Δήλωση Π. Γερουλάνου στο πλαίσιο της Συνόδου των Υπουργών Αθλητισμού της ΕΕ
Στη Σύνοδο των Υπουργών Αθλητισμού που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 10 Μαΐου στις Βρυξέλλες συμμετείχε ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κος Παύλος Γερουλάνος. Κατ’ εφαρμογή της Συνθήκης της Λισαβόνας το Συμβούλιο Υπουργών Αθλητισμού και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναλαμβάνουν δύο κύριες πρωτοβουλίες για το τρέχον έτος: ένα έγγραφο πολιτικής και ένα αθλητικό οικονομικό πρόγραμμα διάρκειας […]
Στη Σύνοδο των Υπουργών Αθλητισμού που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 10 Μαΐου στις Βρυξέλλες συμμετείχε ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κος Παύλος Γερουλάνος. Κατ’ εφαρμογή της Συνθήκης της Λισαβόνας το Συμβούλιο Υπουργών Αθλητισμού και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναλαμβάνουν δύο κύριες πρωτοβουλίες για το τρέχον έτος: ένα έγγραφο πολιτικής και ένα αθλητικό οικονομικό πρόγραμμα διάρκειας έως το 2013. Για το δεύτερο, προτεραιότητες για χρηματοδότηση μέσω επιχορηγήσεων έχουν οι τομείς:
Κοινωνική ένταξη εντός και μέσω του αθλητισμού
Φυσική δραστηριότητα για την ενίσχυση της υγείας
Εκπαίδευση και κατάρτιση στον αθλητισμό
Αντιντόπινγκ
Στο πλαίσιο της Συνόδου, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κος Παύλος Γερουλάνος έκανε την ακόλουθη παρέμβαση:
«Θα ήθελα κι εγώ να συγχαρώ από την πλευρά μου την ισπανική Προεδρία για τη δημιουργία του Συμβουλίου των Υπουργών Αθλητισμού. Είναι πραγματικά μια ιστορική στιγμή για τον αθλητισμό, ο οποίος αντιμετωπίζει μια σειρά από σοβαρά προβλήματα, όπως το ντόπινγκ, η βία και τα στημένα παιχνίδια. Προβλήματα που ξεπερνούν τα σύνορα των χωρών μας και θα πρέπει να συνεργαστούμε για να μπορέσουμε να τα αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά.
Ο αθλητισμός, όπως και ο πολιτισμός, μπορούν να συμβάλλουν ώστε να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή συνοχή και αλληλεγγύη και η Ευρωπαϊκή Ένωση να μπορέσει να παίξει ακόμη πιο σημαντικό ρόλο στη διεθνή πολιτική σκηνή. Ειδικά ο αθλητισμός μπορεί να προσφέρει απαντήσεις σε μια σειρά από ζητήματα που απασχολούν τους Ευρωπαίους πολίτες με κυριότερο ίσως την εξομάλυνση κοινωνικών διαφορών και την κοινωνική ένταξη μειονοτήτων αλλά και περιθωριοποιημένων ομάδων π.χ. χρήστες ναρκωτικών ουσιών. Για να φτάσουμε, όμως, σε αυτό το σημείο θα πρέπει παράλληλα να ενισχύσουμε δυναμικά την αθλητική εκπαίδευση και κατάρτιση, ώστε να έχουμε εξειδικευμένους και συνειδητοποιημένους επαγγελματίες, οι οποίοι θα αναλάβουν να προωθήσουν τέτοια προγράμματα και παράλληλα να εμπνεύσουν στους συμπολίτες μας καλύτερες διατροφικές συνήθειες, στην Ελλάδα προσπαθούμε να επεκτείνουμε τα οφέλη της εξαιρετικής μεσογειακής διατροφής και πρακτικές όπως η δια βίου άσκηση, μέσω των οποίων ενισχύεται η υγεία του πληθυσμού.
Σημαντικό θέμα είναι, βέβαια, το πως χρηματοδοτούμε τέτοιες προσπάθειες σε μια εποχή χρηματοοικονομικής στενότητας. Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, η Ελλάδα βρίσκεται στη δίνη της χρηματοπιστωτικής κρίσης και διεξάγει μια τεράστια προσπάθεια τιθάσευσης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων της. Σε αυτή λοιπόν τη συγκυρία οφείλουμε να είμαστε εφευρετικοί και να αξιοποιούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και το τελευταίο διαθέσιμο ευρώ, έτσι ώστε να μετατρέψουμε την οικονομική κρίση σε ευκαιρία για την εφαρμογή νέων ιδεών. Μια τέτοια ιδέα είναι η δημιουργία αθλητικών και πολιτιστικών συνεργιών με τον τουρισμό. Επεξεργαζόμαστε λοιπόν ένα σχέδιο ανάδειξης αθλητικών και πολιτιστικών γεγονότων σε τουριστικά γεγονότα. Κατ’ αυτό τον τρόπο προωθούμε το αθλητικό κίνημα και παράλληλα ενισχύουμε την οικονομία μας.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, στο οποίο δουλεύουμε πιλοτικά, είναι ο Κλασικός Μαραθώνιος της Αθήνας, ένα ετήσια επαναλαμβανόμενο αθλητικό γεγονός με ξεχωριστή σημασία, καθώς διεξάγεται στην αυθεντική διαδρομή. Αυτή τη στιγμή χτίζουμε επάνω στην εικόνα του Μαραθωνίου και των αξιών που αντιπροσωπεύει, ώστε να παρακινήσουμε όλο και περισσότερους συμπολίτες μας να εντάξουν τον αθλητισμό και την άσκηση στην καθημερινή τους ρουτίνα. Παράλληλα, όμως, δημιουργούμε και ένα εξαιρετικά επιτυχημένο ετήσια επαναλαμβανόμενο τουριστικό γεγονός, που αφήνει στην οικονομία της ελληνικής πρωτεύουσας περίπου 30.000.000 ευρώ. Αρκεί να σας πω πως ενώ πέρυσι είχαμε περίπου 11.000 συμμετέχοντες στο Μαραθώνιο της Αθήνας, φέτος έχουμε ήδη κλείσει τις δηλώσεις συμμετοχής, καθώς περισσότεροι από 20.000 δρομείς έχουν ήδη εγγραφεί για να τρέξουν και πλέον λαμβάνουμε συμμετοχές για το Μαραθώνιο του 2011.
Αυτό το πρόγραμμα σκοπεύουμε να επεκτείνουμε τα επόμενα χρόνια, ώστε να ενισχύουμε το μαζικό αθλητισμό με αθλητικές εκδηλώσεις που είτε θα είναι αυτοχρηματοδοτούμενες, είτε θα επιστρέφουν στα κρατικά ταμεία την αρχική επένδυση χάρη στην ενίσχυση του τουρισμού».