμε από το υπουργείο. Υπάρχει μία ομάδα που είναι μαζί με τον κλάδο και αυτό το οποίο πρέπει να καταστήσουμε σαφές , είναι ότι όταν οι ειδήσεις βγαίνουν για 5 μέρες συνέχεια με την ίδια εικόνα, της Αθήνας σε αυτή την κατάσταση, δεν υπάρχει κίνηση απάντησης σε αυτό. Ας πούμε μία διαφήμιση στην οποία μιλούμε για τους εαυτούς μας ,δεν αλλάζει τα πράγματα, γιατί ξέρει ο κόσμος , ότι είναι κάτι το οποίο έχουμε πληρώσει για να λέμε καλά πράγματα για την Ελλάδα. Αυτό το οποίο κάνουμε , είναι πάρα πολύ δουλειά από κάτω. Δηλαδή, έχει ξεκινήσει ένας μαραθώνιος συνεντεύξεων από εμάς , από φορείς προς τα ξένα Μέσα για να πούμε ότι αυτό το οποίο είδατε, ήταν μία στιγμή μέσα στο χρόνο, και δεν επηρεάζει το πριν και το μετά. Είναι ένας χώρος συγκεκριμένα και…

-Δημοσιογράφος: Περνάνε όμως αυτά κ. υπουργέ, όταν έχουμε χιλιάδες αρνητικά δημοσιεύματα στις μεγάλες εφημερίδες;

-Υπουργός: Βεβαίως, και αυτό που έχουμε κάνει, είναι μία διαφημιστική καμπάνια , περισσότερο ιντερνετική όπως ξέρετε, όπου οι ξένοι μιλούν για την Ελλάδα και αυτό είναι πιο ουσιαστικό . Το τρίτο κομμάτι το οποίο θεωρώ για μένα, το πιο μεγάλο όπλο που έχουμε κινητοποιήσει, είναι ότι φέρνουμε στην Ελλάδα πολλές ομάδες ανθρώπων που μπορούν να μιλήσουν εκείνοι για την Ελλάδα, δημοσιογράφοι και tours operators από την Αγγλία έχουν ήδη έρθει καμιά τριανταριά ομάδες. Αυτοί οι άνθρωποι πάνε πίσω και από αυτά τα οποία έχουν αποκομίσει από την επίσκεψή τους , μπορούν και μιλούν διαφορετικά . Ειδικά για τους tour operators να σας πω και το εξής: Φέτος βγάλαμε μία διαφήμιση στα ρώσικα. Δεν είχε ξαναγίνει αυτό ποτέ. Είχαμε Ρώσους , να μιλάνε στα ρώσικα για την εμπειρία τους στην Ελλάδα. Δεν περιμέναμε , ότι αυτή η διαφήμιση θα είχε τέτοια απήχηση . Πώς όμως; Όχι βλέποντας την στο CNN ή BBC που και εκεί μπορεί και πρέπει να κάνουμε παρεμβάσεις , αλλά ουσιαστικά στα δικά τους Μέσα, όπου τι γινότανε; Τα παίρνανε οι tours operators και τα δείχνανε στα ταξιδιωτικά γραφεία και έτσι τα ταξιδιωτικά γραφεία, όταν θέλανε να πουλήσουν Ελλάδα , πήγαιναν και πουλούσανε αυτό. Λοιπόν, εκεί πέρα είναι που πρέπει να γίνεται η δουλειά και δυστυχώς αυτοί δεν θα είναι πάντα εδώ, αλλά εκεί είναι που κάνεις…

-Δημοσιογράφος: Καλά το καταλαβαίνω, αυτή είναι η δουλειά που κάνουμε προς τα έξω κ.λπ. Στο εσωτερικό όμως, μπορεί να έρθει ένας πολίτης να σας πει , βγάζουμε τα ματάκια μας μόνοι μας. Και όταν λέμε βγάζουμε τα ματάκια μας μόνοι μας, η ευθύνη πάει στην κυβέρνηση. Σου λέει ο άλλος, ρε παιδιά , παρουσιάζετε μία εικόνα της χώρας στο κέντρο των Αθηνών άθλια. Ποιος είναι υπεύθυνος για να μην είναι άθλια; Η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη.

-Υπουργός: Σαφώς έχουμε τις ευθύνες μας και…

-Δημοσιογράφος: Προχθές γίνανε τέτοια πράγματα, αφέθηκαν κάποιοι να βανδαλίσουν , αντιθέτως, κτυπήθηκαν κάποιοι που δεν βανδάλιζαν , με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί χάος κυριολεκτικά..

-Υπουργός: Κοιτάξτε. Εγώ δεν θα ήθελα να μπω στη διαδικασία με την οποία γίνεται ένα επιχειρησιακό σχέδιο καταπολέμησης …Όταν είσαι απέξω ..

-Δημοσιογράφος: Το καταλαβαίνω, αλλά ζητάω από ένα πολιτικό στέλεχος, να μου πει , αν από τη θέση που έχει και ο ίδιος , δηλαδή μια θέση ευθύνης για την εικόνα της χώρας και να το πω και έτσι , ένα κομμάτι της οικονομίας πάρα πολύ σημαντικό , αν είναι ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα.

-Υπουργός: Κοιτάξτε, το αποτέλεσμα , έχει να κάνει με τις παραμέτρους, μέσα στις οποίες δουλεύεις , θα σας πω ένα παράδειγμα το οποίο το ξέρω, γιατί το έχω αντιμετωπίσει ο ίδιος , για να μην λέω πράγματα τα οποία , αν δεν τα έχω αντιμετωπίσει, δεν μπορώ να ξέρω τις λεπτομέρειες. Όταν κάποιος, κάνει μια κατάληψη της Ακρόπολης, εκεί έχεις την επιλογή να στείλεις μέσα τα ΜΑΤ και να τους μαζέψεις. Λοιπόν, θεωρούμε ότι πάνω στο Βράχο της Ακρόπολης, ένας χώρος ο οποίος έτσι και αλλιώς είναι ιερός, στον οποίο οι επιχειρήσεις, είναι πάρα πολύ δύσκολες, γιατί μπορεί να κάνει ζημιά στο ίδιο το μνημείο ,ή να σπάσει ένα κεφάλι. Η εικόνα δε, η οποία θα ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο , είναι καταστροφική. Εκεί πέρα, οποιαδήποτε πολιτισμένη χώρα, βασίζεται στην ιδέα, ότι κάποιοι πολίτες , είναι υπεύθυνοι απέναντι σε ορισμένα πράγματα. Δεν είναι πάντα όλα, πρόβλημα του υπουργού. Εδώ θα σας πω ένα πολύ απλό παράδειγμα..

-Δημοσιογράφος: Εγώ θέλω να ρωτήσω ένα άλλο πράγμα. Μπορεί στην Ελλάδα σήμερα να κλείνει η Ακρόπολη ; Έχει κλείσει η Ακρόπολη κατ επανάληψη, το έχουμε πει αυτό πάρα πολλές φορές.

-Υπουργός: Βεβαίως. Αυτό είναι που πρέπει να πάρεις μία απόφαση θα κάνεις επιχείρηση μέσα στην Ακρόπολη; Λοιπόν η απάντηση είναι ότι δεν θα κάνεις επιχείρηση μέσα στην Ακρόπολη. Αυτό το οποίο…

-Δημοσιογράφος: Όχι δεν θα κάνεις, όμως δεν είμαστε οι μόνοι. Εμείς μεγεθύνουμε τα γεγονότα από μόνοι μας κ. υπουργέ.

-Υπουργός: Αυτό το οποίο είναι αισιόδοξο , είναι ότι για πρώτη φορά , στους ανθρώπους αυτούς οι οποίοι κλείσανε την Ακρόπολη, όλη η κοινωνία, γύρισε την πλάτη.

-Δημοσιογράφος: Το ξανάκαναν πάλι.

-Υπουργός: Όχι. Η Ακρόπολη έμεινε ανοιχτή , ανέβηκαν επάνω οι τουρίστες, δεν τους ενόχλησε κανείς , ήταν άλλο αυτό που έγινε. Εγώ πιστεύω ότι και αυτό πρέπει να σταματήσει, αλλά σίγουρα, αυτό το οποίο έγινε πέρυσι αν θυμόσαστε, το πιο αποτελεσματικό όπλο απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι κάνανε αυτά τα πράγματα,, ήταν το γεγονός ότι η κοινωνία τους γύρισε την πλάτη. Και εκεί είναι που όλοι μας έχουμε ένα ρόλο να παίξουμε. Βεβαίως και η πολιτεία έχει, αλλά αυτή τη στιγμή, είναι εντελώς ανεγκέφαλο να κλείνεις την Ακρόπολη . Αυτό πρέπει κάποια στιγμή να το καταλάβουμε. Δόξα τω Θεό είμαστε στον 21ο αιώνα . Το να λες στον 21ο αιώνα, ότι για να σταματήσεις 20 άτομα πάνω στην Ακρόπολη , πρέπει να στείλεις τα ΜΑΤ με τα δακρυγόνα, ε΄ όχι. Ας ωριμάσουν και αυτοί οι άνθρωποι να καταλάβουν ποια πράγματα δουλεύουνε και ποια όχι. Ε΄ αυτά δεν δουλεύουνε.

-Δημοσιογράφος: Ας το αφήσουμε λοιπόν αυτό, γιατί είναι μία στιγμή στις τόσες και πολλές φορές δεν δημιουργεί και πρόβλημα , γιατί άμα λειτουργεί η Ακρόπολη, οπότε τι με νοιάζει εμένα, αν είναι ο άλλος με ένα πανό και λέει…

-Υπουργός: Όχι με νοιάζει, γιατί..

-Δημοσιογράφος: Όχι γιατί να σας πω κάτι; Θα σας πει κάποιος ότι και σε άλλα μνημεία διεθνής ας πούμε αντίστοιχα γίνονται. Και στην Ιταλία και στην Αγγλία κ.λπ.

-Υπουργός: Δεν σημαίνει ,ότι επειδή κάποιος κάνει κάτι ανώριμο στο εξωτερικό, πρέπει να το κάνουμε και εμείς εδώ.

-Δημοσιογράφος: ‘Όχι. Αλλά δεν είναι η επίπτωση αντίστοιχη, με αυτό που ζήσαμε προχθές . Γι αυτό λέω, ότι εμένα με ενδιαφέρει να ακούσω την οργανωμένη πολιτεία , γιατί χθες, πέραν του ζητήματος ότι κτυπήθηκε κόσμος που δεν έφταιγε σε τίποτα, αφήστε το αυτό στην άκρη. Γιατί χθες, όμως αυτοί που έσπασαν ,κατέστρεψαν και διαμόρφωσαν αυτή την εικόνα που μεταδίδεται, δεν συνελήφθησαν. Γιατί η αστυνομία δεν μπόρεσε να αποκρούσει αυτή την προσπάθεια και οδηγήθηκε , στο να δέρνει κόσμο , ο οποίος δεν έφταιγε.

-Υπουργός: Όχι, ένα λεπτό. Από όσο ξέρω, συνελήφθη κόσμος και έχει πάει για ανάκριση ..

-Δημοσιογράφος: Ελάχιστος κόσμος κ. υπουργέ, 15 άνθρωποι.

-Υπουργός: Εγώ να σας πω το άλλο. Αν ήτανε 15 άνθρωποι κάθε φορά, αυτή τη στιγμή θα είχαμε καθαρίσει από αυτά τα φαινόμενα.

-Δημοσιογράφος: Δεν είναι όμως όπως βλέπετε .Εκεί είναι αυτοί.

-Υπουργός: Δεν είναι αλήθεια…

-Δημοσιογράφος: Εσάς σας διευκολύνει στο ρόλο σας , αυτά που δεν κάνει ένας υπουργός. Εδώ φαίνεται ότι ένας υπουργός δεν έκανε τη δουλειά του. Είναι φανερό ότι δεν έκανε τη δουλειά του.

-Υπουργός: Κοιτάξτε, δεν είναι ο ένας υπουργός απέναντι στον άλλο υπουργό . Εγώ σας λέω, ότι δεν ξέρω τις λεπτομέρειες στον επιχειρησιακό σχεδιασμό. Εγώ θέλω να μου εξηγήσετε το άλλο. Έρχονται ένας αριθμός κουκουλοφόρων, οι οποίοι αρχίζουν και πετάνε πράγματα. Η αστυνομία τι πρέπει να κάνει; Να κάθεται να τους κοιτάζει;

-Δημοσιογράφος: Δεν τους συλλαμβάνει, αυτή δεν είναι η δουλειά της;

-Υπουργός: Μα βεβαίως και συλλαμβάνει…

-Δημοσιογράφος: Καταστράφηκε η Αθήνα προχθές κ. υπουργέ; Δεν καταστράφηκε; Έκανε καλά τη δουλειά της η Αστυνομία; Εσείς έχετε ξαναδεί να εκκενώνεται ξενοδοχείο στο κέντρο, ένα από τα ακριβότερα ξενοδοχεία της χώρας μας εκκενώθηκε. Το είδατε αυτό; Το είδατε έτσι.

-Υπουργός: Βεβαίως.

-Δημοσιογράφος: Πως αισθάνεστε γι αυτό; Αισθάνεστε περήφανος; Είστε υπουργός προϊστάμενος ενός τομέα, που εκκενώνετε ένα κεντρικό ξενοδοχείο στη χώρα…

-Υπουργός: Μα καθόλου και γι αυτό αυτή τη στιγμή, ένα λεπτό να το πάρουμε από μία άλλη μεριά. Έχεις επαγγελματίες , οι οποίοι δουλεύουνε μέσα στο κέντρο. Ξέρετε πια είναι η διαφορά ενός νέου ανθρώπου ο οποίος παίρνει μία καρέκλα και πάει και σπάει μία βιτρίνα ενός επαγγελματία; Δεν ξέρει τι σημαίνει , ποιες είναι οι αγωνίες αυτού του επαγγελματία. Νομίζει ότι είναι ένα παιχνίδι. Λοιπόν, σε οποιαδήποτε άλλη κοινωνία , ξέρουν πάρα πολύ καλά ότι , το να στερήσεις το βιος από έναν άνθρωπο δεν είναι παιχνίδι. Λοιπόν, για κάποιους λόγους , σε αυτή την κοινωνία υπάρχουν 200-300, πόσοι είναι 500 από αυτούς τους νέους ανθρώπους , οι οποίοι θεωρούν ότι όλο αυτό είναι ένα παιχνίδι. Λοιπόν δεν είναι.

-Δημοσιογράφος: Άρα δική σας δουλειά είναι να τους πιάσετε..

-Υπουργός: Αυτοί οι άνθρωποι χάνουν το βιος τους . Το ίδιο γίνεται και με τους ανθρώπους του τουρισμού.
-Δημοσιογράφος: Ναι, αλλά αυτά τα πληρώνουμε εμείς κ. υπουργέ. Όλο αυτό το κακό που έγινε στην Αθήνα ,ξέρετε ποιος θα το πληρώσει; Ο φορολογούμενος.

-Υπουργός: Ο τουρισμός είναι μία οικονομική δραστηριότητα που αφορά κάθε ελληνική οικογένεια. Έτσι δεν είναι;

-Δημοσιογράφος: Ασφαλώς.

-Υπουργός: Λοιπόν, δεν είναι 5 κακοί επιχειρηματίες , τους οποίους έχουν αποφασίσει κάποιοι τάχα αναρχοαυτόνομοι να πάνε να πλήξουνε. Αυτή τη στιγμή πλήττουν κάθε ελληνική οικογένεια που δουλεύει … Αυτά είναι απαράδεκτα.

-Δημοσιογράφος: Και σας λέει λοιπόν ο απλός πολίτης , άφησες και μου κατέστρεψαν τη ζωή και με έδειρες και από πάνω. Ο ίδιος, ο ίδιος.

-Υπουργός: Ένα λεπτό. Εγώ ευχαρίστως να μιλήσω σε ότι αφορά τις ευθύνες μας σε αυτό το οποίο συνέβη…., αλλά το να λέμε ότι εμείς κτυπήσαμε αυτούς τους πολίτες , ε, όχι.

-Δημοσιογράφος: Έχει γεμίσει η οθόνη , από αστυνομικούς που πετάνε πέτρες. Πράγμα που είναι παράνομο…Μία εικόνα τριτοκοσμική.

-Υπουργός: Συμφωνώ , ότι αυτά τα οποία συνέβησαν προχθές, είναι απαράδεκτα και δεν έπρεπε να συμβούν. Αυτό όμως το οποίο είναι πάρα πολύ εύκολο είναι να κάνεις κριτική απέξω. Και εγώ λέω, ότι αυτά τα οποία εξήγησε χθες ο κ. Παπουτσής και ο κ. Λοβέρδος με αυτά που είπε για την υγεία, εγώ καταλαβαίνω, αυτό το οποίο είχανε να αντιμετωπίσουν προχθές. Και όταν ο άλλος είναι ελεύθερος και αισθάνεται…

-Δημοσιογράφος: Υπήρξε σχεδιασμός κ. Γερουλάνο;

-Υπουργός: Βεβαίως και υπήρξε σχεδιασμός .

-Δημοσιογράφος: Εσείς είδατε να εκπονείται ένα σχέδιο από την πλευρά των αρχών για αντιμετωπίσει την κατάσταση;

-Υπουργός: Βεβαίως υπήρχε σχεδιασμός.

-Δημοσιογράφος: Άρα πέτυχε για να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα.

-Υπουργός: Ένα λεπτό. Πέστε μου με τι κριτήρια το κοιτάξατε.

-Δημοσιογράφος: Με το αποτέλεσμα.

-Υπουργός: Ποιο αποτέλεσμα, όταν έχετε 200 ανθρώπους…

-Δημοσιογράφος: Το αποτέλεσμα, το οποίο ήταν καταστροφή για την Αθήνα , 700 τραυματίες στα νοσοκομεία, αυτό δεν είναι επιτυχία.

-Υπουργός: Όταν μιλάμε για την ασφάλεια κάποιου ανθρώπου για παράδειγμα, σου λέει…

-Δημοσιογράφος: Λέει βέβαια το υπουργείο, ότι αποφύγαμε τα χειρότερα, δεν είχαμε νεκρό. Ακούσατε τον κ. Παπουτσή; Ακούσατε το απίστευτο, κάνω το σταυρό μου λέει κάθε μέρα, να μην έχουμε νεκρό

-Υπουργός: Ακούστε. Είναι πάρα πολύ εύκολο να κάνει κανείς κριτική την επόμενη ημέρα , αλλά αυτό δεν βοηθάει καθόλου. Θα σας πω το εξής: Όταν κάποιος έρχεται και λέει ότι είναι ένας τρελός που θέλει να κτυπήσει έναν από εσάς, εκεί μπορείτε να προστατευθείτε. Όταν κάποιος δεν καταλογίζει τίποτε, δεν σκέφτεται τίποτα, είναι έτοιμος να σας σκοτώσει, εκεί δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Λοιπόν , εδώ μιλάμε για 300 ανθρώπους που δεν υπολογίζουν απολύτως τίποτα, που είναι έτοιμοι να μπούνε μέσα και αυτό που θέλουν να πετύχουνε ..

-Δημοσιογράφος: Δηλώνετε αδυναμία της πολιτείας;

-Υπουργός: Όχι. Καθόλου, Η πολιτεία οφείλει να αμυνθεί απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους , να προστατεύσει όσους είναι αθώοι , όπου μπορεί να το κάνει και να συλλάβει αυτούς …

-Δημοσιογράφος: Μα και γι αυτό ακριβώς λέω, αν θεωρείται , με ενδιαφέρει γιατί είστε και ένας υπουργός που είστε στο χώρο του πολιτισμού . Με ποιο πολιτισμό έχουν σχέση αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα;

-Υπουργός: Να σας πω για ένα θέμα το οποίο αφορά το δικό μας το υπουργείο και αυτό είναι με τα γήπεδα. Ξέρετε πόσο κόσμο στέλνουμε κάθε φορά στα δικαστήρια με τα γήπεδα; Λοιπόν εγώ, να σας πω ένα συγκεκριμένο παράδειγμα. Έρχεται ένας οπαδός και πετάει μία φωτοβολίδα και την πετάει απέναντι σε άνθρωπο και αντί να τον πάνε μέσα , επειδή πέταξε τη φωτοβολίδα, που θα μπορούσε να σκοτώσει κάποιον, τον πάνε για ένα πλημμέλημα . Λοιπόν αυτοί οι άνθρωποι , βγαίνουν την άλλη μέρα έξω και αισθάνονται ότι δεν υπάρχει καμία απειλή.

-Δημοσιογράφος: Μια και μπήκαμε στο χώρο του ποδοσφαίρου, του αθλητισμού κ.λπ. κ. υπουργέ, άρα εγώ αντιλαμβάνομαι , ότι έχουμε σε πάρα πολλούς τομείς , μία πολιτεία , η οποία έχει και τους καλύτερους θεσμούς και μια χαρά νόμους και πολλές φορές και πολύ καλά στελέχη, που δεν τα εφαρμόζει και δεν κάνει καλά τη δουλειά της. Δεν είναι αποτελεσματική. Τι να το κάνω;

-Υπουργός: Κύριε Λυριτζή το θέμα το οποίο αντιμετωπίζουμε, νομίζετε ότι η κρίση που ήρθε, είναι τυχαία;

-Δημοσιογράφος: Όχι βέβαια.

-Υπουργός: Από τι προήλθε; Προήλθε από το γεγονός , ότι πάρα πολλοί θεσμοί…

-Δημοσιογράφος: Μπορούμε να πάμε στο αύριο, γιατί τώρα άμα συζητάμε…

-Υπουργός: Μα γι αυτό σας λέω, για το αύριο θέλω να καταλήξω. Λοιπόν, φθάσαμε στην οικονομική κρίση και όλοι σήμερα ασχολούμαστε με την οικονομική κρίση , όταν ουσιαστικά τα προβλήματα που μας φέρανε ως εδώ , είναι βαθύτατα κοινωνικά και θεσμικά. Έτσι δεν είναι;

-Δημοσιογράφος: Σωστά. Και πολιτικά.

-Υπουργός: Και πολιτικά. Λοιπόν έρχεσαι και λες τώρα: Εγώ έχω ένα σχέδιο για να βγάλω την Ελλάδα από την κρίση. Αυτό αφορά δύο πράγματα. Το ένα είναι , κάνω κάποια πράγματα για να διορθώσω την οικονομία. Για να γλιτώσω την πτώχευση , είναι το ένα κομμάτι και το άλλο κομμάτι, είναι για να φτιάξω τα πράγματα καλύτερα στην κοινωνία. Προσωπικά μου αρέσει να διαχωρίζω τα δύο, γιατί το ένα αφορά το μνημόνιο και το άλλο αφορά το πρόγραμμα με το οποίο βγήκε αυτή η κυβέρνηση. Καλώς ή κακώς , για μένα κακώς, όλα τα φώτα της δημοσιότητας, είναι επάνω στο τι αλλάζουμε στην οικονομία. Όλος ο κόσμος ανησυχεί για το ποια είναι τα spreads . Ε΄ λοιπόν δεν είναι αυτό το πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας αυτή τη στιγμή. Το πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας, είναι να μην ξαναφτάσουμε ως εδώ. Και το μόνο το οποίο λέω, είναι μην ρίχνετε όλα τα φώτα της δημοσιότητας , μόνο σε όλα αυτά που γίνονται για τα spreads και τα δημοσιοοικονομικά. Εδώ γίνονται μεγάλες αλλαγές , είμαστε στην κοινωνία για να αλλάξουμε …

-Δημοσιογράφος: Ακριβώς. Γι΄ αυτό ας μην πάμε στο γενικό , να γίνουμε λίγο πιο συγκεκριμένοι. Στο δικό σας τομέα, η κυβέρνηση από τις πρώτες μέρες και ανεξαιρέτως μνημονίου, μάλιστα προβλήθηκε ως μία αναγκαία ας πούμε διαδικασία για να οργανωθεί καλύτερα ο δημόσιος τομέας , να γίνει πιο αποτελεσματικός και παραγωγικός, και εν πάση περιπτώσει ,οι άνθρωποι να δουλεύουν στις θέσεις που θα είναι και να δουλεύουν παραγωγικά. Και είχατε πει, ότι θα συμπτύξετε Οργανισμούς , θα καταργήσετε οργανισμούς, θα μειωθούν, θα μειωθούν κ.λπ. Για πείτε μας, στο υπουργείο Πολιτισμού, πόσοι οργανισμοί συμπτύχθηκαν και αν από αυτούς που συμπτύχτηκαν , έχουν πάψει να πληρώνονται αυτοί οι οποίο δεν δουλεύουν στους οργανισμούς που δεν υπάρχουν πια.

-Υπουργός: Τέσσερις οργανισμοί έχουν καταργηθεί στο υπουργείο Πολιτισμού και αυτή τη στιγμή , θα πληρώνονται οι υπάλληλοι στους οργανισμούς, μέχρι να περάσει το νομοσχέδιο το οποίο τους καταργεί. Από εμάς έχουν τελειώσει αυτοί οι οργανισμοί. Εμείς έχουμε ουσιαστικά μειώσει τον προϋπολογισμό του υπουργείου , κατά 20% . Έχουμε κόψει το δημόσιο στο δικό μας τον τομέα, κατά 20%, χωρίς να μειώσουμε , προσπαθώντας να κρατήσουμε, τα χρήματα τα οποία δίνουμε στον πολιτισμό και στον τουρισμό.

-Δημοσιογράφος: Τα έχετε μειώσει γιατί κόπηκαν οι μισθοί των εργαζόμενων στο υπουργείο Πολιτισμού….

-Υπουργός: Όχι μόνο. Όχι, κόπηκαν θέσεις εργασίας από το υπουργείο που ήταν παλιά…

-Δημοσιογράφος: Έκλεισαν κάποιοι οργανισμοί; Θα κλείσουν άλλοι;

-Υπουργός: Τέσσερις. Τέσσερις μεγάλους οργανισμούς είδαμε , οι οποίοι ξοδεύανε χρήματα …

-Δημοσιογράφος: Οι υπάλληλοι τι έγιναν από αυτούς τους οργανισμούς; Δεν απολύθηκαν;

-Υπουργός: Οι υπάλληλοι θα απολυθούν όταν περάσει το νομοσχέδιο για να κλείσουν. Αυτό είναι ένα νομοσχέδιο το οποίο το ετοιμάζει η κυβέρνηση

-Δημοσιογράφος: Ο σχεδιασμός σας, ποιος είναι; Είπατε να κλείσουν κάποιοι οργανισμοί και να απολυθούν πόσοι υπάλληλοι;

-Υπουργός: Δεν είναι μόνο να κλείσουνε οργανισμοί . Θα σας πω άλλα παραδείγματα. Αυτή τη στιγμή εμείς έχουμε μία σειρά από περιουσιακά στοιχεία τα οποία δεν θα έπρεπε να έχουμε εμείς . Θα έπρεπε ή να αξιοποιηθούν από ιδιώτες , ή να δοθούν στην τοπική αυτοδιοίκηση. Θα μεταφέρουμε περίπου το ¼ των περιουσιακών στοιχείων που έχουμε στη διάθεσή μας αυτή τη στιγμή στις περιφέρειες με δική τους επιλογή αν θέλουν να τα πάρουν. Αν δεν τα πάρουν …

-Δημοσιογράφος: Αλλιώς θα τα δώσετε στους ιδιώτες.

-Υπουργός: Αλλιώς θα σας πω κάτι και να κλείσουν , δεν είναι το τέλος του κόσμου, αν δηλαδή δεν μπορεί να τα αξιοποιήσει ούτε …

-Δημοσιογράφος: Όπως για πείτε ένα περιουσιακό στοιχείο αντίστοιχο που θα μπορούσε να…δώστε μερικά παραδείγματα.

-Υπουργός: Θα σας πω το πιο οφθαλμοφανές. Σε μία ανώνυμη εταιρεία του δημοσίου στην ΕΤΑ ανήκουν οι τάφοι των Βενιζέλων. Λοιπόν δεν υπάρχει κανένας λόγος αυτά τα πράγματα να είναι εκεί και θα πρέπει να είναι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και να αξιοποιούνται από εκεί πέρα, με τους κανόνες που ορίζει η πολιτεία. Τόσο καιρό τους είχαμε εμείς και δεν τους αξιοποιούσαμε ουσιαστικά. Έχουμε κομμάτι αιγιαλού , το οποίο δεν προλαβαίνει η Κεντρική Διοίκηση να αξιοποιήσει, ενώ η τοπική κοινωνία θα μπορούσε να το αξιοποιήσει πολύ καλύτερα. Αυτά πρέπει να είναι εκεί.

-Δημοσιογράφος: Μισό λεπτό, για τον υπουργό Πολιτισμού αξιοποίηση ας πούμε τμήματος του αιγιαλού που είναι στην ιδιοκτησία σας , σημαίνει κτίσιμο;

-Υπουργός: Όχι, όχι αναγκαστικά .Υπάρχουν κανόνες μέσα στους οποίους πρέπει να κινηθείς για να αξιοποιήσεις και τον αιγιαλό. Αυτό όμως το ορίζει η πολιτεία και εμείς συμβάλλουμε …

-Δημοσιογράφος: Ρωτάει ένας ακροατής εδώ, το υπουργείο Πολιτισμού έχει 3000 ανασφάλιστους καλλιτέχνες, μέλη του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών, τι θα κάνετε με αυτό;

-Υπουργός: Δεν είναι ακριβώς έτσι. Τα θέματα των ασφαλίσεων δεν είναι στο υπουργείο Πολιτισμού. Η Πολιτεία είχε αποφασίσει στο παρελθόν την ασφάλιση ορισμένων καλλιτεχνών οι οποίοι δεν είχαν…

-Δημοσιογράφος: Δεν είναι στην αρμοδιότητα σας λέτε δηλαδή αυτοί;

-Υπουργός: Όχι η ασφάλιση προφανώς δεν είναι. Παρόλα αυτά το θέμα της ασφάλισης καλλιτεχνών είναι ένα τεράστιο θέμα. Διότι είναι πάρα πολύ εύκολο εκεί πέρα να υπάρχει λαθροχειρία κοκ. Είμαστε σε συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο, έτσι ώστε αν πραγματικά κάποιος, γιατί τώρα μιλάμε για ανθρώπους που ούτε ΤΕΒΕ έχουν κάνει όλο τον καιρό, ούτε τίποτε άλλο. Υπάρχουν μηχανισμοί να μη μείνει ούτε ένας καλλιτέχνης ανασφάλιστος και μιλάμε γι αυτούς που δεν έχουν ενταχθεί μέσα σε αυτούς τους μηχανισμούς στο παρελθόν. Εκεί πρέπει πραγματικά να προσέχει κανείς ώστε πραγματικά να ασφαλίζει.

-Δημοσιογράφος: Ο ιππόδρομος σε εσάς ανήκει;

-Υπουργός: Βεβαίως.

-Δημοσιογράφος: Τι θα κάνετε; Θα δοθεί στους Γάλλους, θα πουληθεί; Τι θα γίνει;

-Υπουργός: Ο ιππόδρομος έχει προγραμματιστεί για να πουληθεί.

-Δημοσιογράφος: Υπάρχει ενδιαφέρον;

-Υπουργός: Υπάρχει. Ο ιππόδρομος είναι δύο πράγματα ουσιαστικά. Το ένα είναι ο ιππόδρομος, το άλλο είναι ένα μεγάλο οικόπεδο που υπάρχει δίπλα. Τα δυο δεν χρειάζεται να είναι μαζί. Θα αξιοποιηθούν και τα δυο αλλά αυτό το οποίο συζητάμε με το υπουργείο Οικονομικών είναι να γίνουν τα δυο με διαφορετικό τρόπο.

-Δημοσιογράφος: Έχουμε μηνύματα από τους ακροατές κ. υπουργέ και θα απαντήσετε. Πείτε κάτι για το Αρχαιολογικό Μουσείο γιατί ρωτά κάποιος γιατί είναι κλειστό το μισό τις καθημερινές και τις Κυριακές. Από τα επεισόδια;

-Υπουργός: Όχι πλέον. Το Αρχαιολογικό Μουσείο άνοιξε. Καθυστέρησε να ανοίξει όλες τις αίθουσες και εδώ υπάρχει κάτι που αξίζει να δει κανείς γιατί δείχνει και μια διαδικασία, πώς δουλεύει το ελληνικό δημόσιο και τι παρατείνει τα πράγματα που πρέπει να αλλάξουμε. Για να είμαι συγκεκριμένος. Ποιοι είναι οι μύθοι και ποιες οι πραγματικότητες. Ε μείς έχουμε αυτή τη στιγμή πέντε μεγάλα μουσεία. Τα δυο Αρχαιολογικά και τα δύο Βυζαντινά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και το νέο Μουσείο Ακρόπολης. Τα τέσσερα λειτουργούν κάτω από το υπουργείο Πολιτισμού, το ένα είναι δημοσίου δικαίου. Αυτή τη στιγμή από τα πέντε αυτά μουσεία, αυτό το οποίο λειτουργεί λιγότερο καλά είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας. Ενώ όλα τα’ άλλα παρότι έχουν διαφορετικό καθεστώς δεν ακούς ποτέ κανένα παράπονο, στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας, ακούς συνέχεια. Και εκεί πραγματικά είναι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί τόσο καιρό το Αρχαιολογικό Μουσείο. Αυτό κοιτάμε να το αλλάξουμε. Οι λύσεις οι οποίες βρίσκεις σ’ ένα οργανισμό, σαν ένας δημόσιος χώρος δεν χρειάζεται να είναι με τα αρτηριοσκληρωτικά που ξέραμε μέχρι τώρα. Πρέπει να βρούμε καινοτόμες λύσεις σε οτιδήποτε κάνουμε. Τα άλλα μουσεία παρά τις περικοπές λειτουργούν απολύτως κανονικά ενώ το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας περίμενε τις μετατάξεις για να λειτουργήσει κανονικά. Αυτή είναι μια έκκληση προς όλες τις δημόσιες υπηρεσίες. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μια μάχη την οποία δίνουμε όλοι μαζί. Ας διευρύνουμε λίγο τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεση μας. Δεν χρειάζεται να μένουμε ταμπουρωμένοι στα λεγόμενα, κεκτημένα του παρελθόντος και να δουλέψουμε όλοι μαζί ώστε να κάνουμε όλα αυτά να λειτουργούν καλύτερα.

-Δημοσιογράφος: Να κλείσουμε πριν πάμε στα πολιτικά και λίγο τα του τομέα σας, τα αθλητικά με το ποδόσφαιρο; Εδώ βρωμά και ζέχνει που λέμε κ. υπουργέ η ιστορία αυτή, του ποδοσφαίρου, των στοιχημάτων κλπ. Θα σας κάνω μια ερώτηση που άκουσα από πολλούς. Ότι επιλέξατε το χρόνο που θα βγάζατε την όλη υπόθεση προκειμένου…

-Υπουργός: Είναι τραγικό να το λέει αυτό κάποιος, γιατί σε μια τόσο μεγάλη επιχείρηση αν προσπαθήσεις να παρέμβεις πολιτικά πάνω σε αυτήν, μόνο ζημιά μπορείς να της κάνεις και σας διαβεβαιώνω ότι ούτε την επιταχύναμε, ούτε την καθυστερήσαμε για να βολευτούν οι χρόνοι. Ε δεν παίζεις με τέτοια πράγματα, είναι μια πολύ σοβαρή διαδικασία και θέλει πολύ μεγάλη προσοχή και πάρα πολύ ψυχραιμία. Θα σας πω κάτι το οποίο το πιστεύω βαθύτατα. Όταν θες να κάνεις μια πραγματική τομή σε αυτά τα πράγματα, δεν πρέπει να τα κάνεις με τους χρόνους ή τα συναισθήματα που δημιουργούνται γύρω απ’ αυτό.

-Δημοσιογράφος: Ούτε επικοινωνιακά;

-Υπουργός: Ούτε επικοινωνιακά. Θυμάμαι ότι υπήρχε μια τεράστια κατακραυγή μετά τον τελικό του κυπέλλου, δίκαιη κατακραυγή και μας έλεγαν βγάλτε το ελληνικό ποδόσφαιρο από την Ευρώπη, κλείστε το πρωτάθλημα, μην κάνετε τα play-off κλπ. Τότε με πραγματικό κόστος, αποφασίσαμε να συνεχίσουμε. Έγινε η σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό και δόθηκαν συγκεκριμένες γραμμές προς όλους που εμπλέκονται σε αυτήν την υπόθεση. Ήταν πολύ ξεκάθαρο από τον πρωθυπουργό ότι θέλαμε να μείνουμε μέσα στο πλαίσιο. Τι είπαν τα Μέσα μόλις βγήκαμε απ’ αυτήν την συνεδρίαση; Άντε πάλι μια απ’ τα ίδια. Πάλι τα ίδια, πάλι συσκέψεις κάνει ο πρωθυπουργός…

Δημοσιογράφος: Δεν βλέπουμε αποτελέσματα κ. υπουργέ…

-Υπουργός: Από σύσκεψη σε σύσκεψη κάνει πολύ μεγάλη διαφορά. Ο πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή ήταν αποφασισμένος, όλα τα όπλα που έχει η Πολιτεία στη διάθεση της να τα βάλει πάνω στο τραπέζι για να λύσει το ζήτημα. Και εδώ είναι η ουσία του πράγματος. Τόσα χρόνια η Πολιτεία χρησιμοποιούσε ελάχιστα από τα όπλα που είχε στη διάθεση της. Ενδεχομένως φοβόταν. Και θα σας πω πολύ συγκεκριμένα πράγματα. Εδώ υπήρχε μια κεντρική πολιτική απόφαση που πήγε προς όλες τις κατευθύνσεις και σε μας και στο ΣΔΟΕ και στην Αστυνομία, να προχωρήσουμε συστηματικά.

-Δημοσιογράφος: Αληθεύει ότι ενεπλάκη και η Αντιτρομοκρατική;

-Υπουργός: Όταν γίνεται μια μυστική αποστολή, θέλουμε να μείνει μυστική για να έχει τα αποτελέσματα που πρέπει. Ο χειρότερος σύμβουλος σε μια τέτοια περίπτωση είναι η έλλειψη ψυχραιμίας. Αυτή τη στιγμή η μεθοδικότητα με την οποία πρέπει να λειτουργήσουμε πρέπει να είναι πάρα πολύ συστηματική και πάρα πολύ αποτελεσματική και τώρα.

-Δημοσιογράφος: Τώρα στο σημείο που βρισκόμαστε εσείς μπορείτε να διαβεβαιώσετε ότι θα πέσει πλήρες φως στην υπόθεση; Εσείς ξέρετε σίγουρα περισσότερα απ’ ότι ξέρουμε εμείς και ότι το πρωτάθλημα θα μπορέσει να ξεκινήσει κανονικά;

-Υπουργός: Είναι δυο διαφορετικές ερωτήσεις

-Δημοσιογράφος: Η ιστορία του ποινικού τμήματος είναι μια ιστορία η οποία θα ακολουθήσει τη Δικαιοσύνη και θα πάρει και χρόνο πολύ απ όσο γνωρίζουμε με τον τρόπο που λειτουργεί η ελληνική δικαιοσύνη. Στο αθλητικό πεδίο που είναι και ο δικός σας τομέας ευθύνης τι μπορείτε να κάνετε;

-Υπουργός: Θα σας πω.

-Δημοσιογράφος: Μπορείτε να κάνετε; Είστε δηλαδή αποφασισμένοι για παράδειγμα με τα στοιχεία που υπάρχουν να αλλάξετε τον τρόπο διεξαγωγής του πρωταθλήματος; Ακούστηκε μια πρόταση να αναλάβει η ΕΠΟ. Ο κ. Πιλάβιος εχτές αυτό μας είπε. Υπάρχει μια άλλη πρόταση που λέει ότι πρωτάθλημα που στελέχη του οποίου ΠΑΕ δηλαδή εμπλέκονται σε όλη αυτή την ιστορία δεν μπορεί να ξεκινήσει. Υπάρχει άλλη πρόταση που λέει «τι θα γίνει παιδιά, θα μετάσχουν στην Ευρώπη ατοί οι οποίοι είναι υπόλογοι στη Δικαιοσύνη; Πως θα πάει αυτή η ιστορία; Θέλω μα πω ότι υπάρχει ένα κλίμα αμφισβήτησης για το πόσο μπορεί να λειτουργεί αυτός ο θεσμός, αυτό το παιχνίδι, αυτό το θέαμα ή όπως αλλιώς θέλετε, τι στιγμή που δεν έχει καθαριστεί

-Δημοσιογράφος: Όταν κάτι ανοίγει και βγάζει τόση βρώμα από μέσα, τα ένστικτα, και τα κοινωνικά ένστικτα είναι να ξαναμπεί το καπάκι πάνω στο πρόβλημα όσο πιο γρήγορα γίνεται. Διότι κανείς δεν θέλει όλη αυτή την ανασφάλεια που δημιουργείται γύρω από αυτά τα οποία… και αρχίζουν οι ερωτήσεις. Τι θα κάνεις, θα κάνεις πρωτάθλημα; Δεν θα κάνεις πρωτάθλημα; Γιατί βιαζόμαστε; Φτάσαμε μέχρι εδώ… Ο Ολυμπιακός Βόλου θα παίξει στην Ευρώπη;

-Υπουργός: Ο Ολυμπιακός Βόλου είναι μια μεμονωμένη περίπτωση και δεν πρέπει να δούμε το ελληνικό ποδόσφαιρο με μεμονωμένες περιπτώσεις. Η αθλητική δικαιοσύνη έχει ξεκινήσει τη διαδικασία της αλλά μην πάμε εκεί. Αυτό που είναι ουσιαστικό είναι να χρησιμοποιούμε συνέχεια όλα τα εργαλεία που έχουμε τη διάθεσή μας. Άρα, το νομοσχέδιο για τον Αθλητισμό…

-Δημοσιογράφος: Μήπως όμως τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας είναι μέρος του προβλήματος; Οι θεσμοί;

-Υπουργός: Όχι, καθόλου. Το πρόβλημα είναι ότι δεν τα χρησιμοποιούσαμε, όχι ότι είναι αυτά στη διάθεσή μας. Είναι τα νομοσχέδια, είναι η αθλητική δικαιοσύνη. Εκεί έχουμε ε πει ότι αν δεν δούμε αυστηροποίηση εμείς θα λάβουμε κάποια μέτρα. Θα κόψουμε τα χρήματα. Θα σας πω κάτι για τα λεφτά. Ξέρετε γατί δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να χρησιμοποιήσουμε τα χρήματα για να πετύχουμε αυτό που θέλουμε στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ξέρετε τι γινότανε μέχρι τώρα. Υπήρχαν διάφοροι πρόεδροι – εγώ δεν λέω όλοι διότι υπήρχαν και πολλοί πρόεδροι οι οποίοι έβαζαν πολύ βαθειά το χέρι στην τσέπη και στήσανε ομάδες με το δικό τους τρόπο. Υπάρχουν όμως και πάρα πολλοί πρόεδροι στο ελληνικό ποδόσφαιρό που κάνανε το νταή με χρήματα που έρχονταν από τη διαφήμιση, από τον ΟΠΑΠ, από την Πολιτεία κ.ο.κ. λοιπόν τι θα πουν αυτοί οι άνθρωποι αύριο που θα τους κόψουμε τα λεφτά στους οπαδούς; Ότι δεν μπορούν να κάνουν μεταγραφές και ότι δεν έχουν λεφτά από το κράτος; Μα τόσον καιρό στους οπαδούς λέγανε ότι αυτοί ήταν οι μεγάλοι άρχοντες. Ε, λοιπόν για να δούμε πόσο μεγάλοι άρχοντες είναι χωρίς τα λεφτά της ελληνικής Πολιτείας. Αυτό το οποίο δεν τολμούσε κανείς να χρησιμοποιήσει στο παρελθόν, αυτή η κυβέρνηση είπε, εγώ θα το χρησιμοποιήσω. Και θα χρησιμοποιήσω κι αυτό και θα χρησιμοποιήσω και τα τηλεοπτικά δικαιώματα, θα χρησιμοποιήσω τη νομοθεσία, θα πιέσω…

-Δημοσιογράφος: Δεν έχετε πια τα τηλεοπτικά δικαιώματα, η ΝΟVΑ τα έχει…

-Υπουργός: Ναι, αν η ΕΡΤ δεν μπει στο παιχνίδι φανταστείτε πόσα λίγα χρειάζεται να δώσει η ΝΟVΑ για να πάρει τα δικαιώματα. Άρα πάλι λιγότερα λεφτά θα πάρεις αν δεν έχεις ανταγωνιστή. Θέλω να πω μ αυτό ότι αρχίζει ο κλοιός και σφίγγει. Κι εγώ αυτό που βλέπω μετά την τελευταία μάζωξη της SuperLeague είναι ότι ακόμα δεν έχουνε πάρει τα μέτρα. Τι άλλο πρέπει να δούνε για να καταλάβουν ότι αυτή τη στιγμή τέρμα τα ψέματα; Είναι ώρα να πάρουν αποφάσεις. Η απόφαση τώρα που πήρε η αθλητική δικαιοσύνη είναι ενδιαφέρουσα. Και ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι ότι δεν το κάνανε για τα στημένα παιχνίδια, το κάνανε για άλλο λόγο

-Δημοσιογράφος: Πάντως κ Γερουλάνε αποκαλύφθηκε ένας απίστευτος υπόκοσμος που πραγματικά μένει κανείς εμβρόντητος. Όχι ότι δεν ξέραμε, δεν υποψιαζόμασταν αλλά αλλιώς να το βλέπεις…

-Υπουργός: Και αυτό το καπάκι δεν πρέπει να κλείσει μέχρις ότου υπάρξει πραγματική κάθαρση. Εγώ δεν βιάζομαι. Περιμένω και δουλεύω μέσα στο πλαίσιο, στο ευρωπαϊκό πλαίσιο του ελληνικού ποδοσφαίρου όσο αυτό ακόμα μας εξυπηρετεί.

-Δημοσιογράφος: Είστε ικανοποιημένος από τη λειτουργία της ΕΠΟ; Και από τη συνεργασία σας; Διότι ακούγονται κατηγορίες για τον κ. Πιλάβιο ότι μετέχει των τηλεφωνημάτων σε ορισμένες των περιπτώσεων.

-Υπουργός: Δεν θα μείνω στα πρόσωπα διότι πίσω από τον κάθε πρόεδρο υπάρχει και μια οργάνωση που πρέπει να αναλάβει στις ευθύνες της. Εμείς πριν από ένα χρόνο τους είπαμε, αστικοποιήστε το δίκαιο. Ήρθαν μ ένα αυστηρότερο μεν δίκαιο αλλά με τεράστια κενά μέσα σε αυτό για να μπορέσουν να ξεφεύγουν πάλι με αποτέλεσμα μια ομάδα, να γίνονται έκτροπα στο γήπεδο, και να τιμωρείται με μια αγωνιστική. Αυτό το πράγμα πρέπει να καταλάβουμε ότι πρέπει να τελειώνει. Αυτό πρέπει να το τελειώσει η ίδια η ΕΠΟ. Αν αποκλειστεί το ελληνικό ποδόσφαιρο από το ευρωπαϊκό του πλαίσιο και είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε αν η ΕΠΟ δεν είναι έτοιμη να αναλάβει τις ευθύνες της….

-Δημοσιογράφος: Θα κοστίσει αυτό…

-Υπουργός: Βεβαίως. Γι αυτό λέμε: Είναι σοβαρή η ΕΠΟ; Θέλει να δει ότι κάτι αλλάζει;

-Δημοσιογράφος: Εσείς τι λέτε, ότι είναι;

-Υπουργός: Σήμερα έχουν Διοικητικό Συμβούλιο. Εγώ τη Δευτέρα έχω τρία. Στο τι θα γίνει στα δικά μας Διοικητικά Συμβούλια θα εξαρτηθεί απολύτως από το τι θα γίνει εδώ πέρα. Αν έχουν καταλάβει ότι αυτό το καπάκι δεν θα κλείσει πάρα πολύ γρήγορα θα πάρουν κάποιες αποφάσεις. Εμείς θα τις κρίνουμε αυτές. Δεν είναι σωστό να περιμένουν ότι όλα θα τα κάνει η Πολιτεία. Λοιπόν ας αναλάβουν κάποιοι τις ευθύνες τους κι εμείς θα τους κρίνουμε. Αν αυτό το οποίο κάνουν είναι λιγότερο από αυτό το οποίο απαιτούν οι περιστάσεις, θα παρέμβουμε.

-Δημοσιογράφος: Γρήγορες απαντήσεις κ. υπουργέ για το Μουσείο Ηρακλείου 5 χρόνια κλειστό, φωνάζουν εδώ οι Κρητικοί ένα από τα μεγαλύτερα της Ελλάδας.

-Υπουργός: Κι έχουν απόλυτο δίκιο. Το Μουσείο Ηρακλείου είναι ένα στολίδι. Αν δεν το είχαμε βάλει στο ΕΣΠΑ μόλις αναλάβαμε στο Υπουργείο, δεν θα είχε γίνει απολύτως τίποτα. Μέσα στο ΕΣΠΑ έχει προοπτική.

-Δημοσιογράφος: Κι αυτό που γράφει ένας φίλος εδώ ότι δόθηκαν 2,5 εκατομμύρια στο Μουσείο Μπενάκη.

-Υπουργός: Όχι αυτό είναι κάτι το οποίο κυκλοφορεί στα blogs και είναι ένα τεράστιο ψέμα. Η πραγματικότητα είναι ότι εμείς οργανώνουμε ως Υπουργείο μια έκθεση Βυζαντινής Τέχνης στην Αμερική, πράγμα το οποίο θεωρούμε εθνικά σημαντικό για πάρα πολλούς λόγους διότι το Βυζάντιο τώρα το εκμεταλλεύονται διάφορες χώρες με το δικό τους τρόπο για να πουν ότι είναι μέρος της πολιτιστικής τους παράδοσης. Θέλουμε να αναδείξουμε την ελληνικότητα του Βυζαντίου. Σε αυτή την έκθεση συμμετέχουν τα τρία μουσεία που έχουν το μεγαλύτερο βυζαντινό πλούτο, όπως κάναμε πάντα, το Βυζαντινό της Αθήνας, το Βυζαντινό της Θεσσαλονίκης και το Μουσείο Μπενάκη. Αυτό το οποίο έκανε ο ΟΠΑΠ ήταν ότι εγγυήθηκε το ποσό των 3,6 εκατομμυρίων σε περίπτωση που δεν βρεθούν χορηγοί. Δηλαδή θα πάνε τα μουσεία, θα διαπραγματευτούν με τα μουσεία της Αμερικής, θα ξεκινήσει η έκθεση, αλλά για να μη γίνουμε «ρόμπα» σαν πολιτεία, είπαμε ότι ο ΟΠΑΠ θα εγγυηθεί αυτό το ποσό αν δεν υπάρξουν άλλοι χορηγοί. Αυτό το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό είναι να μην διαπραγματευόμαστε εκεί και τελικά βρεθούμε εκτεθειμένοι. Μέχρι τώρα πάντα βρίσκαμε χορηγούς για τις εκθέσεις του Βυζαντίου και ψάχνουμε για να γίνει το ίδιο και τώρα. Αλλά πρέπει να είναι εγγυημένο το ποσό και αυτό έκανε ο ΟΠΑΠ.

-Δημοσιογράφος: Έχει αρχίσει κ. υπουργέ μια συζήτηση την ακούτε κι εσείς φαντάζομαι για το κόστος των SPECIAL OLYMPICS. Πάλι ξοδέψαμε, πάλι έγινε φαγοπότι κλπ.

-Υπουργός: Είναι ένα τεράστιο θέμα και χαίρομαι που έχει αρχίσει αυτή η συζήτηση γιατί όταν πιέσαμε εξαιρετικά πολύ τους Μεσογειακούς Αγώνες, στο τέλος μας κατηγορούσαν ότι δώσαμε τους Μεσογειακούς Αγώνες. Το ίδιο πρόβλημα είχαμε με τα SPECIAL OLYMPICS, απλά τα SPECIAL OLYMPICS είχαν ωριμάσει πολύ περισσότερο και ήταν έτοιμα. Δεν υπήρχε επιλογή αν φεύγανε από την Αθήνα και η κατακραυγή όπως καταλαβαίνετε για ένα τέτοιο διεθνές γεγονός θα ήταν τεράστια.
Αυτό το οποίο κάναμε ήταν το εξής: Βρήκαμε ένα προϋπολογισμό από την προηγούμενη κυβέρνηση 80 εκατομμυρίων. Είπαμε, «εμείς πάνω από είκοσι δεν δίνουμε. Μέχρι εκεί μπορούμε, βρείτε να καλύψετε τις υποχρεώσεις σας». Τους υποχρεώσαμε να βρουν χορηγούς. Αυτό δεν ήταν σε μας, η αρμοδιότητα στο μεταξύ έφυγε από κει, αλλά η πίεση πάνω στα SPECIAL OLYMPICS συνεχίστηκε από το υπουργείο Υγείας που ανέλαβε. Απ’ όσο ξέρω και από τον κ. Αηδόνη, αυτό που κάναμε ήταν να συνεχίσουμε να πιέζουμε να μειωθεί το κόστος που αφορούσε την ελληνική πολιτεία χωρίς η Ελλάδα να χάσει, να έφευγε από μια διοργάνωση, κάτι που θα είχε αρνητικό αντίκτυπο. Λυπάμαι να τα ρίχνω-και καταλαβαίνω απόλυτα τους ανθρώπους που μου λένε μην τα ρίχνεις στην προηγούμενη κυβέρνηση-αλλά δεν μπορώ να μην πω ότι κάναμε ένα προϋπολογισμό 80 εκατομμυρίων χωρίς να έχουμε σκεφτεί πριν που θα τα βρούμε τα λεφτά. Εμείς έπρεπε να διαχειριστούμε αυτό και το μειώσαμε στο 1/4.

-Δημοσιογράφος: Για να δούμε λίγο και τα οικονομικά τώρα. Όλα αυτά καλά είναι που συζητάμε και οι διαθέσεις και οι προθέσεις και οι ιδέες και οι σκέψεις αλλά όλα αυτά απευθύνονται σε μια κοινωνία κ. υπουργέ η οποία πρώτον βράζει και δεύτερον εκφράζει με όποιο τρόπο μπορεί και στις πλατείες όπως γνωρίζετε την αντίθεση του στις πολιτικές που ακολουθείτε και τρίτον και κυριότερο ίσως όλων αυτών, δυσκολεύεται εξαιρετικά οικονομικά. Και λέει για όλα αυτά που συζητάμε, για όλα αυτά που σχεδιάζετε, για όλα αυτά που δεν κάνατε, για όλες τις ελλείψεις και τα προβλήματα έρχεται ο λογαριασμός στον πολίτη. Κάνει λάθος ο πολιτικός, ακούγαμε τον Παπακωνσταντίνου προ ημερών, κάνει λάθος ο πολιτικός στην εφαρμογή του δικού του προγράμματος, την πληρώνει ο πολίτης. Λείπουν κάποια λεφτά γιατί δεν εφαρμόστηκε καλά, γιατί δεν υπήρξαν αποτελέσματα ή υπήρξε λάθος σχεδιασμός, την πληρώνει ο πολίτης. Ακολουθείτε μια γραμμή σε μια πολιτική, την πληρώνει ο πολίτης, ακολουθείτε μια άλλη γραμμή την πληρώνει ο πολίτης. Αυτό έχει ένα όριο, μια κόκκινη γραμμή. Διότι δεν είναι μόνο το χρέος που έχουμε φορτωθεί, είναι και το έλλειμμα που συνεχίζει να υπάρχει, το οποίο μάλιστα διευρύνεται γιατί δεν μπορείτε να ασκήσετε την πολιτική την οποία εσείς οι ίδιοι επιλέξατε.

-Υπουργός: Αυτά τα πράγματα είναι εντυπώσεις που δημιουργούνται αλλά καλό είναι να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους. Σας είπα και πριν, είναι δυο διαφορετικά προγράμματα. Είναι άλλο το πρόγραμμα με το οποίο προσπαθούμε να αποφύγουμε την πτώχευση της Ελλάδας και αυτό έχει να κάνει με τα άμεσα μέτρα τα οποία έπρεπε να πάρουμε, τα οποία ούτε στο πρόγραμμα μας ήταν, ούτε ποτέ καμία κυβέρνηση δεν θα ήθελε να πάρει. Δεν υπάρχει κόμμα στην ελληνική Βουλή το οποίο στο πρόγραμμα του να λέει ότι εγώ θα μειώσω μισθούς και συντάξεις. Δεν υπάρχει ούτε ένα και υπάρχει λόγος γι αυτό. Λοιπόν σε μας έπεσε ο κλήρος να βρεθεί η χώρα μπροστά στο χείλος της χρεοκοπίας και να κάνουμε ορισμένα πράγματα τα οποία έπρεπε να κάνουμε για να γλιτώσουμε απ’ αυτήν. Αυτό είναι το ένα κομμάτι.

-Δημοσιογράφος: Μέχρι τώρα τα έχετε κάνει χειρότερα πάντως…

– Υπουργός: Δεν είναι αλήθεια αυτό…

-Δημοσιογράφος: Τα στοιχεία το δείχνουν…εφαρμόστηκε σωστά το Μνημόνιο 1; Φτάσαμε σε χειρότερα αποτελέσματα, σε χειρότερα μέτρα αυτή τη στιγμή

-Υπουργός; Το έλλειμμα είχε τη μεγαλύτερη μείωση από οποιαδήποτε χώρα …

-Δημοσιογράφος: Το έλλειμμα ναι, γιατί σφάξατε όλους τους μισθούς…

-Υπουργός: Όχι δεν είναι μόνο αυτό. Έχει μειωθεί το κόστος λειτουργίας του κράτους εξαιρετικά πολύ. Ακούστε δεν θα βγούμε από αυτήν την κρίση αν κοιτάμε συνέχεια το δάχτυλο μας. Η ουσία του πράγματος είναι ότι αν δεν υπάρξει ανάπτυξη στην Ελλάδα όλα αυτά τα μέτρα, θα έρχονται και θα επανέρχονται και θα χτυπάνε πάντα τα ίδια στρώματα. Αυτό είναι το πρόβλημα που έχουμε αυτή τη στιγμή. Και όταν πρέπει να πάρεις άμεσα μέτρα, πάλι θα πας στους ίδιους φορολογούμενους. Αυτό είναι που πρέπει να αλλάξουμε. Αυτό θα αλλάξει με δυο τρόπους.
Ο ένας είναι να βρεις αυτόν που φοροδιαφεύγει και ξέρετε τα προβλήματα με τους μηχανισμούς. Αναλαμβάνουμε απολύτως την ευθύνη ότι αυτό το πράγμα πρέπει ν’ αλλάξει και το δεύτερο είναι να διευρύνεις τη φορολογική βάση και αυτό μπορείς να το κάνεις μόνο μέσα από την ανάπτυξη. Εκεί όμως γίνεται δουλειά και αυτό είναι που πρέπει να κοιτάξουμε….

-Δημοσιογράφος: Δεν αποδίδει όμως…

-Υπουργός: Αποδίδει μια χαρά, σε ορισμένους τομείς αποδίδει μια χαρά για να είμαι ακριβής. Να σας πω ένα συγκεκριμένο παράδειγμα. Εδώ έχουμε το θέμα του τουρισμού. Στον τουρισμό έχουμε μια ανάπτυξη, διότι για μια φορά επιτέλους…

-Δημοσιογράφος: Τι κάνετε; Ανεβάζετε το ΦΠΑ στα εστιατόρια…

-Υπουργός: Για μια φορά επιτέλους έγινε μια συντονισμένη προσπάθεια, απ’ όλη την κυβέρνηση και από τους φορείς. Μειώσαμε το ΦΠΑ. Γύρω από τη μείωση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία…

-Δημοσιογράφος:Δεν είναι μόνο τα ξενοδοχεία όμως το πρόβλημα μας…

-Υπουργός: Η μεγάλη τιμολόγηση γίνεται από τα ξενοδοχεία, η εικόνα που βγαίνει προς τα έξω είναι το ΦΠΑ των ξενοδοχείων. Εκεί έγινε μια μείωση αλλά δεν μείναμε μόνο σε αυτό. Κάναμε μια σειρά από πολιτικές γύρω απ’ αυτήν. Και αυτό ήταν, να μειώσουμε τα τέλη στα αεροδρόμια, να διευκολύνουμε τους ανθρώπους που θέλουν να πάρουν βίζα, να εξασφαλίσουμε θέσεις εργασίας μέσα από τα προγράμματα του ΟΑΕΔ. Το αποτέλεσμα όμως, επειδή θέλετε να μιλάμε με αποτελέσματα και συνεχώς μιλάτε για αποτελέσματα, τα αποτελέσματα είναι μια αύξηση του τουρισμού.

-Δημοσιογράφος: Αύξηση του τουρισμού, αφού έχουν καταρρεύσει οι βορειοαφρικανικές χώρες κ. υπουργέ.

-Υπουργός: Κάνετε λάθος σε αυτό. Η αύξηση του τουρισμού ήρθε και το Γενάρη και το Φλεβάρη. Η μισή αύξηση απ’ αυτή που βλέπουμε σήμερα έχει έρθει και το Γενάρη και το Φλεβάρη.

-Δημοσιογράφος: Αυτό είναι αποτέλεσμα της δουλειάς σας εννοείτε;

-Υπουργός: Δεν ήταν μόνο της δικής μας δουλειάς, επιμένω να λέω ότι ήταν μια συλλογική δουλειά, για να μάθουμε επιτέλους σε αυτή τη χώρα, μια φορά, ότι δεν γίνεται να λες πάντα τι κάνει η κυβέρνηση. Πρέπει να σηκώσουμε τα μανίκια όλοι μαζί. Λοιπόν στον ξενοδοχειακό χώρο τα σηκώσαμε όλοι μαζί και η κυβέρνηση και οι άνθρωποι οι οποίοι ασχολούνται με τον τουρισμό, έγινε τρομερή δουλειά κι απ’ αυτούς κι από τους ιδιώτες. Κι αυτό μην το υποβαθμίζουμε. Γι αυτό έχουμε θετικά αποτελέσματα. Δείτε που έχουμε θετικά αποτελέσματα, αναρωτηθείτε γιατί και ανάλογα με τα αποτελέσματα να δημιουργήσουμε νέα μοντέλα μέσα στα οποία λειτουργεί η κοινωνία μας.

-Δημοσιογράφος: Έχετε αντοχές; Μπορείτε με την πίεση που ασκεί η κοινωνία να αντέξετε κ. υπουργέ;

-Υπουργός: Δεν είναι θέμα μιας κυβέρνησης. Και για να αντέξει η χώρα αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι…

-Δημοσιογράφος: Εδώ καταρρέετε, σε κάθε δημοσκόπηση χάνετε 2,3,5 μονάδες…

-Υπουργός: Εσείς επιμένετε στο κομματικό…προσπαθώ να σας πω κάτι το οποίο πρέπει να υιοθετήσουμε και οι πολιτικοί και τα Μέσα. Πρώτον συλλογική δουλειά. Δεύτερον εκεί που θα δημιουργείται πλούτος να μοιράζεται σε όλα τα στρώματα της κοινωνίας. Τι σημαίνει αυτό…σημαίνει να κόψουμε τη μαύρη εργασία στα ξενοδοχεία. Έχουμε μια αύξηση στον τουρισμό. Αυτή η αύξηση πρέπει να μεταφραστεί σε θέσεις εργασίας. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα που έχουμε μπροστά μας. Έτσι θα αναπτυχθεί η οικονομία, έτσι θα μοιραστεί ο πλούτος δίκαια.

-Δημοσιογράφος: Βλέπετε εκλογές μπροστά μας, σύντομα; Και αν γίνουν εκλογές θα είστε υποψήφιος ή θα είστε πάλι στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας;

-Υπουργός: Δεν απαντώ σε καμία από τις δύο ερωτήσεις. Και τα δυο είναι θέματα του πρωθυπουργού.

-Δημοσιογράφος: Καλημέρα, σας ευχαριστούμε πολύ κ. υπουργέ.