Αντίπαλός μας, η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας
Από τη συνέντευξή μου στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος», με τους δημοσιογράφους Παναγιώτη Στάθη και Γιάννη Κολοκυθά
– Η απόσυρση της υποψηφιότητας της κας Αποστολάκη είναι απώλεια, διότι είναι ένα άτομο που ανέκαθεν φέρνει θέματα στο τραπέζι, τόσο εντός του κόμματος, όσο και στη Βουλή.
– Μου κάνει εντύπωση η επαναφορά της συζήτησης περί των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ στην Αττική, διότι είχαμε δώσει μία πολύ άμεση απάντηση. Η Αττική είναι πάντα ένα πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουμε, ουσιαστικά από το 1996 και έπειτα. Αυτό συμβαίνει επειδή οι πολίτες της Περιφέρειας, αλλά και των μεγάλων πόλεων γενικότερα, δεν νιώθουν ότι το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ αφορά τα αστικά κέντρα. Ωστόσο, στις 5 Περιφέρειες της Αττικής, τα ποσοστά κινήθηκαν άνω του ΜΟ, άρα, έγινε σίγουρα κάποιο έργο, ειδικά στην Ά Αθήνας, στην οποία είμαι υπεύθυνος εδώ και ένα χρόνο ως Βουλευτής. Πρόκειται για τη μόνη περιφέρεια στην Ελλάδα που αύξησε τον απόλυτο αριθμό ψηφοφόρων, παρά την τεράστια αποχή. Διότι, ήμασταν κάθε μέρα στον δρόμο, μιλώντας στις λαϊκές και τα καφενεία και σφίγγοντας τα χέρια.
– Αυτό το οποίο πρέπει να μάθουμε στο ΠΑΣΟΚ, είναι το πώς μπορούμε να λάβουμε ένα ΠΑΣΟΚ, σε όποιο ποσοστό κι αν είναι σήμερα, και να το ανεβάσουμε. Όπου είμαστε συνδεδεμένοι με την κοινωνία, τα ποσοστά μας είναι μεγαλύτερα, δηλαδή στους Συνδικαλιστικούς Φορείς, στα Επιμελητήρια, στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στα Πανεπιστήμια. Εκεί, όχι μόνο διατηρήσαμε τα ποσοστά μας, αλλά τα αυξήσαμε κιόλας. Το μάθημα το οποίο πρέπει να πάρουμε, δεν είναι το ποιον θα κατηγορήσουμε, αλλά το να εστιάσουμε σε όσα γίνονται σωστά και να τα εντείνουμε.
– Το θέμα είναι ότι έχουμε αποσυνδεθεί από την κοινωνία και τα κοινωνικά στρώματα, όπως είναι οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και πρέπει να τους επαναπροσεγγίσουμε. Για παράδειγμα, στον αγροτικό τομέα, η Νέα Δημοκρατία μάς δίνει μια τεράστια ευκαιρία, διότι δεν έχει αγροτική πολιτική. Δεν έχει κανένα πλάνο, εκτός των όσων θέτει η ΕΕ, για να μειώσει το κόστος ύδρευσης των αγροτών με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ούτε προωθεί τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα στα ράφια και τα εστιατόρια. Έχουν διαλύσει τους μικρομεσαίους και τους ελεύθερους επαγγελματίες, που κανονικά αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας. Καταθέτονται 10.000 € σε μια μεγάλη επιχείρηση και τα κέρδη της εξάγονται στο εξωτερικό. Αν κατατεθούν σε μια μικρομεσαία, τα κέρδη θα πολλαπλασιαστούν και θα διαχέονται στην Τοπική Κοινωνία.
– Το πρόβλημα των Δήμων δεν είναι τόσο απλό όσο φαίνεται. Έχω παρουσιάσει στο σχέδιο μου «Αναγέννηση», ότι ο ρόλος των Δήμων πρέπει να είναι κομβικός στην ανάπτυξη της χώρας. Αυτήν τη στιγμή, επικρατεί ένα διεκπεραιωτικό και γραφειοκρατικό μοντέλο λειτουργίας, που δεν τους δίνει πραγματική εξουσία. Όλες τις αποφάσεις τις περιμένουμε από το κεντρικό Κράτος. Η νοοτροπία της συγκέντρωσης της εξουσίας στο Μαξίμου, οδηγεί στις τεράστιες ανισότητες που επικρατούν. Δεν έχουμε προγράμματα ανάπτυξης των Τοπικών Κοινωνιών. Η αποσυγκέντρωση της εξουσίας είναι βασική συνθήκη για να μοιραστεί ο πλούτος πιο δίκαια.
– Το καθήκον μας ως υποψήφιοι Πρόεδροι, είναι να πείσουμε ότι οι αρχές και οι αξίες του ΠΑΣΟΚ μπορούν να μεταφραστούν σε ένα πρόγραμμα το οποίο αφορά την κοινωνία σήμερα και μπορεί να την πάει μπροστά. Πολλές φορές, έχουμε βρεθεί απέναντι σε θέματα, έχοντας διαφορές. Είναι πολύ φυσιολογικό για ένα πολυσυλλεκτικό κόμμα που θέλει να είναι πλειοψηφικό.
– Έχει πολύ ενδιαφέρον ότι όλη η συζήτηση γύρω από τις εκλογές γίνεται για τα διαδικαστικά και όχι για τα πολιτικά θέματα. Αυτό που προέχει από πλευράς μας είναι, από το τηλεοπτικό κανάλι, μέχρι τις συγκεντρώσεις και τις γειτονιές που θα παραβρεθούμε, να μιλήσουμε για τα προβλήματα των Ελλήνων. Από τη μια μεριά, έχουμε υπερτουρισμό, ενώ την ίδια στιγμή, οι μισές Ελληνίδες και Έλληνες δεν μπορούν να πάνε διακοπές, γιατί δεν γίνεται να διαχειριστούν την Ακρίβεια, όπως στα είδη πρώτης ανάγκης και στην κατοικία. Πράγματα, για τα οποία έχουμε κάνει προτάσεις στο ΠΑΣΟΚ και πρέπει να τις εξελίξουμε.
– Αν θέλετε να με ακούσετε αιχμηρό, δείτε αυτά που θα πω στη Νέα Δημοκρατία για το πόσο απαράδεκτα έχει χειριστεί όλους εκείνους τους τρόπους που έχουμε, για να αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο της χώρας. Ο κόσμος θα κρίνει κατά πόσο μπορείς να κάνεις αντιπολίτευση στον κο Μητσοτάκη, όχι κατά πόσο μπορείς να κάνεις αντιπολίτευση στον κο Δούκα ή στον κο Ανδρουλάκη ή στην κα Διαμαντοπούλου.
– Στο ζήτημα της συγχώνευσης των τραπεζών, έχουμε πει πως, ως κίνηση, εξυγιαίνει δυο τράπεζες και προσθέτει έναν παίκτη στον ανταγωνισμό. Από κει και πέρα όμως, έχουμε κάνει μια σειρά από ερωτήσεις, για τις οποίες δεν έχουμε πάρει απάντηση, για το αν τελικά τα όσα διατείνεται η συμφωνία, είναι και πραγματικότητα. Υπάρχουν όροι στη συμφωνία που να βοηθούν αυτήν την τράπεζα να χτυπήσει τον ανταγωνισμό; Θα τεθούν όρια; Πρόκειται για μια σχετικά μικρή τράπεζα, σε σχέση με τις άλλες τέσσερις, η οποία το κίνητρο της μάλλον είναι να ακολουθήσει το παράδειγμα των άλλων και να βάλει υψηλές χρεώσεις και μεγάλη διαφορά επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων, αντί να σπάσει την αγορά. Χρειαζόμαστε απαντήσεις γενικότερα για την τραπεζική πολιτική της Κυβέρνησης. Το να πιστεύεις ότι μια τέτοια συγχώνευση θα σπάσει το ολιγοπώλιο των τραπεζών, είναι απόλυτα ουτοπικό.
Παρακάτω, μπορείτε να δείτε ολόκληρη τη συνέντευξή μου στο OPEN: