Ομιλία του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλου Γερουλάνου στην εκδήλωση του ΣΕΤΕ για την παρουσίαση της έρευνας «Ελληνικός Τουρισμός 2020»
Να ξεκινήσω λέγοντας «πολύ καλή χρονιά» σε όλους. Καλή χρονιά στις οικογένειές σας. Καλή χρονιά και για τον τουρισμό. Διότι η φετινή χρονιά μπορεί να αποδειχθεί καλή για τους στόχους του καθενός, αλλά είναι πιο ουσιαστικό ότι μπορεί να αποδειχθεί πολύ σημαντική για τους κοινούς μας στόχους και τις κοινές μας φιλοδοξίες. Όπως κάθε νέα […]
Να ξεκινήσω λέγοντας «πολύ καλή χρονιά» σε όλους. Καλή χρονιά στις οικογένειές σας. Καλή χρονιά και για τον τουρισμό. Διότι η φετινή χρονιά μπορεί να αποδειχθεί καλή για τους στόχους του καθενός, αλλά είναι πιο ουσιαστικό ότι μπορεί να αποδειχθεί πολύ σημαντική για τους κοινούς μας στόχους και τις κοινές μας φιλοδοξίες.
Όπως κάθε νέα χρονιά, και αυτή ξεκινάει με ελπίδα. Άλλος ελπίζει ότι φέτος δεν θα επαναληφθεί η κακή περσινή συγκυρία. Άλλος ελπίζει ότι η μείωση του ΦΠΑ θα τον βοηθήσει να χαμηλώσει τις τιμές και να κάνει τις υπηρεσίες του πιο φθηνές από τον Τούρκο ή τον Αιγύπτιο ανταγωνιστή του. Άλλος ελπίζει ότι το προξενείο στη Ρωσία (αλλά και σε άλλα μέρη του κόσμου) έχει αντιληφθεί τον ρόλο του στην ανάπτυξη του τουρισμού και ότι ξεμπερδέψαμε μια και καλή από τις πρακτικές του παρελθόντος. Και άλλος ελπίζει ότι η άρση του καμποτάζ μπορεί να γεμίσει τα Ελληνικά λιμάνια με επισκέπτες.
Είναι θετικό ότι κάθε ένα από αυτά που πέρσι πετύχαμε μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην αύξηση του τουρισμού στην Ελλάδα. Προσωπικά όμως είμαι αισιόδοξος για ένα πολύ διαφορετικό λόγο. Διότι τίποτα από όλα αυτά δεν θα είχαν γίνει πράξη αν δεν είχαμε συναντηθεί, αν δεν είχαμε συνεργαστεί, αν δεν είχαμε βάλει κοινούς στόχους, και αν δεν είχαμε παλέψει μαζί για να τους πετύχουμε.
Και είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος διότι στην πρώτη μας συνάντηση φέτος γίνεται αυτή η παρουσίαση. Μπορεί να φέρει νέα δεδομένα στην συνεργασία που έχουμε αναπτύξει για δύο κυρίως λόγους: κοιτάει μακριά και κοιτάει πλατιά.
Είναι μια μελέτη που αφορά όλο το εύρος του τουρισμού και άρα αφορά όλη την Ελλάδα.
Και είναι μια μελέτη που κοιτάει μακριά και άρα αφορά τον τρόπο που η Ελλάδα θα αναπτυχθεί τα επόμενα δέκα χρόνια.
Διότι σήμερα, που συμμεριζόμαστε τον στόχο της ισόρροπης ανάπτυξης, μιας ανάπτυξης που αξιοποιεί και δεν καταναλώνει τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, αυτό που είναι καλό για τον τουρισμό είναι και καλό και για την χώρας. Είναι προφανές ότι ο καθένας μας έχει τους δικούς του λόγους να ελπίζει για φέτος, όπως και ο καθένας μας έχει τους δικούς τους λόγους που βρίσκεται σήμερα εδώ.
Άλλος θέλει να δει κέρδη στα αποτελέσματά του. Άλλος θέλει να εξασφαλίσει την ταμειακή ροή που θα ικανοποιήσει τις πληρωμές των δανείων που έχει δώσει. Εμείς στην Κυβέρνηση θέλουμε να δούμε τον τουρισμό να δίνει ώθηση στην Ελληνική οικονομία, να δημιουργεί συνθήκες ισόρροπης ανάπτυξης της περιφέρειας και να δημιουργεί άμεσα νέες και ποιοτικές θέσεις εργασίας για Έλληνες εργαζόμενους. Κυρίως όσους σήμερα πλήττει η κρίση.
Ο καθένας μας μπορεί να βάζει μπροστά την μια ή την άλλη προτεραιότητα, όμως από εκεί πηγάζει η πρόκληση και η δύναμη της κάθε συμμαχίας. Είναι θεμιτό να έχουμε άλλες προτεραιότητες και άλλα συμφέροντα εάν αυτές μας ενεργοποιούν να εργαζόμαστε για τους στόχους που συμμεριζόμαστε. Αυτό έγινε πέρσι και αυτό θα γίνει φέτος.
Όταν ξεκίνησα την δουλειά μου στο υπουργείο άκουσα πολιτικούς να μου λένε: «Μην τους ακούς, δεν φέρνουν αυτοί, οι ξενοδόχοι, τα ταξιδιωτικά γραφεία, τουρίστες στην Ελλάδα. Εμείς οι πολιτικοί τους φέρνουμε».
Και άκουσα ανθρώπους του κλάδου να μου λένε ότι οι πολιτικοί και η νοοτροπία τους είναι το πρόβλημα και ότι με αυτά τα μυαλά δεν θα υπάρξει ανάπτυξη του τουρισμού.
Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι για δεκαετίες έτσι σκεφτόμασταν. Διεκδικούσαμε το κομμάτι της πίτας που μας αναλογεί χωρίς να βλέπουμε ότι η πίτα συνεχώς μίκραινε. Πιστεύω βαθύτατα ότι αυτό το πρόβλημα είναι πίσω μας και θέλω να σας ευχαριστήσω για την συνεργασία που είχαμε πέρσι. Δεν ξέρω αν συνέβαλε η κρίση ή αν αυτό ξεκίνησε από την αλληλοεκτίμηση που οικοδομήθηκε. Το σημαντικό είναι ότι έγινε και άρχισε να αποφέρει αποτελέσματα.
Αν εννοούμε, και έχω κάθε λόγο να πιστεύω ότι εννοούμε, τον στόχο που έχουμε βάλει: επισκέπτες όλο τον χρόνο, σε όλη την Ελλάδα, από όλο τον κόσμο,
τότε και κέρδη θα δούμε στους ισολογισμούς των επιχειρήσεων, και τα δάνεια θα εξυπηρετηθούν και ουσιαστική και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν.
Διότι αν πετύχουμε τον κοινό στόχο, που χρόνια επαναλαμβάνουμε, θα φανεί άμεσα ότι έχει οφέλη για όλους. Η επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν θα φέρει κέρδη, το άνοιγμα νέων αγορών θα μειώσει το ρίσκο του κλάδου και η γεωγραφική επέκταση της ανάπτυξης θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας σε περιοχές που σήμερα πλήττονται.
Για αυτό η μελέτη έρχεται σε μια πολύ σημαντική στιγμή.
Την στιγμή που ο Τουρισμός μπορεί να αποδειχθεί η κινητήριος δύναμη για την Ελληνική οικονομία. Την στιγμή που η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι έτοιμη για τις ουσιαστικές τομές που χρειάζεται ο κλάδος.
Την στιγμή που όλοι παραδεχόμαστε ότι το υπάρχον μοντέλο ανάπτυξης έχει τελειώσει και που όλοι βλέπουμε τις νέες ευκαιρίες που δημιουργούνται. Και κυρίως την στιγμή που όλοι ξέρουμε ότι έχουμε ανάγκη αυτήν την συνεργασία για να πετύχουμε την αλλαγή του μοντέλου όπως όλοι θέλουμε.
Δεν έχουμε πολλές επιλογές. Πρέπει να μείνουμε προσηλωμένοι στον στόχο μας. Πρέπει να μείνουμε προσηλωμένοι στην συνεργασίας μας. Και πρέπει να κρατήσουμε αυτή την συμμαχία ζωντανή μέχρι, επιτέλους, να αλλάξουμε το αναπτυξιακό μοντέλο που όλοι ξέρουμε ότι χρεοκόπησε.
Ο καθένας μας θα συμβάλει με τις δικές του δυνάμεις
και εμείς θα θέλαμε να δώσουμε έμφαση σε τρία πράγματα:
Στην εξυπνότερη προώθηση της χώρας, υπηρετώντας μια διακριτή στρατηγική ανά αγορά και αξιοποιώντας άμεσα τα νέα μέσα. Στις δομές και στα κριτήρια που εξασφαλίζουν ποιότητα σε ότι κάνουμε για τον τουρισμό ώστε να μην απαξιωνόμαστε και σαν χώρα. Έχετε δει και στις δικές σας επιχειρήσεις πόσο σκληρό μπορεί να είναι το διαδίκτυο.
Και στην αξιοποίηση της περιουσίας, των υποδομών αλλά και των συγκριτικών μας πλεονεκτήματα για να επαναφέρουμε την Ελλάδα στους δυναμικούς διεθνείς προορισμούς.
Προφανώς, θέλουμε την εξειδίκευση αυτών των στόχων αλλά και την υλοποίηση τους να την κάνουμε μαζί σας. Για αυτό σας ευχαριστώ για την πρόσκληση και να σας καλώ να εργαστούμε και πάλι σε μια κοινή ομάδα που θα πετύχει αυτά που θέλουμε.