Συνέντευξη Π. Γερουλάνου στην εφημερίδα “Το Βήμα”
ΤΗΝ ΩΡΑ που ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού αποστέλλει το ένα μετά το άλλο τα πορίσματα για τα σκάνδαλα στον ΕΟΤ και στην ΕΡΤ, περιμένοντας οι υποθέσεις να φθάσουν στο ακροατήριο, ζητεί επειγόντως σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την Οικονομία και δηλώνει ότι «το ΠαΣοΚ δεν έχασε την ψυχή του», κάποιοι στο εξωτερικό αλλά και στο […]
ΤΗΝ ΩΡΑ που ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού αποστέλλει το ένα μετά το άλλο τα πορίσματα για τα σκάνδαλα στον ΕΟΤ και στην ΕΡΤ, περιμένοντας οι υποθέσεις να φθάσουν στο ακροατήριο, ζητεί επειγόντως σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την Οικονομία και δηλώνει ότι «το ΠαΣοΚ δεν έχασε την ψυχή του», κάποιοι στο εξωτερικό αλλά και στο εσωτερικό έχουν «στοχεύσει»
την… Ακρόπολη! «Μας ζήτησαν να δώσουμε την Ακρόπολη για μια επίδειξη μόδας και δεν τη δώσαμε. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα μπορούσαμε να αξιοποιήσαμε άλλα μνημεία για διάφορες εκδηλώσεις. Ηδη το Μουσείο της Ακρόπολης έχει φιλοξενήσει ένα συνέδριο γιατρών» αποκαλύπτει, σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», ο 44χρονος υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Π. Γερουλάνος. Είναι από τους στενότερους συνεργάτες του Πρωθυπουργού,
αμετακίνητος στη θέση του, ενώ θεωρείται από τους υπουργούς που έχουν φέρει τα λιγότερα νομοσχέδια στη Βουλή: « Το έργο ενός υπουργού δεν μετριέται μόνο με το πόσα νομοσχέδια κατέθεσε στη Βουλή, αλλά με το να δημιουργήσει το υπόβαθρο που είναι αναγκαίο για την παραγωγική λειτουργία του υπουργείου. Ενός νέου υπουργείου μάλιστα, που περιλαμβάνει τους τομείς του Πολιτισμού, του Τουρισμού, του Αθλητισμού και των ΜΜΕ» απαντά.
O κ. Γερουλάνος δεν είναι ένα συνηθισμένο κομματικό στέλεχος. Θυμίζει περισσότερο μάνατζερ παρά βουλευτή. Εργάστηκε άλλωστε ως οικονομικός διευθυντής στα Ιχθυοτροφεία Κεφαλλονιάς, αλλά και σε τράπεζες, καθώς και σε οικονομικούς οίκους. Ως ένας από τους στενότερους συνεργάτες του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου, δηλώνει μεν ότι είναι ΠαΣοΚ, όχι όμως ότι ανήκει στον κομματικό σκληρό πυρήνα του. Δεν γνωρίζει αν και πού θα είναι υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές ( «ο Πρωθυπουργός αποφασίζει» λέει), ενώ είναι και συγγενής του προέδρου της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά . «Ο Αντώνης μού θυμίζει τον Γιώργο» λέει. Αυτή η συγγένεια φαίνεται ότι έχει δράσει καταλυτικά στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει πολιτικά τον αρχηγό της ΝΔ. Αλλωστε προκάτοχός του στο υπουργείο Πολιτισμού ήταν ο κ. Σαμαράς, για τον οποίο, όπως λέει με έμφαση, «καταλαβαίνω όλα αυτά που του συμβαίνουν σήμερα. Μου θυμίζουν την εποχή που ανέλαβε το ΠαΣοΚ ο κ. Παπανδρέου» . Συμβουλεύει ωστόσο τον κ. Σαμαρά να μην ευελπιστεί ότι η οικονομική κρίση «λειτουργεί υπέρ του» και αν δεν κάνει τις διεργασίες που απαιτούνται στο κόμμα του, και μάλιστα γρήγορα, δεν θα μπορέσει να διεκδικήσει την εξουσία. «Η ΝΔ δεν έχει δημιουργήσει ακόμη ιδεολογικό στίγμα.Στο νομοσχέδιο για τον κινηματογράφο έμοιαζε περισσότερο μεΚΚΕ» ανέφερε.
«Κώστα, γιατί έχασες τέτοια ευκαιρία;» «Απόλυτη διαφάνεια, όπως λέει και ο Πρωθυπουργός.Να πέσει άπλετο φως για να μάθουμε πώς φθάσαμε σε αυτή την κατάσταση. Για να μην ξαναγίνουν τα ίδια στο μέλλον, να δούμε τι πήγε λάθος,να αποδοθούν ευθύνες και να διορθώσουμε την εικόνα της χώρας» σημειώνει, στηρίζοντας, σε αντίθεση με άλλους συναδέλφους του στην κυβέρνηση, τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την Οικονομία. Αλλωστε ο κ. Γερουλάνος θα ήθελε να έχει και μια απάντηση από τον πρώην πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή για την κατάσταση στην οποία παρέδωσε τη χώρα: «Ξέρετε τι θέλω να τον ρωτήσω; “Πείτε μου, κύριεΚαραμανλή:Πώς χάσατε τέτοια ευκαιρία; Είχατε την εμπιστοσύνη των πολιτών και την κλωτσήσατε. Από την αισιοδοξία των Ολυμπιακών Αγώνων φθάσαμε στην κατάσταση που είμαστε σήμερα”. Αυτό μονάχα θέλω να τον ρωτήσω».
Οι κατηγορίες των αντιπάλων Οι πολέμιοι του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού τον χαρακτηρίζουν πάντως «αλεξιπτωτιστή της πολιτικής», καθώς γράφτηκε στο ΠαΣοΚ μόλις το 2001, έπειτα από μια γνωριμία δέκα ετών με τον σημερινό πρωθυπουργό. «Το θεωρώ κομπλιμέντο,οι αλεξιπτωτιστές μάχονται στην πρώτη γραμμή. Βέβαια κάποιοι δίνουν και μιαν άλλη ερμηνεία:ο αλεξιπτωτιστής είναι παντού και πουθενά» . Η οικογένειά του είναι μια από τις γνωστότερες της Κεφαλλονιάς και της αστικής Αθήνας, ενώ η σχέση που είχε ο πατέρας του με τη βασιλική οικογένεια (ο πατέρας του Μαρίνος ήταν αυλάρχης του βασιλιά Παύλου) οδήγησαν πολλές φορές σε σχόλια εναντίον του. Τη σύζυγό του Λάρα Μπαραζί, γόνο εύπορης οικογένειας της Συρίας (με ρίζες από τη Σαουδική Αραβία) τη γνώρισε και αυτή στη Βοστώνη. Ορισμένοι επίσης του χρεώνουν έναν «άκρατο αμερικανισμό» .
«Να μην κρυβόμαστε πίσω από το μνημόνιο» Δεν σχολιάζει δηλώσεις συναδέλφωντου, αποφεύγει τους ακραίους χαρακτηρισμούς, τις απευθείας αντιπαραθέσεις, ακόμη και τις συνεντεύξεις πολιτικού περιεχομένου, παρά το γεγονός, όπως αναγνωρίζει, ότι «υπάρχουν συντροφικά-συναδελφικά μαχαιρώματα μέσα στο κόμμα και στην κυβέρνηση». Και ο ίδιος άλλωστε ήταν θύμα αυτών των εσωκομματικών μαχαιρωμάτων. Στηρίζει όλες τις επιλογές της κυβέρνησης, τάσσεται υπέρ των πολλών μονοεδρικών περιφερειών στον επερχόμενο εκλογικό νόμο ( «ως πράξη πάταξης της διαφθοράς στον δημόσιο τομέα» ) και θεωρεί ότι πολλά που αναφέρονται στο μνημόνιο περιλαμβάνονται και στο κυβερνητικό προεκλογικό πρόγραμμα του ΠαΣοΚ: «Να μην κρυβόμαστε πίσω από το μνημόνιο, πολλά από αυτά που προβλέπει είναι πρόγραμμα του ΠαΣοΚ» αναφέρει και συμπληρώνει: «Το ΠαΣοΚ δεν έχει χάσει την ψυχή του. Προκειμένου να σωθεί η Ελλάδα από τη χρεοκοπία αναγκαστήκαμε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις».
Ζητούν την Ακρόπολη κι ένα …βουνόΗ Ακρόπολη τώρα με την οικονομική κρίση έγινε περιζήτητη στα διεθνή sites. Φαίνεται ότι έχει μπει στο στόχαστρο πολλών διαφημιστών, διεθνών πρακτορείων μόντελινγκ, ηθοποιών, παραγωγών κινηματογράφου και πολυεθνικών εταιρειών. Κάτι που το γνωρίζει ο κ. Γερουλάνος. Νομίζουν ορισμένοι ότι «δίδεται με αντιπαροχή» ή έστω «ενοικιάζεται», με σκοπό να εισπράξει το Ελληνικό Δημόσιο πρόσθετα μερικά εκατομμύρια ευρώ. Και οι προτάσεις στο υπουργείο Πολιτισμού πέφτουν σαν βροχή.
Μόνο που η αρμοδιότητα για το αν θα δοθεί ή όχι η Ακρόπολη σε διαφημιστές και μοντέλα δεν ανήκει, όπως πολλοί θα νόμιζαν, στον εκάστοτε υπουργό Πολιτισμού, αλλά στο πανίσχυρο (και συνήθως αυστηρότατο) Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Στον κ. Γερουλάνο ωστόσο έφθασε και μια άλλη πρόταση. Μια ομάδα πλούσιων Ελληνοαμερικανών δεν ζήτησε αρχαιολογικό χώρο αλλά ένα… βουνό. Ζήτησε εγγράφως μάλιστα να της χορηγηθεί ένα βουνό κοντά στα ελληνοσκοπιανά σύνορα ώστε να λαξέψουν σ΄ αυτό την προτομή του… Μεγάλου Αλεξάνδρου. Να βλέπει προς τα Σκόπια. Οπως δηλαδή έκαναν οι Αμερικανοί με τις προτομές των προέδρων των ΗΠΑ, στο όρος Rushmore, στη Νότια Ντακότα, ή οι Τούρκοι με την προτομή του Κεμάλ Ατατούρκ σε βουνό έξω από τη Σμύρνη.
«Αν οι δικαστές έκαναν πάντα τη δουλειά τους…» Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού τάσσεται όχι μόνον υπέρ της σύστασης εξεταστικής επιτροπής αλλά και υπέρ της τιμωρίας όσων πολιτικών ενέχονται σε σκάνδαλα. Δώδεκα πορίσματα που αφορούν καραμπινάτα σκάνδαλα του ΕΟΤ και της ΕΡΤ έχει αποστείλει ως τώρα στον εισαγγελέα και περιμένει τη συνέχεια:«Ξέρετε ότι στην ΕΡΤ επί ΝΔδεν έκαναν μόνο προσλήψεις προσώπων; Οτι προσέλαβαν και μονοπρόσωπες εταιρείες;» αποκαλύπτει και αναφέρει σωρεία περιπτώσεων προμηθειών που έγιναν, κυρίως στον ΕΟΤ, παράτυπα ή παράνομα με απευθείας αναθέσεις.
Κανένα από τα πορίσματα δεν έχει φθάσει ακόμη στο ακροατήριο, κάτι που κάνει τον υπουργό να αναρωτιέται γιατί αυτή η καθυστέρηση:«Δεν διανοούμαι καν να πάρω ένα τηλέφωνο και να ρωτήσω, γιατί αμέσως θα εκληφθεί ως παρέμβασή μου στη Δικαιοσύνη»λέει, αποφασισμένος όμως να παρακολουθήσει τη δικαστική πορεία των πορισμάτων αυτών.«Αν οι δικαστές έκαναν πάντα τη δουλειά τους, οι πολιτικοί δεν θα είχαν την εικόνα που έχουν σήμερα στην κοινωνία»προσθέτει.